Ухвала
від 11.10.2017 по справі 475/393/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №475/393/17 11.10.2017 11.10.2017 11.10.2017

Справа 475/393/17

Провадження № 22-ц-784/1928/17 Суддя першої інстанції: Єгорова Н.І.

Категорія 23 Суддя-доповідач апеляційного суду: ОСОБА_1

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 жовтня 2017 року м. Миколаїв

Колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Миколаївської області в складі:

головуючого: Крамаренко Т.В.,

суддів: Бондаренко Т.З., Темнікової В.І.,

із секретарем судового засідання: Гавор В.Б.,

за участю: позивачки - ОСОБА_2, представника відповідача та третьої особи - ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою

ОСОБА_2

на рішення Доманівського районного суду Миколаївської області від 3 серпня 2017 року по справі за позовом ОСОБА_2 до Приватного сільськогосподарського підприємства Коштівське Доманівського району Миколаївської області (далі - ПСП Коштівське ) за участю третьої особи - ОСОБА_3 про визнання договорів оренди землі недійсними, -

в с т а н о в и л а :

У квітні 2017 року ОСОБА_2 звернулася до суду з уточненим в подальшому позовом до ПСП Коштівське про визнання договорів оренди землі недійсними.

Позивачка зазначала, що 15 квітня 2015 року між її матір'ю ОСОБА_4 та ПСП Коштівське було укладено договори оренди земельних ділянок площею 5,9300 га та площею 5,9299 га, розташованих на території Зеленоярської сільської ради Доманівського району Миколаївської області строком на 15 років, які зареєстровано Доманівськийм районним управлінням юстиції Миколаївської області 6 травня 2015 року та 24 липня 2015 року. Після смерті матері, яка померла 9 червня 2016 року вона є власницею вказаних земельних ділянок на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 16 грудня 2016 року.

Вважає, що під час укладання вказаних договорів стороною не були додержанні вимоги, передбачені ст. 203 ЦК України Строк дії договору, який в договорі оренди дописаний рукописним текстом, не відповідав волі матері, оскільки з усних розмов з матір'ю їй відомо, що ОСОБА_4 передала земельні ділянки в оренду строком не більше ніж на 3 роки, а в договорах зазначено 15 років. Крім того, в спірних договорах не визначено в якій формі (грошовій чи натуральній) сплачується орендна плата, що є суттєвою умовою договору. Відсутність нормативної грошової оцінки земельних ділянок впливає на розмір орендної плати, що значно порушує права орендодавця. З приводу підробки строку дії в договорах оренди позивачка звернулася до правоохоронних органів і на даний час розпочате кримінальне провадження за ч 1 ст.358 КК України.

Посилаючись на викладене, ОСОБА_2, остаточно уточнивши позовні вимоги просила суд визнати договори оренди земельних ділянок площею 5,9300 га та площею 5,9299 га, розташованих на території Зеленоярської сільської ради Доманівського району Миколаївської області недійсними.

Рішенням Доманівського районного суду Миколаївської області від 3 серпня 2017 року в задоволенні позову відмовлено.

В апеляційній скарзі позивачка, посилаючись на необ'єктивність та необґрунтованість рішення, порушення судом норм матеріального та процесуального права, просила рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення по суті позовних вимог.

Заслухавши суддю-доповідача, осіб, які приймали участь у справі, дослідивши докази по справі в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

За положеннями статей 6, 14, 16 Закону України Про оренду землі договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону. Укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку.

З матеріалів справи вбачається і таке встановлено судом, що 15 квітня 2015 року. між ОСОБА_4 та ПСП Коштівське в особі директора ОСОБА_3, було укладено договір оренди земельної ділянки площею 5,9300 га, кадастровий номер 4822781500:10:000:0057, строком на 15 років (а.с. 57-59).

6 травня 2015 року вказаний договір зареєстрований державним реєстратором Доманівського районного управління юстиції в Миколаївській області (а.с. 63-64).

1 липня 2015 року між ОСОБА_4 та ПСП Коштівське в особі директора ОСОБА_3 укладено договір оренди земельної ділянки площею 5,9299 га, кадастровий номер 4822781500:10:000:0056, строком на 15 років (а.с.60-62).

24 липня 2015 року зазначений вище договір оренди земельної ділянки зареєстрований державним реєстратором Доманівського районного управління юстиції в Миколаївській області (а.с.66-67).

ОСОБА_4 9 червня 2016 року померла (а.с.17). Після її смерті на підставі свідоцтв про право на спадщину за заповітом, виданих Другою Первомайською державною конторою Миколаївської області 16 грудня 2016 року за р.№№ 513,519, власником вказаних земельних ділянок є її донька - ОСОБА_2 та яка зареєструвала право власності на них (а.с.18-29).

Відповідно до ч.1 ст. 10, ч.1 ст. 11, ч.1 ст. 60 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Суд оцінює докази відповідно до вимог ст.ст. 58-59, 61, 212 ЦПК за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Обставини, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть вважатися встановленими в цивільній справі, якщо такі засоби доказування відсутні. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення.

Недоведеність обставин, на яких наполягає позивач, є підставою для відмови в позові.

Як на підставу задоволення вимог, позивачка посилається на те, що в момент укладання договорів волевиявлення її матері на передачу земельних ділянок в оренду саме на строк 15 років, не відповідало її внутрішній волі, крім того в договрах не зазначено в якій саме формі повинна сплачуватися орендна плата, а також відсутня нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Згідно із ч. 1 ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 3 ст. 203 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Як вольова дія, правочин являє собою поєднання волі та волевиявлення. Воля сторін полягає в їхній згоді взяти на себе певні обов'язки, вона повинна бути взаємною, двосторонньою і спрямованою на досягнення певної мети.

Положеннями статті 203 ЦК України передбачені загальні вимоги, додержання яких є необхідними для чинності правочину - волевиявлення учасника правочину, додержання форми правочину визначеного законом та вчинення правочину особою, яка має необхідний обсяг цивільної дієздатності.

Згідно ч. 1 ст. 215 України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені першою-третьою, п'ятою, шостою частинами ст. 203 ЦК України.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є, зокрема строк дії договору та орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За положеннями статті 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди

Орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати (ст. 22 Закону України Про оренду землі ).

З наданих копій договорів оренди земельних ділянок вбачається, що в пунктах 8 вказаних договорів строк дії договорів зазначено на 15 років та саме на такий строк і було зареєстровано право оренди - до 2030 року.

Крім того, в договорі оренди від 15 квітня 2015 року зазначено, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 109 775,10 грн., орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 3% від вартості земельної ділянки, що становить в грошовому виразі 3 293,20 грн. Строки внесення орендної плати до 1 грудня поточного року (пункти 5, 9 договору).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки відповідно у договорі оренди від 1 липня 2015 року становить - 109 769,39 грн., орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 3% від вартості земельної ділянки, що становить в грошовому виразі 3 293,08 грн. За бажанням орендодавця може отримувати натуроплатою сільгоспкультурами, які вирощуються господарством у поточному році по ринковим цінам на момент розрахункуСтроки внесення орендної плати до 1 вересня щорічно (пункти 5,9).

Розмір нормативної грошової оцінки земельних ділянок на момент укладання договорів оренди співпадають з розмірами зазначеними у витягах з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 15 грудня 2016 року (а.с.63,66).

Такі самі розміри нормативних грошових оцінок земельних ділянок зазначені в актах приймання-передачі земельних ділянок, підписаними ОСОБА_4 та ПСП Коштівське від 15 квітня 2015 року та 1 липня 2015 року (а.с.59, 62).

Встановлене свідчить, що під час укладання договору сторонами було досягнуто домовленість з істотних умов - строку дії договору та розміру орендної плати, виходячи з розмірів нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а тому підстави на які посилається позивачка є недоведеними

З урахуванням встановленого та положень вказаних вище норм суд першої інстанції дійшов вірного висновку про відсутність підстав для визнання договорів оренди недійсними.

Посилання на звернення із заявою до правоохоронних органів про підробку в договорах оренди з боку ПСП Коштівське не заслуговують на увагу, оскільки по кримінальному провадженню за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України на даний час триває досудове розслідування, що вбачається з відповіді СВ Доманівського ВП Вознесенського ВП ГУНП в Миколаївський області.

Не заслуговують на увагу і звернення позивачки за життя матері до ПСП Коштівське із заявою про те, що умови договору не відповідають усній домовленості, оскільки останнім було роз'яснення про звернення до суду, що не було зроблено.

Інші доводи апеляційної скарги зводяться до підстав позову, яким суд відповідно до ст. 212 ЦПК України надав належну оцінку та не можуть бути підставою для скасування рішення суду.

За таких обставин, рішення суду на підставі п.1 ч. 1 ст. 308 ЦПК України підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга відхиленню.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 308, 315 ЦПК України, колегія суддів

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 відхилити.

Рішення Доманівського районного суду Миколаївської області від 3 серпня 2017 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, але протягом двадцяти днів з цього часу може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий: Т.В. Крамаренко

Судді: Т.З. Бондаренко

ОСОБА_5

СудАпеляційний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення11.10.2017
Оприлюднено19.10.2017
Номер документу69582665
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —475/393/17

Ухвала від 11.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Крамаренко Т. В.

Ухвала від 29.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Крамаренко Т. В.

Ухвала від 29.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Крамаренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Крамаренко Т. В.

Рішення від 03.08.2017

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 15.05.2017

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 12.04.2017

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 06.04.2017

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні