Постанова
від 17.11.2017 по справі 804/6295/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2017 р. Справа № 804/6295/17 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпро адміністративну справу за адміністративним позовом Новомосковського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області до Сільськогосподарського кооперативу Приорілля про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

09 вересня 2017 р. Новомосковське об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області (далі - позивач) звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Сільськогосподарського кооперативу Приорілля (далі - відповідач) з вимогами про стягнення з відповідача на користь Новомосковського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з 01.08.2017 року по 30.09.2017 року в розмірі 2654,92грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи без участі представника управління. Обгрунтовуючи позовні вимоги в позові, позивач посилався на Закон України Про пенсійне забезпечення , п.1 ст.ст.2, 4 Закону України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування , ч.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , пп.6.1, 6.4, 6.8 Інструкції про порядок обчислення сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003р. №21-1, та зазначив, що на відповідача покладено обов'язок відшкодувати витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення . ОСОБА_2, внаслідок несвоєчасного відшкодування сум фактичних витрат пенсійного органу на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2, за відповідачем утворилась заборгованість у розмірі 2654,92грн. за період серпень-вересень 2017 року. Розрахунки фактичних витрат про розмір щомісячного відшкодування направлені відповідачу. ОСОБА_2, сума витрат за серпень-вересень 2017 р. не відшкодована відповідачем, що зумовило звернення до суду з даним позовом.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, належність повідомлення про судове засідання підтверджується матеріалами справи; про причини неявки уповноваженого представника Сільськогосподарського кооперативу Приорілля суд не повідомлено, будь-яких клопотань або заперечень на позовні вимоги не надано.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Сільськогосподарський кооператив Приорілля (код ЄДРПОУ 03741955) є платником внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та перебуває на обліку в Новомосковському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Дніпропетровської області.

Сільськогосподарський кооператив Приорілля (код ЄДРПОУ 03741955) є підприємством з особливо важкими умовами праці виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Розрахунком позову (недоїмки по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за Списком №2) по СК Приорілля (код ЄДРПОУ 03741955), долученого позивачем до позову, за відповідачем рахується залишок невідшкодованих коштів у загальному розмірі 2654,92грн. (а.с.5), в тому числі:

-1327,46грн. за серпень 2017 р.;

-1327,46грн. за вересень 2017 р.

Згідно з Розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , в частині пенсій, призначених відповідно до п.п б-з ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення , з травня 2017 року по СК Приорілля (код ЄДРПОУ 03741955) сума щомісячних витрат на виплату та доставку пенсії, що має відшкодована відповідачем, становить 1327,46грн., в т.ч. по гр. ОСОБА_3 - 582,97грн., ОСОБА_2 - 744,49грн. (а.с.13).

На підтвердження здійснення виплати пенсії у серпні-вересні 2017 року вказаним пенсіонерам та понесення у зв'язку з цим витрат у спірному періоді позивачем надані довідки про розмір призначеної та фактично отриманої пенсії гр. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у серпні-вересні 2017 р.

На момент звернення до суду та розгляду справи по суті заявлених позовних вимог відповідних проплат, в тому числі часткових, на погашення суми боргу відповідачем не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про пенсійне забезпечення громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, в зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

Згідно з п. 1 ст. 1 Закону України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Абзацами 1, 2 частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбачених Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до абз. 4, 5 п.1) ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Виплата пенсій особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та особам, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в"-"е" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", здійснюється до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

Законом України № 2613 від 31.05.2005 року Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення працівників сільськогосподарських підприємств-платників фіксованого сільськогосподарського податку внесено зміни до статті 2 Закону України № 400 від 26.06.1997 року Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування , відповідно до яких пункту 1 статті 2 доповнено абзацом 4, а саме - для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Відповідно до п. 6.1 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. №21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах:

-для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

-для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах:

20 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Згідно п.п. 6.4., 6.5. Інструкції №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно здодатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно з п.6.7. Інструкції №21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п. 6.8. Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим").

Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України суд в порядку адміністративного судочинства може прийняти постанову про стягнення з відповідача коштів.

Оцінюючи усі докази, досліджені судом, у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №1 та №2, покриваються підприємствами та організаціями. При цьому обов'язок підприємств та організацій з відшкодування цих витрат, понесених Пенсійним фондом після 1 січня 2004 року, не пов'язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу (до чи після набрання чинності Законом №1058-IV).

Винятком з цього правила є лише ті підприємства, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, які звільняються від відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за п. п. в-е та ж ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Згідно з витягом з Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців відповідач не є платником фіксованого сільськогосподарського податку. Докази зворотнього відповідач не надав.

Отже, у відповідача відсутні підстави для звільнення від відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, передбачених абз. 5 п.1) ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , а відтак відповідно до вимог чинного законодавства на відповідача покладено обов'язок здійснювати відшкодування органам Пенсійного фонду України фактичних витрат та виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2.

Направлення відповідачу розрахунку про розмір щомісячних відшкодувань та понесення позивачем у спірному періоді витрат підтверджується матеріалами справи.

Факт невиконання зазначених норм щодо сплати в межах визначеного строку, тобто до 25-го числа кожного місяця протягом періоду серпня-вересня 2017 р., сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, зазначену розрахунку, не спростований відповідачем.

Заборгованість відповідача перед Пенсійним фондом з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за Списком №2 за серпень-вересень 2017 року, з урахуванням відсутності доказів погашення такого зобов'язання, становить 2654,92грн.

Отже, позивачем здійснено усі передбачені чинним законодавством дії, що передують стягненню суми заборгованості 2654,92 грн. в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги Новомосковського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області підлягають задоволенню в повному обсязі, а саме кошти у розмірі 2654,92грн. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 9, 11, 17, 69-72, 86, 94, 158-163, 167, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новомосковського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області до Сільськогосподарського кооперативу Приорілля про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Сільськогосподарського кооперативу Приорілля на користь Новомосковського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2, за серпень-вересень 2017 року в сумі 2654,92грн. (дві тисячі шістсот п'ятдесят чотири гривні 92 копійки).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна, скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) Постанова не набрала законної сили станом на 17.11.2017 Суддя З оригіналом згідно Помічник судді ОСОБА_1 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення17.11.2017
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70377293
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6295/17

Ухвала від 06.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 08.05.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Постанова від 17.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні