Ухвала
від 23.10.2017 по справі 8/104
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

23 жовтня 2017 року Справа № 8/104

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Коваленка В.М. - головуючого (доповідач у справі) Погребняка В.Я., Полякова Б.М., розглянувши матеріали касаційної скаргипублічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни, м. Київ на ухвалувід 15.05.2017 Львівського апеляційного господарського суду у справі№ 8/104 господарського суду Львівської області за заявою боржника фермерського господарства "Агро-Лан", с. Стоянці Мостиського району Львівської області провизнання банкрутом ліквідаторарбітражний керуючий Надлонок А.І.

В С Т А Н О В И В :

Подана публічним акціонерним товариством "Всеукраїнський акціонерний банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни касаційна скарга від 27.06.2017 № 11/2-19435 не може бути прийнята до розгляду Вищим господарським судом України, оскільки не відповідає вимогам розділу ХІІ 1 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України ) з наступних підстав.

Так, відповідно до норм ст. 110 ГПК України касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання судовим рішенням апеляційного господарського суду законної сили.

Оскаржувана в касаційному порядку ухвала Львівського апеляційного господарського суду була прийнята та підписана 15.05.2017, тоді як касаційна скарга публічним акціонерним товариством "Всеукраїнський акціонерний банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни на вказану ухвалу була подана лише 13.07.2017, про що свідчить відбиток поштового штемпелю від 13.07.2017 на конверті, яким касаційна скарга разом із доданими до неї документами направлена до Львівського апеляційного господарського суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 50 ГПК України перебіг процесуального строку, обчислюваного днями, починається наступного дня після календарної дати або настання події, якими визначено його початок. У випадку з касаційною скаргою публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни - це 16.05.2017, та закінчується в останній день строку, тобто 06.06.2017 (04.06.2017 - святковий день, 05.06.2017 -неробочий день).

Таким чином, касаційна скарга подана через один місяць та сім днів після закінчення процесуального строку, встановленого для її подання.

Викладене в скарзі клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку для її подання мотивовано великим навантаженням на працівників установи скаржника та помилкою, зробленою при вирішенні питання щодо оскарження ухвали апеляційного суду.

Розглядаючи вказане клопотання, Вищий господарський суд України враховує, що відповідно до ст. 53 ГПК України суд може відновити пропущений строк у разі наявності поважних причин пропуску цього строку.

Приймаючи до уваги, що Господарський процесуальний кодекс України не пов'язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин , що спричинили пропуск строку, оцінивши доводи та обставини, що наведені в обґрунтування клопотання про поновлення строку, колегія суддів прийшла до висновку щодо неповажності причин його пропуску у зв'язку із наступним.

У рішенні від 03.04.2008 у справі "Пономарьов проти України" Європейський суд з прав людини зробив висновок про те, що правова система багатьох країн-членів передбачає можливість продовження строків, якщо для цього є обґрунтовані підстави. Разом з тим, якщо строк на ординарне апеляційне оскарження поновлений зі спливом значного періоду часу та за підстав, які не видаються переконливими, таке рішення може порушити принцип юридичної визначеності. Суд визнає, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак, такі повноваження не є необмеженими, тому від судів вимагається вказувати підстави для поновлення строку. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження. У кожній справі національні суди мають перевіряти, чи підстави для поновлення строків для оскарження виправдовують втручання у принцип res judicata (принцип юридичної визначеності).

Посилання на особливості організації роботи в установі скаржника, а також на помилки окремих працівників скаржника під час виконання своїх професійних обов'язків відноситься до суб'єктивних, а не об'єктивних обставин скаржника, що зумовили пропуск встановленого законом строку звернення із касаційною скаргою, а також свідчить про відсутність поважних причин, у розумінні ст. 53 ГПК України, пропуску встановленого нормами ст. 110 ГПК України строку звернення із касаційною скаргою на оскаржувану ухвалу апеляційного суду.

За таких обставин та враховуючи, що скаржником не наведено поважних причин пропуску встановленого строку подання касаційної скарги, у розумінні ст. 53 ГПК України, колегія суддів відмовляє публічному акціонерному товариству "Всеукраїнський акціонерний банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни в задоволенні заявленого клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження ухвали Львівського апеляційного господарського суду від 15.05.2017.

На підставі наведеного, керуючись нормами ст.ст. 33, 34, 50, 53, 86, 107, 110, 111, 111 1 , п. 5 ч. 1 ст. 111 3 , 111 7 , 111 13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

У Х В А Л И В :

1. Відмовити публічному акціонерному товариству "Всеукраїнський акціонерний банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни в задоволенні клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку для подання касаційної скарги на ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 15.05.2017 у справі № 8/104 .

2. Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни повернути заявнику.

Головуючий В.М. Коваленко

Судді В.Я. Погребняк

Б.М. Поляков

Дата ухвалення рішення23.10.2017
Оприлюднено24.10.2017
Номер документу69719780
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/104

Ухвала від 25.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 23.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 16.06.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні