Постанова
від 14.10.2011 по справі 4-111/11
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

сСправа № 4-111/11

П О С Т А Н О В А

іменем України

14 жовтня 2011 року суддя Васильківського районного суду Дніпропетровської області Порох К.Г., розглянувши скаргу ОСОБА_1 на постанову прокурора Васильківського району Дніпропетровської області про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до Васильківського районного суду із скаргою на постанову прокурора Васильківського району Дніпропетровської області про порушення кримінальної справи відносно неї за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України від 10 жовтня 2011року.

Згідно змісту скарги, в постанові про порушення кримінальної справи вказано, що рішенням судів відносно ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 зобов'язано управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Дніпропетровської області здійснити перерахунок та виплату заборгованості пенсій по інвалідності та додаткову пенсію у розмірах, передбачених ст.ст.50, 54 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи . Зазначені рішення набрали законної сили та були прийняті до виконання управлінням пенсійного фонду України у Васильківському районі Дніпропетровської області.

В серпні 2011 року ОСОБА_1 займаючи посаду заступника начальника управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Дніпропетровської області при складанні розпоряджень про призначення пенсій вказаним особам, достовірно знаючи про необхідність виплати пенсій у встановлених судовими рішеннями розмірах, якщо такі рішення не містять обмежень щодо їх дії у часі, діючи умисно, в інших особистих інтересах, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби та державним інтересам, одноособово прийняла рішення про застосування до зазначених осіб положень постанови Кабінету Міністрів України Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету №745 від 06.07.2011 р. внаслідок чого у вересні 2011 року ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 була нарахована та виплачена пенсія в розмірах нижчих ніж передбачено рішенням судів.

Внаслідок умисних дій ОСОБА_1 пенсіонерам ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 було завдано матеріальних збитків, а державним інтересам спричинено суттєву шкоду нематеріального характеру у вигляді підриву авторитету судової влади.

Скаржник вказує, що зазначена постанова є незаконною та підлягає скасуванню з наступних підстав.

В постанові прокурор вказує, що приводом до порушення кримінальної справи є заяви та повідомлення громадян про вчинення працівниками управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Дніпропетровської області злочину, підставами матеріали дослідчої перевірки за такими зверненнями, які містять достатні дані, що вказують на наявність в діях ОСОБА_1 ознак злочину, передбачених ч.1 ст. 364 КК України.

Скаржник з цим не погоджується і вказує, що кримінальна відповідальність за ч.1 ст. 364 КК України настає за зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб. Істотна шкода полягає у завданні матеріальних збитків, якщо вона в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімуму доходів громадян. В постанові вказано, що було завдано матеріальних збитків, також вказано, що державним інтересам спричинено суттєву шкоду нематеріального характеру у вигляді підриву авторитету органів судової влади, однак диспозиція статті 364 КК України не передбачає кваліфікуючої ознаки як спричинення суттєвої шкоди. Підстави вказані в постанові про порушення кримінальної справи виключають кримінальну відповідальність за ч.1 ст. 364 КК України.

Скаржник вважає, що законні підстави для порушення кримінальної справи щодо неї відсутні, справа порушена з суттєвим порушенням норм процесуального права, у зв'язку з чим підлягає скасуванню, як така, що не відповідає вимогам кримінально-процесуального закону.

Згідно ч. 3 ст. 236-7 КПК України -скарга на постанову органу дізнання, слідчого, прокурора про порушення кримінальної справи щодо особи може бути подана до суду особою, щодо якої було порушено кримінальну справу, її захисником чи законним представником.

На підставі вказаного та керуючись ч. 2 ст.236-8 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1) Відкрити провадження за скаргою на постанову прокурора Васильківського району від 10 жовтня 2011 року про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_1 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України.

2) Зупинити слідчі дії на час розгляду скарги.

3) Призначити слухання справи на 21 жовтня 2011 року на 11.00год.

4) Про час слухання справи повідомити ОСОБА_1 та прокурора.

5) Витребувати матеріали кримінальної справи за звинуваченням ОСОБА_1 за ч. 1 ст.364 КК України, які надати суду в строк до 19.10.2011р.

Суддя:

Дата ухвалення рішення14.10.2011
Оприлюднено24.11.2017
Номер документу70459843
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-111/11

Постанова від 08.06.2011

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Постанова від 14.10.2011

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Постанова від 26.10.2011

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Постанова від 21.02.2011

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Постанова від 23.11.2011

Кримінальне

Карлівський районний суд Полтавської області

Жмурко П. Я.

Постанова від 05.05.2011

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Постанова від 25.03.2011

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Савицький С. І.

Постанова від 08.07.2011

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Постанова від 25.06.2011

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Писанець Н. В.

Постанова від 25.06.2011

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Писанець Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні