Постанова
від 01.12.2009 по справі 1/99пд
ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ Г ОСПОДАРСЬКИЙ СУД

м. Луганськ, вул. Коцюбинськ ого, 2


ПОСТАНОВА

Іменем України

01.12.2009 року Справа № 1/99пд

Луганський апеляційний го сподарський суд у складі кол егії суддів:

головуючого: Бойченка К.І.

суддів Єжової С.С.

Журавльової Л.І.

секретар судового засі дання: Міхальчу к О.А.

за участю представників ст орін:

від позивача: -Анохін В.І., голова Петрі вської селищної ради,

протокол №1 від 11.04.06;

-Матвієвська А.В., представ ник Петрівської селищної

ради за дов. б/н від 01.12.09;

від відповідача: -ОСОБА_4, приватн ий підприємець, паспорт сері ї ІНФОРМАЦІЯ_1, виданий Ст анично - Луганським

РВ УМВС України в Луганськ ій області;

розглянувши у відкритом у

судовому засіданні

апеляційну скаргу фізичної особи - підприємц я ОСОБА_4,

смт. Петрівка, Станично-Лу ганський район Луганської об ласті

на рішення

господарського суду Л уганської області

від 26 .10.09

по справі № 1/99пд (суддя - Зюбанова Н.М.)

за позовом Петрівської селищної ради С танично-Луганського району

Луганської області, смт. П етрівка, Станично-Луганський

район Луганської області

до відповідача фізичної особи - підприємц я ОСОБА_4,

смт. Петрівка, Станично-Лу ганський район Луганської об ласті

про спонукання укласти додатко ву угоду

до договору оренди земель ної ділянки

В С Т А Н О В И В:

У серпні 2009 року Петрівська селищна рада Станично-Луган ського району Луганської обл асті, смт. Петрівка, Станично-Л уганський район Луганської о бласті (далі за текстом - Пет рівська селищна рада Станичн о-Луганського району Лугансь кої області, позивач), зверну лась до господарського суду Луганської області з позовно ю заявою від 05.08.09 б/н з вимогами про зобов' язання фізичної о соби - підприємця ОСОБА_4 , смт. Петрівка, Станично-Л уганський район Луганської о бласті (далі за текстом - при ватний підприємець ОСОБА_4 , відповідач), укласти додат кову угоду до укладеного між сторонами договору оренди з емельної ділянки від 24.03.08, заре єстрованого у Станично-Луган ському реєстраційному окруз і, в Книзі записів реєстрації договорів оренди вчинено за пис за №040842300054 від 11 вересня 2008 рок у, в частині зміни пункту 8, яки й в додатковій угоді викладе но в наступній редакції: "Орен дна плата вноситься орендаре м у розмірі 3% нормативної грош ової оцінки земельної ділянк и згідно технічної документа ції щодо нормативної грошово ї оцінки земель населених пу нктів смт. Петрівка та с. Войто во Петрівської селищної ради Станично-Луганського району Луганської області, що склад ає 1491,87 гривні (одна тисяча чоти риста дев'яносто одна грн. 87 ко п.) на рік з подальшим щорічним переглядом процентної ставк и".

Під час розгляду даної спра ви позивач 26.10.09 звернувся до мі сцевого господарського суду із заявою від 23.10.09 б/н, за змісто м якої позовні вимоги змінив , виклавши їх в наступній реда кції: „Додаткову угоду до дог овору оренди земельної ділян ки, зареєстрованого у Станич но-Луганському реєстраційно му окрузі, в Книзі записів реє страції договорів оренди вчи нено запис за №040842300054 від 11 верес ня 2008 року, вважати укладеною м іж Петрівською селищною радо ю Станично-Луганського район у Луганської області та фізи чною особою - підприємцем ОСОБА_4 з моменту набрання ч инності рішенням суду”.

Рішенням господарського с уду Луганської області від 26.1 0.09 у справі №1/99пд позов задовол ений у повному обсязі з покла данням на відповідача судови х витрат.

Як слідує зі змісту пункту 2 резолютивної частини вказан ого рішення господарський су д Луганської області фактичн о по суті розглянув остаточн і вимоги позивача, які виклад ені у вищевказаній заяві від 23.10.09, наданої до справи 26.10.09, та ви клав пункт даного рішення на ступним чином: „2. Додат кову угоду від 14.04.09 до договору оренди земельної ділянки №4084 2300054 від 24.03.08 між орендодавцем - Петрівською селищною р адою Луганської облас ті, смт. Петрівка Станично-Луг анського району Луганської о бласті, пл. Червоних партизан , б. 1, ідент. код 04335759, та орендар ем - приватним підприємц ем ОСОБА_4, АДРЕСА_1, іде нт. номер НОМЕР_1, вважат и укладеною з дати набрання р ішенням суду законної сили з наступним змістом: "Орендн а плата вноситься орендарем у розмірі 3% нормативної грошо вої оцінки земельної ділянки згідно технічної документац ії щодо нормативної грошової оцінки земель населених пун ктів смт. Петрівка та с. Войтов о Петрівської селищної ради Станично-Луганського району Луганської області, що склад ає 1491,87 гривні (одна тисяча чоти риста дев'яносто одна грн. 87 ко п.) на рік з подальшим щорічним переглядом процентної ставк и."

Це рішення суду першої інст анції мотивоване обґрунтова ністю позовних вимог.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду Лугансь кої області від 26.10.09 у справі №1/ 99пд, відповідач звернувся до Л уганського апеляційного гос подарського суду з апеляційн ою скаргою від 12.11.09 б/н, в якій пр осить зазначене рішення суду першої інстанції скасувати та у задоволенні позову відм овити.

В апеляційній скарзі відпо відач посилається на порушен ня місцевим господарським су дом норм процесуального прав а, оскільки, як він далі зазнач ає, дана справа була розгляну та за відсутністю відповідач а, не повідомленого належним чином про час та місце засіда ння суду, та на те, що судом пер шої інстанції не були з' ясо вані у повному обсязі усі обс тавини даної справи.

Позивач проти апеляційн ої скарги заперечив за відзи вом від 26.11.09 б/н, який він подав д о суду апеляційної інстанції 30.11.09, вважає, що апеляційна скар га відповідача до задоволенн я не підлягає з посиланням на те, що відповідач проти позов у не заперечив, та стверджує, щ о оскаржуване рішення суду п ершої інстанції обґрунтован о прийнято відповідно до вим ог ст. 75 Господарського процес уального кодексу України.

Згідно зі ст. 28 Закону Україн и “Про судоустрій України” р озпорядженням першого засту пника голови Луганського апе ляційного господарського су ду від 17.11.09 для розгляду апеляц ійної скарги фізичної особи - підприємця ОСОБА_4, смт. Петрівка, Станично-Л уганський район Луганської о бласті, від 12.11.09 б/н на рішення г осподарського суду Луганськ ої області від 26.10.09 у справі №1/99п д була призначена судова кол егія у складі: головуючий суд дя - Бойченко К.І., суддя - Єжо ва С.С., суддя - Журавльова Л.І .

Згідно з ч. 2 ст. 99 Господарськ ого процесуального кодексу У країни апеляційний господар ський суд, переглядаючи ріше ння в апеляційному порядку, к ористується правами, наданим и суду першої інстанції.

Відповідно до ст. 101 Господар ського процесуального кодек су України у процесі перегля ду справи апеляційний господ арський суд за наявними у спр аві і додатково поданими док азами повторно розглядає спр аву.

Апеляційний господарський суд не зв' язаний з доводами апеляційної скарги і переві ряє законність і обґрунтован ість рішення місцевого госпо дарського суду у повному обс язі.

В апеляційній інстанції не приймаються і не розглядают ься вимоги, що не були предмет ом розгляду в суді першої інс танції.

Розглянувши матеріали дан ої справи, заслухавши предст авників сторін у судовому за сіданні, обговоривши доводи апеляційної скарги, оцінивши надані сторонами докази у су купності, перевіривши юридич ну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дос лідивши правильність застос ування судом першої інстанці ї норм матеріального та проц есуального права, колегія су ддів дійшла висновку, що апел яційна скарга відповідача пі длягає задоволенню, з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів даної справи, 20.03.08 Петрівською селищною радою Луганської о бласті було прийняте рішення №25/2 "Про затвердження технічн ої документації із землеустр ою щодо складання документів , що посвідчують право оренди на земельну ділянку під існу ючою будівлею магазину ОСО БА_4".

На підставі вказаного ріше ння 24.03.08 між Петрівською селищ ною радою Станично-Луганськ ого району Луганської област і /позивачем/ та ОСОБА_4 /від повідачем/ було укладено дог овір оренди земельної ділянк и, за умовами якого відповіда чу було передано в оренду зем ельну ділянку загальною площ ею 449 кв.м. із складу земель резе рвного фонду смт. Петрівка Лу ганської області.

У відповідності до акту при йому-передачі земельної діля нки від 11.09.08 орендодавець пере дав орендарю в оренду земель ну ділянку, що підтверджено п ідписами сторін.

За умовами п. 8, п. 9 договору за гальна сума орендної плати с тановить 1043 грн. 93 коп., обчис лення розміру орендної плати здійснюється з урахуванням індексів інфляції. Також сто рони передбачили, що орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 1/12 частини річної оре ндної плати за землю.

Згідно ст. 18 Закону України "П ро оренду землі" від 02.10.03 №1211 /дал і - Закон України №1211/ та умов д оговору останній набирає чин ності з дня його підписання с торонами та державної реєстр ації у встановленому порядку . Договір оренди земельної ді лянки укладений сторонами н а 49 років.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання положен ь цивільного законодавства, яке регулює порядок внесення змін до договору, позивач в ус тановленому порядку надісла в на адресу відповідача прое кт додаткової угоди від 14.04.09 до договору оренди земельної д ілянки №40842300054 від 24.03.08, за змістом якої запропонував п. 8 договор у викласти в наступній редак ції:

"Орендна плата вноситься орендарем у розмірі 3% нормати вної грошової оцінки земельн ої ділянки згідно технічної документації щодо нормативн ої грошової оцінки земель на селених пунктів смт. Петрівк а та с. Войтово Петрівської се лищної ради Станично-Лугансь кого району Луганської облас ті, що складає 1491,87 гривні (одна т исяча чотириста дев'яносто о дна грн. 87 коп.) на рік з подальш им щорічним переглядом проце нтної ставки".

Відповідачем у справі було отримано вказану додаткову угоду та листом від 30.04.09 відмов лено у її укладанні з мотивів відсутності за діючим закон одавством та укладеним догов ором зв'язку між розміром оре ндної плати за землю та її нор мативною грошовою оцінкою.

Як вже вище вказано, позивач під час розгляду справи у суд і першої інстанції змінив по зовні вимоги та за змістом п. 2 резолютивної частини оскарж уваного рішення господарськ ий суд Луганської області фа ктично розглянув остаточні п озовні вимоги.

Згідно зі ст. 16 Цивільного ко дексу України, яка визначає з ахист цивільних прав та інте ресів судом, кожна особа має п раво звернутися до суду за за хистом свого особистого нема йнового або майнового права та інтересу. Способами захис ту цивільних прав та інтерес ів може бути: визнання права, в изнання правочину недійсним , припинення дії, яка порушує п раво; відновлення становища, яке існувало до порушення; пр имусове виконання обов' язк у в натурі; зміна та припиненн я правовідношення; відшкодув ання збитків та моральної (не майнової) шкоди; визнання нез аконними рішення, дій чи безд іяльності органу державної в лади. Законодавець також пер едбачив, що суд може захистит и цивільне право або інтерес іншим способом, що встановле ний договором або законом.

Отже, законодавством не пер едбачено такий спосіб захист у права, як встановлення факт у, що додаткова угода до догов ору є укладеною або договір є укладеним.

Таким чином, предмет остато чних позовних вимог не відпо відає встановленим способам захисту прав особи. Позивач ф актично просить встановити ф акт (у даному випадку - факт у кладення додаткової угоди до договору), який сам по собі не потребує встановлення, а має значення і повинен встановл юватись та оцінюватись судом при розгляді іншого, ніж цей, спору про наявність чи відсу тність певного права, пов' я заного з наявністю договірни х правовідносин.

За таких обставин, позовні в имоги є такими, що до задоволе ння не підлягають, а відтак, ос каржуване рішення суду першо ї інстанції судова колегія Л уганського апеляційного гос подарського суду скасов ує та приймає нове рішення пр о відмову у задоволенні позо ву.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України витрати по сплаті державного мита у розмірі 85 г рн. 00 коп. та на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу у розмірі 236 грн. 00 коп . за позовом, а також витрати п о сплаті державного мита у су мі 42 грн. 50 коп. за апеляційною с каргою до Луганського апеляц ійного господарського суду п окладаються на позивача - Пе трівську селищну раду Станич но-Луганського району Луганс ької області, смт. Петрівка, Ст анично-Луганський район Луга нської області.

Оскільки господарським су дом Луганської області у п. 4 р езолютивної частини рішення від 26.10.09 у справі №1/99пд зазначен о, що позивачу на підставі від повідної довідки слід поверн ути з Державного бюджету Укр аїни зайве сплачені витрати на інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу у сумі 79 грн. 00 коп. за платіжним д орученням від 31.07.09 №713, то судом а пеляційної інстанції це пита ння не вирішується.

У судовому засіданні за зго дою представників сторін ого лошені вступна та резолютивн а частини постанови.

Керуючись ст.ст. 43, 49, 85, 99, 101, п. 2 ст. 103, п. 4 ч. 1 ст. 104, ст. 105 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, Луганський апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Апеляційну скаргу фі зичної особи - підприємця ОСОБА_4, смт. Петрівка, Ста нично-Луганський район Луган ської області, від 12.11.09 б/н на рі шення господарського суду Лу ганської області від 26.10.09 у спр аві №1/99пд задовольнити.

2.Рішення господарсько го суду Луганської області в ід 26.10.09 у справі №1/99пд скасув ати.

3.Прийняти нове рішення.

4.У задоволенні позову відм овити.

5.Стягнути з Петрівсь кої селищної ради Станично-Л уганського району Лугансько ї області, пл. Червони х партизан, буд. 1, смт. Петрівк а, Станично-Луганський район Луганської області, 93613, іденти фікаційний код №04335759, на корист ь фізичної особи - підприємц я ОСОБА_4, АДРЕСА_1, іден тифікаційний код №НОМЕР_2 , витрати по сплаті державног о мита у сумі 42 грн. 50 коп. за апел яційною скаргою.

Доручити господар ському суду Луганської облас ті видати відповідний наказ .

Відповідно ч. 3, ч. 5 ст. 105 Г осподарського процесуально го кодексу України постанова набирає законної сили з дня ї ї прийняття та може бути оска ржена у касаційному порядку.

Головуючий суддя К.І. Бойченко

Суддя С.С . Єжова

Суддя Л.І. Журавльова

СудЛуганський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.12.2009
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу6979225
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/99пд

Ухвала від 20.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 01.12.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Бойченко К. І.

Ухвала від 17.11.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Бойченко К. І.

Рішення від 26.10.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 15.09.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 13.10.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 14.08.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 13.10.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні