Ухвала
від 03.10.2017 по справі 804/8478/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

03 жовтня 2017 рокусправа № 804/8478/14

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Дадим Ю.М.

суддів: Богданенка І.Ю. Уханенка С.А.

за участю секретаря судового засідання: Сколишева О.О.,

за участю:

представника третьої особи: Трубіцина Д.М.,

представника позивача: Афанасьєва Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпро апеляційну скаргу Дніпропетровської міської громадської організації Союз радянських офіцерів України на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.06.2017 року у справі за позовом Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області до Дніпропетровської міської громадської організації Союз радянських офіцерів України , третя особа: Прокуратура Дніпропетровської області про заборону громадського об'єднання -,

ВСТАНОВИВ:

Головне територіальне управління юстиції у Дніпропетровській області звернулось до суду з адміністративним позовом до Дніпропетровської міської громадської організації Союз радянських офіцерів України , третя особа: Прокуратура Дніпропетровської області про заборону Дніпропетровської міської організації Союз радянських офіцерів України .

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.06.2017 року адміністративний позов було задоволено. Заборонено Дніпропетровську міську громадську організацію "Союз радянських офіцерів України", код ЄДРПОУ - 36959893, зареєстровану за адресою: Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вулиця Байкальська, будинок 16 А.

Дніпропетровська міська громадська організація Союз радянських офіцерів України , не погодившись з рішенням суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, звернулась з апеляційною скаргою, в якій просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволенні адміністративного позову відмовити.

Дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваного судового рішення норм матеріального та процесуального права, суд вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню за наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що 18.01.2010 року виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради проведено державну реєстрацію юридичної особи - Дніпропетровська міська громадська організація Союз радянських офіцерів України (код ЄДРПОУ 36959893), номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - 12241020000048579.

Згідно зі статутом Дніпропетровської міської громадської організації Союз радянських офіцерів України (далі ДМГО Союз радянських офіцерів України ) затвердженого установчими зборами ДМГО Союз радянських офіцерів України відповідно до протоколу №1 від 10.01.2010 року, ДМГО Союз радянських офіцерів України - добровільна неприбуткова громадська організація, основним джерелом надходження коштів якої є членські внески і добровільні пожертвування від фізичних і юридичних осіб. Основою метою діяльності є захист конституційних, економічних, соціально-політичних прав та інших законних інтересів своїх членів - військовослужбовців, ветеранів Великої Вітчизняної війни, учасників інших бойових дій, членів їх сімей, а також соціально незахищених категорій громадян України, які присвятили своє життя справі служіння і захисту Батьківщини та сприянню практичній реалізації законодавства України в соціально-правових питаннях та інтересах своїх членів організації, консолідація політичних сил.

Згідно протоколу №1 установчих зборів ДМГО Союз радянських офіцерів України від 10.01.2010 року головою організації обрано ОСОБА_3.

Відповідно до повідомлення від 26.02.2014 року №016 підписаного головою ДМГО Союз радянських офіцерів України , на 01.03.2014 року Дніпропетровськими організаціями Союз радянських офіцерів України, обласною організацією Радянський центр заплановано захід у місті Дніпропетровськ - Народне антифашистське віче, яке відбудеться біля Дніпропетровського міськвиконкому. Кількість учасників заходу до 3000 чоловік.

28.02.2014 року Дніпропетровською міською радою отримано повідомлення вх.№15/133 від голови ДМГО Союз радянських офіцерів України про внесення коригування щодо місця проведення заходу, про яке зазначено у повідомленні від 26.02.2014 року №016 та зазначено, що захід буде проходити біля театру опери та балету (пр.К.Маркса, 72-а).

01.03.2014 року активістами ДМГО Союз радянських офіцерів України в рамках акції народне антифашистське віче було проведено марш від театру опери та балету до площі ім. В.І. Леніна по пр. К.Маркса.

04.03.2014 року Дніпропетровською міською радою отримано повідомлення вх.№15/147 підписаного головою ДМГО Союз радянських офіцерів України , на 09.03.2014 року Дніпропетровськими організаціями Союз радянських офіцерів України, обласною організацією Радянський центр заплановано захід у місті Дніпропетровськ - святкування 200 річчя Тараса Григоровича Шевченко і за Союз братських слов'янських народів. Заходом заплановано виставлення палаток біля пам'ятника Т.Г.Шевченка (вулиця Леніна), покладення, мітинг, антифашистський марш до обласної державної адміністрації. Кількість учасників заходу до 100000 чоловік.

07.03.2014 року Дніпропетровською міською радою отримано повідомлення вх.№35/1435 від голови ДМГО Союз радянських офіцерів України про внесення коригування щодо місця проведення заходу, про яке зазначено заплановане на 09.03.2014 року та зазначено, що мітинг пройде на вул. Леніна, антифашистський марш до пам'ятника Г.І. Петровському по проспекту К.Маркса.

В свою чергу, за результатом проведених заходів 01.03.2014 року, 09.03.2014 року та 16.03.2014 року, Позивач дійшов висновку, що діяльність ДМГО Союз радянських офіцерів України спрямована на порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, розпалювання міжетнічної ворожнечі, посягання на права і свободи людини та носить систематичний характер, у зв'язку з чим Позивач звернувся до суду з заявою про заборону громадської організації.

Вирішуючи спір між сторонами та задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що дії Дніпропетровської міської громадської організації Союз радянських офіцерів України суперечать основним засадам утворення та діяльності громадських організацій.

Суд апеляційної інстанції погоджується з вказаними висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Відповідно до ст.36 Конституції України, громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Положеннями ст.37 Конституції України визначено, що утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються.

Правові та організаційні засади реалізації права на свободу об'єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань визначаються Законом України Про громадські об'єднання .

Згідно ст.1 Закону України Про громадські об'єднання , громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Відповідно до ст.4 Закону України Про громадські об'єднання , утворення і діяльність громадських об'єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються.

Приписами ст.25 Закону України Про громадські об'єднання визначено, що припинення діяльності громадського об'єднання здійснюється: 1) за рішенням громадського об'єднання, прийнятим вищим органом управління громадського об'єднання, шляхом саморозпуску або реорганізації шляхом приєднання до іншого громадського об'єднання такого самого статусу; 2) за рішенням суду про заборону (примусовий розпуск) громадського об'єднання.

Згідно ст.28 Закону України Про громадській об'єднання , громадське об'єднання може бути заборонено судом за позовом уповноваженого органу з питань реєстрації в разі виявлення ознак порушення громадським об'єднанням вимог статей 36, 37 Конституції України, статті 4 цього Закону. Заборона громадського об'єднання має наслідком припинення його діяльності у порядку, встановленому цим Законом, та виключення з Реєстру громадських об'єднань.

Зі змісту зазначених правових приписів вбачається, що громадяни України наділені конституційним правом на створення громадських організацій для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів. При цьому, у випадку якщо діяльність громадських організацій здійснюється з порушенням приписів ст..37 Конституції України, уповноважений орган з питань реєстрації уповноважений звернутись до суду з позовом про заборону діяльності такої організації.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме наданій Позивачем фото таблиці до матеріалів відеозйомки від 01.03.2014 року, на проведеному під керівництвом ДМГО Союз радянських офіцерів мітингу люди стояли з плакатами, на яких написано зокрема: Юго-восток с Россией , Даешь союзное государство Украина-Россия-Белорусь , Россия Крым , Украина и Россия - братские народы , Требуем референдум по федерации .

Також, як було встановлено судом першої інстанції та підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, а саме відеозаписами з мітингу, головою ДМГО Союз радянський офіцерів ОСОБА_3 під час проведення мітингу біля Дніпропетровського академічного театру опери та балету проголошувалась промова за підтримку референдуму в Криму та закликав до необхідності проведення такого референдуму в Україні, з метою створення союзу братських слов'янських народів - Україна-Росія-Білорусь, закликав, що Росія - братська держава, існуючу владу не визнає. Учасниками заходу використовувалась символіка Радянського Союзу, прапори Російської Федерації, Білорусії, георгіївські стрічки. Також, ДМГО Союз радянський офіцерів відбулось підняття прапору Російської Федерації, а на питання журналістів, чому піднято прапор Російської Федерації, головою організації сказано Днепропетровск - южная столица Российской империи (мовою оригіналу), учасники заходу скандували Росія . Також, з матеріалів відео видно, що учасниками заходу організованого ДМГО Союз радянський офіцерів здійснювались напади та погроми, зокрема на меморіал загиблим під час подій Революції гідності на площі. На відео, зняте на вокзальній площі м.Дніпропетровськ поряд з пам'ятником Петровському, головою ДМГО Союз радянський офіцерів ОСОБА_3 під час мітингу проголошувалось, що коли прийде російська-визвольна армія, яка вже стоїть на кордоні, вони повинні створити суспільну думку для тих, хто ще не розуміє про цю необхідність її приходу.

Отже, аналізуючи встановлені обставини справи у сукупності, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що дії Дніпропетровської міської громадської організації Союз радянських офіцерів України фактично були направлені на порушення суверенітету і територіальної цілісності України та підрив її безпеки, що за приписами ст.37 Конституції України є забороненим. Наявність вказаних обставин свідчить про обґрунтованість заявленого позивачем позову про заборону Дніпропетровської міської організації Союз радянських офіцерів України .

Таким чином, суд апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції щодо обґрунтованості задоволення позовних вимог.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що постанова Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.06.2017 року була прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права, що свідчить про відсутність підстав для її скасування.

Керуючись ч.3 ст.160, ст.195, ст.196, п.1 ч.1 ст.198, ст.200, ст.205, ст.206 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Дніпропетровської міської громадської організації Союз радянських офіцерів України - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.06.2017 року - залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий: Ю.М. Дадим

Суддя: І.Ю. Богданенко

Суддя: С.А. Уханенко

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.10.2017
Оприлюднено13.10.2017
Номер документу69496214
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8478/14

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 31.10.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 03.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дадим Ю.М.

Ухвала від 03.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дадим Ю.М.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дадим Ю.М.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дадим Ю.М.

Ухвала від 24.07.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дадим Ю.М.

Постанова від 15.06.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

Ухвала від 10.04.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

Ухвала від 08.02.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні