Рішення
від 25.10.2017 по справі 922/2953/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" жовтня 2017 р.Справа № 922/2953/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Шарко Л.В.

при секретарі судового засідання Васильєвой Л.О.

розглянувши справу

за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Молодість", м. Харків до ТОВ "Магазин Стандартів", м. Харків про стягнення 15116,99 грн. за участю представників:

позивача - ОСОБА_1, (керівник з 17.03.2011 року на підставі витягу), ОСОБА_2, довіреність б/н від 03.04.2017 року, ОСОБА_3, довіреність б/н від 03.04.2017 року.

відповідача - не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Молодість" (позивач) звернулося до господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин Стандартів" (відповідач) про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості у сумі 12042,75 грн., 3% річних у сумі 452,37 грн., інфляційних втрат у сумі 2126,87 грн. та одноразового внеску на придбання та установку теплового лічильника у сумі 495,00 грн.

Ухвалою суду від 29.09.17р. за позовною заявою було порушено провадження по справі та призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні.

25.10.17р. представник позивача надав заяву (вх. №35150) про долучення документів до матеріалів справи. Дану заяву задоволено судом та долучено документи до матеріалів справи.

25.10.17р. представник позивача надав заяву (вх. №35062) про долучення документів до матеріалів справи. Дану заяву задоволено судом та долучено документи до матеріалів справи.

Представник позивача в судовому засіданні 25.10.17р. підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача в с удове засідання 25.10.17р. не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про, що свідчить поштове повідомлення, яке повернулось на адресу суду з відміткою про отримання, про причини неявки суд не повідомив, витребувані судом документи не надав.

Враховуючи те, що норми ст. 65 Господарського процесуального кодексу України, щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, що необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, а п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих ним повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів, та вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній та додатково поданими на вимогу суду матеріалами та документами.

Беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, а також те, що ухвалами суду від 04.09.17р., 28.09.17р. сторони було повідомлено, що у разі неявки їх представників у судове засідання та ненадання витребуваних судом документів, суд має право розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме поштових повідомлень про вручення відповідачу ухвал суду, відповідач мав достатньо часу підготувати відзив на позовну заяву та надати витребувані судом документи.

Таким чином, на підставі вищевикладеного та керуючись статтею 75 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши доводи позовної заяви, повно та всебічно дослідивши обставини справи та докази на їх підтвердження, суд виходить з наступного.

Згідно Статуту ОСББ "Молодість" утворилося з метою забезпечення і захисту прав співвласників, дотримання ними своїх обов'язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, (р. II п. 1 Статуту). Основним завданням об'єднання є:

- забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном;

- забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території;

- сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших а іхлуг належної якості за обґрунтованими цінами;

- забезпечення виконання співвласниками своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання, (р. II п.3 Статуту).

Кошти об'єднання складаються з внесків співвласників та інших надходжень (р. IV п.1 Статуту).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Магазин Стандартів" (далі - ТОВ "Магазин Стандартів") є власником нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку за адресою: місто Харків, пр-т Науки, будинок 66, 5 якому створено Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Молодість" (далі - ОСББ "Молодість").

Загальними зборами ОСББ "Молодість" (протокол №9 від 14.02.2015р.) були прийняті рішення про:

- встановлення розміру щомісячного внеску на утримання будинку та прибудинкової території для ТОВ "Магазин Стандартів" у сумі 381,75 грн. на місяць. Крім того, було прийнято рішення про створення ремонтного фонду з щомісячною оплатою у розмірі 50 коп. з квадратного метра загальної площі квартири або нежитлового приміщення. Оплату ремонтного фонду почати з квітня 2015 року.

- встановлення на будинок теплового лічильника, у зв'язку з чим для придбання та установки кожному співвласникові необхідно одноразово сплатити по 2,50 грн. з квадратного метра загальної площі квартири або нежитлового приміщення.

Так, розмір одноразового внеску ТОВ "Магазин Стандартів" на придбання та установку теплового лічильника становить 495,00 грн.

06.05.15р. позивач звертався до відповідача з листом (вих. №24) про необхідність оплати внеску в розмірі 495,00 грн. на встановлення теплового лічильника.

Станом на 01.08.2017 року заборгованість ТОВ "Магазин Стандартів" перед ОСББ "Молодість" по сплаті щомісячного внеску на утримання будинку та прибудинкової території складає 9 270,75 грн. та ремонтний фонд у сумі 2 772,00 грн., а всього 12 042,75 грн.

ТОВ "Магазин Стандартів", як співвласник багатоквартирного будинку за адресою: місто Харків, пр-т Науки, будинок 66, не виконує рішення загальних зборів співвласників та ігнорує свої обов'язки згідно діючого законодавства України, у зв'язку з чим, за останнім утворилась заборгованість, що і стало підставою для звернення позивача до суду з відповідною позовною заявою.

Надаючи правову кваліфікацію доказам які надані сторонами та викладеним обставинам з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог і заперечень проти них суд виходить з наступного.

За загальним положенням цивільного законодавства, зобов'язання виникають з підстав, зазначених у статті 11 Цивільного кодексу України. За приписами частини 2 цієї статті підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договір та інші правочини та юридичні факти. Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є дії осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дії, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Відповідно до ч.4 ст.4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Як встановлено статтею 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", вищим органом управління об'єднання є загальні збори. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Згідно ч.З ст.13 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об'єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", співвласник зобов'язаний виконувати обов'язки, передбачені статутом об'єднання; виконувати рішення статутних і г панів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі і гіда чувати належні внески і платежі.

Стаття 17 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" наголошує: для забезпечення виконання гасниками приміщень своїх обов'язків об'єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об'єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови власника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об'єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ч. 4 ст. 319 Цивільного кодексу України, власність зобов'язує.

Відповідно до положень п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" співвласники зобов'язані: виконувати рішення зборів співвласників.

Відповідно до ч. 11 ст. 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" рішення зборів співвласників є обов'язковими для всіх співвласників, включаючи тих, які набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

Як вбачається з матеріалів справи та не спростовано відповідачем, рішення Загальних зборів ОСББ "Молодість", оформлене протоколом №9 від 14.02.2015 р., яким встановлено розмір щомісячного внеску на утримання будинку та прибудинкової території для ТОВ "Магазин Стандартів" у сумі 381,75 грн. на місяць, про створення ремонтного фонду зі щомісячною оплатою у розмірі 50 коп. з квадратного метра загальної площі квартири або нежитлового приміщення, а також щодо встановлення на будинок теплового лічильника, у зв'язку з чим для придбання та установки кожному співвласникові необхідно одноразово сплатити по 2,50 грн. з квадратного метра загальної площі квартири або нежитлового приміщення, оскаржене не було.

Таким чином, у відповідача, як співвласника нежитлового приміщення виник обов`язок щодо виконання рішення Загальних зборів ОСББ "Молодість", оформленого протоколом №9 від 14.02.2015 р.

Відповідно до статті 55 Конституції України, статей 15,16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно статті 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до вимог статті 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність або відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Враховуючи, що зобов'язання повинні виконуватися належним чином та згідно вимогам закону, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, приймаючи до уваги викладені обставини, та враховуючи те, що відповідач не надав суду жодного документу, який би підтверджував сплату заборгованості за щомісячний внесок на утримання будинку та прибудинкової території за період з березня 2015 року по липень 2017 року в сумі 9270,75 грн. та заборгованість по оплаті в рахунок ремонтного фонду за період з квітня 2015 року по липень 2017 року в сумі 2772,00 грн., суд вважає позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості за щомісячний внесок на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 9270,75 грн. та ремонтний фонд в сумі 2772,00 грн., правомірні та обґрунтовані, такі, що не спростовані відповідачем, тому підлягають задоволенню.

Щодо вимог позивача про стягнення з відповідача 3% річних від суми боргу по внеску на утримання будинку та прибудинкової території за період з березня 2015 року по липень 2017 року включно в сумі 351,93 грн.; 3% річних за період з квітня 2015 року по липень 2017 року включно від суми боргу по ремонтному фонду в сумі 100,44 грн.; інфляційних втрат за період з березня 2015 року по липень 2017 року включно від суми боргу по внеску на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 1 671,87 грн.; інфляційних втрат за період з квітня 2015 року по липень 2017 року включно від суми боргу по ремонтному фонду в сумі 455,00 грн., суд зазначає наступне.

Згідно ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Аналіз зазначеної статті вказує на те, що наслідки прострочення боржником грошового зобов'язання у вигляді інфляційного нарахування на суму боргу та 3% річних не є санкціями, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінених грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, а тому ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника та незалежно від сплати ним неустойки (пені) за порушення виконання зобов'язання.

Суд, перевіривши розрахунок Позивача, перевіривши період нарахування останнім вказаної суми 3% річних, дійшов висновку про те, що відповідний розрахунок є вірним, та відповідає нормам чинного законодавства, а тому підлягає стягненню з відповідача у повному обсязі в сумі 452,37 грн.

Що стосується заявленої вимоги Позивача про стягнення з відповідача інфляційних втрат за період з березня 2015 року по липень 2017 року включно від суми боргу по внеску на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 1 671,87 грн.; інфляційних втрат за період з квітня 2015 року по липень 2017 року включно від суми боргу по ремонтному фонду в сумі 455,00 грн., суд зазначає наступне.

В інформаційному листі від 17.07.2012р. №01-06/928/2012 "Про практику застосування Вищим господарським суд України у розгляді справ окремих норм матеріального права" сума боргу з урахуванням індексу інфляції повинна розраховуватися, виходячи з індексу інфляції за кожний місяць (рік) прострочення, незалежно від того, чи був в якийсь період індекс інфляції менше одиниці (тобто мала місце не інфляція, а дефляція) (постанова Вищого господарського суду України від 05.04.2011 № 23/466 та лист Верховного Суду України "Рекомендації щодо порядку застосування індексів інфляції при розгляді судових справ" від 03.04.1997 № 62-97р). При застосуванні індексу інфляції слід мати на увазі, що індекс розраховується не на кожну дату місяця, а в середньому на місяць і здійснюється шляхом множення суми заборгованості на момент її виникнення на сукупний індекс інфляції за період прострочення платежу. При цьому сума боргу, яка сплачується з 1 по 15 день відповідного місяця, індексується з врахуванням цього місяця, а якщо сума боргу сплачується з 16 по 31 день місяця, розрахунок починається з наступного місяця. Аналогічно, якщо погашення заборгованості здійснено з 1 по 15 день відповідного місяця, інфляційні втрати розраховуються без врахування цього місяця, а якщо з 16 по 31 день місяця, то інфляційні втрати розраховуються з врахуванням даного місяця (див. постанову Вищого господарського суду України від 01.02.2012 № 52/30). В силу приписів статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Суд, перевіривши розрахунок інфляційних втрат визнав їх вірно розрахованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі, та стягненню підлягає сума інфляційних втрат в розмірі 2126,87грн.

З огляду на вищенаведене, позовні вимоги є законними, обгрунтованими, не спростованими відповідачем та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, судові витрати в даній справі покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України; ст.ст. 526, 612, 625 Цивільного кодексу України; ч. 4 ст. 4, ст.10, ч. 3 ст. 13, ст.ст. 15, 17 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", ст.ст. 1, 4, 12, 32, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин Стандартів" (ідентифікаційний код: 23468970, юридична адреса: 61164, м. Харків, вул. Продольна, буд. 2) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Молодість" (ідентифікаційний код: 22720731, юридична адреса: 61164, м. Харків, пр-т Науки, будинок 66) заборгованість у сумі 12042,75 грн.; 3% річних у сумі 452,37 грн.; інфляційні втрати у сумі 2126,87 грн.; одноразовий внесок на придбання та установку теплового лічильника у сумі 495,00 грн.; витрати по сплаті судового збору в розмірі 1600,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку для оскарження. Зазначений строк обчислюється з дня підписання повного тексту рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 30.10.2017 р.

Суддя ОСОБА_4

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення25.10.2017
Оприлюднено03.11.2017
Номер документу69952301
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2953/17

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Постанова від 30.01.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 05.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Рішення від 25.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 29.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні