Постанова
від 02.02.2010 по справі 2а-79/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2010 року справа № 2а-79/10/2370

м. Черкаси

10 годин 55 хвилин

Черкаський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Смілянця Е.С.,

при секретарі Веліхановій О.C.,

за участю

прокурора Максимової В.В.,

представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом поданим прокурором Кам'янського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Кам'янському районі Черкаської області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Надія про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До суду з позовною заявою звернувся прокурор Кам'янського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Кам'янському районі Черкаської області, в якій просить стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Надія заборгованість зі сплати страхових внесків на суму 331 грн. 52 коп.

Прокурор та представник позивача в судовому засіданні позов підтримали повністю та пояснили наступне.

Відповідач є платником страхових внесків (страхувальником) на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону України Про загальнообов'язкове пенсійне страхування №1058-IV від 9 липня 2003 року страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період ( в даному випадку - календарний місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. При цьому в разі здійснення протягом базового звітного періоду виплат (виплати доходу), на які відповідно до згаданого Закону нараховуються страхові внески, страхувальники одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати.

В зв'язку з тим, що в добровільному порядку відповідачем своєчасно не сплачені страхові внески за липень-жовтень 2009 року, прокурор Кам'янського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду в Кам'янському районі Черкаської області звернувся з вимогою стягнути заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 331 грн. 52 коп.

Відповідач не з'явився в судове засідання, свого представника не направив, хоч належним чином був повідомлений про день,час та місце розгляду справи, тому суд вважає за можливе слухати справу без участі відповідача.

Заслухавши думку прокурора та представника позивача, вивчивши матеріали справи та оцінивши всі наявні докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню із наступних підстав.

СТОВ Надія є платником страхових внесків (страхувальником) на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Сплата страхових внесків до Пенсійного фонду України є встановленим державою обов'язковим платежем. Відповідно до ст. 18, ст. 20 Закону України Про загальнообов'язкове пенсійне страхування №1058-IV від 9 липня 2003 року та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року за №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663, страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування платники сплачують до Пенсійного фонду України в установлені строки та в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування страхові внески обчислюються виключно в грошовій формі, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Частиною 6 ст. 20 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування встановлено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для страхувальників є календарний місяць.

Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій, що передбачено ч. 2 ст. 106 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

СТОВ Надія має заборгованість перед УПФУ в Кам'янському районі зі сплати страхових внесків в сумі 331 грн. 52 коп. за липень-жовтень 2009 року, що підтверджується наданими розрахунками.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що позов прокурора Кам'янського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Кам'янському районі Черкаської області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Надія про стягнення заборгованості підлягає задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності виплат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 18, 20, 106 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування № 1058 від 9 липня 2003р., Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року за №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663, ст.ст. 2, 4, 6, 17, 19, 49, 51, 71, 79, 86, 87, 94, 159, 160, 161, 162, 257 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Надія , яке зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, код ЄДРПОУ 03793194, на користь управління Пенсійного фонду України в Кам'янському районі Черкаської області, що знаходиться за адресою: Черкаська область, м. Кам'янка, 2 провул. Ватутіна, 4, код за ЄДРПОУ 21372608, 331 (триста тридцять одну) грн. 52 коп. заборгованості зі сплати страхових внесків за липень-жовтень 2009 року.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня складення повного тексту постанови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

В разі проголошення постанови у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Е.С. Смілянець

Повний текс постанови виготовлений 4 лютого 2010 року.

Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено10.11.2017
Номер документу70057070
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-79/10/2370

Ухвала від 19.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Е.С. Смілянець

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Е.С. Смілянець

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Едуард Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні