Ухвала
від 13.11.2017 по справі 522/3288/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/3288/17

Провадження по справі за № 1-«кс»/ 522/21826/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 листопада 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси - ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Управління СБ України в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні у кримінальному провадженні № 22017160000000007 від 17.01.2017 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси з клопотанням про накладання арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках та зупинення видаткових операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, що надходять та вже знаходяться на розрахункових рахунках в рамках кримінального провадження внесеного до ЄРДР № 22017160000000007 від 17.01.2017 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 205 КК України, мотивуючи наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянами України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на території Одеського регіону, впроваджено злочинну схему, яка полягає у придбанні на території України зернових культур з подальшим їх експортом, без сплати відповідних зборів та обов`язкових платежів, чим державі наносяться майнові збитки.

Так, в період 2017 року, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 здійснено придбання суб`єктів господарювання із ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Спецтрейд Компані» (ЄДРПОУ 40885917, зареєстровано: м. Київ, Шевченківський р-н, вул. Січових Стрельців, 4А, оф. 4, директор та засновник - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ) та ТОВ «Кемерлайт» (ЄДРПОУ 40784141, м. Київ, Оболонський р-н, вул. Вишгородська, 4, оф. 2, директор та засновник - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована: Одеська обл., Захарівський р-н, с. Перехрестове), які використовуються, за сприянням співробітників контролюючих державних органів України, для експорту сільськогосподарської продукції до іноземних країн за підробленими документами походження товару - зернових культур.

Крім того, ОСОБА_6 здійснено придбання іноземної компанії, яка розташована в офшорній зоні, а саме: "MOLTENO INVEST LP", (CD 4050/16, 44/46 Morningside Road, Suite 3, Edinburg, EH10 4BF, Scotland, United Kingdom), яка виступає одержувачем (покупцем) зернових культур.

Слідством встановлено, що загальний обсяг експортованої продукції на адресу підконтрольної ОСОБА_5 та ОСОБА_6 компанії зареєстрованої у офшорній зоні "MOLTENO INVEST LP", за вересень-жовтень 2017 року, склала понад 10 млн. доларів США, що підтверджується відповідними вантажно-митними деклараціями, тоді як згідно податкової звітності, придбання товарів та послуг у вказаний період часу, здійснено на суму 293 502 грн.

Так, посадові особи вищевказаних суб`єктів господарювання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ та валових витрат, а в подальшому ухилення від сплати податків, у вищевказаний період часу, відображають у податковій звітності підприємства з ПДВ, закупівлю товарів, робіт та послуг від підприємств з ознаками фіктивності, чим спричиняють збитки державному бюджету України, в особливо великих розмірах.

Водночас, з метою уникнення штрафних санкцій за неповернення валютної виручки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 використовують підприємства-експортери не більше визначеного законодавством терміну (180 діб), після чого використовують інші юридичні особи. Так, ОСОБА_6 зареєструвала ТОВ «Даліз» (ЄДРПОУ 41039563, Одеська обл., Біляївський р-н, с. Усатове, вул. Залізничників, 19, директор та засновник - ОСОБА_6 ), ТОВ «Даліз транс» (ЄДРПОУ 41138294, Одеська обл, Біляївський р-н, с. Усатове, вул. Залізничників, 19, директор та засновник - ОСОБА_9 , зареєстрований: АДРЕСА_2 ), ТОВ «Даліз Гранарі» (ЄДРПОУ 41136915, Одеська обл., Біляївський р-н, с. Усатове, вул. Залізничників, 19, директор та засновник - ОСОБА_10 , зареєстрований: АДРЕСА_3 ) та ТОВ «Даліз Трейдінг» (ЄДРПОУ 41136742, Одеська обл., Біляївський р-н, с. Усатове, вул. Залізничників, 19, директор та засновник - ОСОБА_11 , зареєстрований: АДРЕСА_4 ), які у найближчий час планується задіяти, замість ТОВ «Спецтрейд Компані», у протиправній схемі експорту сільгосппродукції за кордон.

В ході проведення досудового розслідування, відповідно до відповіді на доручення з ГВ КЗЕ Управління СБ України в Одеській області за вх. № 65/16/5112 від 06.11.2017 р., встановлено, що:

- ТОВ «Спецтрейд Компані» (ЄДРПОУ 40885917) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Кемерлайт» (ЄДРПОУ 40784141) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз» (ЄДРПОУ 41039563) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз транс» (ЄДРПОУ 41138294) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз Гранарі» (ЄДРПОУ 41136915) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз Трейдінг» (ЄДРПОУ 41136742) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_6 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998),

які використовуються у вищевказаній протиправній схемі.

Згідно отриманої інформації, продукція, яка експортується зазначеними підприємствами, фактично закуповується за готівку у реальних сільгоспвиробників відвантажується на елеватори або компаніям з перевалки та зберігання сільгосппродукції (як правило відвантажується на ТОВ «ТІС-Зерно», Іллічівський зерновий термінал, Молодіжне та інш.) та в подальшому під сфальсифіковані документи походження реалізовуються іноземним компаніям, які також зареєстровані ОСОБА_6 для використання у протиправній діяльності. Валютна виручка на розрахункові рахунки відкриті в банківських установах зазначеними юридичними особами не надходить, виводиться у «тіньовий обіг», мінімізуючи у такий спосіб податкові зобов`язання зазначених підприємств та легалізується через «ями» шляхом зняття готівки.

Також, згідно отриманої інформації, на вказані розрахункові рахунки можуть надходити кошти від підприємств різноманітних форм власності, які в подальшому переводяться в готівку. Вказані грошові кошти містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження та є об`єктом кримінально-протиправних дій, оскільки безпосередньо вказують на проведення безтоварних операцій. Крім того вказані грошові кошти, які надходять і знаходяться на вказаних розрахункових рахунках, без прийняття відповідно рішення про арешт, будуть безпідставно та незаконно переведенні в готівку або на рахунки інших підприємств.

Слідчий у судовому засіданні просив задовольнити клопотання із вказаних підстав, та просив не здійснювати виклик володільця майна з метою забезпечення завдань арешту, тому такий виклик не здійснювався на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку про наступне.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1, 2, 3, 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої особи, за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з абзацом другим ч. 1 ст. 170 КПК України завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Так, слідчий суддя вважає, що з метою припинення протиправних дій щодо майна, про яке клопоче слідчий, з метою перевірки законності його отримання єдиним можливим та ефективним засобом юридичного захисту може бути тільки накладення арешту. Крім того, як вбачається із матеріалів кримінального провадження саме вказане у клопотанні майно (грошові кошти) є результатом вчинення кримінального правопорушення. З метою забезпечення збереження грошових коштів, які за обставинами кримінального провадження можуть бути визнані речовими доказами, а також забезпечення можливої конфіскації майна за вироком суду, запобігання можливості їх приховування, передачі та відчуження, слідчий суддя приходить до висновку, що в даному випадку розумним та співрозмірним обмеженню права власності буде накладення арешту, а тому клопотання слідчого є обґрунтованим.

Керуючись ст.ст. 170-175, 372, КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Управління СБ України в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про накладання арешту задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках та зупинення видаткових операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, що надходять та вже знаходяться на розрахункових рахунках:

- ТОВ «Спецтрейд Компані» (ЄДРПОУ 40885917) розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Кемерлайт» (ЄДРПОУ 40784141) розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз» (ЄДРПОУ 41039563) розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз транс» (ЄДРПОУ 41138294) розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз Гранарі» (ЄДРПОУ 41136915) розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998);

- ТОВ «Даліз Трейдінг» (ЄДРПОУ 41136742) розрахунковий рахунок № НОМЕР_6 відкритий в Казначействі України (ел. адм. подат.) (МФО 899998).

Зобов`язати службових осіб Казначейства України (ел. адм. подат.) (МФО 899998) подати до Управління СБ України в Одеській області відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних вище рахунках на момент отримання постанови суду про зупинення видаткових операцій по рахунку.

Ухвала слідчого судді про накладення арешту підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

13.11.2017

Дата ухвалення рішення13.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70735468
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно у кримінальному провадженні у кримінальному провадженні № 22017160000000007 від 17.01.2017 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —522/3288/17

Ухвала від 30.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 14.06.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 14.06.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 31.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 31.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 31.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 31.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 31.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 01.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні