Ухвала
від 08.11.2017 по справі 5009/2033/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 23/55/12-29/77/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення без розгляду позову про визнання договору дійсним та

визнання права власності

08.11.2017 Справа № 5009/2033/12

м. Запоріжжя

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ", код з ЄДР-35274622, 18028 м.Черкаси вул. В.Чорновола, 235/1

Відповідач - Приватне акціонерне товариство "СКЛОПЛАСТ", код з ЄДР - 13615370, 69600 м.Запоріжжя вул. М.Краснова, 18

про визнання дійсним договору купівлі-продажу, визнання права власності на житловий будинок, зобов'язання приватного нотаріуса внести запис про право власності на нерухоме майно

у межах справи № 5009/2033/12

про банкрутство Приватного акціонерного товариства "СКЛОПЛАСТ", код з ЄДР - 13615370, м.Запоріжжя

ліквідатор - арбітражний керуючий Козловська Діана Валеріївна

Кредитори :

1/ Товариство з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС-МІШЕЛЬ", м. Черкаси

2/ Публічне акціонерне товариство "БАНК ФОРУМ", м. Київ

3/ Запорізька митниця ДФС, м.Запоріжжя

4/ Приватне підприємство "СКЛОПЛАСТ-КОМБІ", м.Запоріжжя

5/ Товариство з обмеженою відповідальністю "СНОК ЛТД", м. Київ

6/ Товариство з обмеженою відповідальністю "ПРИВАТ-АВТО", м.Дніпропетровськ

7/ Приватне акціонерне товариство Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ

8/ Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГОМЕЛЬСКЛО-Україна", м. Київ

9/ Товариство з обмеженою відповідальністю підприємство з іноземною інвестицією "ЕЛСІ", м. Київ

10/ Державне підприємство "МОРСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНИЙ ПОРТ "ЮЖНИЙ", м. Южне Одеської області

11/ Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя

12/Публічне акціонерне товариство "Запоріжжяобленерго", м.Запоріжжя

13/ Запорізька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Запорізькій області

14/ Товариство з обмеженою відповідальністю "СІНТЕК Авт.", м. Київ

Суддя Кричмаржевський В .А .

За участю представників :

в судовому засіданні - 31.10.2017р.:

- позивача - Плахи А.В.

- відповідача - Козловської Д.В. (ліквідатора)

- кредитора-6 - Вербицького О.В. (ліквідатора)

- кредитора-12 - Краснокутської Д.О.

в судовому засіданні після оголошеної перерви - 08.11.2017р.

- позивача - не з'явився

- відповідача - не з'явився

- кредитора-6 - Вербицького О.В. (ліквідатора)

- кредитора-12 - Краснокутської Д.О.

Установив:

Згідно з постановою господарського суду Запорізької області від 16.12.2013р. у справі № 5009/2033/12 (суддя Шевченко Т.М.) визнано банкрутом Приватне акціонерне товариство "СКЛОПЛАСТ" (скорочено -ПАТ "СКЛОПЛАСТ"), відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Козловську Д.В., яку зобов'язано здійснити публікацію оголошення щодо визнання боржника банкрутом, також зобов'язано ліквідатора провести ліквідаційну процедуру та за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження.

Ухвалою суду від 31.10.2016р. у зв'язку з відсутністю судді Шевченко Т.М. в порядку статті 2-1 ГПК України справу передано на подальший розгляд судді Кричмаржевському В.А

До господарського суду Запорізької області 15.09.2017року звернувся кредитор у цій справі - ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ з позовом до банкрута - Приватного акціонерного товариства "СКЛОПЛАСТ" про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна від 01.11.2016р., про визнання права власності на нерухоме майно - житловий будинок, що розташований за адресою: Запорізька область, м. Запоріжжя, вулиця Радгоспна, буд.7, та про зобов'язання приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округа Бугрім Олену Віталіївну внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про право власності ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ на житловий будинок № 7 по вул.Радгоспній (нова назва - вул. Олександра Говорухи) у м.Запоріжжі.

Статтею 4-1 ГПК України передбачено, що господарські суди вирішують господарські спори у порядку позовного провадження, передбаченому цим Кодексом. Крім того, вони розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до частини 4 статті 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником.

Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 21.07.2016р. № 01-06/2511/16 "Про внесення змін до п. 9 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013р. №01-06/606/2013 "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011р. №4212-VІ)", розгляд майнових спорів до боржника здійснюється у межах провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою господарського суду від 18.09.2017р. позовну заяву прийнято до розгляду в межах справи про банкрутство Приватного акціонерного товариства "СКЛОПЛАСТ" № 5009/2033/12, судове засідання призначено на 31.10.2017р. о 10-00 год.

Згідно з ухвалою суду від 18.10.2017р. судове засідання 31.10.2017р. проводилося у режимі відеоконференції.

Ліквідатор відповідача - арбітражний керуючий Козловська Д.В. надіслала суду відзив на позовну заяву, відповідно до якої визнає вимоги ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ про визнання дійсним договору купівлі-продажу від 01.11.2016р. та визнання права власності за позивачем на будинок 7 по вул.Радгоспній (на теперішній час - вул. Олександра Говорухи) в м.Запоріжжі. Не заперечує проти державної реєстрації права власності на вказаний житловий будинок, також зазначила про те, що в нотаріальному посвідчені договору їй було відмовлено в зв'язку з відсутністю даних щодо кадастрового номеру земельної ділянки, розташованої під будинком №7 по вул.Радгоспній (нова назва - вул. Олександра Говорухи) в м.Запоріжжі.

Представник позивача вимоги, заявлені у позові, підтримав, просив їх задовольнити в повному обсязі.

В судовому засіданні - 31.10.2017р. представником ПАТ Запоріжжяобленерго заявлене усне клопотання про відкладення розгляду справи з метою ознайомлення з матеріалами справи.

В засіданні суду оголошено перерву до 08.11.2017р., зобов'язано представників сторін надати всі документи стосовно оцінки та продажу спірного об'єкту нерухомості (експертну оцінку вартості, фотознімки спірного об'єкта тощо), протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішувалось питання реалізації спірного об'єкта нерухомості (про що зазначено в протоколі судового засідання).

Після перерви в судове засідання, яке відбулося 08.11.2017р., представники позивача та відповідача не прибули.

Від кредитора-12 - ПАТ Запоріжжяобленерго 08.11.2017р. надійшов відзив на позовну заяву, в якому кредитор з позовом не погоджується, просить відмовити у його задоволенні, на підставі статті 83 ч.2 ГПК України вийти за межі позовних вимог і визнати договір купівлі-продажу №01161/01 від 01.11.2016р. недійсним.

Позивач надіслав суду вимогу, з якою він звернувся до ліквідатора ПрАТ СКЛОПЛАСТ про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину - повернути перераховані грошові кошти у розмірі - 711 грн. за об'єкт нерухомості - будинок №7 по вул. Олександра Говорухи (Радгоспна) у м.Запоріжжі та прийняти за актом приймання-передачі зазначений житловий будинок.

Ліквідатор Козловська Д.В. листом вих. № 01-34/508 від 07.11.2017р. поінформувала суд про прийняття вимоги ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ , вважає за можливе припинити провадження за позовом на підставі п.1-1 ч.1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши представлені судом докази, матеріали справи, заяви та повідомлення, суд зазначає про таке.

Відповідно до статті 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими і речовими доказами, висновками судових експертів; поясненнями представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі. В необхідних випадках на вимогу судді пояснення представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі, мають бути викладені письмово. Статтями 33, 34 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно зі статтею 36 ГПК України письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Оригінали документів подаються, коли обставини справи відповідно до законодавства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

З метою повного та всебічного розгляду справи судом було зобов'язано сторін надати документи стосовно оцінки та продажу спірного об'єкту нерухомості (експертну оцінку вартості, фотознімки проданого об'єкту тощо), протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішувалось питання реалізації спірного об'єкту нерухомості.

Ані позивач, ані відповідач вимоги суду не виконали, докази на підтвердження та обґрунтування заявлених вимог та правових позицій не представили, в судове засідання після перерви не з'явились, причину неявки та поважності причин неявки суд не повідомили.

Відповідно до п.5 ч.1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

Суд вважає за неможливе розглянути позовну заяви ТОВ "ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ про визнання дійсним договір купівлі-продажу № 0116/01 від 01.11.2016р., визнання права власності на житловий будинок, зобов'язання приватного нотаріуса внести запис про право власності на нерухоме майно за наявними матеріалами справи, без надання суду витребуваних доказів щодо оцінки та реалізації спірного об'єкту - будинку 7 по вул.Олександра Говорухи (Радгоспна) у м.Запоріжжі та за відсутності в засіданні представників позивача і відповідача.

Заяву ліквідатора про припинення провадження за позовом на підставі пункту 1-1 частини 1 статті 80 ГПК України суд залишає без задоволення у зв'язку з відсутністю доказів на підтвердження викладеного в ній. Жодних доказів у відповідності до статей 32, 33 ГПК України сторонами не надано, а тому спір не можна вважати відсутнім.

Спір у даному випадку наявний, але за відсутності у суду витребуваних у сторін документальних доказів, він не може бути вирішений по суті.

Враховуючи те, що спір по суті не вирішується, рішення по цьому спору не ухвалюється, тому заява кредитора - ПАТ Запоріжжяобленерго про вихід за межі позовних вимог також залишається без розгляду.

Право вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для захисту прав і законних інтересів позивачів або третіх осіб з самостійними вимогами на предмет спору і про це є клопотання заінтересованої сторони, надано суду статтею 83 ГПК України при прийнятті рішення по справі , чого в даному випадку не відбулось.

За таких обставин позов ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ до Приватного акціонерного товариства "СКЛОПЛАСТ" про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна № 0116/01 від 01.11.2016р., про визнання права власності на нерухоме майно - житловий будинок, що розташований за адресою: м.Запоріжжя вулиця Олександра Говорухи (Радгоспна) буд.7, зобов'язання приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округа Бугрім Олену Віталіївну внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про право власності ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ на житловий будинок № 7 по вул. Олександра Говорухи (Радгоспна) у м.Запоріжжі слід залишити без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись статтями 81 Господарського процесуального кодексу України, статтями 2, 10, 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" , суд -

Ухвалив :

Позов ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ до Приватного акціонерного товариства СКЛОПЛАСТ про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна № 0116/01 від 01.11.2016р., про визнання права власності на нерухоме майно - житловий будинок, що розташований за адресою: м.Запоріжжя вулиця Олександра Говорухи (Радгоспна) буд.7, зобов'язання приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округа Бугрім О.В. внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про право власності ТОВ ОРІОН-ГЛАСС МІШЕЛЬ на житловий будинок № 7 по вул. Олександра Говорухи (Радгоспна) у м.Запоріжжі залишити без розгляду.

Копію ухвали надіслати позивачу, відповідачу, кредиторам у справі.

Суддя В.А. Кричмаржевський

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.11.2017
Оприлюднено10.11.2017
Номер документу70128749
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/2033/12

Ухвала від 19.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 21.01.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 25.04.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 21.02.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні