Ухвала
від 28.07.2017 по справі 355/928/17
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/928/17

Провадження № 1-кс/355/197/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей та документів

28 липня 2017 року слідчий судя Баришівського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2

розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Київській області юриста 2 класу ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015110040002779 від 18.11.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 364, ч. 2 ст. 382 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу прокуратури Київській області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

В обгрунтування поданого клопотання зазначає, що у провадженні Баришівського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015110040002779 від 18.11.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 364, ч. 2 ст. 382 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 та її виконкому упродовж 2007-2015 років, діючи всупереч інтересам служби, з метою отримання неправомірної вигоди, забезпечили прийняття радою рішень про виділення із порушеннями земельного законодавства земельних ділянок в м. Ірпінь за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 , АДРЕСА_13 .

Розпорядженням голови ІНФОРМАЦІЯ_2 від 12.08.2015 №301 «Про утворення обласної робочої групи з проведення перевірок діяльності райдержадміністрацій, сільських, селищних, міських рад Київської області» членами обласної робочої групи було здійснено перевірку діяльності ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, з питань додержання земельного, водного, природоохоронного законодавства, законодавства у сфері містобудівної діяльності, організації роботи із розгляду звернень громадян. В ході перевірки проведено аналіз прийнятих рішень ІНФОРМАЦІЯ_4 в галузі земельних відносин та вивчено стан дотримання вимог земельного законодавства при наданні ІНФОРМАЦІЯ_4 земельних ділянок, а також питання дотримання вимог під час видачі містобудівних умов і обмежень на забудову земельних ділянок. Відповідно до акту перевірки діяльності ІНФОРМАЦІЯ_1 (питання дотримання вимог земельного законодавства, дотримання вимог під час видачі містобудівних умов і обмежень на забудову земельних ділянок, дотримання містобудівного законодавства) та досудовим розслідуванням встановлено ряд порушень при виділенні ІНФОРМАЦІЯ_4 земельних ділянок, які відображені у акті перевірки робочої групи КОДА. Відтак, з метою встановлення всіх осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, або яким відомі обставини, які відносяться до розслідуваного провадження, всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, обставин та умов, що сприяли його вчиненню, встановлення осіб, які підписали та видали вказані рішення, якими надані у різні форми власності земельні ділянки з порушенням вимог земельного законодавства, в рамках досудового розслідування на даний час виникла необхідність у вилучення рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 «Про надання містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки в м. Ірпінь» за період з 01.01.2013 по 01.05.2017 року. В інший спосіб, інакше як отримати обшук на підставі ухвали слідчого судді до відомостей що знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_5 та їх вилучення неможливо, а також відомості, що містяться у вказаних документах є джерелом доказів у даному кримінальному провадженні. Документи, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_14 , містять індивідуальні сліди підписів, рукописного тексту, а також технічну інформацію, тому їх дослідження, огляд, приєднання як доказу, можливі лише в разі надання тимчасового доступу до них та вилучення. Відповідно до Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5) для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

В ході досудового розслідування встановлено, відповідно дост. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов`язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті. Порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту встановлюють органи місцевого самоврядування відповідно до цьогоЗакону. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

Рішенням ІНФОРМАЦІЯ_1 двадцять першої сесії шостого скликання затверджено порядок ІНФОРМАЦІЯ_4 №1192-21-VІ від 15 листопада 2011 року „Про порядок залучення коштів замовників на розвиток інженерно транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь(далі порядок №1192-21)

Згідно Порядку №1192-21залучення замовників до пайової участі здійснюється шляхом укладення договорів про пайову учать у розвитку інфраструктури міста Ірпінь між ІНФОРМАЦІЯ_1 та замовником. Договір про пайову участь, підготовлений ІНФОРМАЦІЯ_6 , від імені ІНФОРМАЦІЯ_1 підписує міський голова.

Згідно п. 2.1. Величина пайової участі у розвитку інфраструктури визначається у договорі, укладеному ІНФОРМАЦІЯ_4 із замовником будівництва об`єктів архітектури, з урахуванням загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта, визначеної згідно з державними будівельними нормами, стандартами і правилами. При цьому не враховуються витрати на придбання та виділення земельної ділянки, звільнення будівельного майданчика від будівель, споруд та інженерних мереж, влаштування внутрішніх і позамайданчикових інженерних мереж і споруд та транспортних комунікацій.

Згідно п. 2.5. Розмір пайової участі у розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Ірпінь складає для:

- житлових будинків з вбудовано-прибудованими об`єктами комерційного призначення, розмір коштів пайової участі визначається диференційовано, з урахуванням (загальної кошторисної вартості об`єкта будівництва (для об`єкта комерційного призначення - пайова участь визначається як для нежитлових будівель та споруд (10 %), а для об`єкта житлового фонду - відповідно, як для житлових будинків (4 %); - нежитлових будівель та споруд (за винятком тих, що перелічені у п.1.2., цього Порядку) -10 % загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта; - індивідуальних (садибних) житлових, садових, дачних будинків (за винятком тих, що перелічені у п.1.2. цього Порядку), загальною площею понад 300 м2 і до 400 м2 - 1% загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта; - індивідуальних (садибних) житлових, садових, дачних будинків, загально площею більше 400 м2, а також багатоквартирних житлових будинків (за винятком тих, що перелічені у п.1.2. цього Порядку) - 4% загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта. 2.6. Розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту визначається протягом десяти робочих днів з дня реєстрації ІНФОРМАЦІЯ_1 звернення замовника про укладення договору про пайову участь та доданих до нього документів.

Згідно п.2.7. Договір про залучення коштів замовників будівництва об`єктів архітектури, що здаються в експлуатацію, на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь укладається не пізніше ніж через 15 робочих днів з дня реєстрації звернення замовника про його укладення, але до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію.

В ході розслідування даного кримінального провадження встановлено, що посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_1 , у порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту під час будівництва багатоквартирних житлових будинків у м. Ірпінь наявні порушення, що призвели до недоотримання коштів місцевим бюджетом м. Ірпінь від пайової участі, чим і завдано збитків місцевому бюджету.

Відтак, з метою встановлення всіх осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, або яким відомі обставини, які відносяться до розслідуваного провадження, всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, обставин та умов, що сприяли його вчиненню, встановлення осіб, які підписали та видали вказані рішення, якими надані у різні форми власності земельні ділянки з порушенням вимог земельного законодавства, в рамках досудового розслідування на даний час виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів з можливістю їх вилучення, а саме до заяв, видаткових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, актів приймання виконаних будівельних робіт, експертних звітів щодо розгляду кошторисної частини проектної документації, технічних умов, платіжної, виконавчої та технічної документації, що підтверджує проведення робіт, рішень сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 , які стосуються договорів про залучення замовників будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно транспортної та соціальної інфраструктури м. Ірпінь, укладених у період часу з 01.01.2013 по 01.05.2017.

Документи, які знаходяться у володінні які знаходяться в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_7 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_14 , містять індивідуальні сліди підписів, рукописного тексту, а також технічну інформацію, тому їх дослідження, огляд, приєднання як доказу, можливі лише в разі надання тимчасового доступу до них та вилучення.

Відповідно до ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити конфіденційну інформацію відносяться до охоронюваної законом таємниці та відповідно до ст.159 КПК України доступ до відомостей можливий лише при наданні тимчасового доступу, що є підтвердженням неможливості іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації та документів, а також того, що документи отримані при тимчасовому доступі самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На необхідність вилучення в оригіналах документів до яких планується отримати тимчасовий доступ вказує необхідність призначення проведення судово-економічної експертизи документального підтвердження обгрунтованості зменшення пайової участі забудовникам багатоквартирних житлових приміщень за вказаними вище адресами, а також в подальшому у разі підтвердження фатку необгрунтованості зменшення пайової участі буде призначена судово-почеркознавча експертиза підписів як осіб, що подали відповідні заяви до ІНФОРМАЦІЯ_1 , так і посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , які прийняли відповідні рішення, якими завдано державі матеріальних збитків у формі ненадходження до державного бюджету грошових коштів.

Вказане вище підтверджує необхідність вилучення саме в оригіналах відповідних документів, у зв`язку із тим, що судово-економічна та судово-почеркознавча експертиза проводиться лише за оригіналом документа.

Крім того, при наданні тимчасового доступу саме до оригіналів документів, стороною обвинувачення будуть здобуті докази невідповідності між розмірами грошових коштів вказаних в платіжних документах та рішеннях ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо зменшення розміру пайового внеску в розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Ірпінь та наявності ознак злочину у сфері службової діяльності в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 при прийнятті рішень щодо зменшення (зарахування в рахунок пайової участі) величини понесених затрат.

Оригінали документів до яких планується отримати тимчасовий доступ мають важливе значення та є доказом вчинення невстановленою на даний час особою злочину у сфері службової діяльності при прийнятті рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме наявність оригіналів підписів можливого злочинця та оригіналів документів, що в подальшому стороною обвинувачення будуть визнанні речовим доказом та визнані такими, що стали підставою для настання відповідних злочинних наслідків.

Згідно ст.159 KПK України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Розгляд клопотання здійснюється без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_1 у володінні якого знаходяться документи.

З урахуванням підстав, викладених у мотивувальній частині ухвали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки документи, про які йде мова в клопотанні прокурора, самі по собі, а також в сукупності з іншими документами кримінального провадження, мають значення для встановлення обставин у кримінальному проваджені. Дані документи буде використано для вирішення питання про прийняття обґрунтованого та законного процесуального рішення у кримінальному провадженню.

Тобто, у інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що містять конфіденційну інформацію та їх вилучення (здійснення виїмки) отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі, неможливо.

Керуючись ст.159, п.4 ч.1 ст.162, п.п.1, 2 та п.3 ч.5, ч.6 ст.163, ст.164 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

1.Клопотання прокурора відділу прокуратури Київській області юриста 2 класу ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015110040002779 від 18.11.2015 року про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_7 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_14 , з метою вилучення оригіналів документів за період часу з 01.01.2013 по 27.07.2017, задовольнити

2.Надати групі прокурорів, що входять до складу групи прокурорів, слідчим СУ ГУ НП в Київській області, включеним до складу групи слідчих, а також за їх дорученням в порядку ст. 36, 40 КПК співробітникам ДЗЕ Національної поліції України дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_7 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_14 ,а саме:

--журналів реєстрації заяв та повідомлень стосовно залучення коштів замовників будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь

--заяв юридичних та фізичних осіб щодо укладання договорів про залучення коштів замовників будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь,

--договорів про залучення коштів замовників будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь,угод про внесення змін до договорів про залучення коштів замовників будівництва,

--рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 про затвердження договорів про участь замовника будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури у м.Ірпінь Київської області

--Графіків сплати пайового внеску замовника будівництва об`єкту архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь

--подання на ім`я постійно депутатської комісії з питань бюджету, фінансів,цін та ціноутворення щодо відтермінування сплат коштів пайових внесків на об`єктах будівництва розташованих у м. Ірпінь, Київської області з додатками

--Містобудівні умови та обмеження забудови земельних ділянок

--висновків за наслідками розгляду проектів рішень постійно депутатської комісії з питань бюджету, фінансів, цін та ціноутворення «Про участь замовника будівництва об`єктів»

--угод, договорів про оренду земельних ділянок, угод, договорів про внесення змін про оренду земельних ділянок,договорів купівлі продажу земельних ділянок, договорів дарування земельних ділянок.

--зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва, підсумкові вартісні параметри, розрахунок кошторисного прибутку, кошторисна документація, локальні кошториси на будівельні роботи,

--декларацій про початок виконання будівельних робіт

--декларацій про готовність об`єктів до експлуатації робіт

--довідки щодо показників на житловий, громадський чи виробничий будинок господарські будівлі, захисні споруди з додатками

--експертних звітів щодо розгляду кошторисної частини проектної документації, технічних умов, платіжної, виконавчої та технічної документації, що підтверджує проведення робіт

--листування між забудовником та ІНФОРМАЦІЯ_4 та ІНФОРМАЦІЯ_3

--заяв, звернень забудовників щодо зменшення розміру пайової участі

--подань на ім`я постійно діючої комісії з питань житлово-комунального господарства,промисловості, транспорту, енергетики, зв`язку та побутового обслуговування.

--положень про порядок залучення коштів замовників будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь, які затверджені рішенями сесій ІНФОРМАЦІЯ_1 .

--заяв повідомлень юридичних або фізичних осіб (забудовників) з якими укладені договори про залучення коштів замовників будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь щодо зменшення розміру пайової участі:

-платіжних доручень;

-у разі придбання ТМЦ- договорів, товаро-транспортних накладних, податкових накладних, актів приймання передачі, листування;

-- у разі виконання ними будь-яких будівельних, ремонтних або інших робіт: договорів, угод, довідок про вартість виконаних підрядних робіт, актів форми КБ- 2в приймання виконаних підрядних робіт, про виконання будь-яких будівельних, ремонтних або інших робіт пов`язаних з виконанням договорів про залучення коштів замовників будівництва об`єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь, технічна документація щодо проведення робіт

--рішень сесій ІНФОРМАЦІЯ_1 про розгляд звернень забудовників щодо зменшення розміру пайового внеску в розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь, а також протоколів засідання сесій ради із вказаних питань.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Баришівського районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.07.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70069076
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015110040002779 від 18.11.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 364, ч. 2 ст. 382 КК України

Судовий реєстр по справі —355/928/17

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 25.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 25.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 25.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 25.07.2017

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні