Рішення
від 11.10.2017 по справі 359/400/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/359/994/2017

Справа №359/400/17

РІШЕННЯ

Іменем України

11 жовтня 2017 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Журавського В.В.

при секретарі Алфімовій І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бориспіль цивільну справу за позовом Комунального підприємства Акваком сервіс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги, -

ВСТАНОВИВ:

В січні 2017 року КП Акваком Сервіс звернулось до суду з вказаним позовом, вимоги якого обґрунтовує тим, що надає послуги з утримання і обслуговування жилого будинку та прибудинкової території за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Петропавлівське, вул. Центральна, 3. ОСОБА_1 проживає в квартирі №1, що розташовується в цьому жилому будинку, тому на неї покладається обов'язок оплачувати вартість отриманих послуг по утриманню і обслуговуванню будинку та прибудинкової території. Разом з цим, ОСОБА_1 ухиляється від виконання цього обов'язку, тому станом на 31 жовтня 2016 року у неї виникла заборгованість у розмірі 2323 гривень 97 копійок. Від добровільного погашення заборгованості ОСОБА_1 ухиляється. Тому КП Акваком Сервіс просить суд примусово стягнути з неї заборгованість по оплаті послуг з утримання і обслуговування жилого будинку та прибудинкової території у розмірі 2323 гривень 97 копійок, а також за період з 01 жовтня 2013 року по 30 вересня 2016 року інфляційні втрати у розмірі 682 гривень 02 копійок та три відсотки річних у розмірі 93 гривень 32 копійки, а всього заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 3099 гривень 31 копійок.

В ході розгляду цивільної справи представник позивача ОСОБА_2 подав заяву про зменшення розміру позовних вимог, якою просив стягнути з ОСОБА_1 на користь КП Акваком сервіс заборгованість за період з 01 жовтня 2013 року по 30 вересня 2016 року по оплаті за надані послуги у розмірі у розмірі 2218 гривень 97 копійок, а також інфляційні втрати у розмірі 682 гривень 29 копійок, три проценти річних у розмірі 93 гривень 44 копійки, а всього у розмірі 2994 гривень 70 копійок.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтримали пред'явлений позов, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, та просили суд його задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_4 позов не визнав та заперечував проти його задоволення. В обґрунтування своїх заперечень вказав на те, що позовні вимоги є необґрунтованими, оскільки згідно рішення Вишеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області від 29 серпня 2016 року №619-14-VII прилегла прибудинкова територія до багатоквартирного будинку №3 по вул. Центральна в с. Петропавлівське Бориспільського району Київської області, передана на утримання співвласників багатоквартирних будинків. Крім цього, представник відповідача звернув увагу на ту обставину, що між КП Акваком сервіс та ОСОБА_1 не укладений договір з утримання будинків та прибудинкової території, відповідні пропозиції щодо укладення такого договору до ОСОБА_1 не надходили. Таким чином, відсутні підстави оплачувати вартість нарахованих послуг з вивезення твердих побутових відходів. ОСОБА_1 самостійно та за власний кошт здійснює утримання та прибирання прибудинкової території, прилеглої до будинку, представників позивача, які б здійснювали надання послуг з утримання житлових будинків і прибудинкових територій ОСОБА_1 не бачила та яким чином дані послуги надавались їй нічого не відомо. Всупереч вимогам чинного законодавства позивач не здійснив доведення до відома ОСОБА_1 інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів. Враховуючи, що матеріали цивільної справи не містять договору про надання послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової території та договору на вивезення твердих побутових відходів, укладених між КП Акваком сервіс та ОСОБА_1, а також відсутність доказів належного надання таких послуг, тому позовні вимоги є недоведеними та необґрунтованими. Тому представник відповідача просив суд відмовити у задоволенні позову у повному обсязі.

Заслухавши пояснення представників сторін та дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах цивільної справи, суд дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 проживає в квартирі №1, яка розташовується в багатоквартирному житловому будинку по вул. Центральна, 3 в с. Петропавлівське Бориспільського району Київської області, що підтверджується довідкою, виданою Вишеньківською сільською радою Бориспільського району №1481 від 27 жовтня 2016 року (а.с.5).

Відповідно до рішення Вишеньківської сільської ради №868-38-УІ від 10 вересня 2013 року Про укладення договору на утримання житлових будинків і прибудинкових територій (а.с.6) та договору на утримання житлових будинків і прибудинкових територій від 01 жовтня 2013 року, укладеного між Вишеньківською сільською радою як балансоутримувачем житлового фонду, та КП Акваком сервіс як виконавцем (а.с.7-8). КП Акваком сервіс надає послуги з утримання і обслуговування вказаного житлового будинку та прибудинкової території.

У відповідності до ст.162 ЖК України на повнолітніх громадян, які проживають в квартирі, покладається обов'язок своєчасно вносити плату за комунальні послуги за затвердженими у встановленому порядку тарифами.

Згідно з п.2 ч.1 ст.13 Закону України Про житлово-комунальні послуги за своїм функціональним призначенням послуги з утримання і обслуговування жилого будинку та прибудинкової території (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо)є видом житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст.67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Так, рішенням Вишеньківської сільської ради Бориспільського району №847-38-УІ від 10 вересня 2013 року затверджено тарифи на вивезення твердих побутових відходів для населення с. Петровське (Петропавлівське) в розрахунку 12,50 гривень за одного фактично проживаючого мешканця в місяць, з них за рахунок споживача - 10 гривень (а.с.14).

Рішенням Вишеньківської сільської ради Бориспільського району №902-40-УІ від 17 жовтня 2013 року затверджено тарифи на утримання прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку с. Петровське (Петропавлівське) по вул. Центральній, 3 в розрахунку 2,31 гривень за 1 кв.м. загальної площі в місяць, з них за рахунок споживача - 1,25 гривень (а.с.13).

Рішенням Вишеньківської сільської ради Бориспільського району №499-8-VІІ від 25 березня 2016 року затверджено тариф на обслуговування мереж тепловодопостачання, водовідведення в підвальних (нежитлових) приміщеннях та обслуговування прибудинкової території багатоквартирних житлових будинків с. Петровське в розрахунку 2,31 гривень за 1 кв.м. (а.с.15).

Рішенням Вишеньківської сільської ради Бориспільського району №498-8-VІІ від 25 березня 2016 року затверджено тариф на вивезення твердих побутових відходів для КП Акваком Сервіс у сумі 12,50 гривень з одного проживаючого (а.с.16).

У відповідності до п.5 ч.3 ст.20 Закону України Про житлово-комунальні послуги на споживачів покладається обов'язок оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Встановлено, що ОСОБА_1 не виконує покладений на неї обов'язок оплачувати послуги з утримання і обслуговування жилого будинку та прибудинкової території. Тому у неї виникла заборгованість, розмір якої станом на 30 вересня 2016 року становить 2218 гривень 97 копійок, що підтверджується письмовим розрахунком заборгованості (а.с.40).

За правилами ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Достовірність вказаного розміру заборгованості з оплати послуг з утримання і обслуговування жилого будинку та прибудинкової території в ході розгляду цивільної справи відповідачем не спростовано.

Крім цього, судом критично сприймаються доводи представника відповідача стосовно того, що ОСОБА_1 не укладала з КП Акваком сервіс договорів про надання послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової території та на вивезення твердих побутових відходів та жодних пропозицій від КП Акваком сервіс щодо укладення подібних договорів не отримувала. Тому у відповідача не виник обов'язок оплачувати отримані послуги.

Оскільки, згідно з повідомленнями від 01 квітня 2014 року та від 10 травня 2015 року ОСОБА_1 направлялись пропозиції щодо підписання договору з КП Акваком сервіс про утримання будинків та прибудинкової території і вивіз твердих побутових відходів, разом з інформацією про розмір затверджених Вишеньківською сільською радою Бориспільського району Київської області тарифів (а.с.68,69). Вказана обставина підтверджується реєстром рекомендованих поштових відправлень з штампом Укрпошти про направлення (а.с.66,67), а також копією журналу реєстрації вихідної кореспонденції (а.с.70-75).

Проте, згідно з повідомлення ОСОБА_1, адресованого директору КП Акваком сервіс від 30 грудня 2015 року, відповідач не уклала договору з КП Акваком сервіс та не має наміру цього робити в найближчим часом (а.с.12).

Відповідно до ч.1 ст.19 Закону України Про житлово-комунальні послуги відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Згідно п.1 ч.3 ст.20 та п.3 ч.2 ст.21 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. В свою чергу, виконавець зобов'язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

У відповідності до правової позиції Верховного Суду України, викладеної у справі №6-2951цс15 від 20 квітня 2016 року, споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

За правилами ч.1 ст.360-7 ЦПК України висновок Верховного Суду України щодо застосування норми права, викладений у його постанові, прийнятій за результатами розгляду справи з підстав, передбачених пунктами 1 і 2 частини першої статті 355 цього Кодексу, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду України, має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

Зважаючи на те, що ОСОБА_1 ухиляється від укладання вказаних договорів з КП Акваком сервіс , а також враховуючи, що ОСОБА_1 ухиляється від добровільного погашення заборгованості. Тому суд вважає, що з неї на користь КП Акваком Сервіс належить примусово стягнути заборгованість по оплаті послуг з утримання і обслуговування жилого будинку та прибудинкової території у розмірі 2218 гривень 97 копійок.

В свою чергу, доводи представника відповідача стосовно того, що КП Акваком сервіс не надавав відповідні послуги, спростовується письмовими матеріалами справи.

У відповідності до положення п.6 Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 року №970, обсяг фактично наданих послуг та виконаних робіт, пов'язаних з їх наданням, повинен бути підтверджений відповідною первинною документацією, що зберігається у виконавця, зокрема наказами підприємства, табелем обліку робочого часу, розрахунковими листками нарахування заробітної плати робітникам, нарядами-завданнями, актами списання матеріалів, матеріальними звітами майстрів, актами виконаних робіт постачальних та підрядних організацій, документами, що підтверджують технічні показники будинку, тощо.

Таким чином, факт надання відповідних послуг КП Акваком сервіс підтверджується рішенням Вишеньківської сільської ради Про затвердження схем прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків с. Петровське №1517-57-УІ від 23 грудня 2014 року (а.с.76), наказами КП Акваком сервіс про прийняття на роботу двірників (а.с.77,78), угодою №КП01 про надання послуг з організації видалення відходів з території, що входить в адмінмежі Вишеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області (а.с.82), договорами про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, укладених між КП Акваком сервіс та КП Мартусівка , КП Горянин , ТОВ Грін Галаксі , ТОВ Вейст Рісайклінг (а.с.83,84,85,86,87), актами здачі-приймання робіт (наданні послуг) (а.с.88-98).

Крім того, у відповідності до ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з правовою позицією Верховного Суду України, викладеної в постанові №6-68цс12 від 20 червня 2012 року, правовідносини, які склалися між сторонами на підставі договору про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, є грошовим зобов'язанням, у якому, серед інших прав і обов'язків сторін на боржника покладено виключно певний цивільно-правовий обов'язок по оплаті отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (ч.1 ст.509 ЦК України) - вимагати сплату грошей за надані послуги. Таким чином, виходячи з юридичної природи правовідносин сторін як грошових зобов'язань, на них поширюється дія ч.2 ст.625 ЦК України, як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов'язання. Закріплена в п.10 ч.3 ст.20 Закону України Про житлово-комунальні послуги правова норма щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення оплати за житлово-комунальні послуги у вигляді пені не виключає застосування правових норм, встановлених у ч.2 ст.625 ЦК України.

Як вбачається з письмових розрахунків, наданих КП Акваком Сервіс , три відсотки річних від простроченої суми за період з 01 жовтня 2013 року по 30 вересня 2016 року становлять 93 гривень 44 копійки (а.с.108). В той же час втрати від інфляції за вказаний період складають 682 гривень 29 копійок (а.с.107).

Тому з ОСОБА_1 на користь позивача підлягають стягненню три відсотки річних від простроченої суми та втрати від інфляції у зазначеному розмірі.

У відповідності до ч.1 ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею та документально підтверджені судові витрати.

З платіжного доручення №337 від 24 лютого 2017 року (а.с.1) вбачається, що при пред'явленні позову до суду КП Акваком сервіс сплатив судовий збір у розмірі 1256 гривень 20 копійок. Крім того, при зверненні до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за житлово-комунальні послуги КП Акваком сервіс було сплачено судовий збір у розмірі 121 гривень 80 копійок. Позов КП Акваком сервіс задоволений повністю. З огляду на це, з ОСОБА_1 на користь позивача слід примусово стягнути витрати на оплату судового збору у розмірі 1378 гривень.

На підставі викладеного та керуючись ст.67, ст.162 ЖК України, ч.2 ст.625 ЦК України, п.2 ч.1 ст.13, ч.1 ст.19, п.5 ч.3 ст.20, п.1 ч.3 ст.20 та п.3 ч.2 ст.21Закону України Про житлово-комунальні послуги , п.6 Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 року №970,ст.ст.8, 10, 57, 60, 88, 209, 212-215, 218, ч.1 ст.360-7 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1) на користь Комунального підприємства Акваком сервіс (Код ЄДРПОУ 38784713) заборгованість за житлово-комунальні послуги з урахуванням індексу інфляції, трьох відсотків річних в розмірі 2994 грн. 70 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1) на користь Комунального підприємства Акваком сервіс (Код ЄДРПОУ 38784713) сплачений при подачі позову судовий збір в розмірі 1378 грн.

Рішення суду може бути оскаржене через Бориспільський міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Київської області протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а особами, які брали участь у розгляді справи, але не були присутні під час проголошення на протязі десяти днів з моменту отримання копії рішення.

Суддя: підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Бориспільського міськрайонного суду В.В. Журавський

Дата ухвалення рішення11.10.2017
Оприлюднено18.10.2017
Номер документу69560418
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —359/400/17

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 12.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Суханова Є. М.

Постанова від 12.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Суханова Є. М.

Ухвала від 20.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Суханова Є. М.

Ухвала від 20.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Суханова Є. М.

Ухвала від 08.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Суханова Є. М.

Рішення від 11.10.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Рішення від 11.10.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 28.02.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 07.02.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні