Ухвала
від 21.11.2017 по справі 808/3532/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

21 листопада 2017 року Справа № 808/3532/17 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Татаринов Д.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 до Державного реєстратора Комунального підприємства Мелітопольське міжміське бюро технічної інвентаризації Ковальчук Ганни Олександрівни, терті особи: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про визнання протиправними дій та скасування рішень, -

ВСТАНОВИВ:

20 листопада 2017 року до Запорізького окружного адміністративного суду (далі - суд) надійшов адміністративний позов від Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (далі - позивач) до Державного реєстратора Комунального підприємства Мелітопольське міжміське бюро технічної інвентаризації Ковальчука Ганни Олександрівни (далі - відповідач), терті особи: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, в якому позивач просить суд:

- визнати протиправними дії державного реєстратора Ковальчук Г.О. Комунального підприємства Мелітопольське міжміське бюро технічної інвентаризації та скасувати Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний № 37825380 від 30 жовтня 2017 року, щодо державної реєстрації іншого речового права - Договору оренди землі б/н від 23 жовтня 2017 року.

- визнати протиправними дії державного реєстратора Ковальчук Г.О. Комунального підприємства Мелітопольське міжміське бюро технічної інвентаризації та скасувати Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний № 37832050 від 30 жовтня 2017 року, щодо державної реєстрації іншого речового права - Договору оренди землі б/н від 30 жовтня 2017 року.

- визнати протиправними дії державного реєстратора Ковальчук Г.О. Комунального підприємства Мелітопольське міжміське бюро технічної інвентаризації та скасувати Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний № 37831027 від 30 жовтня 2017 року, щодо державної реєстрації іншого речового права - Договору оренди землі б/н від 30 жовтня 2017 року.

Відповідно до частини 1 статті 107 КАС України, суддя після одержання позовної заяви, зокрема, з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 106 цього Кодексу.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановлених статтею 106 КАС України, з огляду на наступне.

Відповідно до частини 3 статті 106 КАС України до позовної заяви додається також документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Частиною 1 статті 3 Закону України Про судовий збір від 08 липня 2011 року № 3674-VІ (у редакції, чинній з 01 січня 2017 року, далі - Закон № 3674-VІ) передбачено, що судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

За приписами частини 1 статті 4 Закону № 3674-VІ судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно із з частиною 2 статті 4 Закону № 3674-VІ ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: суб'єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою - підприємцем подано позовну заяву немайнового характеру, сплачується - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2017 рік №1801-VIII від 21 грудня 2016 року встановлено розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб: з 1 січня 2017 року - 1600 гривень.

За правилами абзацу 1 частини 3 статті 6 Закону України Про судовий збір визначено, що у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Суд звертає увагу позивача на те, що позовна заява містить три вимоги немайнового характеру.

Позивачем надано до суду доказ сплати судового збору у сумі 1600,00 грн.

Таким чином, позивачу необхідно доплатити судовий збір у сумі 3200,00 грн.

Отже, позивачем при звернені до суду не дотримано вимоги частини 3 статті 106 КАС України та не надано доказів про сплату судового збору за вимогу майнового характеру у розмірі, як того вимагає частина 2 статті 4 Закону України Про судовий збір .

Крім того, позивач у позовній заяві зазначає третіх осіб - ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5.

Суд звертає увагу на те, що порядок залучення до участі у справі або вступ у справу третіх осіб встановлений статтею 53 КАС України, якою визначені права та обов'язки третіх осіб з самостійними та без самостійних вимог на предмет спору.

Позивач у позовній заяві не зазначає на чиїй стороні повинні бути залучені треті особи (позивача або відповідача) та з якими позовними вимогами (самостійними або без самостійних).

Отже, позивачу необхідно надати обґрунтоване клопотання про залучення до участі у справі в якості третіх осіб - ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, зазначивши на чиїй стороні треті особи повинні бути залучені, з якими вимогами на предмет спору (самостійними або без самостійних).

Відповідно до статті 108 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Такі обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам процесуального законодавства, а тому, згідно з частини 1 статті 108 КАС України, вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 106, 108, 160, 165 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Адміністративний позов Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 до Державного реєстратора Комунального підприємства Мелітопольське міжміське бюро технічної інвентаризації Ковальчук Ганни Олександрівни, терті особи: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про визнання протиправними дій та скасування рішень - залишити без руху.

2. Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви до 11 січня 2018 року (з урахуванням поштового перебігу).

3. Позивачу необхідно у встановлений судом строк для усунення недоліків позовної заяви подати до канцелярії Запорізького окружного адміністративного суду: оригінал документу про сплату судового збору з урахуванням вимог мотивувальної частини цієї ухвали; надати обґрунтоване клопотання про залучення до участі у справі в якості третіх осіб - ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, зазначивши на чиїй стороні треті особи повинні бути залучені, з якими вимогами на предмет спору (самостійними або без самостійних).

4. Роз'яснити, що згідно з пунктом 1 частини 3 статті 108 КАС України, якщо у встановлений судом строк, позивач не усуне недоліки позовної заяви, її буде повернуто позивачу з усіма доданими до неї матеріалами.

5. Копію цієї ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Д.В. Татаринов

Дата ухвалення рішення21.11.2017
Оприлюднено04.12.2017
Номер документу70671410
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/3532/17

Рішення від 13.04.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 13.03.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 13.03.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 31.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 16.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 21.11.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні