Рішення
від 25.10.2017 по справі 385/1201/17
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

м.Гайворон, вул.Великого Кобзаря, 3 Кіровоградської області, 26300


385/1201/17

2/385/590/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.10.2017 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі головуючого судді Панасюка І.В.,

при секретарі - Шевченко Л.О.,

з участю представника позивачів - адвоката Волощука В.В.,

у залі суду, розглянувши у відкритому судовому засіданні об'єднану цивільну справу за позовами ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 до ТОВ Червоне-Агро про розірвання договорів оренди земельних ділянок,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 звернулися до суду з позовами до ТОВ Червоне-Агро про розірвання договорів оренди земельних ділянок.

Оскільки вимоги є тотожними, заявлені до одного відповідача, стосуються аналогічних договорів, за клопотанням представника позивачів та згодою протилежної сторони, справи за усіма позовами ухвалою суду від 25.10.2017 року були об'єднані в одне провадження.

Позивачі вказали, що ОСОБА_2, має на праві власності земельну ділянку: кадастровий номер НОМЕР_1, площею 2,53 га, посвідчена державним актом серії НОМЕР_5, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

23 вересня 2009 року між ОСОБА_2 та TOB Червоне-Агро в особі голови Цимбала Ю.М. було укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, площею 2,53 га, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, строком на 10 років, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Даний договір зареєстрований у Гайворонському центрі ДЗК, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 18.07.2011 року за НОМЕР_2.

Земельна ділянка була передана згідно акту прийому-передачі земельної ділянки 23.09.2009 року. За укладеним договором оренди відповідач користується земельною ділянкою до цього часу.

ОСОБА_3 має на праві власності земельну ділянку: кадастровий номер НОМЕР_4, площею 2,92 га, що посвідчена державним актом серія НОМЕР_3, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

16 вересня 2009 року між ОСОБА_3 та TOB Червоне-Агро в особі голови Цимбала Ю.М. було укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_4, площею 2,92 га, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, строком на 10 років, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Даний договір зареєстрований у Гайворонському центрі ДЗК, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 18.07.2011 року за НОМЕР_9.

Земельна ділянка була передана згідно акту прийому-передачі земельної ділянки 16.09.2009 року. За укладеним договором оренди відповідач користується земельною ділянкою до цього часу.

ОСОБА_4, має на праві власності земельні ділянки: кадастровий номер НОМЕР_6, площею 2,49 га, що посвідчена державним актом серії НОМЕР_8, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області та кадастровий номер НОМЕР_7, площею 4,84 га, що посвідчена державним актом серії НОМЕР_10, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

10 вересня 2009 року між ОСОБА_4 та ТОВ Червоне-Агро в особі голови Цимбала Ю.М. було укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_6, площею 2,49 га, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, строком на 10 років, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Даний договір зареєстрований у Гайворонському центрі ДЗК, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 18.07.2011 року за НОМЕР_11.

15 вересня 2009 року між ОСОБА_4 та TOB Червоне-Arpo в особі голови Цимбала Ю.М. було укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_7, площею 4,84 га, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, строком на 10 років, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Даний договір зареєстрований у Гайворонському центрі ДЗК, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 18.07.2011 року за НОМЕР_12.

Земельні ділянки були передані згідно актів прийому-передачі земельних ділянок 10.09.2009 року і 15.09.2009 року відповідно. За укладеними договорами оренди відповідач користується земельними ділянками до цього часу.

ОСОБА_5 має на праві власності земельну ділянку: кадастровий номер НОМЕР_13, площею 2,54 га, що посвідчена державним актом серії НОМЕР_14, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

20 вересня 2009 року між ОСОБА_5 та TOB Червоне-Агро в особі голови Цимбала Ю.М. було укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_13, площею 2,54 га, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, строком на 10 років, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Даний договір зареєстрований у Гайворонському центрі ДЗК, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 18.07.2011 року за НОМЕР_15. Земельна ділянка була передана згідно акту прийому-передачі земельної ділянки 20.09.2009 року. За укладеним договором оренди відповідач користується земельною ділянкою до цього часу.

ОСОБА_6 має на праві власності земельну ділянку: кадастровий номер НОМЕР_16, площею 2,54 га, що посвідчена Державним актом серії НОМЕР_17, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

25 вересня 2009 року між ОСОБА_6 та TOB Червоне-Агро в особі голови Цимбала Ю.М. було укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_16, площею 2,54 га, що знаходиться на території Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, строком на 10 років, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Даний договір зареєстрований у Гайворонському центрі ДЗК, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 18.07.2011 року за НОМЕР_18. Земельна ділянка була передана згідно акту прийому-передачі земельної ділянки 25.09.2009 року. За укладеним договором оренди відповідач користується земельною ділянкою до цього часу.

Позивачі зазначають, що відсутні дати на актах прийому-передачі земельних ділянок, хоча на момент підписання договорів вони були, на даний час ці дати замальовані. В договорах оренди наявні виправлення - дати укладення договору виправлені.

Про дані порушення і виправлення в договорах позивачам стало відомо лише наприкінці 2016 року початку 2017 року.

Додаткові угоди з TOB Червоне-Агро не укладалися, самі договори та умови викладені в них не відповідають вимогам Закону України Про оренду землі .

Відповідач після укладення договорів оренди землі, здійснивши їх державну реєстрацію, фактично в односторонньому порядку збільшив строк дії договорів оренди з 10 років до 12 років.

Вважають, що моментом укладення договорів оренди земельних ділянок не може бути дата їх державної реєстрації.

Відповідно до додатку до договору (пункт 4.2.) орендар зобов'язувався надавати кожного року послуги, а саме: оранка городу, але жодного разу від моменту підписання договору даний пункт відповідачем не виконувався, що також є порушенням істотних умов договору.

Згідно акту прийому-передачі земельної ділянки позивачі передали в оренду земельні ділянки 2009 року, а орендну плату орендар почав сплачувати лише із 2011 року, підтвердженням чого є п. 4.2. вищезазначеного договору, то цим самим останнім було порушено ще одну істотну умову договору оренди, тобто систематична несплата орендної плати протягом 2 років.

З часу укладення договорів нормативна грошова оцінка земельних ділянок повторно не проводилась, хоча фактично земельні ділянки перебувають в оренді з 2009 року, тобто вже 8 років, а тому відповідно до положень ЗУ "Про оцінку земель" нормативно грошову оцінку слід було провести протягом 2014-2016 рр.

При таких обставинах просять суд розірвати договори оренди в зв'язку із істотними порушенням умов договорів.

У судовому засіданні представник позивачів адвокат Волощук В.В. заявлені вимоги повністю підтримав, просить їх задовольнити з підстав, які вказано в позові.

Представник відповідача ОСОБА_8 у судовому засіданні заперечила проти задоволення позовних вимог, зазначила, що у договорах оренди містяться усі істотні умови передбачені Законом України Про оренду землі , протягом дії договорів оренди заборгованості по сплаті орендної плати не має, оренда сплачується з 2009 року, щодо оранки землі то позивачі не звертались до відповідача з таким проханням, договори оренди вважаються укладеними з моменту державної реєстрації. З огляду на наведене, просить відмовити у задоволенні вимог позивачів.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню з таких підстав.

Правовідносини регулюються ЦК України, Законом Про оренду землі , тощо.

Відповідно до ч.1ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 13 Закону України Про оренду землі визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності (ст.93 ЗК).

В ч.1 ст.638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом, як істотні.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України Про оренду землі договір оренди землі підлягає державній реєстрації та на підставі ч. 1 ст. 210, ч. 3 ст. 640 ЦК України, ч. 2 ст. 125 ЗК України є укладеним з моменту його державної реєстрації.

Судом встановлено, що, договори оренди землі були укладені відповідно до умов передбачених в типовому договорі оренди землі, затвердженого поставою КМУ від 03.03.2004 року № 220 Про затвердження Типового договору оренди землі. Підписи позивачів на договорах свідчать про те, що з умовами договорів оренди землі вони ознайомлені та погоджуються.

Відповідач, відповідно до актів приймання-передачі земельних ділянок, фактично почав користуватися земельними ділянками в 2009 році, з цього часу і сплачував орендну плату позивачам за користування земельними ділянками, тобто не з моменту реєстрації договору, а з моменту укладення, що підтверджується копіями відомостей на видачу зерна за оренду земельних паїв за 2009-2010 роки. Ніяких заперечень з боку позивачів, щодо сплати орендної плати не було.

Суд вважає, що момент укладення договору не впливає на строк дії договору, оскільки договір набирає чинності після його державної реєстрації, а тому виправлення в даті укладення договорів не тягнуть за собою продовження строку їх дії. Відповідно до правової позиції, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 18 січня 2017 року у справі № 6-2777цс16, відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом. Спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов'язані з орендою землі, є Закон України Про оренду землі . За змістом статей 18, 20 цього Закону (у редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин) укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації, договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Отже, строк дії спірного договору оренди землі починається після набрання ним чинності, а не з моменту його укладення. Набрання договором чинності є моментом у часі, коли починають діяти права та обов'язки по договору, тобто коли договір (як підстава виникнення правовідносин та письмова форма, в якій зафіксовані умови договору) стає правовідносинами, на виникнення яких було спрямоване волевиявлення сторін. З урахуванням зазначених норм матеріального права, а також п. 3.1 укладених договорів оренди, суд вважає, що строк його дії розпочався з моменту його реєстрації.

Відповідно до укладених договорів оренди землі, а саме пункту 4.4 договорів, по замовленню орендодавця орендар проводить послуги в рахунок розрахунку за користування земельною ділянкою: оранку присадибної земельної ділянки, доставку соломи, сіна, інші послуги по собівартості на момент надання послуги. Позивачі не надали суду доказів свого звернення та відмови відповідача у наданні передбачених договором послуг. Крім того послуга, а саме оранка городу, проводилась би в рахунок розрахунку за користування земельною ділянкою по собівартості на момент надання послуги, і оскільки відповідач сплачував орендну плату в натуральній формі в повному обсязі, що підтверджується відомостями на видачу сільськогосподарської продукції, як це передбачено п. 4.2 даного договору, та додатку до договору, це свідчить про те, що дані послуги позивачами не замовлялися, і умови договору відповідачем виконувалися в повному обсязі.

Що стосується земель приватної власності, то за згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися і у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Відповідно до ч.2 ст.21 Закону України Про оренду землі , розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України.

У статті 15 Закону України Про оцінку земель зазначено, що підставою для проведення оцінки земель (бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок) є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Тобто, нормативна грошова оцінка земель в межах населених пунктів проводиться за Рішенням органу місцевого самоврядування, за результатами такої оцінки виготовляється технічна документація, яка затверджується рішенням органу місцевого самоврядування.

Дане рішення про нормативно грошову оцінку земель Червоненською сільською радою не приймалося, та офіційно не оприлюднювалося.

Договори оренди землі були зареєстровані та вступили в силу у 2011 році, тобто нормативна грошова оцінка може бути проведена за рішенням сільської ради в 2018 році, у відповідності до статті 18 Закону України Про оцінку земель нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться: розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення - не рідше ніж один раз на 5-7 років; розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 5-7 років, а несільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 7-10 років.

Відповідач з 2011 року по даний час проводив індексацію нормативної грошової оцінки землі, за даними відділу Держкомзему у Гайворонському районі, що підтверджується копіями довідок відділу Держкомзему у Гайворонському районі за 2011-2016 роки.

При індексації землі грошова оцінка земельної ділянки збільшувалась, цим самим і орендна плата, тому порушень умов договору відповідачем не було.

Відповідно до положень ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

У ст.10 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

При зверненні до суду позивачами не надано доказів порушеного права при виконанні договорів оренди землі.

При таких обставинах справи позов не підлягає задоволенню.

У зв'язку з висновком суду про відсутність підстав у задоволенні позовних вимог, судові витрати позивачів розподілу у порядку ст.88 ЦПК України не підлягають.

Керуючись ст.ст.10, 11, 209, 213-215, 218 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 до ТОВ Червоне-Агро про розірвання договорів оренди земельних ділянок.

Судові витрати залишити за ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 по фактично понесеним.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через суд першої інстанції (Гайворонський районний суд), шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя: І. В. Панасюк

Дата документу 25.10.2017

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.10.2017
Оприлюднено01.11.2017
Номер документу69819928
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/1201/17

Постанова від 24.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Авраменко Т. М.

Постанова від 24.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Авраменко Т. М.

Ухвала від 02.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Авраменко Т. М.

Ухвала від 15.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Гайсюк О. В.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Гайсюк О. В.

Ухвала від 15.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Гайсюк О. В.

Ухвала від 27.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Гайсюк О. В.

Рішення від 25.10.2017

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Рішення від 25.10.2017

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Ухвала від 25.10.2017

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні