Ухвала
від 30.10.2017 по справі 820/4963/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

УХВАЛА

з питання звільнення від сплати судового збору

30.10.2017 р.                                                                       № 820/4963/17

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Сліденко А.В., розглянувши клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору за подання адміністративного позову Головного управління Держпраці у Харківській області до КП "Вільшанське житлово-комунальне господарство" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду, -

ВСТАНОВИВ:

Разом із зазначеним позовом позивачем подано клопотання про звільнення від сплати судового збору, в обґрунтування якого заявник зазначає, що Головне управління Держпраці у Харківській області входить до складу центрального органу виконавчої влади як територіальний орган Державної служби України з питань праці, та їй підпорядковується, а отже підлягає звільненню від сплати судового збору на підставі пункту 20 статті 5 Закону України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 1 ст. 88 КАС України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно положень ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно до п. 20 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняється центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, структурні підрозділи виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад, на які покладені функції із здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Відповідно до Положення "Про Державну службу України з питань праці", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2015 року № 96, Державна служба України з питань праці (Держпраці) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики, і який реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття (далі - загальнообов'язкове державне соціальне страхування) в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Відповідно до Положення "Про Головне управління (Управління) Державної служби України з питань праці в області", затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України 27.03.2015 № 340, позивач є територіальним органом Державної служби України з питань праці, що їй підпорядковується.

Таким чином, згідно наведених положень законодавства, спираючись на принципи пріоритету життя і здоров'я, враховуючи потенційну загрозу цим принципам відносно працівників відповідача, дотримуючись балансу між інтересом держави у стягненні судового збору та необхідності захисту життя і здоров'я людей, суддя приходить до висновку про відсутність підстав для відмови у задоволенні клопотання.

З огляду на викладене, суддя вважає можливим звільнити позивача від сплати судового збору.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 88, 106, 160 КАС України, суддя, -

УХВАЛИВ:

          1.           Клопотання - задовольнити.

           2.          Звільнити Головне управління Держпраці у Харківській області від сплати судового збору за подання адміністративного позову до КП "Вільшанське житлово-комунальне господарство" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду по справі №820/4963/17.

          3.          Роз'яснити, що ухвала набирає законної сили згідно з ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

          Роз'яснити, що може бути оскаржена в апеляційному порядку згідно з ст.186 КАС України, а саме: до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали апеляційної скарги. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

                    Суддя                                                                                 Сліденко А.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.10.2017
Оприлюднено02.11.2017
Номер документу69889523
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4963/17

Постанова від 05.12.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні