Постанова
від 02.02.2010 по справі 2а-79/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2 лютого 2010 року №2а-79/10/2370

10 годин 55 хвилин

Черкаський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді См ілянця Е.С.,

при секретарі Велі хановій О.С.,

за участю

прокурора Максимов ої В.В.,

представника позивача Дяченко Н.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и справу за позовом поданим п рокурором Кам' янського рай ону в інтересах держави в осо бі управління Пенсійного фон ду України в Кам' янському р айоні Черкаської області до сільськогосподарського тов ариства з обмеженою відповід альністю «Надія» про стягнен ня заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До суду з позовною заявою звернувся прокурор Кам' янс ького району в інтересах дер жави в особі управління Пенс ійного фонду України в Кам' янському районі Черкаської о бласті, в якій просить стягну ти з сільськогосподарського товариства з обмеженою відп овідальністю «Надія» заборг ованість зі сплати страхових внесків на суму 331 грн. 52 коп.

Прокурор та представник позивача в судовому засідан ні позов підтримали повністю та пояснили наступне.

Відповідач є платником страхових внесків (страхува льником) на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування. Відповідно до ч. 6 ст. 20 З акону України «Про загальноо бов' язкове пенсійне страху вання» №1058-ІV від 9 липня 2003 року с трахувальники зобов' язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий період ( в даному випад ку - календарний місяць), не п ізніше ніж через 20 календарни х днів із дня закінчення цьог о періоду. При цьому в разі зді йснення протягом базового зв ітного періоду виплат (випла ти доходу), на які відповідно д о згаданого Закону нараховую ться страхові внески, страху вальники одночасно з видачею зазначених сум зобов' язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внес ків, що підлягають нарахуван ню на зазначені виплати.

В зв' язку з тим, що в доб ровільному порядку відповід ачем своєчасно не сплачені с трахові внески за липень-жов тень 2009 року, прокурор Кам' ян ського району в інтересах де ржави в особі управління Пен сійного фонду в Кам' янськом у районі Черкаської області звернувся з вимогою стягнути заборгованість зі сплати ст рахових внесків в розмірі 331 г рн. 52 коп.

Відповідач не з' явив ся в судове засідання, свого п редставника не направив, хоч належним чином був повідомл ений про день час та місце роз гляду справи, тому суд вважає за можливе слухати справу бе з участі відповідача.

Заслухавши думку проку рора та представника позивач а, вивчивши матеріали справи та оцінивши всі наявні доказ и, суд приходить до висновку, щ о позов підлягає задоволенню із наступних підстав.

СТОВ «Надія» є платни ком страхових внесків (страх увальником) на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування.

Сплата страхових внеск ів до Пенсійного фонду Украї ни є встановленим державою о бов' язковим платежем. Відпо відно до ст. 18, ст. 20 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е пенсійне страхування» №1058-І V від 9 липня 2003 року та Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої Постановою пр авління Пенсійного фонду Укр аїни від 19 грудня 2003 року за №21-1 т а зареєстрованої в Міністерс тві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663, страхові внески н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування пл атники сплачують до Пенсійно го фонду України в установле ні строки та в повному обсязі .

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування» страхові внески обчислюються виключно в гро шовій формі, у тому числі з вип лат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Частиною 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування» встановлено, що стр ахувальники зобов'язані спла чувати страхові внески, нара ховані за відповідний базови й звітний період, не пізніше н іж через 20 календарних днів із дня закінчення цього період у. Базовим звітним періодом д ля страхувальників є календа рний місяць.

Суми страхових внесків св оєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальникам и у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі об числені територіальними орг анами Пенсійного фонду у вип адках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінанс ових санкцій, що передбачено ч. 2 ст. 106 Закону України «Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування».

СТОВ «Надія» має забор гованість перед УПФУ в Кам' янському районі зі сплати ст рахових внесків в сумі 331 грн. 52 коп. за липень-жовтень 2009 року, що підтверджується наданими розрахунками.

На підставі викладеног о суд приходить до висновку, щ о позов прокурора Кам' янськ ого району в інтересах держа ви в особі управління Пенсій ного фонду України в Кам' ян ському районі Черкаської обл асті до сільськогосподарськ ого товариства з обмеженою в ідповідальністю «Надія» про стягнення заборгованості пі длягає задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владни х повноважень, звільненого в ід сплати судового збору, а та кож за відсутності виплат по зивача - суб' єкта владних повноважень, пов' язаних із залученням свідків та провед енням судових експертиз, суд ові витрати (судовий збір) стя гненню з відповідача не підл ягають.

Керуючись ст.ст. 18, 20, 106 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» № 1058 від 9 липня 2003р., Ін струкцією про порядок обчисл ення і сплати страхувальника ми та застрахованими особами внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни, затвердженою Постано вою правління Пенсійного фон ду України від 19 грудня 2003 року за №21-1 та зареєстрованої в Мін істерстві юстиції України 16 с ічня 2004 року за №64/8663, ст.ст. 2, 4, 6, 17, 19, 49, 51, 71, 79, 86, 87, 94, 159, 160, 161, 162, 257 КАС України, су д

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний по зов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогос подарського товариства з обм еженою відповідальністю «На дія», яке зареєстроване за ад ресою: Черкаська область, К ам' янський район, с. . Лубенці, вул. Зозулевича, 16, ко д ЄДРПОУ 03793194, на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в Кам' янському районі Чер каської області, що знаходит ься за адресою: Черкаська обл асть, м. . Кам' янка, 2 про вул. Ватутіна, 4, код за ЄДРПОУ 21 372608, 331 (триста тридцять одну) грн . 52 коп. заборгованості зі спла ти страхових внесків за липе нь-жовтень 2009 року.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження протягом 10 днів з дня складення повного тексту по станови та наступного поданн я апеляційної скарги протяго м 20 днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження.

В разі проголошення постан ови у відсутності особи, яка б ере участь у справі, то строк п одання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дн я отримання нею копії постан ови.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Головуючий Е.С. Смілянець

Повний текст постанови виг отовлений 4 лютого 2010 року.

Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу7819113
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-79/10/2370

Ухвала від 19.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Е.С. Смілянець

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Е.С. Смілянець

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Едуард Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні