Рішення
від 27.11.2017 по справі 926/2610/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" листопада 2017 р. Справа № 926/2610/17

За позовом ОСОБА_1

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Стробл"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_3

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "КОСТРО"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4

про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю

Головуючий суддя О.Г. Проскурняк

судді А.А. Бутирський

М.І. Ніколаєв

Представники:

Від позивача - ОСОБА_6, довіреність від 10 серпня 2017 року.

ОСОБА_7, довіреність від 10 серпня 2017 року.

Від відповідачів - ОСОБА_8 - керівник

Від третьої особи (ТОВ "Костро") - ОСОБА_8, довіреність від 01 вересня 2017 року.

Від третьої особи (ОСОБА_3) - не з'явився.

Від третьої особи (ОСОБА_4.) - ОСОБА_8, довіреність від 21 липня 2017 року.

СУТЬ СПОРУ: ОСОБА_1 звернулась з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Стробл" про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТзОВ) від 04 серпня 2017 року, яке оформлене протоколом від 04 серпня 2017 року.

Обґрунтовуючи позовні вимоги ОСОБА_1 посилається на те, що вона є одним із засновників та учасників ТзОВ "Стробл" не отримувала повідомлень про призначення загальних зборів товариства та не була повідомлена про порядок денний загальних зборів, які відбулись 04 серпня 2017 року, на яких відбулась зміна генерального директора товариства, заснування нового товариства за участі відповідача та передача в якості вкладу до статутного капіталу ТзОВ "Костро" об'єкту нерухомого майна - нежитлової будівлі, загальною площею 2697,3 кв.м.

Далі позивач стверджує, що відбулось порушення її прав учасника на управління справами товариства, які передбачені пунктом 6.2. статуту товариства та Закону України "Про господарські товариства", у зв'язку із чим просить суд визнати недійсним рішення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю, яке оформлене протоколом від 04 серпня 2017 року.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує з підстав, викладених у відзиві на позов, а саме посилаючись на те, що усі дії, які відбувались на загальних зборах 04 серпня 2017 року вчинені з нотаріальним посвідченням у відповідності до статуту товариства та норм чинного законодавства. Крім того, відповідач зазначає, що позивачем не наповнено свого вкладу до статутного капіталу ТОВ "Стробл", у зв'язку із чим в них відсутні повноцінні права учасників (засновників) товариства.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_3 відзиву на позовну заяву не надав.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4 проти задоволення позовних вимог заперечує.

Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 11 серпня 2017 року порушено провадження у справі № 926/2610/17 та призначено до розгляду в засіданні на 23 серпня 2017 року. В подальшому, судом залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ТзОВ "КОСТРО"; ОСОБА_3; ОСОБА_9, розгляд справи неодноразово відкладався.

Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 23 жовтня 2017 року призначено колегіальний розгляд справи № 926/2610/17 у складі трьох суддів.

Відповідно до протоколу автоматичного визначення складу колегії суддів, сформовано колегію суддів у складі головуючого судді - О.Г. Проскурняк, судді - А.А. Бутирський, М.І. Ніколаєв.

Ухвалами господарського суду Чернівецької області розгляд справи неодноразово відкладався. Востаннє на 27 листопада 2017 року.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні 27 листопада 2017 року проти задоволення позовних вимог заперечив.

Розглянувши подані сторонами та третіми особами документи і матеріали, заслухавши пояснення їх представників, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

Пунктом 1.1. Статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Стробл" (нова редакція), затвердженого протоколом загальних зборів засновників (учасників) від 25 квітня 2014 року встановлено, що учасниками (засновниками) товариства є: ОСОБА_1, ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Відповідно до пункту 3.2. Статуту, статутний фонд (капітал) товариства поділений на частки та складається з вартості вкладів учасників (засновників). Вклад учасників (засновників) у статутному капіталі товариства складає:

1. ОСОБА_1 із вартістю внеску в сумі 64 250,00 грн., що становить 18 % у статутному фонді товариства;

2. ОСОБА_3 із вартістю внеску в сумі 12 750,00 грн., що становить 3,6 % у статутному фонді товариства;

3. ОСОБА_4 із вартістю внеску в сумі 280 000,00 грн., що становить 78,4 % у статутному фонді товариства.

Як вбачається із протоколу №1/2014 загальних зборів (учасників) ТзОВ "Стробл" від 25 квітня 2014 року, акту прийняття-передачі матеріальних цінностей від 25 квітня 2014 року та довіреності від 15 серпня 2013 року, громадянин ОСОБА_3, як директор ТзОВ "Стробл" прийняв, а ОСОБА_4, від імені якого діяв ОСОБА_10 передав (вніс) як вклад до статутного капіталу відповідача майно, а саме: нежитлові будівлі, під номером 16, загальною площею 2697,30 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1, вартістю 280 000,00 грн., яке належить ОСОБА_4 на праві власності.

Крім того, вищезазначене підтверджується відомостями з державного реєстру речових прав, відповідно до яких нежитлові будівлі, загальною площею 2697,3 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1, 16, належать ТзОВ "Стробл" на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: б/н, виданого 25.04.2014 року, видавник: ТзОВ "Стробл"/ОСОБА_4.

Що стосується посилання відповідача, на те, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 не внесли вклад до статутного капіталу ТОВ "Стробл", у зв'язку із чим в них відсутні повноцінні права учасників (засновників) товариства, то суд вказує на наступне:

Як вбачається із матеріалів справи, позивач та третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_3, не виконали вимог ухвали суду від 25 вересня 2017 року та не надали суду доказів наповнення статутного капіталу.

Проте, пунктом 3.7. Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Стробл" (нова редакція), затвердженого протоколом загальних зборів засновників (учасників) від 25 квітня 2014 року встановлено, що статутний капітал Товариство формує протягом п'яти років з моменту державної реєстрації змін до статуту товариства.

Отже, як вбачається з вищевикладеного, зважаючи на те, що державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи проведено 30.04.2014 року, кінцевий термін формування капіталу товариства - 30.04.2019 року.

Крім того, судом встановлено, що будь-які рішення, щодо виключення ОСОБА_1В, та ОСОБА_3 із учасників (засновників) ТзОВ "Стробл", у зв'язку із невчасним наповненням статутного капіталузагальними зборами не приймались.

Також, суд вказує на те, що у відповідності до пункту 4.24. Постанови Пленуму ВГСУ №4 від 25.02.2016 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин", прийняття рішення про виключення учасника з господарського товариства законом віднесено до компетенції загальних зборів учасників цих товариств, а не суду.

Виключення учасника з товариства судом є втручанням у господарську діяльність товариства, а тому суд не має права брати на себе функції органів управління товариством.

Як вбачається із матеріалів справи 04 серпня 2017 року було проведено загальні збори учасників (засновників) ТзОВ "Стробл", що оформлені протоколом загальних зборів учасників (засновників) ТзОВ "Стробл" від 04 серпня 2017 року.

Відповідно до вищезазначеного протоколу на загальних зборах був присутній учасник товариства - ОСОБА_4 та запрошений ОСОБА_8- директор ТзОВ "Стробл".

Загальними зборами учасників від 04.08.2017 розглянуті питання порядку денного та прийняті наступні рішення:

· по першому питанню порядку денного вирішено обрати головою зборів ОСОБА_9, секретарем зборів - ОСОБА_8.

· по другому - визнано доцільним заснувати за участі ТзОВ "Стробл" нового господарського товариства у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Костро"; встановлено, що ТзОВ "Стробл", в якості вкладу до статутного капіталу ТзОВ "Костро" передасть йому у власність об'єкт нерухомого майна - нежитлову будівлю, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1, 16.

Як вбачається із матеріалів справи та неодноразово підтверджувалось представником відповідача в ході судових засідань, ОСОБА_1 та ОСОБА_3, як учасники товариства, не були належним чином повідомлені та не були присутні на загальних зборах учасників (засновників) ТзОВ "Стробл", що відбулись 04 серпня 2017 року.

Відповідно до частини п'ятої статті 61 Закону Про господарські товариства про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного.

Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніше як за 25 днів до початку зборів. Не пізніше як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Відповідно до пункту 6.4 статуту товариства (у редакції чинній на момент виникнення спірних відносин) встановлено, що про проведення засідань Загальних Зборів учасників, учасники Товариства повідомляються письмово рекомендованим листом, або іншим чином, як вирішать Збори учасників, із зазначенням часу та місяця проведення засідань та порядку денного. Повідомлення повинні бути зроблене не менше як за 30 днів до дня скликання зборів учасників. Учасникам повинна надаватись можливість ознайомитись з документами, пов'язаними з порядком денним засідання Зборів учасників.

Пунктом 2.12 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" встановлено, що однією з підстав для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи є позбавлення учасника (акціонера, члена) юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах.

У відповідності до пункту 2.14 вищезазначеної постанови унормовано, що рішення загальних зборів юридичної особи можуть бути визнані недійсними в судовому порядку в разі недотримання процедури їх скликання, встановленої статтею 61 Закону України "Про господарські товариства", статтею 35 Закону України "Про акціонерні товариства", статтею 15 Закону України "Про кооперацію".

Так, судом встановлено, що позивач не повідомлений належним чином про дату, місце та порядок денний загальних зборів учасників товариства, які відбулись 04.08.2017, що є порушенням вимог закону про скликання і проведення загальних зборів та прав позивача на участь в управлінні товариством та одержання інформації про діяльність товариства, передбачених пунктом 5.2. статуту.

При цьому факт недостатності голосів позивача для зміни результатів голосування з прийнятих загальними зборами учасників (засновників) рішень не може бути підставою для відмови у позові, оскільки вплив учасника (засновників) на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням (пункт 2.16 Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин").

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити, поклавши судові витрати на відповідача.

Керуючись статтями 4-2, 4-3, 43, 49, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Стробл" від 04 липня 2017 року, оформлене протоколом б/н від 04 серпня 2017 року.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Стробл" (58000, м. Чернівці, вул. Головна, 222, код 25082660) на користь ОСОБА_1 (58000, АДРЕСА_2, код НОМЕР_1) - 1600,00 грн. судового збору.

Повний текст рішення складено - 30 листопада 2017 року

Головуючий суддя О.Г. Проскурняк

судді А.А. Бутирський

М.І. Ніколаєв

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення27.11.2017
Оприлюднено03.12.2017
Номер документу70653954
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/2610/17

Судовий наказ від 11.12.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Рішення від 27.11.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 13.11.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 24.10.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 23.10.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 11.10.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 25.09.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 15.09.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні