Ухвала
від 06.12.2017 по справі 810/4171/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

06 грудня 2017 року № 810/4171/17

Суддя Київського окружного адміністративного суду Кушнова А.О., розглянувши позовну заяву Павлівської сільської ради Радехівського району Львівської області до Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області про зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Павлівська сільська рада Радехівського району Львівської області з позовом до Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області про зобов'язання Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області прийняти постанову про зняття арешту з коштів у сумі 150294,00 грн., що перебувають на рахунку №2600401501698 в ПАТ Кредобанк , який накладений постановою Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби від 01.02.2016 ВП №49809363 про арешт коштів ТОВ Ожидівський асфальтобетонний завод .

Пунктом 3 частини першої статті 107 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 106 цього Кодексу, яка містить перелік загальних для всіх позовних заяв елементів (реквізитів), що дають необхідну інформацію для вирішення судом питання про відкриття провадження в адміністративній справі.

Наданий адміністративний позов не відповідає вимогам статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України з огляду на таке.

У силу положень частини третьої статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір" №3674-VI від 08.07.2011 передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з пунктом 3 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 №3674-VI (зі змінами та доповненнями) за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано суб'єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою - підприємцем встановлюється ставка судового збору - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Положеннями статті 7 Закону України "Про Державний бюджет на 2017 рік" №1801-VIII від 21.12.2016 установлено у 2017 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2017 року - 1600 гривень, з 1 травня - 1684 гривні, з 1 грудня - 1762 гривні.

Як вбачається з позовної заяви, позивач просить суд зобов'язати Києво-Свяитошинський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області прийняти постанову про зняття арешту з коштів у сумі 150294,00 грн., що перебувають на рахунку №2600401501698 в ПАТ Кредобанк , який накладений постановою Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби від 01.02.2016 ВП №49809363 про арешт коштів ТОВ Ожидівський асфальтобетонний завод .

Отже, позивачем заявлено одну вимогу немайнового характеру.

Таким чином, сума судового збору за звернення до суду з даним адміністративним позовом, становить 1600,00 грн.

Проте, позивачем не додано до позовної заяви доказів сплати судового збору.

У позовній заяві позивач просить суд відстрочити сплату судового збору, у зв'язку із відсутністю технічної можливості сплати судового збору, що зумовлено місцезнаходженням представника позивача у м.Києві.

Розглядаючи вказане клопотання по суті, суд зазначає таке.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір" від 08.07.2011 № 3674-VI.

Відповідно до статті 88 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно з ч.1 ст.8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Вказані норми встановлюють можливість полегшення судом тягаря судових витрат для осіб з низьким рівнем достатку. Положення статей спрямовані на те, щоб судові витрати не були перешкодою для доступу до суду малозабезпечених осіб, і слугують гарантуванню принципу рівності (стаття 10 Кодексу адміністративного судочинства України) всіх осіб у правах щодо доступу до суду незалежно від майнового стану.

Таким чином, за обґрунтованим клопотанням, вирішуючи питання про відкриття провадження в адміністративній справі, суд може звільнити позивача від сплати судового збору, зменшити його розмір, відстрочити або розстрочити його сплату.

У клопотанні сторона повинна навести обставини, які свідчать про її незадовільне (скрутне) матеріальне становище, та надати суду відповідні докази.

Як встановлено вище, в обґрунтування клопотання про відстрочення сплати судового збору позивач зазначив про відсутність на момент звернення до суду технічної можливості здійснити сплату судового збору.

Проте, позивач не надав детальних пояснень щодо того, в чому саме полягають технічні проблеми, наявність яких унеможливлює здійснення сплати судового збору, та не долучив до позовної заяви відповідних доказів.

У зв'язку з цим, суд вважає, що наведені у клопотанні про відстрочення сплати судового збору підстави є недостатніми для її задоволення.

Таким чином, позивачу у порядку усунення недоліків позовної заяви слід надати до суду оригінал платіжного доручення (квитанції) про сплату судового збору у розмірі 1600,00 грн. , який слід сплатити за наступними реквізитами:

Отримувач коштів: Київський окружний адміністративний суд;

код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37955989;

Банк отримувача: ГУ ДКСУ у Київській обл. м. Київ;

код банку отримувача (МФО):821018 ;

рахунок отримувача: 31213206784001;

код класифікації доходів бюджету: 22030101.

У рядку "призначення платежу" платіжного документа платник судового збору повинен вказати слова "судовий збір за позовом", ПІБ чи назва установи, організації позивача, "Київський окружний адміністративний суд", код ЄДРПОУ суду, до якого він звертається (код ЄДРПОУ Київського окружного адміністративного суду: 35919304).

Інформація щодо реквізитів сплати судового збору за подання позовних заяв до Київського окружного адміністративного суду є загальнодоступною, оприлюднена на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за інтернет-адресою http://adm.ko.court. gov.ua/sud1070//tax, а також розміщена на інформаційних стендах Київського окружного адміністративного суду. Відповідно до ч.4 ст.106 Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її підписання.

Згідно із ч.5 ст.106 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позовна заява подається представником, то у ній зазначаються ім'я представника, його поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є. Одночасно з позовною заявою подається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника.

Відповідно до частини першої статті 58 Кодексу адміністративного судочинства України, повноваження представників, які беруть участь в адміністративному процесі на основі договору, на здійснення представництва в суді повинні бути підтверджені довіреністю. Оригінали довіреностей або засвідчені підписом судді копії з них приєднуються судом до справи.

Згідно із частиною третьою статті 58 Кодексу адміністративного судочинства України, довіреності від імені органу, підприємства, установи, організації видаються за підписом керівника або іншої уповноваженої на те законом, положенням, статутом особи і засвідчуються печаткою цього органу, підприємства, установи, організації.

Відтак, належним доказом на підтвердження повноважень на здійснення представництва в суді є оригінал довіреності представника позивача.

Судом встановлено, що позовну заяву підписано Власюком Дмитром Васильовичем, як представником Павлівської сільської ради Радехівського району Львівської області.

Проте, на підтвердження наданих повноважень до позовної заяви додано лише копію довіреності вих.№50 від 04.01.2017, яка видана сільським головою Карплюком Василем Євгеновичем, та засвідчена підписом представника позивача.

Оскільки суддя на стадії відкриття провадження в адміністративній справі позбавлений можливості засвідчити копію довіреності представника позивача, в порядку усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно надати суду оригінал довіреності на підтвердження повноважень представника позивача вих. №50 від 04.01.2017.

Відповідно до абз.1 ч.2 ст.53 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Позивачем у позовній заяві зазначено в якості третіх осіб Товариство з обмеженою відповідальністю Ожидівський асфальтобетонний завод , Товариство з обмеженою відповідальністю Юніонтрейд , Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Привтабанк , Товариство з обмеженою відповідальністю Холдингова компанія Укрбуд-1 та Приватне підприємство Асфальтбуд .

Проте, позивачем не зазначено статус третіх осіб, зокрема, не вказано на стороні кого з учасників справи, позивача чи відповідача, мають бути залучені у справі вказані треті особи.

Частиною першою статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків. Копія ухвали про залишення позовної заяви без руху невідкладно надсилається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до положень статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний позов підлягає залишенню без руху у термін до 18.01.2018 для усунення виявлених недоліків позовної заяви.

Керуючись статтями 106, 108, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1.У задоволенні клопотання Павлівської сільської ради Радехівського району Львівської області про відстрочення сплати судового збору за подання адміністративного позову до суду - відмовити.

2.Позовну заяву Павлівської сільської ради Радехівського району Львівської області до Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області про зобов'язання вчинити певні дії, - залишити без руху.

3. Позивачу у термін до 18.01.2018 усунути недоліки, а саме надати суду:

- уточнену позовну заяву (у семи примірниках), з урахуванням вказаних судом зауважень.

- надати оригінал довіреності на підтвердження повноважень представника позивача вих.№50 від 04.01.2017, який підписав позовну заяву;

- надати до суду докази сплати судового збору у розмірі 1600,00 грн. за подання даного адміністративного позову (оригінал платіжного документу);

4. Після усунення недоліків позовної заяви документи до суду направляти із обов'язковою вказівкою на номер справи №810/4171/17 та зазначенням прізвища судді, який постановив ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

5. Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Кушнова А.О.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.12.2017
Оприлюднено15.12.2017
Номер документу70890487
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/4171/17

Ухвала від 13.07.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 03.05.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 26.02.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 25.01.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 06.12.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні