Ухвала
від 09.11.2017 по справі 522/19233/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/19233/17

Провадження № 1-кс/522/21485/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2017 року суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого СГ слідчого СВ ФР ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 про арешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160020000001 від 21.02.2017 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 204 ч. 1, 272 ч. 1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території міста Одеси та області невідомі особи організували незаконну діяльність автозаправочних та автогазозаправочних станцій, спеціально обладнаних автомобілів (автоцистерн), з яких здійснюється реалізація незаконно виготовлених підакцизних товарів (нафтопродуктів та скрапленого газу) без дозвільних документів та документів які б свідчили про якість палива, без видачі квитанцій і касових чеків.

На виконання доручення, та в ході проведеного комплексу заходів, співробітниками ОУ ГУ ДФС в Одеській області була отримана та перевірена інформація щодо місць, які можуть використовуватись для зберігання та незаконної реалізації нафтопродуктів. Встановлено, що за адресою Великодолинської селищної ради (за межами населеного пункту) Овідіопольського району Одеської області здійснюється зберігання та незаконна торгівля паливно-мастильними матеріалами, з порушенням вимог встановлених чинним законодавством. Встановлено, що відсутні касові апарати для проведення розрахункових операцій, які передбачені законодавством при здійсненні реалізації пального. Встановлено, що особа яка здійснює таку діяльність, являється громадянин ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і.п.н. НОМЕР_1 . Також, ОСОБА_3 не є суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності, не являється платником ПДВ, акцизного податку, електронний реєстр акцизних накладних не ведеться.

Вищевказаній території присвоєний кадастровий номер земельної ділянки: 5123755300:01:002:0343, цільове призначення - для будівництва та експлуатації автопідприємства, площа - 1,6 га. Відповідно до інформації з Державного земельного кадастру власником зазначеної ділянки є Овідіопольська районна державна адміністрація (ЄДРПОУ 4057209), яка надає її в оренду ТОВ «Ін Транс» (ЄДРПОУ 30800486).

Також, згідно АІС «Податковий блок» - ОСОБА_3 , (РНОКПП НОМЕР_1 ) зареєстрований в якості фізичної особи-підприємця, включений до реєстру 18.12.2013 року з відміткою, що свідоцтво є недійсним. На обліку у Чорноморській ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області. Зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Вид діяльності - не визначений. До органів фіскальної служби податкову звітність не надає, відомості щодо ведення підприємницької діяльності відсутні, податки не сплачує, в тому числі акцизний.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Одним з доказів протиправних фактів реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів являються первинні бухгалтерські, облікові та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації, які відображають об`єми, хронологію та інші дані про фактичні фінансово - господарські операції, що є об`єктами оподаткування, а також безпосередньо сам предмет вчинення кримінального правопорушення підакцизні товари.

Так, з метою виконання ухвали слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси про проведення обшуку та встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення 02.11.2017 проведено обшук за адресою: Великодолинська селищна рада, Овідіопольського району Одеської області, а саме: земельна ділянка (кадастровий номер 5123755300:002:0343).

У ході проведення обшуку виявлено та вилучено: блокнот синього - жовтого кольору у твердій обкладинці на якому написано ручкою цифри «95», даний блокнот являється чорновими записами, в якому знаходиться записи про продаж підакцизного товару (бензин), а саме: дата, об`єм, сума, № авто, П.І.Б., лічильник початок зміни, лічильник кінець зміни, загальний об`єм, оператор на 72 арк.; блокнот бежевого - коричневого кольору у твердій обкладинці з надписом «Vintage» та з надписом ручкою «ДТ», даний блокнот являється чорновими записами, в якому знаходяться записи про продаж підакцизних товарів (дизель), а саме: дата, об`єм, сума, № авто, П.І.Б. водія, лічильник початок, зміни, лічильник, кінець зміни, загальний об`єм, оператор на 94 арк.; нефіскальний чек з сумою продажу дизеля, бензину з назвою ООО «Евронефть» від 01.11.2017 по 02.11.2017 на 1 арк.; нефіскальний чек з сумою продажу дизеля, бензину з назвою ООО «Евронефть» від 02.11.2017 на 1 арк.; чорнові записи формату А4 з надписом 95+, СМ, ст. таблиця, счетчик, продаж счет., продаж ст. табл., прод.нов.табл., різниця ст.,нов.табл., різниця ст. нов. на 2 арк.; папка скорошивач чорного кольору з документами про калібровку циліндричного резервуару без підписів та печаток, градуировочна таблиця без підписів та мокрих печаток, єскиз стального горизонтального циліндричного резервуару без підписів та мокрих печаток, градуировочна таблиця на стальний горизонтально циліндрический резервуа, без підписів та мокрих печаток загальна кількість документів у папці становить 7 арк.; папка скорошивач з документами, а саме: градуировочна таблиця дизеля та бензину з підписами та мокрою печаткою на 3 арк.; резервуари місткістю 25,525, висота 272 см. кількості 2 шт.; автозаправочна колонка модель 3/G2203Р-U, заводський номер А1419; автозаправочна колонка модель 3/G2203Р-U, заводський номер А1219; Сировина, світло-жовтого кольору з блакитним відтінком, яка схожа на дизельне паливо у кількості 6926 м3; сировина, світло-жовтого кольору, яка схожа на бензин у загальній кількості 15400 м3;

Таким чином, виявлені та вилучені в ході обшуку по кримінальному провадженню підакцизні товари (дизель та бензин), чорнові записи, документи, грошові кошти та інші речі згідно положень ст.ст. 98, 99 КПК України є речовими доказами, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, передбачених ч. 1 ст. 204, ч. 1 ст. 272 КК України.

Крім того, вказані речі та документи підпадають під критерії ч. 2 ст. 167 КПК України оскільки дизель та бензин - підакцизний товар, а тому є предметом кримінального правопорушення.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Так, відповідно до практики Європейського суду «розумна підозра» у вчиненні кримінального злочину», про яку йдеться у підпункті «с» п. 1 ст. 5 Конвенції, передбачає наявність обставин або відомостей, які переконали б неупередженого спостерігача, що ця особа, можливо, вчинила злочин.

Враховуючи викладене, у органа досудового розслідування є підстави та розумні підозри вважати, що резервуари для зберігання скрапленого газу, скраплений газ, АГЗС (заправний модуль), компресори є доказом зберігання та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

В свою чергу повернення, не заборона використання та розпорядження вилученими у ході проведення обшуку речами та документами може призвести до їх зникнення, втрати або пошкодження, або настанню інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню і суттєво вплинути на його подальший хід.

Вказане в тому числі може призвести до втрати речових доказів у кримінальному провадженні.

Завданням та підставою для арешту майна є запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження, оскільки не вжиття заходів щодо арешту цього майна може призвести до вказаних наслідків, що може перешкодити проведенню досудового розслідування.

Метою арешту речей, документів є забезпечення збереження речових доказів, що передбачено п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

Враховуючи, що вилучені під час обшуку речі, документи та грошові кошти мають доказове значення по даному кримінальному провадженню і можуть бути використані як докази, а також те, що є достатні підстави вважати, що вищезазначене, у разі не накладення арешту може бути приховане, знищене, передане, відчуження, що може перешкодити встановленню істини у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 170-173 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СГ слідчого СВ ФР ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на вилучені в ході проведеного обшуку за адресою: Великодолинська селищна рада, Овідіопольського району Одеської області земельна ділянка (кадастровий номер 5123755300:002:0343), речі та документи, а саме:

1.блокнот синього - жовтого кольору у твердій обкладинці на якому написано ручкою цифри «95», даний блокнот являється чорновими записами, в якому знаходиться записи про продаж підакцизного товару (бензин), а саме: дата, об`єм, сума, № авто, П.І.Б., лічильник початок зміни, лічильник кінець зміни, загальний об`єм, оператор на 72 арк.;

2.блокнот бежевого - коричневого кольору у твердій обкладинці з надписом «Vintage» та з надписом ручкою «ДТ», даний блокнот являється чорновими записами, в якому знаходяться записи про продаж підакцизних товарів (дизель), а саме: дата, об`єм, сума, № авто, П.І.Б. водія, лічильник початок, зміни, лічильник, кінець зміни, загальний об`єм, оператор на 94 арк.;

3.нефіскальний чек з сумою продажу дизеля, бензину з назвою ООО «Евронефть» від 01.11.2017 по 02.11.2017 на 1 арк.;

4.нефіскальний чек з сумою продажу дизеля, бензину з назвою ООО «Евронефть» від 02.11.2017 на 1 арк.;

5.чорнові записи формату А4 з надписом 95+, СМ, ст. таблиця, счетчик, продаж счет., продаж ст. табл., прод.нов.табл., різниця ст.,нов.табл., різниця ст. нов. на 2 арк.;

6.папка скорошивач чорного кольору з документами про калібровку циліндричного резервуару без підписів та печаток, градуировочна таблиця без підписів та мокрих печаток, єскиз стального горизонтального циліндричного резервуару без підписів та мокрих печаток, градуировочна таблиця на стальний горизонтально циліндрический резервуа, без підписів та мокрих печаток загальна кількість документів у папці становить 7 арк.;

7.папка скорошивач з документами, а саме: градуировочна таблиця дизеля та бензину з підписами та мокрою печаткою на 3 арк.;

8.Резервуари місткістю 25,525, висота 272 см. кількості 2 шт.;

9.Автозаправочна колонка модель 3/G2203Р-U, заводський номер А1419;

10.Автозаправочна колонка модель 3/G2203Р-U, заводський номер А1219;

11.Сировина, світло-жовтого кольору з блакитним відтінком, яка схожа на дизельне паливо у кількості 6926 м3;

12.Сировина, світло-жовтого кольору, яка схожа на бензин у загальній кількості 15400 м3.

Ухвалу допустити до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

09.11.2017

Дата ухвалення рішення09.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70206916
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160020000001 від 21.02.2017 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 204 ч. 1, 272 ч. 1 КК України

Судовий реєстр по справі —522/19233/17

Ухвала від 16.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 17.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 16.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 17.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 09.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 31.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 18.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні