Рішення
від 14.11.2017 по справі 522/7174/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Cправа № 522/7174/17

Провадження № 2/522/7051/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2017 року

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Тарасова А.В.,

за участю секретаря судового засідання - Крохмаль І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Одеси цивільну справу за позовом Комунального закладу Кілійська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів в особі директора Владиченка М.Б. в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3, за участю третіх осіб Служби у справах дітей Одеської міської ради, Органу опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач КЗ Кілійська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів в особі директора Владиченка М.Б. в інтересах малолітньої ОСОБА_2 18.04.2017 року звернувся до Приморського районного суду м. Одеси із зазначеної позовною заявою, зазначаючи що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, є матір'ю малолітньої ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2. Рішенням виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради №541 від 21.08.2003 року ОСОБА_2 була влаштована в будинок дитини в м. Білгород-Дністровський. Рішенням виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради № 1345 від 04.12.2007 року малолітня ОСОБА_2 була переведена до Білгород-Дністровського дитячого будинку для дітей дошкільного та шкільного віку на повне державне утримання. З 21.08.2015 року на підставі направлення Управління освітки та науки Одеської облдержадміністрації № 67 ОСОБА_2 була направлена до Кілійської спеціальної школи-інтернату де заходиться на повному державному забезпеченні по теперішній час. За період перебування дитини в зазначеному навчальному закладі, відповідачка жодного разу не відвідала дитину, не дзвонила, не цікавилась долею, життям, здоров'ям, навчанням своєї доньки. Не приймає участі в вихованні дитини. Повідомлень про причини її відсутності до адміністрації навчального закладу не надходило. Враховуючи зазначене позивач, вважає що відповідач повністю ухиляється від виконання свої батьківських обов'язків, тому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відношенні її малолітньої доньки, ОСОБА_2

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, надав суду заяву згідно якої просив розглянути справу за його відсутністю.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явилась, про час та місце повідомлений належним чином.

Представники третіх осіб в судове засідання не з'явились, про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, надали до суду заяви щодо розгляду справи за їх відсутності.

Суд, враховуючи неявку належним чином повідомленого відповідача, відсутність заперечень з боку позивача, ухвалив про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_1, виданого 15.07.2003 року Відділом реєстрації актів громадського стану Білгород-Дністровського міського управління юстиції Одеської області, актовий запис № 266. Де в графі батько записаний: ОСОБА_5 , в графі мати: ОСОБА_3 , наявною в матеріалах справи.

Відповідно до довідки № 21 від 05.04.2017 року ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 навчається в Кілійській спеціальній школі-інтернаті з 01.09.2015 року та знаходиться на повному державному забезпеченні.

Висновком ради опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради від 14.04.2015 року № 01-11/333, прийняте рішення щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_3, у відношенні малолітньої доньки ОСОБА_2

На підставі зазначеного висновку, встановлено, що мати дитини ОСОБА_3 , останнього разу відвідувала свою дитину 13.11.2012 року, з того часу більше у закладі не з'являлася, станом здоров'я дитини не цікавилася, допомоги у вихованні та утриманні не надавала, не вживала ніяких заходів щодо повернення дитини у родину. Батько дитини ОСОБА_5 у свідоцтві про народження записаний згідно ч. 2 ст. 55 Кодексу про шлюб та сім'ю України, зі слів матері.

Таким чином малолітня ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 позбавлена батьківського піклування, останні роки вона перебуває на утриманні КЗ Кілійська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів .

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини, батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Обов'язок виховувати, ростити дитину - найважливіший обов'язок матері та батька.

Статтею 150 СК України визначено, що батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 152 СК України, право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом. Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх батьківських обов'язків.

Відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно до п.2 ч.1 ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини. Згідно п.3 цієї ж статті, мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

Відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно до п.2 ч.1 ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини. Згідно п.3 цієї ж статті, мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

Згідно роз'яснень Пленуму Верховного Суду України в п.15 постанови від 30.03.2007р. №3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , позбавлення батьківських прав, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей.

З урахуванням викладених обставин справи, керуючись інтересами ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 суд приходить до висновку, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов'язків щодо виховання дитини, нехтує своїми обов'язками матері, не приймає участі у її моральній та матеріальній підтримці, тобто не виконує обов'язків, передбачених ст. 150 СК України, у зв'язку з чим підлягає позбавленню батьківських прав відносно неї.

Згідно ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов'язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Згідно статті 51 Конституції України, 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття.

Згідно з ч.3 ст.181 СК України аліменти на дитину присуджуються в частці від заробітку (доходу) її матері, батька (ст. 183 цього Кодексу) або в твердій грошовій сумі (ст.184 СК) і виплачуються щомісячно.

Згідно ч. 1, 2 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 7 Закону України Про державний бюджет на 2017 рік прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років становить з 1 січня 2017 року - 1689 гривень, з 1 травня - 1777 гривень, з 1 грудня - 1860 гривень.

Враховуючи зазначені обставини, обов'язок батьків утримувати дітей до їх повноліття, а також імперативний обов'язок суду щодо стягнення аліментів на утримання дитини у випадку вирішення питання про позбавлення батьківських прав, суд вважає за можливе визначити розмір аліментів в розмірі ? від заробітку відповідача.

Згідно ч.1 ст. 191 СК України, аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Враховуючи, що згідно ст. 88 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 81, 88, ч. 3 ст. 209 ЦК, ст.ст. 213-215, ст. 218, 224-226 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Комунального закладу Кілійська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів в особі директора Владиченка М.Б. в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3, за участю третіх осіб Служби у справах дітей Одеської міської ради, Органу опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно її доньки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягувати з ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт НОМЕР_2 від 12.09.2005 року) на користь Комунального закладу Кілійська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів (ідентифікаційний код 20991955) аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі ? частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менш ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 18.04.2017 року до набуття ОСОБА_2 повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3.

Стягнути з ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт НОМЕР_2 від 12.09.2005 року) на користь держави судовий збір в розмірі 640,00 грн.

Допустити негайне виконання рішення у межах суми платежів за один місяць.

Заочне рішення суду може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право подати апеляційну скаргу на заочне рішення протягом десяти днів з дня його проголошення, а якщо позивач не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, він може подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення, згідно ч.1 ст. 294 ЦПК України.

Суддя А.В.Тарасов

14 листопада 2017 року

Дата ухвалення рішення14.11.2017
Оприлюднено20.11.2017
Номер документу70328706
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —522/7174/17

Рішення від 14.11.2017

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Тарасов А. В.

Ухвала від 31.08.2017

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Тарасов А. В.

Ухвала від 02.06.2017

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Тарасов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні