Постанова
від 12.12.2017 по справі 566/1211/16-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-604, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Головуючий у 1-й інстанції: Бандура А.П.

Суддя-доповідач:Шидловський В.Б.

ПОСТАНОВА

іменем України

"12" грудня 2017 р. Справа № 566/1211/16-а

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Шидловського В.Б.

суддів: Мацького Є.М.

Шевчук С.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області на постанову Млинівського районного суду Рівненської області від "26" жовтня 2017 р. у справі за позовом ОСОБА_3 до Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області, третя особа - Відкрите акціонерне товариство "Млинівський агротехсервіс" про визнання рішення про відмову у призначенні пільгової пенсії протиправним та зобов'язання вчинити дії ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернувся в Млинівський районний суд Рівненської області з адміністративним позовом до Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області про визнання рішення про відмову у призначенні пільгової пенсії протиправним та зобов'язання вчинити дії, посилаючись на те, що йому було відмовлено у призначенні пенсії на пільгових умовах.

Постановою Млинівського районного суду Рівненської області від 26.10.2017 року позов ОСОБА_3, третьої особи на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ВАТ "Млинівський агротехсервіс" до Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області про визнання рішення про відмову у призначенні пільгової пенсії протиправним та зобов'язання вчинити дії - задоволено частково.

Визнано протиправним рішення Млинівського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Рівненської області від 22 вересня 2016 року № 1252/02 щодо відмови ОСОБА_3 у призначенні пенсії на пільгових умовах.

Зобов'язано Млинівське об'єднане Управління Пенсійного фонду України Рівненської області призначити, нарахувати та виплачувати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п."б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 08 вересня 2016 року.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Млинівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області звернулося до суду з апеляційною скаргою, у якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову про відмову у задоволенні позову. Доводи апеляційної скарги мотивовані тим, що період роботи позивача на посаді електрогазозварника з 03.01.1999 року по 01.08.2008 року у ВАТ "Млинівський агротехсервіс" не може бути зарахований до пільгового стажу, оскільки зазначений період не підтверджений результатами атестації робочого місця. Крім того, період роботи позивача на посаді електрогазозварника з 27.08.2010 по 04.12.2012 та з 27.06.2013 по 30.06.2015 в СПД ОСОБА_4 не може бути зарахований до пільгового стажу, оскільки зазначені періоди не підтверджено уточнюючими довідками та наказами про проведення атестації робочого місця позивача. З огляду на вказані обставини, у пенсійного органу не було підстав зараховувати пільговий стаж позивача, враховуючи вимоги п."б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги відповідно до ст.195 Кодексу адміністративного судочинства України, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 з 24 вересня 1996 року по 06 січня 2008 року працював електрозварювальником 3 розряду у Млинівському РТП, пізніше ВАТ "Млинівський агротехсервіс" (а.с.7-8).

Із постанови державного виконавця відділу державної виконавчої служби Млинівського районного управління юстиції від 12 березня 2016 року ВП № 49701315 вбачається, що виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа № 566/1103/15-ц виданого 16 листопада 2015 року Млинівським районним судом Рівненської області про зобов'язання ВАТ "Млинівський агротехсервіс" видати ОСОБА_3 довідку про підтвердження трудового стажу на посаді електрогазозварювальника у ВАТ "Млинівський агротехсервіс" та копії наказів про проведення атестації робочих місць в товаристві з 24 вересня 1996 року по 01 серпня 2008 року закінчено у зв'язку з тим, що рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ "Млинівський агротехсервіс" від 17 червня 2013 року створено ліквідаційну комісію та відкрито ліквідаційну процедуру ВАТ "Млинівський агротехсервіс" (а.с.23).

Згідно уточнюючої довідки про характер роботи та умови праці, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, виданої позивачу, ОСОБА_3 працював у Млинівському РТП, пізніше ВАТ "Млинівський агротехсервіс" з 24 вересня 1996 року (наказ № 63-к від 23 вересня 1996 року) по 06 січня 2008 року (наказ №10 від 31 липня 2008 року) електрозварювальником 3 розряду, який був зайнятий різанням та ручним зварюванням на напівавтоматичних машинах, а також автоматичних машинах із застосуванням флюсів, що містять шкідливі речовини не нижче 3 класу небезпеки, а також на півавтоматичних машинах повний робочий день. Протягом повного робочого дня інших робіт не виконував, що передбачено Списком № 2, розділ XXXIII, позиція № 33. Документи про наступні атестації не збереглись (а.с.24).

8 вересня 2016 року позивач звернувся до управління про призначення пенсії на пільгових умовах та надав уточнюючу довідку, що визначає право на пенсію на пільгових умовах виданою ВАТ "Млинівський агротехсервіс".

Із повідомлення Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області від 22 вересня 2016 року за № 1252/02 вбачається, що ОСОБА_3 відмовлено у призначенні пільгової пенсії, оскільки за період роботи з 24 вересня 1996 року по 06 січня 2008 року на посаді електрозварювальника, документи про наступні атестації не збереглися і їх не пред'явили для розгляду для призначення пенсії (а.с.25).

На момент звернення згідно записів трудової книжки та даних системи персоніфіковано обліку ( форма ОК -5) стаж позивача становить 27 років 10 місяців 21 день, в т.ч. пільговий - 2 роки 3 місяці 9 днів.

Вважаючи дії пенсійного органу щодо непризначення пільгової пенсії неправомірними, ОСОБА_3 звернувся до суду за захистом своїх прав.

Суд першої інстанції, вирішуючи спірні правовідносини, прийшов до висновку, що пенсійний орган неправомірно відмовив у призначенні пільгової пенсії ОСОБА_3, оскільки позивач надав всі необхідні документи.

Колегія суддів вважає передчасними такі висновки суду першої інстанції, враховуючи наступне.

Відповідно до пункту "б" частини першої статті 13 Закону № 1788-ХІІ мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Згідно з п."а" ст.100 цього Закону, особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах, зокрема, особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством.

Відповідно до п.33 Списку № 2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №36 від 16.01.2003 року (з послідуючими змінами та доповненнями), електрозварювальники відносяться до професій із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Згідно з ст.62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів.

Відповідно до п.20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. N 637, у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток N 5). У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Порядком застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383 встановлено, що при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, які були чинні на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

Відповідно до пункту 4.5 Порядку застосування списків № 1 і № 2, якщо атестація з 21 серпня 1992 року не проводилася чи за результатами атестації, вперше проведеної після 21 серпня 1997 року, право не підтвердилось, до пільгового стажу зараховується лише період роботи із шкідливими умовами праці на даному підприємстві, в установі чи організації до 21 серпня 1992 року включно, тобто до набуття чинності Порядком проведення атестації. У такому ж порядку зараховується пільговий стаж, якщо за результатами атестації, вперше проведеної до 21 серпня 1997 року, право на пільгове пенсійне забезпечення не підтвердилось.

Атестація робочих місць здійснюється на підприємствах, в організаціях та установах незалежно від форм власності і господарювання згідно з Порядком проведення атестації та розробленими на виконання постанови № 442 Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України (далі Мінпраці) від 1 вересня 1992 року № 41 (далі Методичні рекомендації).

Відповідно до зазначених нормативних актів основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації права на здорові й безпечні умови праці, пільгове забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестація робочих місць відповідно до Порядку проведення атестації та Методичних рекомендацій передбачає: установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці; санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці; комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам; установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією; обґрунтування віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці; визначення (підтвердження) права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах; складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад із пільговим пенсійним забезпеченням працівників; аналіз реалізації технічних і організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію рівня гігієни, характеру і безпеки праці.

Відповідно до положень Порядку проведення атестації відомості про результати атестації робочих місць заносяться до карти умов праці, форма якої затверджується Мінпраці разом з Міністерством охорони здоров'я України. Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, який складається за результатами проведеної атестації робочих місць, після погодження з профспілковим комітетом затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років. Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку.

Системний аналіз норм Закону України "Про пенсійне забезпечення" та Порядку проведення атестації дає підстави дійти висновку, що необхідними умовами для виникнення у особи права на пенсійне забезпечення на пільгових умовах відповідно до пункту "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" є встановлення факту перебування особи на посаді або виконання нею робіт, що містяться у Списку №2, а також документальне підтвердження зайнятості працівника за відповідною професією за результатами атестації умов праці, яке полягає у наявності результатів атестації відповідного робочого місця за умовами праці. Документами, які підтверджують результати атестації робочого місця за умовами праці, можуть бути: карта умов праці, наказ по підприємству про затвердження переліку робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників; трудова книжка із записом про витяг із зазначеного наказу або з додатком такого витягу.

Таким чином, відсутність підтвердження вищезгаданих обставин не породжує виникнення права на зарахування пільгового стажу.

Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом України у постановах від 10 вересня 2013 року, 25 листопада 2014 року, 17 березня 2015 року та 02 червня 2015 року (№№ 21-183а13, 21-519а14, 21-585а14, 21-572а14 відповідно).

Як встановлено судом та вбачається з копії трудової книжки позивача, останній з 24.09.1996 року по 01.08.2008 року працював електрогазозварювальником ручної варки 3 розряду в лінійно-контактній ремонтній дільниці ВАТ "Млинівський агротехсервіс".

Вперше атестація на Млинівському ремонтно-транспортному підприємстві (правонаступник - ВАТ "Млинівський агротехсервіс") була призначена наказом по підприємству № 55 від 15.10.1993 року (а.с.10) та завершена наказом про результати проведеної атестації робочих місць № 01-к від 03.01.1994 року.

Відповідно до пільгової довідки б/н, виданої ВАТ "Млинівський агротехсервіс" згідно наказу від 03.01.1994 року № 01-К підтверджено атестацію робочого місця позивача з 24.09.1996 року по 02.01.1999 року (2 роки 3 місяці 09 днів).

Атестацію робочого місця з 03.01.1999 року по 06.01.2008 року у ВАТ "Млинівський агротехсервіс" не підтверджено.

Щодо періоду роботи позивача на посаді електрогазозварника з 27.08.2010 року по 04.12.2012 року та з 27.06.2013 по 30.06.2015 року в СПД ОСОБА_4 не може бути зарахований до пільгового стажу, оскільки зазначені періоди не підтверджено уточнюючими довідками та наказами про проведення атестації робочого місця позивача і відповідно призначити пенсію на пільгових умовах відповідач не мав, враховуючи вимоги п."б" ст.13 ЗУ "Про пенсійне забезпечення".

Зазначена позиція узгоджується з практикою ВАС України від 29.07.2014 року №122/13082/13-а.

Таким чином, необґрунтованим є висновок суду першої інстанції про часткове задоволення даного адміністративного позову.

Отже при винесенні оскаржуваної постанови судом першої інстанції було допущено порушення норм матеріального права, що призвело до невірного по суті вирішення справи.

Згідно до статті 202 КАС України - підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є, зокрема, невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 202, 205, 207 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області задовольнити.

Постанову Млинівського районного суду Рівненської області від "26" жовтня 2017 р. скасувати, прийняти нову постанову, якою у задоволенні позову відмовити.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя В.Б. Шидловський

судді: Є.М. Мацький

С.М. Шевчук

СудЖитомирський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.12.2017
Оприлюднено14.12.2017
Номер документу70956733
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —566/1211/16-а

Ухвала від 19.07.2023

Адміністративне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 27.04.2023

Адміністративне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Постанова від 10.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 03.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 17.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 12.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 12.12.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Постанова від 12.12.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Постанова від 26.10.2017

Адміністративне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні