Ухвала
від 22.11.2017 по справі 404/7458/17
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/7458/17

Номер провадження 1-кс/404/2411/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2017 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого - ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження №12017120020012488 від 07.11.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

22.11.2017 року до Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого погоджене з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури про надання дозволу на проведення обшуку слідчому Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 та за дорученням працівникам Департаменту захисту економіки Національної поліції України на проведення обшуку виробничих та складських приміщень ТОВ «Центр харчових технологій» (код ЄДРПОУ 34951908) за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Северина Потоцького, 38-А, що належить ТОВ «Веста 2017» (код ЄДРПОУ 41199158) на праві приватної власності. (відповідно до інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 103717103), з метою відшукання і вилучення наступних речей та документів: продукції під маркуванням «вершкове масло», видаткових накладних на постачання вершкового масла, сертифікати відповідності вершкового масла, паспорти якості вершкового масла та інших документів, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків з постачальниками, зведених регістрів бухгалтерського обліку (журналів-ордерів, карток рахунків, оборотно-сальдових відомостей тощо) по бухгалтерським рахункам та інших бухгалтерських документів, які підтверджують відображення в бухгалтерському та податковому обліках операцій, копії складської книги та документів складського обліку, які підтверджують оприбуткування товарно-матеріальних цінностей, електронно-обчислювальних приладів, електронних носіїв інформації, які містять інформацію щодо здійснення фінансово-господарської діяльності з закупівлі та реалізації вершкового масла, грошових коштів, завірені копії контрактів, договорів поставки вершкового масла.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що 07.11.2017 року Кропивницьким ВП ГУНП в Кіровоградській області відкрите кримінальне провадження №12017120020012488 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України за фактом неправомірних дій групи осіб, які з метою власного збагачення, маючи на меті привласнити державні грошові кошти у великих розмірах займаються постачанням фальсифікованої продукції до інтернатів на території Кіровоградської області.

В рамках кримінального провадження встановлено, що будинок-інтернат є юридичною особою, фінансується з обласного бюджету, має печатку, штамп із своїм найменуванням, самостійний баланс, поточні та інші рахунки в установах банків та є розпорядником бюджетних коштів та коштів, які зараховуються у вигляді 75% від пенсійного забезпечення осіб, що проживають в інтернаті.

Зазначені інтернати проводять закупівлю продуктів харчування для власних потреб шляхом проведення відкритих торгів.

Відповідно до укладених договорів поставки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 постачають вершкове масло до Світловодської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІ ступенів № 2, Онуфріївського геріатричного пансіонату, Олександрійської школи-інтернат, яке не відповідає технічним та якісним характеристикам, що заявлені безпосередньо в тендерній документації.

В ході проведення заходів було встановлено, що ОСОБА_5 постачає вершкове масло до інтернатів, яке не відповідає ДСТУ, низької якості, тобто фальсифікат.

Окрім цього, проведеними слідчими діями було встановлено, що закупівлю товарів під маркуванням «масло вершкове» ФОП « ОСОБА_5 » та ФОП « ОСОБА_6 » здійснюють не у заводів-виробників, а у посередника на першому гуртовому ринку м. Кропивницький, що знаходиться на мікрорайоні Балашівка. Остання закуповує вершкове масло торгових марок « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ТОВ «Центр харчових технологій» та «Червоноградське» ТОВ «Вівос Вікторія» (Богодухівський маслозавод). На запит Управління захисту економіки в Кіровоградській області ДЗЕ НП Українибуло отримано зразок вершкового масла, що постачається ФОП « ОСОБА_5 » за договором № 2-09 від 02.02.2017 до КЗ «Знам`янський дитячий будинок-інтернат ІІІ-ІV профілю» та проведено відповідні випробування на відповідність ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» в частині фальсифікації. Відповідно до протоколу випробування зазначене вершкове масло не відповідає вимогам ДСТУ в частині наявності рослинного жиру, що свідчить про його фальсифікацію та підтверджує злочинні дії групи осіб, які займаються привласненням коштів, що виділяються для потреб геріатричних та психоневрологічних інтернатів обласного підпорядкування.

В ході досудового розслідування також було встановлено, що ФОП « ОСОБА_5 » уклала договір постачання вершкового масла № 25 від 10.02.1027 з Онуфріївським геріатричним пансіонатом. Проте, в порушення вимог проведеної закупівлі та умов укладеного контракту, ФОП « ОСОБА_5 » постачає інтернатам товари, що не відповідають технічним та якісним характеристикам. Місцем зберігання продуктів під маркуванням «масло вершкове» являється приватний будинок ОСОБА_5 , що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , який належить останній на праві приватної власності.

Таким чином, у діях ОСОБА_5 вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, а саме привласнення коштів, що виділяються для придбання товарів за бюджетні кошти.

Враховуючи вищевикладене, дії ОСОБА_5 та ОСОБА_6 призвели до порушення Закону України «Про молоко та молочні продукти» в частині постачання молочних продуктів з вмістом жирів та білків не молочного походження.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані фальсифіковані продукти харчування мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та з метою підтвердження фактів постачання фальсифікованої продукції до інтернатів обласного підпорядкування, необхідно провести обшук виробничих та складських приміщень ТОВ «Центр харчових технологій» (код ЄДРПОУ 34951908) за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Северина Потоцького, 38-А.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню частково з таких підстав:

Частина 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних та причетних до кримінального правопорушення осіб.

Відповідно до інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 103717103 виробничі та складські приміщення ТОВ «Центр харчових технологій» (код ЄДРПОУ 34951908) за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Северина Потоцького, 38-А належить ТОВ «Веста 2017» (код ЄДРПОУ 41199158) на праві приватної власності.

Таким чином, сторона кримінального провадження (слідчий) довів наявність достатніх підстав для одержання ним дозволу на проведення обшуку у вищевказаних приміщеннях.

Сукупність перерахованих та документально підтверджених у клопотанні обставин доводить, що відшукуванні речі та документи повинні знаходитись за вказаною адресою.

Відповідно до п. 1 ч. 1-2 ст. 91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Зазначені в клопотанні речі та документи фактично можуть бути доказом вчинення кримінального правопорушення і мають важливе значення для встановлення визначальних обставин по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до вимог п.6 ч.2 ст.235 КПК України згідно якої ухвала суду про дозвіл на обшук житла чи іншого володінні повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

В клопотанні слідчий просить надати дозвіл на обшук з метою відшукання і вилучення наступних речей та документів: продукції під маркуванням «вершкове масло», видаткових накладних на постачання вершкового масла, сертифікати відповідності вершкового масла, паспорти якості вершкового масла та інших документів, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків з постачальниками, зведених регістрів бухгалтерського обліку (журналів-ордерів, карток рахунків, оборотно-сальдових відомостей тощо) по бухгалтерським рахункам та інших бухгалтерських документів, які підтверджують відображення в бухгалтерському та податковому обліках операцій, копії складської книги та документів складського обліку, які підтверджують оприбуткування товарно-матеріальних цінностей, електронно-обчислювальних приладів, електронних носіїв інформації, які містять інформацію щодо здійснення фінансово-господарської діяльності з закупівлі та реалізації вершкового масла, грошових коштів, завірені копії контрактів, договорів поставки вершкового масла.

Так, слідчий просить провести обшук з метою вилучення продукції під маркуванням «вершкове масло», проте не конкретизував у якій кількості буде вилучатися вказаний продукт. За таких підстав, вилучення підлягає лише така кількість продукції під маркуванням «вершкове масло», яка необхідна для проведення експертних досліджень.

Крім цього, слідчий просив вилучити електронно-обчислювальні прилади, проте їх вилучення може зупинити виробництво, що потягне за собою великі збитки для товариства, тому вилученню підлягає лише інформація шляхом копіювання даних без вилучення вказаних приладів.

Так, слідчий не конкретизував, які грошові кошти підлягають вилученню, що є порушенням п.6 ч.2 ст.235 КПК України, тому в частині вилучення грошових коштів під час обшуку слідчий суддя відмовляє.

За таких обставин, клопотання є достатньо обґрунтованим і підлягає задоволенню частково, оскільки представлені матеріали кримінального провадження містять достатньо даних (ст. 234 КПК України), які вказують про необхідність та неможливість в інший спосіб здобути докази, які мають вирішальне значення для кримінального провадження і можуть бути використані органами досудового розслідування у розкритті кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 309, 369-372, 376, 532 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 та за дорученням працівникам Департаменту захисту економіки Національної поліції України на проведення обшуку (один раз) виробничих та складських приміщень ТОВ «Центр харчових технологій» (код ЄДРПОУ 34951908) за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Северина Потоцького, 38-А, що належить ТОВ «Веста 2017» (код ЄДРПОУ 41199158) на праві приватної власності, з метою відшукання і вилучення наступних речей та оригіналів документів для виготовлення та вилучення з них копій: продукції під маркуванням «вершкове масло» в кількості необхідній для проведення експертного дослідження, видаткових накладних на постачання вершкового масла, сертифікати відповідності вершкового масла, паспорти якості вершкового масла та інших документів, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків з постачальниками, зведених регістрів бухгалтерського обліку (журналів-ордерів, карток рахунків, оборотно-сальдових відомостей тощо) по бухгалтерським рахункам та інших бухгалтерських документів, які підтверджують відображення в бухгалтерському та податковому обліках операцій, копії складської книги та документів складського обліку, які підтверджують оприбуткування товарно-матеріальних цінностей, копіювання інформації з електронно-обчислювальних приладів, електронних носіїв інформації, які містять інформацію щодо здійснення фінансово-господарської діяльності з закупівлі та реалізації вершкового масла, завірені копії контрактів, договорів поставки вершкового масла.

У задоволенні решти вимог відмовити.

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 22.12.2017 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70621394
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —404/7458/17

Ухвала від 05.02.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 05.02.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.11.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Постанова від 22.11.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.11.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.11.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні