Ухвала
від 29.11.2017 по справі 569/17980/17
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/17980/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2017 року Суддя Рівненського міського суду Ковальов І.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Рівненської міської ради, Рівненської міської ради, управління земельних відносин виконавчого комітету Рівненської міської ради, треті особи приватне підприємство Експерт-Рівне-Земля , генеральний прокурор України ОСОБА_2, міністр юстиції України ОСОБА_3, головне територіальне управління юстиції у Рівненській області, державна служба статистики України про визнання права власності на земельну ділянку, визнання незаконними дій та незаконної відмови у наданні дозволу та відшкодування матеріальної шкоди,-

в с т а н о в и в :

В Рівненський міський суд з позовом до Виконавчого комітету Рівненської міської ради, Рівненської міської ради, управління земельних відносин виконавчого комітету Рівненської міської ради, треті особи приватне підприємство Експерт-Рівне-Земля , генеральний прокурор України ОСОБА_2, міністр юстиції України ОСОБА_3, головне територіальне управління юстиції у Рівненській області, державна служба статистики України про визнання права власності на земельну ділянку, визнання незаконними дій та незаконної відмови у наданні дозволу та відшкодування матеріальної шкоди звернувся ОСОБА_1

У своїй позовній заяві позивач зазначає ціну позову в розмірі 39 795 грн. та просить суд визнати незаконною відмову Рівненської міської ради у наданні ОСОБА_1 дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для індивідуального садівництва (для ведення садівництва) площею 727 кв.м. по вул.Січових Стрільців, 36 м.Рівне, кадастровий номер 5610100000:01:072:0007; визнати право власності на земельну ділянку, площею 727 кв.м. по вул.Січових Стрільців, 36 м.Рівне, кадастровий номер 5610100000:01:072:0007 за ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1; стягнути з Рівненської міської ради через виконавчий комітет Рівненської міської ради, як розпорядника місцевого бюджету, на користь ОСОБА_1 шкоду за надання правової допомоги у сумі 11024 (одинадцять тисяч двадцять чотири) гривні, судові витрати 2020 (дві тисячі двадцять) гривень 80 копійок судового збору, 20 (двадцять) гривень 47 копійок комісії АТ Ощадбанк , 180 (сто вісімдесят) гривень витрати на канцелярські товари, 2456 (дві тисячі чотириста п'ятдесят шість) гривень 50 копійок на виготовлення позовної заяви, 307 (триста сім) гривень на виготовлення заяв, 93 (дев'яносто три) гривні 51 копійка інфляційні збитки та 3% річних у розмірі 2 (два) гривні завдані невчасним поверненням судового збору, 4 (чотири) гривні на проїзд тролейбусом, всього збитків на загальну суму 16108 (шістнадцять тисяч сто вісім) гривень 28 копійок.

Відповідно до ч.1 ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.80 ЦПК України ціна позову визначається дійсною вартістю нерухомого майна, поняття якої є за своїм змістом і числовим значенням рівнозначне поняттю ринкової вартості.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Національного стандарту №1 Загальні Засади оцінки майна і майнових прав №1440 від 10 вересня 2003 року ринкова вартість - вартість за яку можливе відчуження об'єкта оцінки на ринку подібного майна на дату оцінки за угодою, укладеною між покупцем та продавцем, після проведення відповідного маркетингу за умови, що кожна із сторін діяла із знанням справи, розсудливо і без примусу.

Відповідно до ст.12 Закону України Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні від 12 липня 2001 року звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється печаткою та підписом керівника суб'єкта оціночної діяльності.

На виконання зазначених вище вимог позивачем долучено до матеріалів позовної заяви витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, сформований 19 жовтня 2017 року головним управлінням Держгеокадастру у Рівненській області Міськрайонне управління у Рівненському районі та м.Рівному Відділ у м.Рівному з якого вбачається, що грошова оцінка земельної ділянки за адресою м.Рівне, вул.Січових Стрільців, 36, площею 727 кв.м. становить 452 731,38 грн.

Відповідно до Закону України Про судовий збір судовий збір справляється від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2017 рік з 1 січня 2017 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1600 гривень.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем ставка судового збору становить: 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить: 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем ставка судового збору становить: 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Як вбачається з позовної заяви перша вимога позивача визнати незаконною відмову Рівненської міської ради у наданні позивачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність носить немайновий характер, тому сплата судового збору за дану вимогу становить 640,00 грн.

Друга позовна вимога позивача про визнання права власності на земельну ділянку площею 727 кв.м. по вул.Січових Стрільців, 36 в м.Рівне носить майновий характер, тому сплачується судовим збором у розмірі 1 відсотка. Згідно поданого позивачем витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, сформований 19 жовтня 2017 року головним управлінням Держгеокадастру у Рівненській області Міськрайонне управління у Рівненському районі та м.Рівному Відділ у м.Рівному грошова оцінка вищезазначеної земельної ділянки становить 452 731,38 грн. Тому розмір судового збору, який необхідно сплатити позивачу становить 4527,31 грн.

Третя вимога позивача про стягнення витрат за надання правової допомоги, оформлення позовної заяви та виготовлення копій письмових доказів до позовної заяви, інфляційних витрат та 3% річних за несвоєчасне повернення судового збору, витрат за проїзд на тролейбусі носить майновий характер та відповідно повинна бути оплачена судовим збором в розмірі 640,00 грн.

Загалом, за три позовні вимоги позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі : 640,00 грн. + 4527,31 грн. + 640,00 грн. = 5807,31 грн.

Позивачем долучено до матеріалі позовної заяви дві квитанції: про сплату судового збору на загальну суму 2020,80 грн.

По даному позову, який перебуває у провадженні судді Ковальова І.М. наявний дублікат квитанції про сплату судового збору на суму 673,60 грн. Оригінал квитанції приєднаний до матеріалів цивільної справи №569/10966/17.

Тому позивачу слід доплатити судовий збір в розмірі: 5807,31 грн. - 1347,20 грн. = 4460,11 грн.

За таких умов вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та запропонувати позивачу усунути зазначені недоліки, а саме доплатити судовий збір та долучити до матеріалів позовної заяви оригінал квитанції про сплату судового збору.

Крім того, роз'яснити позивачу, що відповідно до ст.8 Закону України Про судовий збір та ст.82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше, як до ухвалення судового рішення у справі, Тому позивач може подати заяву про відстрочку або розстрочку сплати судового збору з відповідними доказами майнового стану.

Відповідно до ст.121 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Враховуючи вищевикладене, заяву слід залишити без руху, надавши позивачу термін для усунення недоліків, викладених в ухвалі суду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.119, 121 ЦПК України,-

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Рівненської міської ради, Рівненської міської ради, управління земельних відносин виконавчого комітету Рівненської міської ради, треті особи приватне підприємство Експерт-Рівне-Земля , генеральний прокурор України ОСОБА_2, міністр юстиції України ОСОБА_3, головне територіальне управління юстиції у Рівненській області, державна служба статистики України про визнання права власності на земельну ділянку, визнання незаконними дій та незаконної відмови у наданні дозволу та відшкодування матеріальної шкоди - залишити без руху.

Надати позивачу термін протягом п'яти днів з дня отримання даної ухвали усунути зазначені в ухвалі недоліки та роз'яснити, що інакше заява буде вважатись не поданою та повернута.

Ухвала остаточна.

Суддя Рівненського

міського суду ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення29.11.2017
Оприлюднено29.11.2017
Номер документу70567061
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку, визнання незаконними дій та незаконної відмови у наданні дозволу та відшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —569/17980/17

Рішення від 02.11.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 08.06.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 09.01.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І.М. І. М.

Ухвала від 29.11.2017

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І.М. І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні