Рішення
від 13.12.2017 по справі 364/392/17
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/392/17

Провадження № 2/364/176/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.12.2017 року, Володарський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Ткаченко О. В.,

за участю секретаря Бондаренко Л. С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні , в смт Володарка, позов

ОСОБА_1

до ТОВ "Сільгосптехніка Нова", треті особи без самостійних вимог Реєстраційна служба Володарського районного управління юстиції Київської області, Державний реєстратор Комунального підприємства "Центр розвитку та інвестицій Васильківського району" ОСОБА_2,

про визнання договорів оренди землі недійсними, -

ВСТАНОВИВ:

29 березня 2017 року до суду звернулась ОСОБА_1 з вказаною позовною заявою, в якій зазначила, що йому на праві власності належать земельні ділянки площею 4,2596 га та 4,2702 га, що розташовані на території Рудосільської сільської ради Володарського району Київської області. На вказані земельні ділянки 28 грудня 2012 року було укладено договори оренди землі з ТОВ Сільгоспехніка Нова строком на 5 років. Вказуючи, що ОСОБА_1 не укладала договори оренди землі та не підписувала договори оренди, позивач просить суд визнати недійсними договори оренди землі від 28 грудня 2012 року, які укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Сільгосптехніка Нова , які зареєстровані 18 січня 2014 року та 30 вересня 2016 року.

Представник позивача подав до суду заяву, в якій вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просив суд задовольнити позов, стягнути судові витрати та розглядати справу без його участі.

Представник відповідача ТОВ Сільгосптехніка Нова подав до суду заяву, в якій в просив суд розглядати справу без його участі.

Державний реєстратор ОСОБА_2 подав до суду заяву, в якій вказав, що позовні вимоги визнає та просив суд розглядати справу без його участі.

Суд, дослідивши письмові докази, вважає, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

По справі встановлено, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 4,2596 га, кадастровий номер 3221687200:02:002:0005, з цільовим призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Рудосільської сільської ради Володарського району Київської області, та земельна ділянка площею 4,2702 га, кадастровий номер 3221687200:02:002:0006, з цільовим призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Рудосільської сільської ради Володарського району Київської області, що стверджено державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 017354 та серії ЯЛ № 017355 (а.с.15-16). Позивач зазначає, що існують договори оренди землі, укладені 28 грудня 2012 року, між ОСОБА_1 та ТОВ Сільгосптехніка Нова , які в судовому засіданні було оглянуто та досліджено (а.с.7-14).

Представник позивача зазначав, що ОСОБА_1 не підписувала договори оренди землі. Підпис на зазначених вище договорах не належить позивачу та за клопотанням представника позивача ухвалою Володарського районного суду Київської області від 06 вересня 2017 року було повторно призначено судово-почеркознавчу експертизу (а.с.83-84). Представник відповідача не заперечував проти задоволення клопотання. 21 листопада 2017 року до суду надійшов висновок експерта, в якому зазначено, що підпис у оригіналах договорів оренди землі від 28 грудня 2012 року, виконані не ОСОБА_1 (а.с.97-101).

Вирішуючи спір суд враховує, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України Про оренду землі . Передусім статтею 41 Конституції України проголошено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, право власності набувається в порядку визначеному законом, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, право власності є непорушним. Дане конституційне право конкретизовано та розширено в положеннях Цивільного та Земельного кодексів України.

Так ч. 1 ст. 319 ЦК України встановлює, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Ч. 1 ст. 321 ЦК України зазначає, що ніхто не може бути протиправно обмежений у здійсненні права власності.

У відповідності до приписів статті 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За змістом ст. 1 Закону України Про оренду землі оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно ст. 13 вказаного закону України договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За ст.16 - укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку.

Ст. 17 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Згідно ст. 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Ст. 30 Закону України Про оренду землі зазначає , що зміна умов договору оренди здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 ЦК України, правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Форма Типового Договору оренди землі затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 року № 220.

При цьому підписи сторін є одним із обов'язкових реквізитів договору, які повинні засвідчувати вільне волевиявлення сторін на укладання договору на певних узгоджених між ними умовах.

Частиною 1 ст. 203 ЦК України встановлено, що зміст правочину не може суперечити зазначеному кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Відповідно до частини 1 статті 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Відповідно до положень ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно з п. 7 постанови Пленуму ВСУ, виконання чи невиконання сторонами зобов'язань, які виникли з правочину, не має значення для визнання правочину недійсним.

Позивачем доведено, що спірні договори було укладено без його волевиявлення, тому суд доходить висновку про їх недійсність. Та обставина, що позивач отримував плату за користування землею, відбувалась у подальшому і не може впливати на подію укладення, яка мала місце раніше, та підтвердити наявність волевиявлення на укладення договорів у минулому.

За змістом ст.ст. 10, 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст.ст. 58, 59 ЦПК України надані суду докази мають бути належними та допустимими. Згідно з вимогами ст. 212 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Підсумовуючи вищевикладене та виходячи із норм законів, які регулюють дані правовідносини та наданих суду доказів, які досліджені в судовому засіданні, право власності ОСОБА_1 на земельні ділянки підлягає захисту, оскільки договори оренди землі не можливо вважати вчиненими, оскільки, позивач не проявила своєї волі та не підписував зазначені договори оренди землі, тобто була відсутня її воля та бажання на вчинення вказаного правочину. З огляду на зазначене, суд визнає недійсними договори оренди землі з підстав, які були зазначені позивачем та знайшли своє підтвердження в суді.

Беручи до уваги вище викладене, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача базуються на законі, є обґрунтованими, тому їх слід задовольнити.

За правилами ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Керуючись ст.41 Конституції України, ст.ст. 203, 207, 215, 319, 321, 328, ЦК України, ст.ст. 1, 6, 13, 16, 17, 18, 30 Закону України Про оренду землі , Порядком ведення Державного земельного кадастру затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 17 жовтня 2012 року № 1051, ст.ст. 10, 11, 60, 88, 174, 209, 212- 215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ "Сільгосптехніка Нова", треті особи без самостійних вимог Реєстраційна служба Володарського районного управління юстиції Київської області, Державний реєстратор Комунального підприємства "Центр розвитку та інвестицій Васильківського району" ОСОБА_2, про визнання договорів оренди землі недійсними - задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди землі між Товариством з обмеженою відповідальністю Сільгосптехніка Нова та ОСОБА_1 від 28 грудня 2012 року, щодо земельної ділянки площею 4,2596 га, яка розташована на території Рудосільської сільської ради Володарського району Київської області з кадастровим номером № 3221687200:02:002:0005, який зареєстровано 30 вересня 2016 року державним реєстратором Комунального підприємства Центр розвитку та інвестицій Васильківського району ОСОБА_2 - номер запису про інше речове право № 16780936 від 30 вересня 2016 року.

Визнати недійсним договір оренди землі між Товариством з обмеженою відповідальністю Сільгосптехніка Нова та ОСОБА_1 від 28 грудня 2012 року, щодо земельної ділянки площею 4,2702 га, яка розташована на території Рудосільської сільської ради Володарського району Київської області з кадастровим номером № 3221687200:02:002:0006, який зареєстровано 18 січня 2014 року державним реєстратором реєстраційної служби Володарського районного управління юстиції Київської області ОСОБА_2 - номер запису про інше речове право № 4345271 від 18 січня 2014 року.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Сільгосптехніка Нова на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 1280 (одна тисяча двісті вісімдесят) гривень 00 копійок сплаченого судового збору, 6547 (шість тисяч п'ятсот сорок сім) гривень 20 копійок за проведення експертизи, всього разом 7827 (сім тисяч вісімсот двадцять сім) гривень 20 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О. В. Ткаченко

СудВолодарський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.12.2017
Оприлюднено14.12.2017
Номер документу70960055
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —364/392/17

Рішення від 13.12.2017

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 22.11.2017

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 06.09.2017

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 14.08.2017

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 17.05.2017

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 30.03.2017

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні