Постанова
від 15.11.2017 по справі 820/5110/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

15 листопада 2017 р. № 820/5110/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бабаєва А.І.

при секретарі судового засідання Боднар І.Ю.

за участі:

представника позивача Будьонної К.О.,

представника відповідача Колесника Б.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові адміністративну справу за позовом Індустріального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до Приватного акціонерного товариства Інститут автоматизованих систем про стягнення суми, -

В С Т А Н О В И В:

01 листопада 2017 року Індустріальне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до ПАТ Інститут автоматизованих систем , в якому просить суд стягнути з Приватного акціонерного товариства Інститут автоматизованих систем (вул. Багратіона, 6, м. Харків, 61046, р/р 26007031213 в АВУБ Грант філія № 2 м. Харкова, МФО 351630, код ЄДРПОУ 05393406) на користь Індустріального об'єднаного управління Пенсійною фонду України м. Харкова (пр. Московський, 198/3, м. Харків. 61082, р/р 25600301672331 в Харківське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 351823, код ЄДРПОУ 41248021) заборгованість по відшкодуванню суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за серпень та вересень місяців 2017 року у сумі 3720,16 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначило, що Приватне акціонерне товариство Інститут автоматизованих систем не сплатило за період з серпня по вересень 2017 року суму заборгованості по відшкодуванню різниці у розмірі пенсій наукових працівників в сумі 3720,16 грн.

Відповідач, Приватне акціонерне товариство Інститут автоматизованих систем , проти позову заперечував. В обґрунтування заперечень зазначив, що Індустріальне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова в позовній заяві привело невірні тлумачення законодавчих актів, невірно провело розрахунки при визначенні різниці між науковою пенсією та пенсією, яка обчислена згідно з іншими законодавчими актами.

В судове засідання представник позивача прибула, позов підтримала та просила суд задовольнити позовні вимоги.

В судове засідання представник відповідача прибув, проти позову заперечував та просив відмовити у задоволенні позовних вимог. Зазначив, що відшкодування пенсій науковим пенсіонерам - колишнім працівникам інституту повинно забезпечуватись за рахунок держаних коштів згідно з ст.24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13.12.1991 р. №1977-XII.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Приватне акціонерне товариство Інститут автоматизованих систем зареєстроване в Індустріальному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Харкова, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Приватне акціонерне товариство Інститут автоматизованих систем є правонаступником спеціалізованого проектного конструкторсько-технологічного інституту з розробки та впровадження автоматизованих систем.

Згідно з матеріалами справи, у спеціалізованому проектному конструкторсько-технологічному інституті з розробки та впровадження автоматизованих систем працювали особи, яким було призначено наукову пенсію згідно ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", а саме: ОСОБА_3 працював з 22.12.1976 року по 02.11.1983 року, перебуваючи на посадах, займався науково-технічною діяльністю; ОСОБА_4 працював з 01.09.1976 року по 27.03.1986 року, перебуваючи на посадах, займався науково - технічною та науково - організаційною діяльністю; ОСОБА_5 працювала з 25.12.1974 року по 29.11.1982 року, перебуваючи на посадах, займалась науково - технічною діяльністю, ОСОБА_6 працювала з 12.05.1975 року по 20.03.1992 року, перебуваючи на посадах, займалась науково - технічною діяльністю.

Згідно з п.13 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність".

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці.

Різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних, комунальних наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, а також інших наукових установ, які згідно із статтею 12 цього Закону включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, - за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням надходжень від сплати єдиного внеску у розмірі, встановленому частиною дев'ятою статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для цієї категорії працівників; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій, підприємств та закладів.

Суд зазначає, що механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи регламентовано Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року №372.

Пунктом 2 вказаного порядку визначено, що за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно п.3 вказаного Порядку фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації.

Відповідно до п.4 Порядку у разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації чи вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансується за рахунок коштів їх правонаступників у порядку, що діяв стосовно цих підприємств, установ, організацій та закладів до моменту ліквідації або зміни власника.

Пунктом 5 вказаного порядку передбачено, що розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Відповідно до п.8 вказаного Порядку у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Отже, Приватне акціонерне товариство Інститут автоматизованих систем зобов'язане компенсувати різницю виплачених працівникам підприємства наукових пенсій.

Індустріальним об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України м. Харкова було направлено відповідачу повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів за період з серпня по вересень 2017 року. Повідомлення були отримані відповідачем та не оскаржені.

Сума визначена відповідачу до сплати не сплачена.

Таким чином, позовні вимоги про стягнення заборгованості по відшкодуванню суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за період з серпня по вересень 2017 року на загальну суму 3720,16 грн. є правомірними та обґрунтованими.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 163, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Індустріального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до Приватного акціонерного товариства Інститут автоматизованих систем про стягнення суми - задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Інститут автоматизованих систем (вул. Багратіона, 6, м. Харків, 61046, р/р 26007031213 в АВУБ Грант філія № 2 м. Харкова, МФО 351630, код ЄДРПОУ 05393406) на користь Індустріального об'єднаного управління Пенсійною фонду України м. Харкова (пр. Московський, 198/3, м. Харків, 61082, р/р 25600301672331 в Харківське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 351823, код ЄДРПОУ 41248021) заборгованість по відшкодуванню суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за серпень та вересень місяців 2017 року у сумі 3720 (три тисячі сімсот двадцять) грн. 16 коп.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Бабаєв А.І.

Повний текст постанови виготовлений 20.11.2017 року.

Дата ухвалення рішення15.11.2017
Оприлюднено20.11.2017
Номер документу70339762
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/5110/17

Постанова від 15.11.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 02.11.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 02.11.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 02.11.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні