Постанова
від 21.11.2017 по справі 908/2117/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/39/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

21.11.2017 Справа 908/2117/17

м. Запоріжжя

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "АЛЮПРО", код з ЄДР-36251163 (69059 м.Запоріжжя вул. Європейська, 4)

про банкрутство

Суддя Кричмаржевський В.А.

За участю представника боржника - ОСОБА_1

Товариством з обмеженою відповідальністю "АЛЮПРО", код з ЄДР - 36251163, на підставі статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" подано заяву про порушення справи про банкрутство.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 27.10.2017р. заяву прийнято до розгляду, підготовче засідання суду призначене на 08 листопада 2017р. о 09-40год., за результатами якого ухвалою суду порушено провадження у цій справі, введений мораторій на задоволення вимог кредиторів, судове засідання для вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом призначене на 21 листопада 2017р. о 09-40 год.

Вивчивши матеріали справи, проаналізувавши діюче законодавство, заслухавши пояснення представника боржника, суд -

Установив:

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "АЛЮПРО", код з ЄДР - 36251163, м.Запоріжжя, відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстроване за адресою: 69059 м. Запоріжжя вулиця Європейська, 4.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців учасниками підприємства-боржника є ОСОБА_2 та ОСОБА_3, якими 10 липня 2017р. прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності товариства, призначено ОСОБА_2 ліквідатором, строк для заявлення вимог кредиторів визначено у два місяці - до 11.09.2017р. (протокол загальних зборів учасників № 10/07 від 10.07.2017р.).

Також витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців підтверджується, що до ЄДР внесений запис про рішення учасників щодо припинення юридичної особи - ТОВ "АЛЮПРО", код з ЄДР - 36251163, м.Запоріжжя, а також відображено визначений строк для пред'явлення вимог кредиторів - до 11.09.2017р.

В межах передбаченого двомісячного строку претензію з вимогами до боржника пред'явило Товариство з обмеженою відповідальністю "АРІАНА КОМПАНІ", код з ЄДР-39806156, м.Київ, у розмірі - 1.314.000 грн.

Заборгованість боржником визнана та обліковується у відповідній бухгалтерській документації.

Про свою ліквідацію боржник листами повідомив Комунарське відділення Запорізької ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області, ДПІ у Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві, Фонди соціального страхування тощо, що підтверджено наданими листами-повідомленнями та реєстрами поштових відправлень.

Згідно з положеннями статті 104 та ч.1 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа може бути припинена шляхом ліквідації за рішенням її учасників.

Заборгованість перед вищезгаданим кредитором у боржника виникла з договору поставки № 06/17 від 06 червня 2017р., умови якого боржником не виконані.

Заявлені вимоги боржник визнав, включив їх до реєстру вимог кредиторів, а заборгованість відображена в проміжному ліквідаційному балансі.

Отже, внаслідок невиконання боржником вказаного вище договору станом на дату подання заяви про визнання кредиторських вимог на адресу боржника - 24.10.2017р. та звернення боржника до суду, сума заборгованості ТОВ "АЛЮПРО" перед ТОВ "АРІАНА КОМПАНІ" складає - 1.314.000 грн.

За результатами проведеної інвентаризації активів у боржника не виявлено, про що складено відповідний акт від 13.10.2017р.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджено рішенням учасників та за результатами розгляду ліквідаційного балансу вирішено подати до господарського суду заяву про порушення справи про банкрутство згідно з вимогами статті 95 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у зв'язку з недостатністю майна для задоволення кредиторських вимог (протокол № 13/10 від 13.10.2017р.).

Матеріалами справи підтверджено, що боржником дотримано встановлених законом вимог щодо ліквідації юридичної особи за рішенням учасників, зокрема, положень статей 104, 105, 110 та 111 Цивільного кодексу України.

Будь-які майнові активи у боржника відсутні, а відтак неможливо задовольнити кредиторські вимоги.

Частиною 1 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Господарський суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що боржник правомірно звернувся до суду з відповідною заявою, оскільки наявні усі ознаки неплатоспроможності боржника.

Відповідно до ч.2 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Відповідно до статті 37 цього ж Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Встановлені обставини і матеріали справи свідчать про неспроможність боржника виконати грошові зобов'язання, внаслідок чого є підстави для застосування до боржника процедури ліквідації у справі про банкрутство, а тому боржника необхідно визнати банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру.

Боржником заявлене клопотання про призначення ліквідатором у справі ОСОБА_2, яка виконувала функції ліквідатора за рішенням учасників боржника.

До господарського суду Запорізької області звернувся арбітражний керуючий ОСОБА_4 про участь у цій справі в якості арбітражного керуючого.

Господарський суд, враховуючи положення частини 2 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", згідно з якою обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого, та факт того, що ліквідатор ОСОБА_2 здійснювала процедуру досудової ліквідації боржника та ознайомлена з усіма обставинами справи, а також відсутність у боржника активів, за рахунок яких можливо було б здійснити оплату послуг ліквідатора - арбітражного керуючого, вважає за доцільне призначити ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_2.

Частиною 1 статті 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до частини 3 цієї ж статті грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

У даному випадку дотримання приведених приписів Закону є неможливим, оскільки, як підтверджується матеріалами справи, у боржника будь-які майнові активи відсутні.

Встановлення джерела оплати послуг ліквідатора за рахунок кредитора в даному випадку буде несправедливим та необґрунтованим, оскільки справу про банкрутство було порушено не за його ініціативою, а за заявою боржника, поданої на виконання встановленого Законом обов'язку, оскільки частиною 5 статті 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлена неможливість задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Факт відсутності у боржника майна виключає необхідність у спеціальних знаннях при проведенні ліквідаційної процедури в межах справи про банкрутство, зокрема, стосовно виконання функцій з управління та розпорядженням майном банкрута, продажу майна у встановленому порядку тощо.

А тому суд залишає без задоволення заяву арбітражного керуючого ОСОБА_4 щодо розгляду його кандидатури на участь у цій справі.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 7, 37, 38, 40 та 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " , суд -

Постановив:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "АЛЮПРО", код з ЄДР-36251163, м.Запоріжжя, банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором банкрута призначити голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1.

Оприлюднити на офіційному веб -сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "АЛЮПРО", код з ЄДР-36251163, м. Запоріжжя, банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Зобов'язати ліквідатора у визначеному законом порядку і строк здійснити ліквідаційну процедуру, надати звіт про виконану роботу та ліквідаційний баланс для затвердження.

Копію постанови надіслати : банкруту, ліквідатору - ОСОБА_2, арбітражному керуючому ОСОБА_4, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради (69002 м.Запоріжжя вул. Олександрівська, 84), Комунарському ВДВС м.Запоріжжя, Центральному об'єднаному УПФУ України м.Запоріжжя, Запорізькій ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області, ДПІ у Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві.

Суддя В .А . Кричмаржевський

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення21.11.2017
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70387857
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2117/17

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 02.04.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 28.02.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 03.01.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Постанова від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні