Ухвала
від 04.12.2017 по справі 815/5563/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/5563/17

УХВАЛА

04 грудня 2017 року м.Одеса

Зала судових засідань №19

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого - судді Аракелян М.М.

Розглянувши у порядку письмового провадження питання щодо залучення до участі у справі третьої особи, питання щодо витребування доказів та клопотання представника позивача про зупинення провадження по справі №815/5563/17, -

ВСТАНОВИВ:

Судом розглядається адміністративна справа за позовною заявою ОСОБА_1, в якій позивач просить суд (з урахуванням уточнень) визнати протиправними дії Головного управління Держгеокадастру в Одеській області щодо відмови у видачі наказу про передачу земельної ділянки та зобов'язати Відповідача видати наказ про передачу у власність ОСОБА_1 земельної ділянки площею 6,2900 га (кадастровий номер 5121280800:01:001:0357) за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Вікторівської сільської ради, Березівського району, Одеської області (за межами населених пунктів).

04 грудня 2017 року від представника позивача через канцелярію суду надійшло письмове клопотання (вх.№33325/17) про зупинення або продовження терміну зупинення провадження у справі для надання можливості ознайомитися з запереченнями відповідача та направлення копій уточнень до адміністративного позові сторонам по справі.

04 листопада 2017 року від представника відповідача через канцелярію суду надійшла письмова заява (вх.№33328/17), в якій останній зазначив, що не заперечує щодо розгляду та задоволення клопотання представника позивача.

Третя особа до суду не з'явилась, про дату, час та місце проведення судового засідання була повідомлена належним чином та своєчасно.

Відповідно до ч.6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Розглянувши питання щодо залучення до участі у справі третьої особи, питання щодо витребування доказів та клопотання представника позивача про зупинення провадження по справі, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що предметом розгляду у даній справі є правомірність дій Головного управління Держгеокадастру в Одеській області щодо відмови у видачі наказу про передачу позивачу земельної ділянки площею 6,2900 га (кадастровий номер 5121280800:01:001:0357) за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Вікторівської сільської ради, Березівського району, Одеської області (за межами населених пунктів).

Як вбачається з адміністративного позову та підтверджується матеріалами справи, вищезазначена земельна ділянка знаходиться в постійному користуванні/власності ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1; 67300, Одеська область, Березівський район, вул. Посмітного, 44) для ведення селянського (фермерського господарства).

Відповідно до ч.2 ст.53 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, щодо необхідності залучення до участі у справі ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1; 67300, Одеська область, Березівський район, вул. Посмітного, 44) як третю особу без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, оскільки рішення по даній адміністративній справі може вплинути на права, свободи, інтереси та обов'язки вищевказаної особи.

Відповідно до ч.4 ст.11 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Статтею 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Докази суду надають особи, які беруть участь у справі. Суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

Відповідно до ч.1 ст.70 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмету доказування.

Згідно з приписами ч.ч.2-5 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову. Якщо особа, яка бере участь у справі, не може самостійно надати докази, то вона повинна зазначити причини, через які ці докази не можуть бути надані, та повідомити, де вони знаходяться чи можуть знаходитися. Суд сприяє в реалізації цього обов'язку і витребовує необхідні докази. Про витребування доказів або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про відмову у витребуванні доказів окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за наслідками розгляду справи. Суб'єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. У разі невиконання цього обов'язку суд витребовує названі документи та матеріали. Суд може збирати докази з власної ініціативи.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне витребувати від ОСОБА_1 завірену належним чином копію клопотання від 24.05.2017 року поданого відповідачу.

Витребувати від Головного управління Держгеокадастру в Одеській області матеріали розгляду клопотання ОСОБА_1 від 24.05.2017 року.

Зобов'язати ФГ Розквіт надати завірені належним чином копії статуту ФГ Розквіт та запропонувати надати письмові пояснення по суті спору.

Розглянувши клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі, суд дійшов наступного.

Згідно з п.4 ч.2 ст. 156 КАС України, суд має право зупинити провадження у справі в разі наявності інших причин за обґрунтованим клопотанням сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, - до терміну, встановленого судом.

Враховуючи вищевикладене, з метою розгляду та вирішення справи у строки, встановлені приписами КАС України, суд вважає за необхідне зупинити провадження по даній адміністративній справі.

Керуючись ч.ч.4,5 ст. 11, ч.2 ст. 53 ст. 69, ч.1 ст. 70, ч.ч. 2-5 ст. 71 ч.п.4. ч.2 ст. 156, ст. 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Витребувати від ОСОБА_1 копію клопотання від 24.04.2017 року.

Витребувати від Головного управління Держгеокадастру в Одеській області завірені належним чином копії матеріалів розгляду клопотання ОСОБА_1 від 24.05.2017 року.

Залучити до участі у справі як третю особу без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1; 67300, Одеська область, Березівський район, вул. Посмітного, 44)

Зобов'язати ФГ Розквіт надати завірені копії статуту ФГ Розквіт та запропонувати надати письмові пояснення по суті спору.

Клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі задовольнити.

Зупинити провадження у справі №815/5563/17 до 11.01.2017 року.

Призначити судове засідання на 11 січня 2018р. на 11:00год.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали через суд першої інстанції. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя М.М. Аракелян

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.12.2017
Оприлюднено11.12.2017
Номер документу70759824
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/5563/17

Рішення від 12.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 11.01.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні