Ухвала
від 11.10.2017 по справі 910/30428/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

11.10.2017Справа № 910/30428/15

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ"

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ"

До Комунального підприємства "Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва"

Про стягнення 110 899,18 грн

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Комунальне підприємство "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дарницького району м. Києва"

Суддя Лиськов М.О.

Представники сторін:

від позивача Полумиско В.І. (за довіреністю)

від відповідача не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

01.12.2015 Товариство з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ" (надалі - позивач) звернулось до Господарського суду м. Києва з позовом до відповідача, Комунального підприємства "Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва", про стягнення 110 899,18 грн.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 03.12.2015 порушено провадження у справі №910/30428/15.

17.02.2016 рішенням Господарського суду м. Києва у задоволенні позовних вимог в повному обсязі відмовлено.

25.05.2016 Постановою Київського апеляційного господарського суду рішення Господарського суду міста Києва у справі №910/30428/15 скасовано та прийнято нове рішення, відповідно до якого стягнуто з Комунального підприємства "Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ" 55 876,97 грн, 21 255,80 грн пені, 2 351,42 грн 3 % річних, 31 414,99 грн інфляційних втрат а також стягнуто 1 663,49 грн витрат по сплаті судового збору за розгляд справи в суді першої інстанції та 1829,84 грн витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

10.06.2016 на виконання Постанови Київського апеляційного господарського від 11.11.2015 у справі №910/30428/15 видано накази про примусове виконання рішення.

29.09.2017 надійшли заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ" про заміну сторони у виконавчому провадженні, відповідно до яких просить замінити боржника за наказами - Комунальне підприємство "Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва" на його правонаступника - Комунальне підприємство "Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району міста Києва".

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ" про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №910/30428/15 передано на розгляд судді Лиськову М.О.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.10.2017 розгляд заяв призначено на 11.10.2017.

В судове засідання 11.10.2017 з'явився представник заявника, надав пояснення в яких підтримав подані заяви.

Відповідач в судове засідання представників не направив, про причини неявки суду не повідомив, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Правонаступник відповідача в судове засідання представників не направив, проте 10.10.2017 через відділ діловодства суду подав заяву про відкладення розгляду справи.

Суд відмовляє в задоволенні заяви правонаступника відповідача про відкладення розгляду справи оскільки неявка представників правонаступника відповідача не перешкоджає розгляду заяв по суті.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. (п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції").

Згідно ст. 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала направляється за адресою місцезнаходження сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідноі до ст. 87 Господарського процесуального кодексу України ухвалу від 03.10.2017 було надіслано відповідачу рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення за № 0103043256207 на адресу, що зазначена в заяві.

Проте, конверт разом з ухвалою від 03.10.2017 (номер відправлення 0103043256207) було повернуто до суду поштовим відділенням зв'язку без вручення адресату з довідкою форми Ф-20 з позначкою "вибув".

Стаття 64 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що у разі відсутності сторін за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ухвала вважається врученою їм належним чином.

Розглянувши матеріали справи, Господарський суд міста Києва встановив:

Виконання судового рішення є невід'ємною стадією процесу правосуддя, і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження".

Пункт 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" зазначає, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Слід звернути увагу, що інститут заміни сторони в виконавчому провадженні є складовою частиною загального інституту процесуального правонаступництва в порядку статті 25 Господарського процесуального кодексу України.

Так, стаття 25 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні , а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов'язків сторони у справі до іншої особи у зв'язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв'язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до ст. 121-4 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за заявою державного виконавця, приватного виконавця або за заявою сторони господарський суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

З матеріалів справи вбачається, що на підставі наказу Господарського суду міста Києва у справі № 910/30428/15 державним виконавцем Дарницького районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у місті Києві 22.07.2016 винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП № 51744457.

Заявником надано витяги з Єдиного державного реєстру які підтверджують правонаступництво Комунального підприємства "Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району міста Києва".

Стаття 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (п. 4 ч. 1) визначає, що державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об'єднання, професійної спілки, її організації або об'єднання, політичної партії, організації роботодавців, об'єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - витяг) - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за зазначеним заявником критерієм пошуку та містить відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які є актуальними на дату та час формування витягу або на дату та час, визначені у запиті, або інформацію про відсутність таких відомостей у цьому реєстрі.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 11.10.2017 щодо Комунального підприємства "Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва" (код ЄДРПОУ 35660296) міститься інформація про те, що 18.07.2017 внесено запис № 10651120010010470 про припинення юридичної особи; також міститься інформація про те, що юридичною особою-правонаступником є Комунальне підприємство "Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району міста Києва" (код ЄДРПОУ 31722755, місцезнаходження: 02091, м. Київ, Харківське шосе 148-а).

Згідно з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 11.10.2017 щодо Комунального підприємства "Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району міста Києва" (код ЄДРПОУ 31722755) відомості про припинення даної юридичної особи відсутні.

Згідно з ч. 1 п. 1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб , громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до п. 1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для здійснення заміни сторони у виконавчому провадженні з виконання рішення Господарського суду міста Києва № 910/30428/15 з Комунального підприємства "Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва" на його правонаступника - Комунальне підприємство "Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району міста Києва"

Керуючись ст. ст. 25, 86, 121-4 Господарського процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ" задовольнити.

2. Здійснити заміну боржника у виконавчому провадженні № 51744457 по виконанню наказу Господарського суду міста Києва від 10.06.2016 у справі № 910/30428/15 з Комунального підприємства "Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва" (02121, м. Київ, вул.. Вербицького, будинок 32, код ЄДРПОУ 35660296) на правонаступника Комунальне підприємство "Дирекція замовника з управління житловим господарством Дарницького району міста Києва" (02091, м. Київ, Харківське шосе 148-а, код ЄДРПОУ 31722755,).

Суддя М.О.Лиськов

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.10.2017
Оприлюднено18.10.2017
Номер документу69544195
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/30428/15

Ухвала від 11.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 11.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 03.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 03.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 09.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 13.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Постанова від 26.05.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 03.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні