Рішення
від 11.06.2014 по справі 574/513/14-ц
БУРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 574/513/14-ц

2/574/169/2014

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 червня 2014 року м. Буринь

Буринський районний суд Сумської області

в складі : головуючого судді - Стеценко В.С.

при секретарі - Бабкіній Г.А.

за участю прокурора - Штика Ю.В.

представника органу

опіки та піклування - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Буринь справу за позовом органу опіки та піклування Білопільської РДА до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягненням аліментів на утримання дітей,

В С Т А Н О В И В :

Позивач орган опіки та піклування Білопільської РДА звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав стягненням аліментів на утримання дітей, мотивуючи тим, що в результаті безвідповідального ставлення відповідачів до виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню та догляду за малолітніми дітьми ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та через зловживання ОСОБА_2 спиртними напоями, мали місце випадки коли відповідачка на тривалий час зникала, залишаючи дітей без нагляду, що було небезпечним для життя і здоров я дітей, особливо для ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_1, а відповідач ОСОБА_3 взагалі не проживає разом з дітьми та не займається їх вихованням і утриманням.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав та пояснив, що ОСОБА_2 є матір'ю дітей : ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_4, а відомості про їх батька внесені до свідоцтва про народження дітей зі слів матері, відповідно до статті 135 СК України. ОСОБА_2 також є матір'ю дітей: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 Батьком цих дітей є ОСОБА_3. Відповідачі перебували в шлюбі з 23.07.2009 року до 2014 року, але фактично, зі слів відповідачки, не проживають разом з 2008 року і цого часу ОСОБА_3 вихованням дітей не займається.

З липня 2011 року родина ОСОБА_2 проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2. Родину взято на облік сімей, які опинились y складних життєвих обставинах, з причини безвідповідального ставлення матері до виконання обов'язків по вихованню та догляду за малолітніми дітьми, зловживання спиртними напоями та залишення дітей без нагляду.

Службою у справах дітей Білопільської райдержадміністрації, з відповідачкою неодноразово проводились профілактичні бесіди, вона була попереджена про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов'язків, але належних висновків ОСОБА_2 не зробила та знову на декілька днів залишила дітей без догляду. Так 14.04.2014 року при перевірці умов проживання родини ОСОБА_2 було встановлено, що відповідачка в продовж трьох днів вдома не з'являлась. Співмешканець ОСОБА_11 також був відсутній. Старші діти ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_1 не були своєчасно повернуті на навчання до Улянівської спеціальної школи-інтернат. Оскільки діти були залишені відповідачкою без нагляду в холодному будинку, без їжі і води то органом опіки та піклування Шкуратівської сільської ради було прийнято рішення про негайне відібрання малолітніх - ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_6 та направлення їх на тимчасове утримання до дитячого відділення Білопільської ЦРЛ. При огляді дітей лікарями Білопільської ЦРЛ ОСОБА_10 був поставлений діагноз: опрілості II ст., ОСОБА_9 - гострий ларинготрахеїт, гіпотрофія II ст.. 18.04.2014 року після чого четверо менших дітей тимчасово влаштовані до Сумського обласного спеціалізованого Будинку дитини, а старші діти ОСОБА_4 13.01.2000р.н., ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_7, ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_8 повернуті до Улянівської спеціальної школи-інтернату.

З врахуванням неведеного, вважає, що по справі достатньо доказів, які підтверджують неналежне ставлення відповідачів до своїх батьківських обов'язків і необхідність відібрання дітей для захисту їх інтересів, а тому просить відібрати дітей у відповідачів та стягнути з них аліменти на утримання дітей.

Представник третьої особи органу опіки і піклування Шкуратівської сільської ради ОСОБА_12 позов підтримала повністю та пояснила, що з липня 2011 року родина ОСОБА_2 проживає на квартирі в с. Шкуратівка, вул. Центральна, 28, Білопільського району. Родину взято на облік сімей, які опинились y складних життєвих обставинах, з причини безвідповідального ставлення матері до виконання обов'язків по вихованню та догляду за малолітніми дітьми, зловживання спиртними напоями та залишення дітей без нагляду.

Орган опіки і піклування Шкуратівської сільської ради неодноразово комісійно здійснював перевірки умов проживання та стану виховання дітей в сім'ї ОСОБА_2, за результатами яких складалися акти обстеження матеріально-побутових умов сім ї. В ході обстежень встановлено, що діти в сім'ї не доглянуті, їх вихованню та матеріальному забезпеченню не приділяється відповідна увага. У сім'ї відсутні необхідні продукти харчування, діти перебували в антисанітарних умовах: у будинку не прибрано, у ліжках відсутня постільна білизна, підлога брудна, засоби гігієни відсутні, дитячі речі розкидані, не дотримувався і температурний режим в будинку. Неодноразово при відвідуванні комісією даної родини було встановлено, що ОСОБА_2 та її співмешканець ОСОБА_13 перебувають у стані алкогольного сп'яніння.

3 метою забезпечення належного виконання батьківських обо язків з ОСОБА_2 працювали спеціалісти служби у справах дітей Білопільської райдержадміністрації, працівники органу опіки і піклуввання виконкому Шкуратівської сільської ради, фахівець соціальної роботи РЦСССДМ, дільничний інспектор міліції. Однак ОСОБА_2 висновків не зробила та знову на декілька днів залишила дітей без догляду, що загрожувало їх здоров ю. Це стало підставою для негайного відібрання дітей 14.04.2014 року. Після цього відповідачка продовжує зловживати спиртними напоями та жодного разу не відвідала ні старших дітей в Улянівській спецшколі-інтернаті ні молодших дітей в Сумському обласному спеціалізованому Будинку дитини. В даний час ОСОБА_2, разом із співмешканцем ОСОБА_13, продовжує зловживати спиртними напоями, не працює, не займається господарством. Щодо відповідача ОСОБА_3 то в с. Шкуратівка, Білопільського району він ніколи не проживав, дітей не відвідував, відповідно вихованням та утриманням дітей не займався, а , а тому дітей у ОСОБА_2 та ОСОБА_3 необхідно відібрати та стягнути з відповідачів аліменти на їх утримання.

Прокурор Штика Ю.В. в судовому засіданні повністю підтримала позовні вимоги і просила суд задовольнити позов, з метою належного захисту інтересів малолітніх дітей. Наявний висновок відповідного органу про можливість відібрання дітей у відповідачів вважає об'єктивним і повністю підтримує наведені у ньому висновки.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з явилась, але надала суду заяву в якій позов визнала, не заперечує проти відібрання у неї дітей та просила справу слухати в її відсутності. Зазначила, що коли у неї налагодиться матеріальне становище, вона буде ставити питання про повернення дітей в родину.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з явився, хоча належним чином повідомлений про розгляд справи за місцем його реєстрації.

Заслухавши пояснення представника позивача, третьої особи, прокурора, відповідачки та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Так в ході розгляду справи в судовому засіданні встановлено, що відповідачка ОСОБА_2 є матір ю ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_9, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_7, ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_8, а відомості про батька цих дітей внесені до свідоцтва про народження дітей зі слів матері, відповідно до статті 135 Сімейного Кодексу України. Крім того ОСОБА_2 є матір ю ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_6 Батьком цих дітей у відповідності до свідоцтва про народження є ОСОБА_3, що підтверджується поясненням сторін та копіями свідоцтв про народження дітей, довідкою Шкуратівської сільради про склад сім ї. Відповідачи перебували в шлюбі з 23.07.2009 року до 04.02.2014 року, що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію шлюбу та рішенням Буринського райсуду від 04.02.2014р. Разом з тим, як відомо зі слів відповідачки ОСОБА_2, вони фактично не проживають разом з ОСОБА_3 з 2008 року. Інформація про місце перебування ОСОБА_3 відсутня. Відповідач на території Білопільського району не проживає, за період проживання сім ї ОСОБА_2 у с. Шкуратівка з 2011 року дітей не відвідував, їх долею не цікавився, матеріальної допомоги не надавав, що вбачається зі слів відповідачки та пояснення сторін, третьої особи, свідка ОСОБА_15 Як вбачається з довідки Дяківської сільської ради ОСОБА_3 зареєстрований на території сільської ради, але фактичне місце проживання його невідоме.

З липня 2011 року родина ОСОБА_2 проживає на квартирі в с. Шкуратівка, вул. Центральна, 28, Білопільського району разом з дітьми та співмешканцем ОСОБА_13. Родину взято на облік сімей, які опинились y складних життєвих обставинах, з причини безвідповідального ставлення матері до виконання обов'язків по вихованню та догляду за малолітніми дітьми, зловживання спиртними напоями та залишення дітей без нагляду. За місцем проживання ОСОБА_2 характеризуються негативно, веде аморальний спосіб життя, зловживає спиртними напоями, не приділяє належної, уваги догляду та вихованню дітей, про що свідчать пояснення сторін, свідка ОСОБА_15 та характеристика з місця проживання відповідачки.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачка протягом останнього часу через свою неналежну поведінку ухилилася від виконання своїх батьківських обов'язків відносно малолітніх дітей: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 по вихованню, догляду та утриманню дітей.

Комісійно неодноразово здійснювались перевірки умов проживання та стану виховання дітей в сім'ї ОСОБА_2, за результатами яких з'ясовано, що діти в сім'ї не доглянуті, вихованню та матеріальному забезпеченню не приділяється відповідна увага. У сім'ї відсутні необхідні продукти харчування, діти перебували в антисанітарних умовах: у будинку не прибрано, у ліжках відсутня постільна білизна, підлога брудна, засоби гігієни відсутні, дитячі речі розкидані, не дотримувався і температурний режим. Неодноразово при відвідуванні комісією сім'ї відповідачки було встановлено, що ОСОБА_2 та її співмешканець ОСОБА_13 перебувають в стані алкогольного сп'яніння, що підтверджується поясненням сторін, актами обстеження матеріально -побутових умов проживання від 17.11.2011р.,03.12.2012р.,04.05.2012р.,19.12.2012р.,21.12.2012р.,25.03.2013р.,13.06.2013р.,12.09.2013р.,24.12.2013р. та 14.04.2014р..

3 метою забезпечення належного виконання батьківських обо язків з ОСОБА_2 працювали спеціалісти служби у справах дітей Білопільської райдержадміністрації, працівники органу опіки і піклування виконкому Шкуратівської сільської ради, фахівець соціальної роботи РЦСССДМ, дільничний інспектор міліції.

Вихованню дітей в родині не приділялась належна увага. Так старший син ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_9, систематично пропускав заняття у школі без поважних причин, бродяжив, вийшов з-під контролю матері. Тому, у зв'язку з необхідністю проведення психолого-педагогічної корекційної роботи, дитину 26.04.2014 року, службою у справах дітей, було влаштовано до Конотопського притулку для дітей а згодом, 20.07.2012 року, переведемо до Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей м. Шостка, звідки він 03.04.2013 року вибув в сім'ю матері.

У зв'язку зі скрутним матеріальним становищем, відсутністю умов для проживання в родині новонародженого ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_10, який за заявою матері з 20.12.2012 по 08.08.2013 перебував в Сумському обласному спеціалізованому Будинку дитини.

Для надання родині ОСОБА_2 соціальної допомоги, виведення сім'ї із складних життєвих обставин з 06.12.2012 року по 13.11.2013 рік родина була перебувала під соціальним супроводом Білопільського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, у ході якого родині надавалась комплексна допомога у подоланні складних життєвих обставин. Сім'ї неодноразово надавалась допомога продуктами харчування та одягом через релігійну організацію Відродження , сприяли в оформленні державної соціальної допомоги через управлінні соціального захисту населення Білопільської РДА, в отриманні свідоцтва про народження дитини ОСОБА_16. Спільно з фельдшером Шкуратівського ФАПу контролювали стан здоров'я дітей, що підтверджується поясненням сторін, свідка ОСОБА_15М, наявними у справі доказами.

Питання стану виконання ОСОБА_2.A. батьківських обов'язків неодноразово розглядалось на засіданнях виконкому Шкуратівської сільської ради, районної комісії з питань соціальної роботи з сім'ями, які опинились у складних життєвих обставинах, районної комісії з питань захисту прав дітей, що вбачається з пояснень сторін та рішень виконкому Шкуратівської сільської ради № 63 від 21.12.2012р., №18,від 26.03.2013р., №39 від 25.06.2013р., №50 від 17.09.2013р., №69 від 26.12.2013р.. В результаті спільних зусиль ОСОБА_2 і її співмешканець ОСОБА_13 пройшли відповідний курс лікування від алкоголізму, що видно із довідки лікаря нарколога від 22.03.2013 року. Завдяки постійному контролю за кошти державної допомоги для дітей було придбано все необхідне. З позитивним результатом родину було знято із соціального супроводу. Однак у зв'язку необхідністю проведення подальшої роботи щодо вирішення наявних проблем 18.11.2013 року сім'я була повторно взята під соціальний супровід. ОСОБА_2 надано допомогу в отриманні паспорта громадянина України, посвідчення багатодітної сім'ї, надано необхідні консультації та допомогу в оформленні документів для розлучення з ОСОБА_3, оформили свідоцтво про народження ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_6, оформили допомогу при народженні дитини. Старші діти ОСОБА_4,ОСОБА_5, ОСОБА_14 навчаються в КУСОР Улянівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат , де забезпечуються безкоштовним харчуванням, одягом, канцтоварами. Доходом родини були кошти допомоги на дітей в загальному розмірі 1902,69 грн. в місяць. Інших заходів щодо покращення матеріального становища сім'ї відповідачка не вживала, підсобного господарства у 2014 році не утримувала.

Як встановлено в судовому засіданні після народження сьмої дитини ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_1, відповідачка ОСОБА_2 знову почала вживати спиртні напої, ухиляеться від виконання свох батьківськіх обов'язків, внаслідок чого погіршились умови проживання дітей. Співпрацювати з фахівцем соціальної роботи ОСОБА_2 J1.A. відмовляється, не виконує рекомендацій та вказівок працівників виконкому Шкуратівської ради, служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Як засвідчили позивач, третя особа і свідок ОСОБА_15, ОСОБА_2 веде аморальний спосіб життя, зловживає алкоголем, притягувалась до адміністративної відповідальності за ст. 178 ч. 1 КУпАП та с. 184 КУпАП, що також вбачається з довідки Білопільського РВ УМВС від 18.04.2014 року.

10.04.2014 року на засіданні районної комісії з питань соціальної роботи з сім'ями, які опинились у складних життєвих обставинах в черговий раз ОСОБА_17 було попереджено про необхідність належного виконання батьківських обов'язків. Але проведена робота працівників установ не дала позитивного результату.

14.04.2014 року при перевірці умов проживання родини ОСОБА_2 було встановлено, що відповідачка та її співмешканець ОСОБА_13 в продовж трьох днів вдома не з'являлась залишивши дітей без догляду. На момент обстеження всі діти знаходились на подвір ї без нагляду дорослих. Одяг на них був мокрий та брудний, так як йшов дощ, новонароджена ОСОБА_10, якій ще не виповнилося і два місяці була також під дощем в колясці. В будинку був антисанітарний стан, холодно, приготованої їжі не було, запаси продуктів харчування та питна вода були відсутні. Менші діти потребували медичного обстеження, особливо найменша ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_1 і їх негайно госпіталізували в Білопільську ЦРЛ, що вбачається с пояснення сторін, довідки лікарні від 15.04.2014 року.

Старші діти ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_14 не були своєчасно повернуті на навчання до Улянівської спеціальної школи-інтернат. Працівники вказаного закладу того ж дня забрали дітей до закладу.

17.04.2014 орган опіки та піклування Шкуратівської сільської ради дав висновок про доцільність негайного відібрання дітей: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 у матері ОСОБА_2, а малолітніх дітей ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_9 01.12.2012 р.н, ОСОБА_10 21.02. ІНФОРМАЦІЯ_11 і у батька ОСОБА_3, без позбавлення батьківських прав, що стало підставою для прийняття відповідного рішення виконкому Шкуратівської сільської ради за № 25 від 17.04.2014 року та листа Білопільського районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді № 268 від 17.04.2014 р.

Малолітні діти ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 були направлені до дитячого відділення Білопільської центральної районної лікарні де ОСОБА_10 був поставлений діагноз: опрілості II ст., ОСОБА_9 - гострий ларинготрахеїт, гіпотрофія II ст., про що свідчить медична довідка № 11/856 від 15.04.2014 року.

18.04.2014 року малолітні діти ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 тимчасово влаштовані до Сумського обласного спеціалізованого Будинку дитини, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_4, навчаються та проживають в гуртожитку Улянівської спеціальної школи-інтернаті.

Виходячи з наведеного та враховуючи, що сама відповідачка визнала обставини зазначені в позові, суд приходить до висновку про те, що відповідачі ухиляється від виконання своїхі обов'язків по належному догляду та вихованню своїх дітей, а також про те, що залишення дітей на вихованні є небезпечним для їх життя, здоров'я і морального виховання, що в свою чергу, відповідно до ч.І ст. 170 Сімейного Кодексу України, є однією з підстав для відібрання дитини у батьків без позбавлення їх батьківських прав.

Згідно ч. 2 ст. 170 Сімейного кодексу України, у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров'я дитини, орган опіки та піклування абц прокурор мають право постановити рішення про негайне відібрання дитини від батьків.

На підставі викладеного суд приходить до висновку про необхідність ухвалити рішення про відібрання дітей у відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та про стягнення з них аліментів на утримання дітей, у відповідності до ст. 88 ЦПК України стягнувши з них судовий збір на користь держави.

Керуючись ст.ст. 10,60,209,212-215 ЦПК України., ст.164,170 Сімейного Кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Відібрати дітей ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_9, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_12, ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_13, ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_14, ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_15, ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_10, ОСОБА_10 21.02. ІНФОРМАЦІЯ_16 у матері ОСОБА_2 без позбавлення її батьківських прав.

Відібрати дітей ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_14, ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_15, ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_10, ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_1 у батька ОСОБА_3 без позбавлення його батьківських прав.

Стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_17, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_18 аліменти у розмірі 1/2 частини її заробітку (доходу), але не менше ніж 30 % прожиткового мінімуму відповідного віку дитини на утримання дітей : ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_9, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_12, ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_13, ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_14, ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_15, ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_10, ОСОБА_10 21.02. ІНФОРМАЦІЯ_16, до досягнення ними повноліття та стягувати аліменти на користь державного чи комунального закладу охорони здоров я, навчального чи іншого дитячого закладу закладу де постійно будуть проживати діти.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 121 грн. 80 коп..

Стягувати з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_19, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_20 аліменти у розмірі 1/2 частини його заробітку (доходу), але не менше, ніж 30 % прожиткового мінімуму відповідного віку дитини на утримання дітей : ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_14, ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_15, ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_10, ОСОБА_10 21.02. ІНФОРМАЦІЯ_16, до досягнення ними повноліття та стягувати аліменти на користь державного чи комунального закладу охорони здоров я, навчального чи іншого дитячого закладу закладу де постійно будуть проживати діти.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в сумі 121 грн. 80 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційний суд Сумської області через Буринський райсуд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення

Головуючий суддя В.С.Стеценко

СудБуринський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.06.2014
Оприлюднено25.10.2017
Номер документу69685768
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —574/513/14-ц

Ухвала від 03.06.2014

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Стеценко В. С.

Рішення від 23.06.2015

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Стеценко В. С.

Рішення від 11.06.2014

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Стеценко В. С.

Ухвала від 08.05.2014

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Стеценко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні