Ухвала
від 28.11.2017 по справі 5021/321/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.11.2017 Справа № 5021/321/12

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп'яненко О. Ю., за участю секретаря судового засідання Середи І. Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Сумської області матеріали справи № 5021/321/12 про банкрутство Публічного акціонерного товариства Нафтопроммаш (Сумська область, м. Охтирка, вул. Червоноармійська, 1; ід. код 00378454)

Представники сторін:

Охтирське об'єднане УПФУ Сумської області - Іваницька А. С., за довіреністю від 12 січня 2017 року № 298/10-37;

представник боржника - П'яткова О. С.;

ліквідатора - Пересадько Р. І.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 06 березня 2012 року № 5021/321/12 судом порушено провадження у цій справі.

Постановою Господарського суду Сумської області від 20 вересня 2012 року № 5021/321/12 боржника було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором було призначено арбітражного керуючого Пересадька Р. І.

В листопаді 2017 року до суду надійшла заява управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області в особі Охтирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області від 21 листопада 2017 року № 18-352 про заміну кредитора правонаступником, відповідно до якої просять замінити сторону кредитора у справі № 5021/321/12 відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і професійних захворювань України у м. Охтирка Сумської області його правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області в особі Охтирського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 27 листопада 2017 року № 5021/321/12 розгляд вищезазначеної заяви було призначено в судове засідання на 28 листопада 2017 року.

В судовому засіданні 28 листопада 2017 року представники сторін не заперечувала проти задоволення заяви управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області в особі Охтирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області від 21 листопада 2017 року № 18-352 про заміну кредитора правонаступником.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Згідно з пунктами 4 та 6 Прикінцевих положень вимог Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування №1105-XIV Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сумській області з 31 серпня 2017 року припинило свою діяльність, внаслідок реорганізації шляхом - приєднання до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (м. Суми, пл. Троїцька, 5). У відповідності до п. 1.1 Статуту Фонду соціального страхування України затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 08 лютого 2017 року № 12: Фонд соціального страхування України (далі по тексту - Фонд) створений відповідно до Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 23 червня 1999 року №1105-ХІУ (у редакції від 03 листопада 2015) (далі по тексту - Закон) і є правонаступником Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У відповідності до абзацу 3 п. 1.6 зазначеного Статуту: Робочими органами виконавчої дирекції Фонду є її управління в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що створюються за рішенням правління Фонду на підставі затвердженої ним структури органів Фонду.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (далі по тексту - Управління) утворено постановою правління Фонду соціального страхування України від 08 лютого 2017 року №13 та наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 25 липня 2017 року №57-ос затверджено Положення. У відповідності до п. 1.5 Управління здійснюють свої повноваження як безпосередньо, так і через відділення в районах і містах обласного значення.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (додається) робочим органом-підрозділом Управління являється Охтирське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (далі по тексту- Відділення).

Наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 27 липня 2017 року № 63-ос було затверджено Положення про Відділення. Згідно з п.17. Положення: Відділення є відокремленим підрозділом Управління, що створено без статусу юридичної особи, має печатку із зображенням Державного гербу України та своїм найменуванням, рахунки в органах казначейства . У відповідності до п. 3.1.22 Положення завданнями Відділення є функції передбачені Законом України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування .

Статтею 25 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

У свою чергу, Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом не містить заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство.

Аналогічну думку висловив Пленум Верховного Суду України, виклавши її у постанові Про судову практику у справах про банкрутство № 15 від 18 грудня 2009 року.

Зокрема, в пункті 51 вищезазначеної постанови вказано, що Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Тому арбітражні керуючі мають вносити до реєстру відомості відповідно до правил Цивільного кодексу України, а господарські суди - зобов'язувати арбітражних керуючих вносити відповідні зміни до реєстру в разі оскарження необґрунтованої відмови арбітражних керуючих у внесенні відомостей про заміну кредитора. Особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу двадцять другого статті 1 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

За наслідками судового засідання, повно та всебічно дослідивши обставини справи, суд дійшов висновку, що заява управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області в особі Охтирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області від 21 листопада 2017 року № 18-352 про заміну кредитора правонаступником - підтверджена належними письмовими доказами та підлягає задоволенню.

Таким чином, керуючись статтею 4-1 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , статтями 4-1, 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Заяву управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області в особі Охтирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області від 21 листопада 2017 року № 18-352 про заміну кредитора правонаступником - задовольнити.

2.Замінити у справі № 5021/321/12 про банкрутство Публічного акціонерного товариства Нафтопроммаш (Сумська область, м. Охтирка, вул. Червоноармійська, 1; ід. код 00378454) кредитора - відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і професійних захворювань України у м. Охтирка Сумської області на правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області в особі Охтирського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області .

3. Зобов'язати ліквідатора внести до реєстру вимог кредиторів відомості про заміну первісного кредитора - відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і професійних захворювань України у м. Охтирка Сумської області на правонаступника- Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області в особі Охтирського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

4. Копію ухвали надіслати кредитору, ліквідатору.

Суддя О. Ю. Соп'яненко

Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено04.12.2017
Номер документу70586681
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Публічного акціонерного товариства Нафтопроммаш (Сумська область, м. Охтирка, вул. Червоноармійська, 1; ід. код 00378454

Судовий реєстр по справі —5021/321/12

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 11.12.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні