Ухвала
від 11.10.2017 по справі 808/1557/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

11 жовтня 2017 рокусправа № 808/1557/17

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Головко О.В.

суддів: Іванова С.М. Панченко О.М.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Приватного підприємства Іноваційно-комерційний центр Содействіє на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 20 липня 2017 року в адміністративній справі

за позовом Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя

до Приватного підприємства Іноваційно-комерційний центр Содействіє

про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в :

Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя у травні 2017 року звернулося до суду з позовом, в якому просило стягнути з Приватного підприємства Іноваційно-комерційний центр Содействіє суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах згідно п. б ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення по працівнику ОСОБА_1 за травень 2017 року у розмірі 764,38 грн.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 20 липня 2017 року позов задоволено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції ПП Іноваційно-комерційний центр Содействіє подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Запорізького окружного адміністративного суду та прийняти нову, якою позовні вимоги задовольнити частково. Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що судом першої інстанції неповно з'ясовані обставини справи та порушено норми процесуального права, що призвело до прийняття невірного рішення.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що ПП Іноваційно-комерційний центр Содействіє знаходиться на обліку в Шевченківському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Запоріжжя та є платником страхових внесків (страхувальником).

Відповідно до пунктів 1, 2 статті 1 Закону України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Згідно з п. 2 Розділу XV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення .

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до положень Закону України Про пенсійне забезпечення підтвердженням наявного трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах є уточнююча довідка підприємства, установи, організації, в якій має бути зазначено: період роботи, що зараховується до спеціального стажу, професія або посада, характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи, первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана довідка, а також відомості про зайнятість протягом повного робочого дня на зазначених роботах і відомості про атестацію робочого місця за умовами праці.

Підпунктом 2.1.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, визначений перелік страхувальників, які є платниками страхових внесків.

Пунктом 6.1 Інструкції встановлено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Відповідно до п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8. Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п. 6.10 зазначеної Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що ПП Іноваційно-комерційний центр Содействіє є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, який зобов'язаний сплатити Шевченківському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Запоріжжя збір у розмірі сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії.

Також суд зазначає, що єдиним документом, на підставі якого відповідач має нести обов'язок згідно з чинним законодавством по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, є розрахунок відповідного органу ПФУ, яким виплачено відповідні кошти пенсіонерам.

Судом апеляційної інстанції встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Шевченківським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України м. Запоріжжя відповідачеві було направлено розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за травень 2017 року по пенсіонеру ОСОБА_1, які становлять 764,38 грн.

В обґрунтування апеляційної скарги ПП Іноваційно-комерційний центр Содействіє зазначило, пільговий стаж пенсіонера ОСОБА_1 на підприємстві становить лише 2 роки 3 місяці 3 дні, а не 5 років 4 місця 19 днів, як зазначено у протоколі про призначення пенсії, адже повним робочим днем слід вважати виконання робіт в умовах, передбачених списками, не менше 80% робочого часу, тоді як ОСОБА_1, згідно з уточнюючою довідкою № 20 від 25.02.2015, у період з 02.11.1992 по 20.03.2016 користувався відпустками без збереження заробітної плати: в 1994 році - 31 день; в 1995 році - 153 дні; в 1996 році - 365 днів; в 1997 році - 274 дні.

Колегія суддів знаходить необґрунтованими такі доводи апелянта у спірних правовідносинах з огляду на наступне.

Згідно з протоколом Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя № 2414 від 22.01.2016, ОСОБА_1 призначено пенсію за віком за списком № 2, згідно з розрахунком стажу період роботи пенсіонера на ПП Іноваційно-комерційний центр Содействіє на роботах за списком № 2 становить 5 років 4 місяці 19 днів.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що стаж роботи ОСОБА_1 на ПП Іноваційно-комерційний центр Содействіє у період з 02.11.1992 по 20.03.1998 зараховано позивачем відповідно до постанови Заводського районного суду м. Запоріжжя від 07.10.2015 у справі № 332/4272/15-а, яка набрала законної сили 10.12.2015.

Відповідно до статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Отже, доводи апелянта щодо невірного обрахування позивачем розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за травень 2017 року по пенсіонеру ОСОБА_1 у зв'язку з невірним визначенням стажу пенсіонера, спростовуються матеріалами справи.

Також судом встановлено, що відповідачем самостійно не сплачено суму вказаних витрат, зазначену у розрахунку, а тому останні підлягають стягненню у судовому порядку.

Враховуючи сукупність викладених обставин, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу ПП Іноваційно-комерційний центр Содействіє залишити без задоволення, а постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 20 липня 2017 року в адміністративній справі № 808/1557/17 - без змін.

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання чинності.

Головуючий: О.В. Головко

Суддя: С.М. Іванов

Суддя: О.М. Панченко

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.10.2017
Оприлюднено13.10.2017
Номер документу69496310
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/1557/17

Ухвала від 11.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Постанова від 20.07.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 06.07.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 20.06.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 02.06.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні