Ухвала
від 05.10.2017 по справі 522/8964/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/8964/17

Провадження №1-кс/522/18728/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського райсуду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянув у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області майора податкової міліції ОСОБА_2 , погодженого прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , по матеріалам досудового розслідування № 32017160000000044, внесеного до ЄРДР від 25.04.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках досудового розслідування № 32017160000000044, внесеного до ЄРДР від 25.04.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,мотивуючи наступним.

У провадженні СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження № 32017160000000044 від 25.04.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

З матеріалів досудового розслідування вбачається, що у звітні податкові періоди з жовтня по грудень 2016 року, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , використовуючи реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), діючи умисно, шляхом не включення до складу податкових зобов`язань з податку на додану вартість в повному обсязі сум від реалізації імпортованої через Одеську митницю ДФС продукції на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) ухилились від сплати податку на додану вартість в розмірі 4 754 604,72 грн., що є коштами у особо великих розмірах. Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в період з жовтня по грудень 2016 року здійснювали реалізацію ввезених на територію України продуктів (овочів та фруктів) за готівкові кошти різним суб`єктам господарської діяльності та фізичним особам по значно завищеним цінам від фактурної вартості без відображення вказаних господарських операцій у бухгалтерської та податкової звітності.

Однак з метою прикриття своєї протиправної діяльності з метою ухилення від сплати податків та мінімізації податкових зобов`язань, зазначені особи документально відображають реалізацію імпортованих продуктів (овочів та фруктів) на підприємства з ознаками "фіктивності" з мінімальною націнкою.

Висновком експертного економічного дослідження № 49 від 14.04.2017 встановлено заниження податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на загальну суму 4754,6 тис. грн.

Також досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », здійснює фінансово господарську діяльність на території України, а саме: здійснює оптову торгівлю овочами та фруктами.

Згідно проведеного фінансово господарського аналізу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснює лише імпорт та реалізацію продуктів харчування. В ході проведення досудового розслідування, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснювало реалізацію ТМЦ в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) однак згідно АІС «Реєстр податкових накладних» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » в подальшому вже реалізовував ТМЦ «металобрухт» в адресу інших платників тобто ТМЦ які були реалізовані в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » були відмінні від ТМЦ які були в подальшому реалізовані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » іншим платника, що свідчить про скрутку, підміну номенклатури придбаного товару у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Вищезазначене свідчить, що фінансово-господарська діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та задіяних у протиправної схеми ОСОБА_4 , здійснюється поза правовим полем та спрямована на здійснення операцій, пов`язаних із отриманням податкової вигоди і ухилення від оподаткування.

З матеріалів досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) в банківській установі ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ) відкриті наступні банківські рахунки: № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 (українська гривня).

Зазначені документи, як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, мають суттєве значення для повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження ,зокрема встановлення всіх осіб, що причетні до вчинення вищевказаного злочину. Іншими заходами встановити оригінали вільних зразків почерку та відомості про підприємства контрагенти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », довести здійснення розрахункових операцій з підприємствами постачальниками та покупцями, не представилось можливим.

Отримання вказаних документів та інформації можливо тільки на підставі ухвали слідчого судді.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити з наведених підстав, довів наявність достатніх підстав вважати, що виклик особи у якої знаходиться зазначена інформація, може мати негативні наслідки.

Заслухавши думку слідчого також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ст. 160 КПК України, в клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів крім іншого зазначаються речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, значення речей і документів, встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що перелічена інформація яка знаходиться володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ) м. Київ має значення для встановлення важливих обставин кримінального провадження, та в подальшому може бути використана як доказ у кримінальному провадженню, при цьому іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Враховуючи, що присутність представника юридичної особи, у володінні якої знаходиться вищевказані документи, тягне за собою обізнаність такої особи про проведення слідчих (розшукових) дій та, відповідно можливість розголошення представником юридичної особи таких відомостей, внаслідок чого існує реальна загроза внесення змін до документів чи взагалі знищення необхідних відомостей, розгляд клопотання прошу здійснити без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться вищезгадані документи.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для намагання тимчасового доступу зазначених у клопотанні речей та документів.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області майора податкової міліції ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках досудового розслідування №32017160000000044, внесеного до ЄРДР від 25.04.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити.

Надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) в Одеському відділені № НОМЕР_16 ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ), в а саме:

- роздруківок руху грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахунку: № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 (українська гривня) за період з 01.10.2016 по 31.08.2017;

- юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) в тому числі, анкети, реєстраційні документи підприємства, накази про призначення службових осіб, копії паспортів засновників та службових осіб, довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора;

- платіжних доручень на перерахування коштів (включаючи електронні платіжні доручення на паперових носіях), які надавалися службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) при розпорядженні рахунком;

- банківських виписок про видачу готівки та чеків по рахунку № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 (українська гривня) за період з 01.10.2016 по 31.08.2017;

- банківських карток зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- документації, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

- листів, заяв та інших документів наданих для відкриття (закриття) рахунку службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

- договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт»;

- протоколів системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР адреса клієнта;

- відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера;

- заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи «Банк-Клієнт») ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) з 01.10.2016 по 30.08.2017;

- угод, договорів, контрактів, інвойсів та інших документів, пов`язаних з проведенням банківських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- копії записів із книги видачі перепусток, де зазначена інформація про відвідування банку службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунку № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 (українська гривня) за період з 01.10.2016 по 31.08.2017;

- документів кредитної та депозитної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави та інших документах кредитної та депозитної справи, документах, підтверджуючі стан проведення розрахунків за цими угодами, а також інших документах, які мають значення речових доказів.

Відповідальні особи ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ) зобов`язані надати доступ та можливість вилучення оригіналів вказаних документів старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області майору податкової міліції ОСОБА_2 , старшому оперуповноваженому з ОВС оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , оперативним співробітникам оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області, працівників слідчих управлінь ДФС України та іншим особам, що будуть діяти за його постановою (дорученням).

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення тобто до 05.11.2017 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69583854
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —522/8964/17

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні