Ухвала
від 18.10.2017 по справі 522/19233/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/19233/17

Провадження № 1-кс/522/19871/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2017 року Приморський районний суд м. Одеси у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , представника ТОВ «Газ Постачання» ОСОБА_4 , розглянувши клопотання заступника начальника 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_5 про арешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160020000001 від 21.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч. 1 ст. 272 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території міста Одеси та області невідомі особи організували незаконну діяльність автозаправочних та автогазозаправочних станцій, спеціально обладнаних автомобілів (автоцистерн), з яких здійснюється реалізація незаконно виготовлених підакцизних товарів (нафтопродуктів та скрапленого газу) без дозвільних документів та документів які б свідчили про якість палива, без видачі квитанцій і касових чеків.

На виконання доручення, та в ході проведеного комплексу заходів, співробітниками ОУ ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області була отримана та перевірена інформація щодо місць, які можуть використовуватись для зберігання та незаконної реалізації нафтопродуктів та скрапленого газу. Встановлено, що за адресою: Одеська область, Біляївський район, Березанська сільська рада, а саме: комплекс будівель та споруд №8 (кадастровий номер земельної ділянки 5121080700:01:001:0194), що являється газонаповнювальною станцією місткістю 1000 куб.м, здійснюється зберігання та незаконна торгівля паливно-мастильними матеріалами, а саме скрапленим газом, з порушенням вимог встановлених чинним законодавством.

Згідно отриманої оперативної інформації встановлено, що за адресою: Одеська область, Біляївський район, Березанська сільська рада, а саме: комплекс будівель та споруд №8 (кадастровий номер земельної ділянки 5121080700:01:001:0194) здійснює господарську діяльність підприємство ТОВ «Євростандарт-Автогаз» (код ЄДРПОУ 37958775). Службові особи ТОВ «Євростандарт-Автогаз» здійснюють відпуск незаконного виготовленого підакцизного товару а саме скрапленого газу у безготівковій та готівковій формі оплати.

Відповідно інформації з Інформаційної системи «Реєстр дозволів» Держгірпромнагляду України інформація про надання дозволів на здійснення реалізації твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними нафтопродуктами відсутня, тобто ТОВ «Євростандарт-Автогаз» здійснює реалізацію скрапленого газу та нафтопродуктами без дозвільних документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Одним з доказів протиправних фактів реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів являються первинні бухгалтерські, облікові та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації, які відображають об`єми, хронологію та інші дані про фактичні фінансово - господарські операції, що є об`єктами оподаткування, а також безпосередньо сам предмет вчинення кримінального правопорушення підакцизні товари.

Так, з метою виконання ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси про проведення обшуку та встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення 13.10.2017 проведено обшук за адресою: Одеська область, Біляївський район, Березанська сільська рада, а саме: комплекс будівель та споруд №8 (кадастровий номер земельної ділянки 5121080700:01:001:0194).

У ході проведення обшуку виявлено та вилучено: чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за 2015 2016 р.р. на 29 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №1; чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за 2017 рік на 38 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №2; чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за 2017 рік на 13 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №3; чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за жовтень 2017 року на 33 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №4; накопичувальна карта №22080323, відомість №22080042, накладна 41509225 разом на 3 арк., накопичувальна карта №16080317, відомість №16080040, накладна №41268327 разом на 3 арк., що поміщено до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №5; товарно-транспортні накладні за серпень 2017 року на 4 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №6; відомості, накладні, накопичувальні карти за 2017 рік на 104 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №7; товарно-транспортні накладні та пропуски на автомобілі на вивіз зрідженого газу за 2017 рік на 1426 арк.; товарно-транспортні накладні та пропуски на автомобілі на ввіз зрідженого газу за 2017 рік на 1379 арк.; жорсткий диск S/N WCC2EUM84104; зріджений газ який знаходиться у 10 наземних резервуарах загальним об`ємом 118 (сто вісімнадцять) тон; зріджений газ який знаходиться у АГЗС (автозаправному модулі) загальним 3500 (три тисячі п`ятсот) кг; грошові кошти в українській гривні, загальна сума 8000 (вісім тисяч гривень) в наступному номіналі: 200 грн. 23 шт.; 100 грн. 19 шт.; 500 грн. 3 шт.

Таким чином, виявлені та вилучені в ході обшуку по кримінальному провадженню підакцизні товари (скраплений газ), чорнові записи, документи, грошові кошти та інші речі згідно положень ст.ст. 98, 99 КПК України є речовими доказами, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлююється під час криміанльного провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, передбачених ч. 1 ст. 204, ч. 1 ст. 272 КК України.

Крім того, вказані речі та документи підпадають під критерії ч. 2 ст. 167 КПК України оскільки газ - підакцизний товар, а тому є предметом кримінального правопорушення.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до практики Європейського суду «розумна підозра» у вчиненні кримінального злочину», про яку йдеться у підпункті «с» п. 1 ст. 5 Конвенції, передбачає наявність обставин або відомостей, які переконали б неупередженого спостерігача, що ця особа, можливо, вчинила злочин.

У органа досудового розслідування є підстави та розумні підозри вважати, що вилучені у ході обшуку речі є доказом зберігання та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети (скраплений газ), що були об`єктом кримінально протиправних дій.

В свою чергу повернення, не заборона використання та розпорядження вилученими у ході проведення обшуку речами та документами може призвести до їх зникнення, втрати або пошкодження, або настанню інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню і суттєво вплинути на його подальший хід, що також може призвести до втрати речових доказів у кримінальному провадженні.

Завданням та підставою для арешту майна є запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження, оскільки не вжиття заходів щодо арешту цього майна може призвести до вказаних наслідків, зважаючи на зацікавленість службових осіб ТОВ «Євростандарт-Автогаз» у тому, щоб вчинити вищевказані дії, що можуть перешкодити проведенню досудового розслідування.

Метою арешту вищевказаних речей, документів є забезпечення збереження речових доказів, що передбачено п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

Також, вилучені речі та документи необхідні для подальшого проведення судових експертиз, оскільки можуть містити сліди вчинення кримінального правопорушення.

Прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити з наведених вище підстав.

Представник ТОВ «Газ Постачання» заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на те, що зазначене клопотання є безпідставним та необґрунтованим та не має підстав для накладення арешту на майно.

Вислухавши сторони кримінального провадження, а також дослідивши докази, що є в матеріалах кримінального провадження, суд вважає, що клопотання слід задовольнити, майно, зазначене у клопотанні, є предметом вчинення злочину, до з`ясування всіх обставин скоєння кримінальних правопорушень, що у подальшому ускладнить встановлення істини та проведення необхідних слідчих дій та експертного дослідження.

Керуючись ст.ст. 170-173 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_5 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на вилучені в ході проведеного обшуку за адресою: Одеська область, Біляївський район, Березанська сільська рада, а саме: комплекс будівель та споруд №8 (кадастровий номер земельної ділянки 5121080700:01:001:0194), речі та документи, а саме:

- чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за 2015 2016 р.р. на 29 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №1;

- чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за 2017 рік на 38 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №2;

- чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за 2017 рік на 13 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №3

- чорнові записи «Ведомость на получение газа водителями ЧСП «Курган» за жовтень 2017 року на 33 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №4;

- накопичувальна карта №22080323, відомість №22080042, накладна 41509225 разом на 3 арк., накопичувальна карта №16080317, відомість №16080040, накладна №41268327 разом на 3 арк., що поміщено до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №5;

- товарно-транспортні накладні за серпень 2017 року на 4 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №6;

- відомості, накладні, накопичувальні карти за 2017 рік на 104 арк., що поміщені до поліетиленового файлу прозорого кольору з позначенням №7;

- товарно-транспортні накладні та пропуски на автомобілі на вивіз зрідженого газу за 2017 рік на 1426 арк.;

- товарно-транспортні накладні та пропуски на автомобілі на ввіз зрідженого газу за 2017 рік на 1379 арк.;

- жорсткий диск S/N WCC2EUM84104;

- зріджений газ який знаходиться у 10 наземних резервуарах загальним об`ємом 118 (сто вісімнадцять) тон;

- зріджений газ який знаходиться у АГЗС (автозаправному модулі) загальним 3500 (три тисячі п`ятсот) кг;

- грошові кошти в українській гривні, загальна сума 8000 (вісім тисяч гривень) в наступному номіналі:

?200 грн. 23 шт.;

?100 грн. 19 шт.;

?500 грн. 3 шт.

Ухвалу допустити до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

18.10.2017

Дата ухвалення рішення18.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69584920
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/19233/17

Ухвала від 16.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 17.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 16.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 17.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 09.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 31.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 18.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні