Рішення
від 29.02.2012 по справі 2-216/12
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-216/12 р.

Рішення

Іменем України

29 лютого 2012 року Теребовлянський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Бойка І.І.

при секретарі Кавалко В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Теребовля цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комісії по виділенню майна в натурі ПАП „Надзбруччя» , заінтересована особа: Теребовлянське бюро технічної інвентаризації про визнання права власності на нежитлове приміщення,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом про визнання права власності на нежитлову будівлю -стайню № 2, площею 1190, кв.м., яка розміщена за адресою вул. Ватутіна, 8 л, с. Воля Теребовлянського району Тернопільської області, мотивуючи тим, що не може належним чином оформити своє право власності на вказане майно.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав, зіславшись на мотиви, вказані в позовній заяві.

Представник відповідача ОСОБА_2 позовні вимоги визнав повністю та пояснив, що дійсно згідно рішення комісії по виділенню майнових паїв в натурі ПАП „Надзбруччя» від 03.05.2011 року (протокол № 2) позивачу ОСОБА_1 було виділено нежитлову будівлю -стайню № 2, площею 1190,0 кв.м., яка розміщена за адресою вул. Ватутіна, 8 л с. Воля Теребовлянського району Тернопільської області. Проте, у зв'язку з відсутністю всіх правовстановлюючих документів, позивач не може оформити право власності на вищевказану нежитлову будівлю.

Дослідивши та оцінивши докази, надані сторонами, і ті що з добуті в судовому засіданні, заслухавши пояснення учасників процесу, суд з'ясував наступні обставини:

Згідно положення про комісію з організації вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування аграрного сектору економіки ПАП "Надзбруччя" від 25 січня 2000 року затвердженого загальними зборами членів товариства власників земельних та майнових паїв „Надзбруччя» від 25.01.2000 року протокол № 1, до її компетенції віднесено вирішення майнових питань членів товариства власників земельних та майнових паїв.

Згідно заяв власників майнових паїв та свідоцтв про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), власники паїв звернулися до комісії по виділенню майнових паїв в натурі ПАП „Надзбруччя» про виплату їм грошових коштів за належними свідоцтвами.

Згідно реєстру осіб, членів товариства власників земельних та майнових паїв „Надзбруччя» , які по заявах отримали грошові кошти за майновими сертифікатами, платіжних відомостей №1-9, на видачу за майнові паї, видаткових касових ордерів № 4-13, 104, власники майнових паїв отримали грошові кошти за кожний сертифікат майнового паю.

Згідно копії протоколу засідання комісії ПАП „Надзбруччя» по виділенню майнових паїв в натурі за № 2 від 03.05.2011 року, комісія вирішила виділити ОСОБА_1 майно: стайню № 2, що у с. Воля Теребовлянського району Тернопільської області, згідно заяви останнього.

Згідно технічного паспорту на нежитлову будівлю - стайню № 2, що розташована по вул. Ватутіна № 8 л, с. Воля Теребовлянського району Тернопільської області, виданого Теребовлянським бюро технічної інвентаризації № 1750 від 20.12.2011 року, площа даної нежитлової будівлі 1190,0 кв.м. та зазначено її під літ. „А» .

Відповідно до ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Особливим видом права власності є право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.

Відповідно до ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Відповідно до ст. 318 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 344 ЦК України, особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом. Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є.

Відповідно до ст. 345 ЦК України, фізична або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності. Приватизація здійснюється у порядку, встановленому законом.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 «Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки»виділення майна в натурі проводиться в порядку розробленому комісією з організації вирішення майнових питань, що виникають в процесі реформування аграрного сектору економіки та затвердженого зборами співвласників.

З огляду на те, що сторони по справі виконали та дотрималися усіх умов, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для визнання за позивачем ОСОБА_1 права власності на нежитлову будівлю - стайню № 2, площею 1190,0 кв.м., по вул. Ватутіна № 8 л, с. Воля Теребовлянського району Тернопільської області.

Судові витрати позивач просить покласти на себе.

Керуючись ст.ст. 15, 60, 213, 214 ЦПК України, ст.ст. 11, 15, 16, 202, 207, 208, 220, 316, 317, 318, 321, 344, 345 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності нежитлову будівлю - стайню № 2, площею 1190,0 кв.м., по вул. Ватутіна № 8 л, с. Воля Теребовлянського району Тернопільської області.

Судові витрати покласти на позивача за його згодою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана протягом 10 днів з дня проголошення рішення до апеляційного суду Тернопільської області через Теребовлянський районний суд.

Головуючий:

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено17.11.2017
Номер документу70285477
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-216/12

Ухвала від 26.10.2011

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Рішення від 29.02.2012

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Бойко І. І.

Ухвала від 04.10.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Ухвала від 22.09.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Ухвала від 25.03.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Ухвала від 02.10.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Ухвала від 23.12.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 08.02.2012

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 13.12.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 02.03.2012

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні