Рішення
від 01.11.2017 по справі 920/690/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.11.2017 Справа № 920/690/17

Господарський суд Сумської області у складі: головуючого - судді Котельницької В.Л., суддів Костенко Л.А., Соп'яненко О.Ю.,

за участю секретаря Пономаренко Т.М.,

представників:

позивача - Прокопенко Н.В. (довіреність №8252-К-О від 28.12.2016)

відповідача - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Господарського суду Сумської області матеріали справи №920/690/17

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк , м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Грибоводов в особі голови ліквідаційної комісії Антонюка Василя Васильовича, м. Суми

про зобов'язання визнання та включення кредиторських вимог до проміжного ліквідаційного балансу,

встановив:

До господарського суду звернулось ПАТ КБ Приватбанк з позовом до ТОВ Грибоводов в особі голови ліквідаційної комісії Антонюка Василя Васильовича про зобов'язання визнання та включення кредиторських вимог до проміжного ліквідаційного балансу загальному розмірі 148760,06 грн.

Дана справа розглядалась у складі колегії суддів: головуючого - судді Котельницької В.Л., суддів Соп'яненко О.Ю., Левченка П.І.

У зв'язку з відсутністю судді Левченка П.І., відповідно до службової записки головуючого судді Котельницької В.Л. керівником аппарату суду було прийнято розпорядження про проведення повторного автоматичного розподілу справи для визначення відсутнього члена колегії. За результатами авторозподілу до складу колегії суддів введено суддю Костенко Л.А.

Пунктом 3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України Про судове рішення від 23.03.2012р. №6 (зі змінами та доповненнями) встановлено, що в разі необхідності заміни судді в процесі розгляду справи або додаткового введення судді (суддів) до складу суду розгляд справи з огляду на встановлений Законом України Про судоустрій і статус суддів принцип незмінності судді слід починати спочатку. При цьому заново розпочинається й перебіг передбачених статтею 69 ГПК строків вирішення спору, а його подальше продовження новим (зміненим) складом суду здійснюється у випадках і в порядку, передбачених частиною третьою цієї статті.

Відтак, розгляд справи було розпочато спочатку.

Представником позивача подано до суду заяву про уточнення позовних вимог відповідно до якої позивач просить суд зобов'язати відповідача включити грошові вимоги банку у загальному розмірі 148760,06 грн. до проміжного ліквідаційного балансу відповідача.

У відповідності до вимог ст. 22 ГПК України суд приймає дані вимоги до розгляду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримує у повному обсязі з урахування поданої заяви про уточнення вимог.

Відповідно до положень п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. За змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду.

Ухвали суду від 26.07.2017, 10.08.2017, 06.09.2017, 14.09.2017 були направлена відповідачу за адресою зазначеною в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і повернулися до суду із довідками пошти про неможливість вручення у зв'язку із закінченням терміну зберігання

Тому, відповідно до вимог ч.1 ст. 64 ГПК України ухвали вважаються врученими відповідачу належним чином, а відтак суд продовжує розгляд справи за наявними у ній матеріалами відповідно до положень ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд встановив наступне.

11 травня 2011 року між ПАТ КБ ПРИВАТБАНК та ТОВ Грибоводов укладений договір банківського обслуговування (поточного рахунку) № б/н зі встановленням кредитного ліміту на рахунок шляхом підписання Заяви про відкриття поточного рахунку і карточки з зразками підписів і відбитку печатки.

Банк взяв на себе зобов'язання при наявності вільних грошових ресурсів здійснювати обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, про розмір якого Банк повідомляє клієнту на свій розсуд або у письмовому вигляді, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банка та клієнта. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами та Правилами надання банківських послуг і Тарифами банку, які розміщені в сеті Інтернету на сайті www.ргivаtbank.ua, які разом з Анкетою (заявою) складають Договір банківського обслуговування.

Відповідно до Договору відповідачу встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок 26009060754148 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет КЛІЄНТ банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано Умовами та правилами надання банківських послуг .

Отже, відповідно до заяви про відкриття кредитного рахунку сторони погодили, що відносини між банком та клієнтом можуть полягати як в підписанні окремих угод так і шляхом обміну інформації через сайт httр://ргivаtbank.ua, чи через інший інтернет ресурс/sms - ресурс.

У відповідності до п. 3.2.2.1.16. Умов, при укладанні договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі). Банк і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронного цифрового підпису та/або

підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом першого підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладанні договорів та угод у письмовій формі.

Законом України Про електронний цифровий підпис визначено, що електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) та призначений для забезпечення діяльності фізичних та юридичних осіб.

Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Відповідно до ст. З Закону України Про електронний цифровий підпис , електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки). Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму.

Згідно ч. 2. ст. 639 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до п. 3.2.2.1.1. Умов, кредитний ліміт на поточний рахунок надається га поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту Банк повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банка та Клієнта.

У відповідності до п. 3.2.2.2.2.2, п. 3.2.2.2.2.5, п. 3.2.2.2.2.7 Умов, кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплати процентів та винагороди.

Згідно п. 3.2.2.6.1 Умов, договір, а саме - обслуговування кредитного Ліміту на поточному рахунку Клієнта, вступає в силу з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання Ліміту в межах вказаних у них сум, і діє в об'ємі перерахованих коштів до повного виконання зобов'язань Сторін по цьому договору.

Згідно 3.2.2.1.8 Умов, проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкритті поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі - Угода ).

В п. 3.2.2.1.6. Умов зазначається, що ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Позивач прийняті на себе зобов'язання за договором виконав в повному обсязі, надавши відповідачу кредитний ліміт в розмірі 14000 грн., що підтверджується випискою про рух коштів.

Розділом 3.2.2.4 Умов встановлений порядок розрахунків за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує відсотки, виходячи з відсоткової ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована відсоткова ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат до 25-го числа поточного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 1-го до 20-го (включно) числа поточного місяця або до 25-го числа наступного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 21-го до кінцевого числа поточного місяця, розрахунок відсотків здійснюється за відсотковою ставкою в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п.3.2.2.4.1.1 Умов).

У випадку необнулення дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає ' обнулінню, на протязі 90 днів з кінцевої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, Клієнт сплачує Банку за користування кредитом відсотки в розмірі 24% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулінню (п.3.2.2.4.1.2 Умов).

У разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує Банку відсотки за користування кредитом у розмірі 48% річних від суми залишку непогашеної заборгованості, а з 01.07.2014 року 56% річних. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами та правилами надання банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожний день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань (п.3.2.2.4.1.3 Умов).

Згідно п. 3.2.2.4.9 Умов розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати. При несплаті винагороди, відсотків у відповідні їм дати сплати, вони вважаються простроченими (п.3.2.2.4.10 Умов).

Відповідно до п. 3.2.2.5.1. Умов при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п.3.2.2.2.2.2, 3.2.2.4.1, 3.2.2.4.2, 3.2.2.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п.3.2.2.1.8, 3.2.2.2.2.3, 3.2.2.2.3.4, винагороди, передбаченої п.п.3.2.2.2.2, 3.2.2.4.4, 3.2.2.4.5, 3.2.2.4.6 Умов, Клієнт виплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі, зазначеному в п.3.2.2.4.1.3 Умов від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Згідно п.3.2.2.2.3.4 Умов Банк має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом в повному обсязі шляхом подання відповідного повідомлення.

Відповідно до п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано, відповідно до 3.2.2.5.4 Умов - нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбаченої п. 3.2.2.0.5.1., 3.2.2.5.2., 3.2.2.5.3, здійснюється протягом трьох років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

Пунктом 3.2.2.6.1. Умов визначено, що обслуговування кредитного Ліміту на поточному рахунку Клієнта здійснюється з моменту подачі Клієнтом до Банку заяви на приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі) та/або з моменту палання Клієнтом розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитної Ліміту в межах зазначених у них сум, і діє в обсязі перерахованих засобів до повного виконання зобов'язань сторонами.

Відповідно до договору відповідачу встановлено кредитний ліміт на поточний рахунок № 26009060754148 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms -повідомлення або інших), що визначено і врегульовано Умовами та правилами надання банківських послуг , за період з 10.04.2013 по 05.07.2013 відповідач скористався банківськими коштами в сумі 14000 грн. Проте, вказаної суми кредитного ліміту не повернув в межах строків, встановлених умовами Договору, що підтверджується випискою про рух коштів.

Крім того, 11.05.2011 Відповідачу в ПАТ КБ ПРИВАТБАНК відкрито поточний рахунок № 26009060754148 на підставі письмової заяви про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів і відбитка печатки (далі - Заява).

Підписавши Заяву, Відповідач погодився з Умовами та правилами надання банківських послуг (розміщені на сайті Банку www.ргivаtbank.ua. Тарифами Банку (далі - Умови) які разом із Заявою складають Договір банківського обслуговування (далі - договір).

03.07.2013 року ТОВ Грибоводов скористалось послугою Гарантований платіж шляхом, створення заявки № 5 від 03.07.2013 на суму 10000 грн. та підписання її електронним підписом в системі Приват-24.

Інформація про послугу Гарантований платіж розміщена на Інтернет-сайті www.ргivаtbank.ua.

Розділом 3.2.3 зазначених Умов регламентований порядок надання кредиту за послугою Гарантований платіж .

Послугу Гарантований платіж ПАТ КБ ПРИВАТБАНК надає за господарськими договорами, що укладаються між Клієнтом та його контрагентами, а також між Клієнтом і ПАТ КБ ПРИВАТБАНК (далі - послуга). Послуга надається у вигляді виконання ПАТ КБ ПРИВАТБАНК заявок на договірне списання коштів (далі - гарантований платіж або заявка ), згідно якої клієнт-платник доручає ПАТ КБ ПРИВАТБАНК зарахувати кошти на рахунок отримувача, в сумі і в дату, зазначені при створенні заявки. Послуга надається ПАТ КБ ПРИВАТБАНК як за рахунок власних коштів платника, так і за рахунок кредитних коштів. Споживачами цієї послуги є платник і одержувач платежів за господарськими договорами, (п. 3.2.3.1)

Обов'язковими реквізитами заявки на договірне списання коштів є: номер і дата заявки (присвоюються автоматично), рахунок платника, рахунок одержувача, сума платежу, призначення платежу (із зазначенням відомостей про господарському договорі, на виконання оплати по якому подається заявка), дата зарахування коштів одержувачу (дата виконання заявки), вказівки за рахунок яких коштів (власних коштів клієнта / кредитних / змішано) необхідно зарезервувати гроші для виконання гарантованого платежу.

Після отримання ПАТ КБ ПРИВАТБАНК за допомогою системи дистанційного обслуговування Заявки (система Іnternet Ваnking Приват-24 - офіційний канал зв'язку між Банком та клієнтом відповідно до п. 1.1.1.91. Умов), ПАТ КБ ПРИВАТБАНК розглядає її на предмет надання або відмови у наданні Послуги, у разі відсутності у платника власних коштів та/або некредитоспроможності платника.

Відповідно п. 3.2.3.2. Умов Клієнт погашає заборгованість по кредиту в розмірі, зазначеному в заявці Клієнта, в строк до 30 днів з дати виконання заявки. За користування кредитом у період з дати ініціювання Клієнтом заявки до дати виконання заявки Клієнт сплачує винагороду за надання фінансового інструменту в розмірі 4% річних від розміру кредиту, зазначеного у черговій заявці Клієнта. Винагорода за надання фінансового інструменту сплачується Клієнтом в дату надання в Банк чергової заявки. У період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів Клієнт за користування кредитом сплачує ПАТ КБ ПРИВАТБАНК відсотки в розмірі 28% річних від суми залишку кредитних кошті. У разі не погашення заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 56% річних від суми заборгованості, а прострочені відсотки за кредитом нараховані з 10.08.2013.

Відповідно п. 3.2.3.10.1. Умов та Правил надання банківських послуг у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.3.6.2, 3.2.3.9.1 -3.2.3.9.3 цього Договору, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.3.2, 3.2.3.6.3, 3.2.3.6.16, 3.2.3.7.2 цього Договору, винагороди, передбаченого п.п. 3.2.3.6.5, 3.2.3.9.4-3.2.3.9.6 цього Договору, Клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу.

Свої зобов'язання ПАТ КБ ПРИВАТБАНК виконав належним чином, своєчасним проведенням Гарантованого платежу ініційованого клієнтом, що підтверджується випискою про рух коштів по рахунку відкритому для обслуговування рахунку ТОВ Грибоводов .

Однак, ТОВ Грибоводов не повернуло отримані кошти для погашення заборгованості за Заявкою на проведення гарантованого платежу № 5 від 03.07.2013 за рахунок кредитних коштів в сумі 10000 грн. й Банком нараховано відсотки та прострочені відсотки за користування кредитом, штрафні санкції (пеню) за неналежне виконання зобов'язань.

Частиною 1 ст. 1054 ЦК України передбачено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного Кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським, кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договорами.

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 525 Цивільного кодексу України передбачає, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) - частина 1 статті 530 Цивільного кодексу України.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно з п.3 ч.1 статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У відповідності до статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Суб'єктами права застосування штрафних санкцій є учасники відносин у сфері господарювання, зазначені у статті 2 цього Кодексу.

Згідно ч. 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч.1 статті 550 Цивільного кодексу України право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов'язання.

Матеріалами справи підтверджується, що у зв'язку з порушенням відповідачем зобов'язань за договором банківського обслуговування за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок , станом на 30.05.2017 відповідач має заборгованість в розмірі 91473,63 грн., а саме:

- 14000 грн. - основна заборгованість по кредиту (тіло) за період з 30.05.2013 по 30.05.2017;

- 29142,79 грн. - заборгованість по процентам за період з 04.07.2013 по 30.05.2017;

- 7106 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом з 01.07.2013 по 30.05.2017;

- 41224,84 грн. - пеня за період з 03.08.2013 по 30.05.2017.

Заборгованість ТОВ Грибоводов за послугою Гарантований платіж станом на 30.05.2017 становить 57286,43 грн. та складається з наступного:

- заборгованість за кредитом - 10000 грн.;

- заборгованість по відсотками за користування кредитом - 21863,33 грн.;

- штрафні санкції (пеня) - 25423,10 грн.

Отже, кредиторські вимоги позивача до відповідача в загальній сумі 148760,06 грн. є законними та обґрунтованими.

Як вбачається з даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з 17.07.2013 ТОВ Грибоводов перебуває у стані припинення на підставі рішення суду (а.с.60-61, 85-86).

30.05.2017 позивач направив на адресу відповідача заяву з кредиторськими вимогами та документами, що їх підтверджують, однак зазначена заява відповідачем отримана не була, а повернулася з довідкою пошти у зв'язку з закінченням терміну зберігання. (а.с.62-65).

Неотримання відповідачем заяви з кредиторськими вимогами у відділення поштового зв'язку свідчить про ухиляння від розгляду вимог кредитора.

Відповідно до ч.3 ст. 112 ЦК України у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

Заява про визнання кредиторських вимог повернулась на адресу позивача 08.07.2017, тобто звернення позивача до суду за даним позовом відбулося в межах встановленого ч.3 ст. 112 ЦК України строку.

Частиною 1 ст. 110 ЦК України визначено, що юридична особа ліквідується зокрема за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими Документами; за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, за позовом учасника юридичної особи або відповідного органу державної влади; за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи в інших випадках, встановлених законом, - за позовом відповідного органу державної влади.

Як передбачено ч. 4 ст. 105 ЦК України до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Згідно з частиною 6 статті 105 ЦК України кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

За приписами частини 8 статті 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

З огляду на те, що рахунки ТОВ Грибоводов відкритті в Приватбанку не закриті ліквідаційною комісією й у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутня інформація щодо складання та затвердження проміжного ліквідаційного балансу відповідача, суд вважає вимоги позивача законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Частиною 7 статті 84 ГПК України встановлено, що в резолютивній частині рішення вказується про розподіл господарських витрат між сторонами, про повернення судового збору з бюджету.

Статтею 44 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно зі статтею 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається:

у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо господарським судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін;

у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Стороні, на користь якої відбулося рішення, господарський суд відшкодовує судовий збір за рахунок другої сторони і в тому разі, коли друга сторона звільнена від сплати судового збору. Якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору в сумі 1600 грн.

Керуючись статтями 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

вирішив:

1.Позов задовольнити у повному обсязі.

2.Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Грибоводов (40013, Сумська область, м. Суми, вул. 5 А Продольна, буд. 63, код ЄДРПОУ 37655035) в особі голови ліквідаційної комісії включити до проміжного ліквідаційного балансу Товариства з обмеженою відповідальністю Грибоводов грошові вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк (01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д; ід. код 14360570) у загальному розмірі 148760,06 грн., що складаються з заборгованості по послузі Кредитний ліміт на поточний рахунок в сумі 91473,63 грн. та заборгованості по послузі Гарантований платіж в розмірі 57286,43 грн.

3.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Грибоводов (40013, Сумська область, м. Суми, вул. 5 А Продольна, буд. 63, код ЄДРПОУ 37655035) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк (01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д; ід. код 14360570) витрати по сплаті судового збору у даній справі в сумі 1600 грн.

4.Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено 03.11.2017.

Головуючий суддя В.Л.Котельницька

Суддя Л.А.Костенко

Суддя О.Ю.Соп'яненко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення01.11.2017
Оприлюднено05.11.2017
Номер документу70001191
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/690/17

Рішення від 01.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 27.09.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 14.09.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 10.08.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні