Ухвала
від 19.10.2017 по справі 927/901/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області

Пр-т. Миру, 20, м. Чернігів, 14000 , тел. 676-311, факс 77-44-62, e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua

==============================================================================================================================================================

УХВАЛА

"19" жовтня 2017 р. Справа № 927/901/17

За позовом: Заступника прокурора Чернігівської області (вул. Князя Чорного, 9, м. Чернігів, 14000) в інтересах держави

В особі: 1. Чернігівської обласна державна адміністрація, код ЄДРПОУ 04014246, вул. Шевченка, 7, м. Чернігів, 14000

В особі: 2. Державної екологічної інспекції в Чернігівській області, код ЄДРПОУ 38053846, вул. Малясова, 12, м. Чернігів, 14017

Відповідач: Державне підприємство "Холминське лісове господарство", код ЄДРПОУ 00993484, вул. Центральна, 60, смт. Холми, Корюківський район, Чернігівська область, 15331

Предмет спору: про визнання протиправної бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії

Суддя Бобров Ю.М.

Представники сторін:

від позивача 1: ОСОБА_1 - головний спеціаліст юридичного відділу апарату, довіреність № 10-05/1383 від 01.07.2015;

від позивача 2: участі не взяв;

від відповідача: ОСОБА_2- представник, довіреність № 1513 від 18.10.17; ОСОБА_3 - головний лісничий, довіреність № 1512 від 18.10.2017;

в судовому засіданні взяв участь прокурор відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4, службове посвідчення № 043955 видане 16.08.2016.

Заступником прокурора Чернігівської області подано позов в інтересах держави в особі: 1. Чернігівської обласної державної адміністрації, 2. Державної екологічної інспекції в Чернігівській області до Державного підприємства "Холминське лісове господарство" про визнання протиправної бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії.

У позовній заяві, обґрунтовуючи позовні вимоги, заступник прокурора посилається, зокрема, на те, що прокуратурою області в ході вивчення стану додержання законів при використанні земель природно-заповідного фонду виявлено факти порушення законодавства в сфері охорони об'єктів природно-заповідного фонду.

Указом Президента України від 10.12.1994 № 750/94 Про створення заказників загальнодержавного значення на території Чернігівської області створено ландшафтний заказник загальнодержавного значення Рихлівська дача .

Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області, з метою забезпечення режиму, охорони та збереження території заказника, заповідний об'єкт - ландшафтний заказник загальнодержавного значення Рихлівська дача площею 789 га передано під охорону ДП "Холминське лісове господарство", про що складено Охоронне зобов'язання № 8/24-578 від 03.01.2012.

Міністерством екології та природних ресурсів України 12.12.2011 затверджено Положення про ландшафтний заказник загальнодержавного значення Рихлівська дача , згідно з яким межі ландшафтного заказника встановлюються в натурі, оформляються відповідними знаками та інформаційними матеріалами, наносяться на планово-картографічні матеріали територіальних органів Держземагенства та землекористувача, відображаються у відповідних формах статистичної звітності з кількісного обліку земель та землевпорядній документації, обов'язково враховуються при реконструкції та розвитку прилеглих території.

Відповідно до виданого ДП "Холминське лісове господарство" Охоронного зобов'язання, підприємство дає зобов'язання встановити межі об'єкту природно-заповідного фонду - ландшафтний заказник загальнодержавного значення Рихлівська дача у натурі (на місцевості) з нанесенням на планово-картографічні матеріали та встановити інформаційно-охоронні знаки встановленого законодавством зразку.

ОСОБА_3, вказує заступник прокурора, згідно з інформацією Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області , землевпорядна документація на вказаний об'єкт природно-заповідного фонду не розроблялась та не затверджувалась.

З огляду на вимоги чинного законодавства, Охоронного зобов'язання та Положення про заказник, на постійного користувача ДП "Холминське лісове господарство" покладається обов'язок із вчинення дій щодо замовлення проекту землеустрою і встановлення меж заказника.

Відсутність встановлення меж в натурі ландшафтного заказника загальнодержавного значення Рихлівська дача , вважає заступник прокурора, фактично унеможливлює збереження ландшафтного комплексу та цінних видів дерев.

Заступник прокурора вказує на те, що в даному випадку, незважаючи на тривале існування порушення вимог чинного законодавства, Чернігівською облдержадміністрацією та Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області належних заходів щодо усунення порушень закону не вчинено, що дає підстави для звернення прокурора з даним позовом до суду.

Заступник прокурора просить суд, зокрема, визнати протиправною бездіяльність Державного підприємства "Холминське лісове господарство" щодо забезпечення організації проведення робіт із винесення меж ландшафтного заказника загальнодержавного значення Рихлівська дача та закріплення їх в натурі (на місцевості) та зобов'язати Державне підприємство "Холминське лісове господарство" відповідно до вимог чинного законодавства забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж ландшафтного заказника загальнодержавного значення Рихлівська дача та закріплення їх в натурі (на місцевості).

Позивач-1 - Чернігівська обласна державна адміністрація надав письмові пояснення по справі (а.с.40), в яких вказує на те, що у структурі Чернігівської облдержадміністрації визначено спеціалізований структурний підрозділ - ОСОБА_5 екології та природних ресурсів, який забезпечує реалізацію повноважень у галузі навколишнього природного середовища, якими наділено як облдержадміністрацію, так і безпосередньо ОСОБА_5 екології та природних ресурсів.

Позивач вважає, що в межах даного судового розгляду права облдержадміністрації не порушені.

Від позивача-2 - Державної екологічної інспекції у Чернігівській області надійшло письмове клопотання по справі (а.с.30), в якому позивач повідомляє, що Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області у попередні роки планово перевірявся суб'єкт господарювання - ДП Холминське лісове господарство в частині дотримання вимог природоохоронного законодавства, в тому числі - в частині додержання режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду, і, зокрема, на території ландшафтного заказника загальнодержавного значення Рихлівська дача Понорницького лісництва ДП Холминське лісове господарство , який крім того територіально знаходиться в межах Мезинського національного природного парку.

Під час перевірок ведення господарської чи іншої забороненої діяльності виявлено не було. Технічна документація та правовстановлюючі документи (охоронні зобов'язання, картографічні матеріали, державні акти на землю, тощо) на об'єкти природно-заповідного фонду в ДП Холминський лісгосп є в наявності. Межі заказника нанесені на планово-картографічні матеріали ДП Холминське лісове господарство та оформлені інформаційно-охоронними знаками встановленого державного зразка.

Позивач-2 вважає, що Державна екологічна інспекція у Чернігівській області при перевірках ДП Холминське лісове господарство діяла виключно в межах компетенції та згідно вимог чинного законодавства. Тому твердження в позовній заяві стосовно не забезпечення належного контролю в частині додержання режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду з боку Державної екологічної інспекції у Чернігівській області не відповідають дійсності та не підтримуються в суді.

Судове засідання, яке призначене до розгляду на 19.10.2017, позивач просить розглядати без участі представника Інспекції.

Відповідач надав відзив на позовну заяву (а.с.31), в якому проти позову заперечує, вважає позовні вимоги необґрунтованими та безпідставними.

В судовому засіданні прокурором подано письмову заяву (а.с.56), в якій він просить суд залучити до участі у справі в якості позивача ОСОБА_5 екології та природних ресурсів ЧОДА та в якості третьої особи на стороні позивача ОСОБА_6 управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

Розглянувши клопотання, заслухавши в судовому засіданні думки та пояснення присутніх учасників судового процесу, суд, з метою всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, виходячи із приписів ст.27 ГПК України, вважає за доцільне залучити до участі у справі ОСОБА_5 екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації та ОСОБА_6 управління Держгеокадастру у Чернігівській області, визначивши їх процесуальний статус як третіх осіб на стороні позивача-1 - Чернігівської обласної державної адміністрації, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Керуючись ст.ст. 22, 27, 29, 65, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1 . Залучити до участі у справі на стороні позивача-1- Чернігівської обласної державної адміністрації третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: 1. ОСОБА_5 екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів, 14000) та 2. ОСОБА_6 управління Держгеокадастру у Чернігівській області (пр-т Миру, 14, м. Чернігів, 14000).

2. Розгляд справи відкласти на "31" жовтня 2017 року о 11:00 год. в приміщенні господарського суду Чернігівської області у м. Чернігові, проспект Миру, 20, зал судового засідання № 306.

3. Зобов'язати заступника прокурора надіслати третім особам копії позовної заяви з додатком та надати суду докази їх надсилання.

4. Зобов'язати третіх осіб надати суду письмові пояснення щодо суті спору.

5. Учасникам судового процесу забезпечити явку компетентних повноважних представників з належним чином оформленими довіреностями та засвідченими їх копіями та документами, що посвідчують особу (паспорт). Визнати явку представників обов'язковою .

Суддя Ю.М. Бобров

Дата ухвалення рішення19.10.2017
Оприлюднено24.10.2017
Номер документу69666517
СудочинствоГосподарське
Сутьзаказник, на постійного користувача ДП "Холминське лісове господарство" покладається обов'язок із вчинення дій щодо замовлення проекту землеустрою і встановлення меж заказника. Відсутність встановлення меж в натурі ландшафтного заказника загальнодержавного значення Рихлівська дача , вважає заступник прокурора, фактично унеможливлює збереження ландшафтного комплексу та цінних видів дерев. Заступник прокурора вказує на те, що в даному випадку, незважаючи на тривале існування порушення вимог чинного законодавства, Чернігівською облдержадміністрацією та Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області належних заходів щодо усунення порушень закону не вчинено, що дає підстави для звернення прокурора з даним позовом до суду. Заступник прокурора просить суд, зокрема, визнати протиправною бездіяльність Державного підприємства "Холминське лісове господарство" щодо забезпечення організації проведення робіт із винесення меж ландшафтного заказника загальнодержавного значення Рихлівська дача та закріплення їх в натурі (на місцевості) та зобов'язати Державне підприємство "Холминське лісове господарство" відповідно до вимог чинного законодавства забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж ландшафтного заказника загальнодержавного значення Рихлівська дача та закріплення їх в натурі (на місцевості). Позивач-1 - Чернігівська обласна державна адміністрація надав письмові пояснення по справі (а.с.40), в яких вказує на те, що у структурі Чернігівської облдержадміністрації визначено спеціалізований структурний підрозділ - ОСОБА_5 екології та природних ресурсів, який забезпечує реалізацію повноважень у галузі навколишнього природного середовища, якими наділено як облдержадміністрацію, так і безпосередньо ОСОБА_5 екології та природних ресурсів. Позивач вважає, що в межах даного судового розгляду права облдержадміністрації не порушені. Від позивача-2 - Державної екологічної інспекції у Чернігівській області надійшло письмове клопотання по справі (а.с.30), в якому позивач

Судовий реєстр по справі —927/901/17

Рішення від 23.11.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 31.10.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні