Ухвала
від 16.11.2017 по справі 417/4890/17
МАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 417/4890/17

Провадження № 2/417/416/17

УХВАЛА

"16" листопада 2017 р. смт Марківка Луганської області

Суддя Марківського районного суду Луганської області Рукас О.В., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до Марківської районної ради про зобов'язання відшкодування вартості реконструкції підвального приміщення,

встановив :

15.11.2017 року позивач звернулась до суду з позовом до Марківської районної ради про зобов'язання відшкодування вартості реконструкції підвального приміщення, що розташоване за адресою смт Марківка пров. Південний,5 в розмірі 263063 грн.

Крім цього позивачем подана заява про відстрочення сплати судового збору за подання позовної заяви, у звязку з її скрутним матеріальним становищем. Позивач мотивувала свою заяву тим, що вона є пенсіонеркою і її пенсія складає 1370 грн. на місяць, а сума судового збору більша її місячну пенсію майже в 2 рази. Її чоловік не працює, оскільки не може знайти собі роботу.

Дослідивши доводи заяви про відстрочення сплати судового збору та докази в її обґрунтування, суд встановив наступне.

Згідно ч. 1 ст. 82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан позивача, може ухвалою відстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

В пункті 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 роз'яснено, що відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім'ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Тобто, законодавець передбачив можливість відстрочення сплати судового збору лише з підстав пов'язаних з майновим станом позивача (важкий майновий стан особи, що звертається до суду, який вона повинна довести поданими письмовими доказами).

Позивач в позовній заяві зазначила, що вона була приватним підприємцем, але суду не надала жодних доказів, що вона припинила підприємницьку діяльність та не отримує від цього дохід. Також позивач посилається на те, що на її утриманні є безробітний чоловік, який не може знайти роботу, однак доказів того, що останній ніде не працює, доходу не має, що перебуває на обліку в центрі зайнятості, як такий що шукає роботу не надає.

На підставі викладеного, вважаю, що заява позивача про відстрочення сплати судового збору, задоволенню не підлягає, оскільки нею не надано належних доказів того, що станом звернення до суду її майновий стан дійсно не дозволяє їй сплатити судовий збір.

Суд також зазначає, що відстрочення сплати судового збору здійснюється на розсуд суду та виходячи з майнового стану сторони і не є його обов'язком.

У відповідності з ч.5 ст.119 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідно до ч. 2 ст. 79 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно положень ст. 3 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставка судового збору із позовних заяв майнового характеру, яка подана фізичною особою, складає 1 відсотка від ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Приймаючи до уваги зазначене, а також конституційний принцип рівності сторін перед законом і судом, вважаю, що позивач, як сторона у справі, має виконувати встановлений законодавством обов'язок зі сплати судового збору при зверненні до суду з даною позовною заявою майнового характеру - 2630,63 грн. ( 263063 грн. х 1% але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого на 01.01.2017)

Реквізити для сплати судового збору: код ЄДРПОУ 05381372, код класифікації доходів 22030101, № доходного рахунку 31212206700188, код ОКРО отримувача коштів 38043302, МФО 804013, в ГУ ДКУ у Луганській області.

Відповідно до ч.1 ст.120 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

До позовної заяви позивачем додано:

- 2 примірника копії листа-доручення від 30.05.2007 року, а в додатку до позовної заяви зазначено 2 примірника копії листа - доручення від 31.05.2007 року (інший документ);

- 2 примірника копії відповіді Марківського КП Марківський комунальник від 27.06.2014 року, а в додатку до позовної заяви зазначено 2 примірника копії відповіді Марківського КП Марківський комунальник від 26.07.2014 року (інший документ);

Крім того, в додатку двічі значиться копія технічного паспорту ( 2 примірника), а додано лише 2 примірника.

Відповідно до ч.1 ст.121 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу , або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Враховуючи викладене вважаю за необхідне застосувати вимоги ч.1 ст.121 ЦПК України та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання заявниками ухвали суду.

У зв'язку з наведеним, залишення позову без руху з підстав, передбачених Законом, не є порушенням права на справедливий судовий захист, оскільки після усунення недоліків заяви буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду.

Керуючись ст.ст. 119,120, 121, 209, 210 ЦПК України, суддя,

ухвалив :

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про відстрочку сплати судового збору в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Марківської районної ради про зобов'язання відшкодування вартості реконструкції підвального приміщення - відмовити .

Позовну заяву ОСОБА_1 до Марківської районної ради про зобов'язання відшкодування вартості реконструкції підвального приміщення - залишити без руху.

Встановити позивачеві строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків - п'ять днів з дня отримання копії ухвали.

Роз'яснити, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк не усуне зазначені недоліки позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Рукас

Дата ухвалення рішення16.11.2017
Оприлюднено18.11.2017
Номер документу70305676
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов'язання відшкодування вартості реконструкції підвального приміщення

Судовий реєстр по справі —417/4890/17

Ухвала від 13.03.2018

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Рукас О. В.

Ухвала від 05.03.2018

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Рукас О. В.

Ухвала від 14.02.2018

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Рукас О. В.

Ухвала від 04.01.2018

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Рукас О. В.

Ухвала від 21.11.2017

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Рукас О. В.

Ухвала від 16.11.2017

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Рукас О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні