Ухвала
від 20.11.2017 по справі 4/432-08
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

"20" листопада 2017 р.Справа № 4/432-08

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Лисенко В.А.,

Суддів: Разюк Г.П., Колоколова С.І.

Розглянувши апеляційну скаргу Корабельного районного відділу державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області

на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 24 жовтня 2017 року про часткове задоволення скарги на дії Корабельного районного відділу державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області

за скаргою Командитного товариства «Приватне підприємство «В.А.Т. Компанія «ДНІПРО і КОМПАНІЯ» в порядку ст. 1212 Господарського процесуального кодексу України

на дії Корабельного районного відділу державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області

по справі № 4/432-08

за позовом Командитного товариства «Приватне підприємство «В.А.Т. Компанія «ДНІПРО і КОМПАНІЯ»

до Малого колективного підприємства «ГОЛЬФКАН і К»

про стягнення 3 415, 39 грн.

В С Т А Н О В И Л А:

          Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 24 жовтня 2017 року по справі № 4/432-08 (суддя Закурін М.К.) частково задоволено скаргу Командитного товариства «Приватне підприємство «В.А.Т. Компанія «ДНІПРО і КОМПАНІЯ»; визнано неправомірною бездіяльність Корабельного районного відділу державної виконавчої служби м. Херсон Головного територіального управління юстиції у Херсонській області при примусовому виконанні наказу № 4/432-08 від 12.11.2008р. та скасовано постанову державного виконавця про повернення виконавчого документа від 07.08.2017р. по виконавчому провадженню № 51294389; в решті вимог відмовлено.

          Не погодившись із зазначеною ухвалою суду першої інстанції, Корабельний районний відділ державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області звернувся до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить зазначену ухвалу скасувати.

          Ознайомившись з одержаними матеріалами, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає поверненню, виходячи з наступного.

          Положеннями ст. 94 ГПК України визначено форму та зміст апеляційної скарги, з якої вбачається, що до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

          Частиною 2 статті 44 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

          Законом України «Про судовий збір» визначено правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

          За приписами ст. 2 Закону України «Про судовий збір» визначено, що платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду.

          Підпунктом 7 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлені ставки судового збору у таких розмірах: за подання до господарського суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

          Статтею 7 Закону України «Про державної бюджет України на 2017 рік» встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2017 року становить 1 600 гривень.

          Таким чином, з огляду на зазначене, у відповідності до вимог чинного законодавства розмір судового збору за розгляд апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду по даній справі становить 1 600 грн.

          Однак, скаржником взагалі не надано до апеляційної скарги доказів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі. Пільги для Корабельного районного відділу державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області не передбачені. Підстав для звільнення сплати судового збору не має.

          Крім цього, особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні (ст. 95 Господарського процесуального кодексу України).

          Всупереч вимогам Господарського процесуального кодексу України, скаржником не подано доказів надсилання копії апеляційної скарги іншим сторонам у справі.

          Більш того, за правилами ст. 93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду – протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом.

          Оскаржувана ухвала винесена судом першої інстанції 24 жовтня 2017 року, отже строк для подання апеляційної скарги на зазначену ухвалу закінчився 30 жовтня 2017 року.

          З апеляційною скаргою на зазначену ухвалу суду скаржник звернувся 06 листопада 2017 року, згідно штемпелю на конверті, тобто по закінченню строку на її оскарження, без клопотання про відновлення пропущеного процесуального строку.

          У відповідності до Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 травня 2011 року за № 7 «Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України» відповідну заяву (клопотання) може бути викладено в апеляційній скарзі чи в окремому документі, і в останньому випадку її має бути подано одночасно з апеляційною скаргою. Заява розглядається, якщо вона надійшла до винесення ухвали про повернення апеляційної скарги.

          Проте, ні сама скарга, ні додані до неї матеріали відповідного клопотання не містять.

          Відповідно до п.п 2, 3, 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо: до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам); до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі; скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

          Відтак, зазначені вимоги процесуального законодавства особою, яка подала апеляційну скаргу не виконанні, до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору за подачу апеляційної скарги у встановлених порядку і розмірі, не додано доказів направлення копії скарги всім учасникам провадження у цій справі, а також скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку. Зазначене є підставою для повернення апеляційної скарги на підставі п.п. 2, 3, 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України.

          З урахуванням викладеного, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається скаржнику.

          Керуючись ст.ст. 86, 94, п.п. 2, 3, 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, –

У Х В А Л И Л А:

           1. Апеляційну скаргу на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 24 жовтня 2017 року по справі № 4/432-08 (вх. № 5361/17 від 16.11.2017р.) повернути Корабельному районному відділу державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області - без розгляду.

           2. Матеріали справи № 4/432-08 повернути до Господарського суду Херсонської області.

          Головуючий суддя                                                            В.А. Лисенко

          Суддя                                                                                Г.П. Разюк

          Суддя                                                                                С.І. Колоколов

          

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.11.2017
Оприлюднено23.11.2017
Номер документу70349674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/432-08

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лисенко В.А.

Ухвала від 24.10.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 18.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Рішення від 28.10.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні