Ухвала
від 22.11.2017 по справі 310/20/17
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 310/20/17

2/310/993/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про зупинення провадження по справі

22 листопада 2017 року Бердянський міськрайонний суд

Запорізької області

в складі: головуючого - судді Крамаренка А.І.

при секретарі - Корнієнко Н.І.

розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщені суду цивільну справу за позовом військового прокурора Запорізького гарнізону Південного регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Запоріжжя до ОСОБА_1, треті особи: Бердянська районна державна адміністрація, Управління Держгеокадастру у Бердянському районі Запорізької області, Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Будресурси , про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та повернення її законному користувачу,

ВСТАНОВИВ:

Військовий прокурор Запорізького гарнізону Південного регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Запоріжжя звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати недійсним державний акт серії ЯК №498076 на право власності на земельну ділянку площею 0,10 га, вартістю 8080 грн. 80 коп., що розташована на території Луначарської сільської ради Бердянського району Запорізької області, який виданий ОСОБА_1; зобов'язати ОСОБА_1 повернути вказану земельну ділянку законному землекористувачу - квартирно-експлуатаційному відділу м. Запоріжжя.

Ухвалою Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 26.09.2017 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, залучено Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Будресурси .

Представником відповідача та третьої особи - ТОВ Будівельна компанія Будресурси , до суду подані клопотання про зупинення провадження у даній справі до набрання законної сили судовим рішенням у справі №820/7573/17 за позовом ТОВ Будівельна компанія Будресурси до Міністерства оборони України про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії.

У відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 201 ЦПК України суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства.

Як роз'яснено у п. 33 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року № 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , визначаючи наявність передбачених ст. 201 ЦПК України підстав, за яких провадження у справі підлягає обов'язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як зазначено в п. 4 ч. 1 цієї статті - неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується в тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішенні питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Таким чином, необхідність у зупиненні провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у даній справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто, між двома справами, що розглядаються, повинен існувати тісний матеріально-правовий зв'язок, який виражається в тому, що факти, встановлені в одній із справ, будуть мати преюдиціальне значення для іншої справи.

Звертаючись до суду з даним позовом, прокурор зазначав, що ОСОБА_2 Міністрів УРСР №204-0029 від 19.02.1962 року Мелітопольській КЕЧ було надано у постійне користування земельну ділянку загальною площею 20 га, розташовану у с. Луначарське Бердянського району Запорізької області, для будівництва військового містечка №9.

На виконання зазначеного розпорядження Мелітопольській КЕЧ у 1978 році видано державний акт на право користування землею серії Б №012141, відповідно до якого за землекористувачем (Мелітопольською КЕЧ) закріплено в безстрокове і безплатне користування 20 га землі в межах згідно з планом землекористування. Земля надана для будівництва військового містечка №9.

У травні 1995 року відповідно до рішення Луначарської сільської ради народних депутатів №84 від 27.10.1994 року із раніше наданої Мелітопольській КЕЧ земельної ділянки площею 20 га Бердянському заводу Южгідромаш відведено у постійне користування земельну ділянку площею 7,6 га для організації садового товариства Гідравлік , в результаті чого у постійному користуванні військової організації залишилось земельна ділянка військового містечка №9 площею 12,4 га.

На виконання вимог Наказу командувача військами ордена Червоного прапора Південного оперативного командування Про організацію реформування та ліквідації Мелітопольської квартирно-експлуатаційної частини (району) Південного оперативного командування від 27.01.2003 року, Директиви Міністра оборони України від 30.03.2003 року земельна ділянка військового містечка №9, площею 12,4 га, прийнята на облік КЕВ м. Запоріжжя з 06.05.2003 року.

Поряд з цим, 03.02.2006 року між Дочірнім підприємством Державної компанії Укрспецекспорт - Державним підприємством Укроборонсервіс , з одного боку, та Товариством з обмеженою відповідальністю Будресурси , з іншого боку, укладено договір купівлі-продажу нерухомого військового майна: будівель і споруд військового містечка №9, а отже до Товариства перейшло право користування не всією земельною ділянкою військового містечка №9, а лише під будівлями і спорудами.

З'ясовано, що в провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва знаходиться справа №826/7573/17 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Будресурси до Міністерства оборони України про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії, предметом спору по якій є земельна ділянка військового містечка №9, будівлі та споруди якого були придбані ТОВ Будівельна компанія Будресурси .

З огляду на викладене суд приходить до висновку про неможливість розгляду даної цивільної справи до розгляду судом справи за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Будресурси до Міністерства оборони України про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії.

Керуючись ст. ст. 10, 15, 57 -61, 201, 208 - 210 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Зупинити провадження у справі за позовом військового прокурора Запорізького гарнізону Південного регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Запоріжжя до ОСОБА_1, треті особи: Бердянська районна державна адміністрація, Управління Держгеокадастру у Бердянському районі Запорізької області, Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Будресурси , про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та повернення її законному користувачу до розгляду судом справи за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Будресурси до Міністерства оборони України про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвала може бути оскаржено через суд першої інстанції до апеляційного суду Запорізької області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня її проголошення.

Суддя А.І. Крамаренко

Дата ухвалення рішення22.11.2017
Оприлюднено18.12.2017
Номер документу70991199
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та повернення її законному користувачу

Судовий реєстр по справі —310/20/17

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Троценко Т. А.

Рішення від 21.02.2021

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Троценко Т. А.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Троценко Т. А.

Ухвала від 22.11.2017

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Крамаренко А. І.

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Крамаренко А. І.

Ухвала від 13.01.2017

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Крамаренко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні