Постанова
від 20.10.2017 по справі 821/1476/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2017 р.м. ХерсонСправа № 821/1476/17 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Войтовича І.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області до Товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із ЗУ "Про наукову та науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів,

встановив:

Херсонське об'єднане управління Пенсійного фонду України Херсонської області (далі - позивач) звернулося з адміністративним позовом до Товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" (далі-відповідач, ТДВ "ОКБ "Пріор"), у якому просить стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову та науково - технічну діяльність" і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів за вересень 2017 року в сумі 3992,82 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у ТДВ "ОКБ "Пріор" обіймали посади наукових працівників особи, яким за розпорядженнями УПФУ здійснено перерахунок пенсії як науковим працівникам. Позивачем було надіслано відповідачу у визначений законом строк повідомлення про суму фактичних витрат на виплату різниці між сумами пенсій, однак останнім своєчасно не відшкодовано витрати на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову та наукову - технічну діяльність" і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів за вересень 2017 р. в сумі 3992,82 грн. Оскільки вказана сума не сплачена в добровільному порядку, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Представник позивача до суду надав заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження, на позовних вимогах наполягав, позовні вимоги просив задовольнити.

Повістка про виклик до суду надсилалася на адресу відповідача, проте повернулася на адресу суду із відміткою Укрпошти "за закінченням терміну зберігання".

Згідно з ч.11 ст.35 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає можливим розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Товариство з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор"" зареєстроване та перебуває на обліку в Херсонському об'єднаному УПФ України Херсонської області.

З матеріалів справи вбачається, що за заявами ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 за наданими їм довідками ТДВ "ОКБ "Пріор", які є підставою для призначення пенсії наукового працівника, та відповідно до протоколів та розпоряджень УПФУ перерахована позивачем пенсія відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13 грудня 1991 року № 1977-ХІІ (далі - Закон № 1977-ХІІ).

Судом встановлено, що за вересень 2017 р. відповідачеві нараховано до відшкодування витрати на виплату різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону Закон № 1977-ХІІ і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 3992,82 грн., що визначені органом Пенсійного фонду у відповідних повідомленнях, які надсилались відповідачу.

Згідно з розрахунком заборгованості по відшкодуванню витрат, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених як науковим працівникам, і сумою пенсій, обчислених на загальних підставах, за вересень 2017 року заборгованість ТДВ "ОКБ "Пріор" перед органами Пенсійного фонду становить 3992,82 грн., яка не сплачена станом на день розгляду справи.

Заперечень щодо вказаної заборгованості або доказів її сплати відповідачем суду не надано.

Вирішуючи даний спір суд виходить з наступного.

Згідно п.13 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність".

Приписами ч.1 ст.37 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" визначено, що держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці.

Відповідно до ч.6 ст.37 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних, комунальних наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, а також інших наукових установ, які згідно із статтею 12 цього Закону включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, - за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням надходжень від сплати єдиного внеску у розмірі, встановленому частиною дев'ятою статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для цієї категорії працівників;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій, підприємств та закладів.

Механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи визначено Порядком, затвердженим постановою від 24.03.2004 р. № 372 (далі - Порядок № 372).

Відповідно до п.2 Порядку № 372 за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних не бюджетних підприємств, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно п.3 Порядку № 372 фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених з законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Пунктом 5 Порядку № 372 передбачено, що розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону № 1977-XII, про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточних роках.

Згідно п. 9 Порядку різниця у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації фінансується за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів згідно з пунктами 3 - 8 цього Порядку.

З матеріалів справи вбачається, що відсоткова частка ТДВ "ОКБ "Пріор" з плати різниці між сумою пенсій складає: по гр. ОСОБА_5 - 100,00% (686,88 грн.), гр. ОСОБА_2 - 100,00% (978,65 грн.), гр. ОСОБА_3 - 43,14% (150,59 грн.), гр. ОСОБА_4 - 73,26% (1297,04 грн.), гр. ОСОБА_6 - 100,00% (879,66 грн.).

У даному випадку за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 3992,82 грн., яка підтверджена належними та допустимими доказами. Позивачем доведено обов'язок ТДВ "ОКБ "Пріор" проводити відшкодування таких витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, а тому сума заборгованості підлягає до стягнення.

Враховуючи викладені вище обставини, а також не надання відповідачем будь-яких заперечень чи доказів, які б спростовували наведені позивачем обставини, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись статтями 11, 14, 12, 70, 71, 72, 86, 94, 128, 159-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" (код ЄДРПОУ 14311212) на користь Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області заборгованість з відшкодування витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову та науково - технічну діяльність", і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів за вересень 2017 року в сумі 3992,82 (Три тисячі дев'ятсот дев'яносто дві гривні 82 коп.)

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Войтович І.І.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.10.2017
Оприлюднено26.10.2017
Номер документу69708990
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1476/17

Ухвала від 25.02.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 18.02.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Постанова від 20.10.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 04.10.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні