Ухвала
від 23.10.2017 по справі 640/18173/16-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/18173/16-к

н/п 1-кс/640/8229/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" жовтня 2017 р. Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого в ОВС 3 го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Харківській області майор юстиції ОСОБА_4 по кримінальному провадженні № 22016220000000238 від 16.11.2016, за ч. 1 ст. 258-5, ч. 3 ст. 212КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Харкова 17.10.2017 надійшло вказане клопотання, погоджене із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні, прокурором відділу прокуратур Харківської області ОСОБА_5 , в якому сторона обвинувачення просить надати тимчасовий доступ до документів з подальшим вилученням їх оригіналів, а у випадку відсутності оригіналів їх копій, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які стосуються укладання та виконання договорів, щодо поставок технічних газів (технічного кисню, рідкого аргону та ін.) в рамках виконання зовнішньоекономічних контрактів, зокрема з ООО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (РФ, Ростовська обл., м. Таганрог) та ООО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (РФ, Ростовська обл., м. Ростов-на-Дону) в період з 01.01.2016 по теперішній час (устави сторін договорів, договори з додатковими угодами, специфікаціями та додатками, акти виконаних робіт з довідками про вартість робіт, платіжні документи, товаротранспортні накладні, сертифікати якості, CMR, мині декларації, рахунки(Invoice), дорожні листи водіїв, інформація щодо руху коштів за вказаними договорами, податкову документацію, листування між сторонами договорів); приймаючи до уваги той факт, що виклик співробітників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » може призвести до витоку інформації стосовно запланованих процесуальних дій та надати причетним особам можливість заздалегідь приховати чи знищити відповідні документи, просить розглянути дане клопотання без виклику представників зазначеної юридичної особи.

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що відповідно до повідомлення про виявлене правопорушення ГУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » СБ України отримано інформацію щодо порушення законодавства посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), та ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а саме вчинення дій щодо ухилення від сплати податків та фінансування тероризму, тобто дій, вчинених з метою фінансового або матеріального забезпечення окремого терориста чи терористичної групи (організації) ЛНР та ДНР.

Згідно з відповіддю на доручення ГУ БКОЗ СБУ № 14/3/2-12839 від 31.05.2017 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ПП « ОСОБА_6 » протягом тривалого часу, в тому числі на даний час активно співпрацюють з ПІІ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", що фактично є дочірньою компанією російського нафтового холдингу « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Вказане підприємство через ряд інших суб`єктів господарювання здійснює торгівлю з підприємствами, що розташовуються на непідконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей. ПІІ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " має ряд контрагентів, через які здійснюється протиправне ввезення ряду товарів промислового призначення (пропан, аргон, кисень тощо), зокрема, через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ).

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » здійснює дії, спрямовані на фінансування або матеріальне забезпечення терористичних організацій «ДНР»-« ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ухилення від сплати податків до держбюджету України.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » спеціалізується на виробництві та реалізації промислових газів (гелію, аргону, пропану, закису азоту тощо), фармацевтичних препаратів і матеріалів. Посадові особи вказаного ТОВ з метою ухилення від сплати податків та мита до державного бюджету України застосовують схему оформлення зовнішньоекономічних імпортних контрактів із іноземними контрагентами, натомість фактично закуповують товар у суб`єктів господарювання, що перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької області та РФ.

Так, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в 2016-2017 роках здійснювало поставки з РФ в режимі «імпорт» наступних товарів: «аргон рідкий вищого ґатунку», «інертний газ» та «пропан». Митне оформлення вантажів здійснюється в зоні діяльності Дніпропетровської митниці. Відповідно наявних даних, відправниками в митних деклараціях зазначаються: ООО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_3 ; ООО « ІНФОРМАЦІЯ_3 », АДРЕСА_4 .

При цьому, встановлено, що ООО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є реальним виробником «інертного газу», натомість, ООО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - фіктивне підприємством, яка не здійснює господарську діяльність з 2016 року.

Також, за наявною інформацією, на території РФ середня ціна на «аргон рідкий вищого ґатунку» становить 2,5 доларів США за 1кг, при цьому, при митному оформленні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » декларує митну вартість в розмірі 0,21 долар США за 1 кг. Вказане може свідчити про фіктивні угоди з російськими підприємствами.

За наявними даними, фактична закупівля товарів, зокрема «аргону» здійснюється у виробника - Єнакіївського металургійного заводу, що знаходиться в м. Єнакієве Донецької області, на даний час знаходиться на окупованій території України. Таким чином, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » фактично сплачують грошові кошти в бюджет уряду зазначеної терористичної організації.

Відповідно отриманих даних, організацію діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » здійснюють: генеральний директор - ОСОБА_7 , комерційний директор - ОСОБА_8 , регіональний директор - ОСОБА_9 .

Ввезення на митну територію України зазначених товарів здійснюється водіями вказаного підприємства через митні пункти: « ІНФОРМАЦІЯ_7 » Чернігівської області, « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Сумської області, « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Харківської області на вантажних автомобілях

Організацію схеми зазначених закупівель здійснюється в тісній співпраці з іншим контрагентом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), засновником якого також є ОСОБА_7 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до 2016 році було зареєстровано та фактично знаходилось за адресою: АДРЕСА_5 . В подальшому, останнє перереєструвалось в АДРЕСА_1 , хоча на даний час промислові потужності знаходяться і функціонують в м. Єнакієве.

Керівництво ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в м. Єнакієве Донецької області здійснює ОСОБА_10 , який підтримує контакти з посадовими особами уряду т.з. «ДНР», зокрема з заступником міністра промисловості та торгівлі, з яким домовляється про певні квоти для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в закупівлі та реалізації промислових газів у регіоні та подальшому безперешкодному вивезення на територію України.

За наявними оперативними даними, грошові кошти, вилучені від реалізації вказаних товарів, підконтрольні ОСОБА_7 підприємства обготівковують через фіктивні фірми, шляхом проведення мнимих фінансово-господарських операцій та вивозяться останнім на територію т.зв. «ДНР» особисто або через вказаних водіїв вантажних автомобілів з приховуванням від митного контролю. При цьому, кандидатури водіїв навмисно підібрані особи з числа жителів м. Єнакієве Донецької області, з метою безперешкодного їх перетину кордону «ДНР» та конспірування протиправної діяльності.

Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які стосуються укладання та виконання договорів, щодо поставок технічних газів (технічного кисню, рідкого аргону та ін.) в рамках виконання зовнішньоекономічних контрактів, зокрема з ООО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (РФ, Ростовська обл., м. Таганрог) та ООО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (РФ, Ростовська обл., м. Ростов-на-Дону) в період з 01.01.2016 по теперішній час (устави сторін договорів, договори з додатковими угодами, специфікаціями та додатками, акти виконаних робіт з довідками про вартість робіт, платіжні документи, товаротранспортні накладні, сертифікати якості, CMR, мині декларації, рахунки(Invoice), дорожні листи водіїв, інформація щодо руху коштів за вказаними договорами, податкову документацію, листування між сторонами договорів), знаходяться в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ).

Сторона обвинувачення зазначає, що іншим шляхом встановити обставини, що мають значення для кримінального провадження і отримати беззаперечні докази злочинної діяльності службових осіб не виявляється за можливе без отримання тимчасового доступу до речей та документів з їх подальшим вилученням, а вилучення оригіналів зазначених документів обумовлено необхідністю їх використання для проведення експертиз.

В судовому засіданні слідчий підтримала подане клопотання.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, дане клопотання розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий суддя, вислухавши думку слідчого, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 22016220000000238 від 16.11.2016, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За вимогами ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи перебувають або можуть перебувати у володінні Філії « ІНФОРМАЦІЯ_4 «Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_4 », самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а тому клопотання в цій частині підлягає задоволенню.

При цьому, не підлягає задоволенню клопотання в частині вилучення оригіналів вказаних документів.

Так, відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Підстав до вилучення оригіналів вказаних документів, слідчий суддя на теперішній час не вбачає, слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Більш того, постанови про призначення почеркознавчих та технічних експертиз документів, тощо, для проведення яких були б необхідні такі оригінали документів, слідчому судді не надано, а тому в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Крім того, відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 160 КПК України, у клопотанні зазначаються речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати.

В разі звернення процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження, з клопотанням до слідчого судді про надання тимчасового доступу до речей та документів, норми діючого кримінального процесуального законодавства, прямо встановлюють обов`язок цієї особи звертатися з відповідним клопотанням, яке повинно містити конкретні відомості.

Однак, вимога, зазначена стороною обвинувачення в резолютивній частині клопотання про тимчасовий доступ до «…інших документів…», «…зокрема…», є не конкретною, оскільки сторона обвинувачення в цій частині не конкретизує перелік таких документів, не вказує інших відомостей, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ.

Отже, з урахуванням положень ст. 2; п.6, п.9, п.10 ч.1 ст. 7, ч.3 ст. 132; п.5 ч.2 ст. 160; п.2 ч.5, ч. 6 ст. 163 КПК України, в іншій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Керуючись ст.ст. 107, 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС 3 го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Харківській області майор юстиції ОСОБА_4 по кримінальному провадженні № 22016220000000238 від 16.11.2016, за ч. 1 ст. 258-5, ч. 3 ст. 212КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Дозволити слідчому 3го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Харківській області ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів, а саме: первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які стосуються укладання та виконання договорів, щодо поставок технічних газів (технічного кисню, рідкого аргону) в рамках виконання зовнішньоекономічних контрактів з ООО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (РФ, Ростовська обл., м. Таганрог) та ООО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (РФ, Ростовська обл., м. Ростов-на-Дону) в період з 01.01.2016 по 23.10.2017 (уставів сторін договорів, договорів з додатковими угодами, специфікаціями та додатками, актів виконаних робіт з довідками про вартість робіт, платіжних документів, товаротранспортних накладних, сертифікатів якості, CMR, мині декларації, рахунків (Invoice), дорожніх листів водіїв, інформації щодо руху коштів за вказаними договорами, податкової документації, листування між сторонами договорів), що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення в завірених належним чином копіях.

Зобов`язати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечити слідчому в ОВС 3го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Харківській області ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів, а саме: первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які стосуються укладання та виконання договорів, щодо поставок технічних газів (технічного кисню, рідкого аргону) в рамках виконання зовнішньоекономічних контрактів з ООО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (РФ, Ростовська обл., м. Таганрог) та ООО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (РФ, Ростовська обл., м. Ростов-на-Дону) в період з 01.01.2016 по 23.10.2017 (уставів сторін договорів, договорів з додатковими угодами, специфікаціями та додатками, актів виконаних робіт з довідками про вартість робіт, платіжних документів, товаротранспортних накладних, сертифікатів якості, CMR, мині декларації, рахунків (Invoice), дорожніх листів водіїв, інформації щодо руху коштів за вказаними договорами, податкової документації, листування між сторонами договорів), з можливістю їх вилучення в завірених належним чином копіях.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 23.11.2017.

Роз`яснити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69758393
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —640/18173/16-к

Ухвала від 23.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні