Рішення
від 02.11.2017 по справі 196/1025/17
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Справа № 196/1025/17

№ провадження 2/196/470/2017

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2017 року смт.Царичанка

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої - судді Гудим О.М.

при секретарі - Шевченко Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, третя особа: Царичанська державна нотаріальна контора, про встановлення факту родинних відносин, визнання пропуску строку прийняття спадщини з поважної причини та визнання права власності на земельну ділянку, як спадкоємець за законом,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 звернулася з позовом до Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, третя особа: Царичанська державна нотаріальна контора, про встановлення факту родинних відносин, визнання пропуску строку прийняття спадщини з поважної причини та визнання права власності на земельну ділянку, як спадкоємець за законом.

В обґрунтування позовних вимог вказала, що 14 вересня 2016 року померла її сестра - ОСОБА_3, яка на день смерті проживала в психоневрологічному закладі м.Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, площею 3,6268 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, та належала померлому спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №035140 від 21.02.2005 року, кадастровий номер 1225681300:03:005:0048.

За життя ОСОБА_3 заповіт не складала. Вона є єдиним спадкоємцем другої черги за законом після смерті рідної сестри ОСОБА_3

Звернувшись до державного нотаріуса щодо оформлення своїх спадкових прав після смерті сестри, вона отримала усне роз'яснення, що нею пропущено встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини та втрачено оригінал правовстановлюючого документа на земельну ділянку.

Вважає, що встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини нею пропущено з поважних причин, оскільки рідних в них з сестрою не залишилось і про смерть сестри їй ніхто не повідомив. Про смерть рідної сестри вона дізналася лише на початку літа 2017 року і свідоцтво про смерть отримала повторне 12 вересня 2017 року.

Оскільки свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті сестри отримати не має можливості, що і змусило її звернутися до суду.

В зв'язку з вищевикладеним та посилаючись на норми ст.ст.1216, 1262, 1270 ЦК України, прохає суд визнати, що строк прийняття спадщини після смерті сестри пропущений нею з поважних причин та визнати за нею право власності на вищевказану земельну ділянку.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, надіславши до суду заяву про розгляд справи у її відсутність та позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача - Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області в судове засідання не з'явився. До суду надіслали заяву з проханням провести розгляд справи у відсутність їх представника та визнають позовні вимоги в повному обсязі.

Третя особа державний нотаріус Царичанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області ОСОБА_4 в судове засідання не з'явилася. До суду надійшла заява про розгляд справи у відсутність нотаріуса.

Згідно ст.11 ч.1 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст.61 цього Кодексу (ч.1 ст.60 ЦПК України).

Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Нормами ч. 4 ст. 174 ЦПК України визначено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

В даному випадку у судовому засіданні відповідно до норм ч. 1 ст. 61 ЦПК України встановлено наступне.

14 вересня 2016 року померла сестра позивача - ОСОБА_3 (копія свідоцтва про смерть серії І-КИ №766574, видане Тернівським районним у місті ОСОБА_5 відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області повторно 12 вересня 2017), яка на день смерті проживала в психоневрологічному закладі в м.Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, площею 3,6268 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, та належала померлому спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №035140 від 21.02.2005 року, кадастровий номер 1225681300:03:005:0048. (а.с.10).

За життя ОСОБА_3 заповіт не складала. Позивач є єдиним спадкоємцем другої черги за законом після смерті рідної сестри ОСОБА_3

Звернувшись до державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області щодо оформлення своїх спадкових прав після смерті сестри, позивач отримала усну відмову, у зв'язку з тим, що позивачем пропущено встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини, а також відсутній оригінал правовстановлюючого документа на спадкове майно.

В судовому засіданні встановлено, що визначений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини позивач пропустила з поважних причин, оскільки про смерть сестри ОСОБА_3 дізналася лише на початку літа 2017 року, про смерть сестри ніхто не повідомив, а тому не мала можливості звернутися до нотаріуса щодо оформлення своїх спадкових прав у встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини.

Відповідачем заявлені позовні вимоги визнані у повному обсязі, тобто визнані всі ті обставини, на які позивач посилається на обґрунтування заявлених позовних вимог.

Відповідно до вимог ст.1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Оскільки ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем другої черги за законом після смерті рідної сестри ОСОБА_3, інших спадкоємців, які б мали право на обов'язкову частку в спадщині не має, причини пропуску строку прийняття спадщини, на які посилається позивач, дійсно є поважними, а тому, за викладених обставин, суд приходить до висновку про те, що маються законні підстави для винесення судового рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1216, 1262 ЦК України, ст.ст.174, 212-215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, третя особа: Царичанська державна нотаріальна контора, про встановлення факту родинних відносин, визнання пропуску строку прийняття спадщини з поважної причини та визнання права власності на земельну ділянку, як спадкоємець за законом задовольнити в повному обсязі.

Визнати той факт, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка села Могилів Царичанського району Дніпропетровської області, пропустила строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, яка померла 14 вересня 2016 року, з поважної причини.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка села Могилів Царичанського району Дніпропетровської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на земельну ділянку, площею 3,6268 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 14 вересня 2016 року, та якій вказана земельна ділянка належала на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №035140 від 21.02.2005 року, кадастровий номер 1225681300:03:005:0048.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги до районного суду протягом 10 днів з дня проголошення, а особами, які не були присутні у судовому засіданні - в той же строк з дня отримання ними копії рішення.

Головуюча: О.М.ГУДИМ

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.11.2017
Оприлюднено03.11.2017
Номер документу69952519
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —196/1025/17

Ухвала від 21.11.2017

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Рішення від 02.11.2017

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 27.10.2017

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 13.10.2017

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні