Ухвала
від 24.10.2017 по справі 915/1045/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

24 жовтня 2017 року Справа № 915/1045/16

м. Миколаїв

Кредитор: Державна податкова інспекція у Центральному районі м.Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області (54030, м.Миколаїв, вул. Потьомкінська, 24/2; код ЄДРПОУ39554010).

Банкрут: Товариство з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» (54001, м. Миколаїв, вул. 7 Поперечна, 3; код ЄДРПОУ 23084442)

Ліквідатор банкрута: ОСОБА_1 (54001, м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, 69А, поштова адреса: 54017, АДРЕСА_1, тел. (0512) 72-22-74 ).

Установа банку: Акціонерне товариство ОТП Банк , (01033, м.Київ, вул. Жилянська, 43)

Суддя Давченко Т.М.

при секретарі Говоріній А.Е.

за участю:

від банкрута: (арбітражний керуючий) ліквідатор ОСОБА_1

Суть спору: про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.»

18.07.2017 від ліквідатора банкрута ОСОБА_1 надійшло клопотання від 18.07.2017 № 02-19/179 в якому він просить винести окрему ухвалу відносно керівника та засновника банкрута, які ухиляються від передачі ліквідатору банкрута бухгалтерської, іншої документації, майна банкрута. Вказане клопотання призначено до розгляду ухвалою суду від 05.10.2017 на 24.10.2017 о 10:45.

25.09.2017 від ліквідатора банкрута ОСОБА_1 надійшло повідомлення від 19.09.2017 № 02-19/204 в якому він повідомляє, що не може отримати необхідні документи та майно банкрута від колишнього директора та засновника банкрута.

24.10.2017 від ліквідатора банкрута ОСОБА_1 надійшли клопотання від 23.10.2017 № 02-19/218 про визнання стороною у справі засновника банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю Укрнафтапівдень (54010, м.Миколаїв, вул.Морехідна, 1-а), керівником якого є ОСОБА_2 та уточнення від 23.10.2017 № 02-19/219 до клопотання від 18.07.2017 № 02-19/179 в якому просить зобов'язати керівника банкрута та засновника банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю Укрнафтапівдень в найкоротший строк передати ліквідатору банкрута всю бухгалтерську та іншу документацію, договори та звітність за останні три роки, печатки, штампи, матеріальні цінності (рухоме/нерухоме майно, товарно-матеріальні цінності, правовстановлюючі документи, тощо) банкрута.

Ліквідатор в судовому засіданні підтримав свої клопотання та уточнив їх в частини зобов'язання колишнього керівника банкрута ОСОБА_3 надати витребувані судом документи і майно банкрута та зобов'язання АТ ОТП Банк надати копії карток із зразками підписів, заяв про відкриття рахунків, рух коштів на рахунках банкрута за період з 01.09.2012 по 24.10.2017, належним чином засвідчені копії договорів про надання банківських послуг та кредитних договорів, укладених з банкрутом, у тому числі № СR10-064/400-2 від 10.06.2010 з усіма змінами та додатками.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши ліквідатора банкрута, суд встановив:

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 24.11.2016 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ «А.С.Д.» , введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 24.01.2017 задоволено клопотання розпорядника майна боржника від 24.01.2017, припинено повноваження керівника боржника - ОСОБА_3; виконання обов'язків керівника боржника тимчасово покладено на розпорядника майна ОСОБА_1; зобов'язано ОСОБА_3 протягом трьох днів з дня винесення даної ухвали передати розпоряднику майна бухгалтерську та іншу документацію боржника, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

Постановою Господарського суду Миколаївської області від 02.03.2017 боржника визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено ОСОБА_1, яка виконувала обов'язки розпорядника майна боржника.

Відповідно до частини 2 статті 4 1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим Кодексом з врахуванням вимог Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами ГПК України.

Згідно ст. 2 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ст. 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатор з дня свого призначення у тому числі здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню, на строк не менше п'яти років з дати визнання особи банкрутом; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; подає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", інформацію центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом. З дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 38 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

Ухвалою суду від 24.01.2017 вже було зобов'язано колишнього керівника банкрута -ОСОБА_3 протягом трьох днів з дня винесення даної ухвали передати розпоряднику майна бухгалтерську та іншу документацію боржника, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності, але вимоги ухвали суду у повному обсязі не виконані.

Згідно протоколу загальних зборів учасників банкрута від 23.01.2017 та додатку до нього, поданих до суду 01.03.2017 вхід № 3199/17 до заяви власника банкрута ОСОБА_2 від 01.03.2017, вбачається, що учасником банкрута - ОСОБА_2 прийнято рішення про звільнення ОСОБА_3 з посади директора банкрута з 24.01.2017 та прийнято від нього документацію банкрута згідно доданого до протоколу переліку.

Відсутність витребуваних в клопотаннях ліквідатора відомостей, позбавляє останнього виконувати належним чином свої обов'язки відповідно до вимог Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , що призводить до затягування ліквідаційної процедури у справі про банкрутство.

На підставі викладеного, клопотання ліквідатора банкрута від 18.07.2017 № 02-19/179, з урахуванням уточнень до нього, підлягає задоволенню.

Оскільки, згідно ст. 1 Закону про банкрутство сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут), тому суд не вбачає підстав для визнання засновника банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю Укрнафтапівдень , керівником якого є ОСОБА_2, стороною у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» , у зв'язку з чим клопотання ліквідатора ОСОБА_1 від 23.10.2017 № 02-19/218 не підлягає задоволенню.

Між тим, суд зазначає, що відповідно до ст. 1 Закону про банкрутство учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Таким чином, засновник банкрута є учасником провадження у справі про банкрутство.

Керуючись розділом ІІІ Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, - господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» ОСОБА_1 від 18.07.2017 № 02-19/179, з урахуванням уточнень до нього, - задовольнити.

2. Зобов'язати засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» - Товариство з обмеженою відповідальністю Укрнафтапівдень (54010, м.Миколаїв, вул.Морехідна, 1-А, ідентифікаційний код 37992135) та ОСОБА_2 (м.Миколаїв, вул.Софіївська, 98-А, ідентифікаційний номер НОМЕР_1), протягом десяти днів з дня винесення даної ухвали, передати ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» арбітражному керуючому ОСОБА_4 правовстановлюючі документи, бухгалтерську та іншу документацію, договори та звітність за останні три роки, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» (54001, м. Миколаїв, вул. Поперечна, 7, буд.3; ідентифікаційний код 23084442).

3. Зобов'язати Акціонерне товариство ОТП Банк надати до суду, у 10-ти денний строк з дня винесення даної ухвали, копії карток із зразками підписів, заяв про відкриття рахунків, рух коштів на рахунках банкрута за період з 01.09.2012 по 24.10.2017, належним чином засвідчені копії договорів про надання банківських послуг та кредитних договорів, укладених з банкрутом - Товариством з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» (ідентифікаційний код 23084442), у тому числі договір про надання банківських послуг № СR10-064/400-2 від 10.06.2010 з усіма змінами та додатками.

4. Клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Д.» ОСОБА_1 від 23.10.2017 № 02-19/218 - залишити без задоволення.

5. Ухвала суду набирає законної сили з дня її винесення.

6. Дану ухвалу суду надіслати сторонам, ліквідатору, установі банку, Товариству з обмеженою відповідальністю Укрнафтапівдень та ОСОБА_2

Суддя Т.М. Давченко

Дата ухвалення рішення24.10.2017
Оприлюднено30.10.2017
Номер документу69776427
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1045/16

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 18.11.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 06.11.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 06.11.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 24.09.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.12.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні