Постанова
від 14.12.2017 по справі 826/10422/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

14 грудня 2017 року № 826/10422/17

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Смолія І.В., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю РОТЕНБЕРГЕР-ЦЕНТР до Головного управління Державної фіскальної служби України у м. Києві про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулось Товариства з обмеженою відповідальністю РОТЕНБЕРГЕР-ЦЕНТР до Головного управління Державної фіскальної служби України у м. Києві про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень від 07.06.2017 року №0026811404 та №0026821404.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оскаржувані податкові повідомлення-рішення прийнято без урахування того, що виконання зобов'язань товариством за договорами з контрагентами підтверджено належними та допустимими первинними та іншими документами, що повністю підтверджує реальність цих господарських операцій. При цьому, отримані товариством та видані ним своїм контрагентам податкові накладні відображені в Єдиному реєстрі податкових накладних; на момент здійснення господарських операцій контрагенти перебували на обліку в якості платника ПДВ без будь-яких обмежень.

В ході судового розгляду даної справи представник позивача позовні вимоги підтримав повністю.

Представник відповідача проти позову заперечив посилаючись на письмові заперечення проти позову.

У зв'язку з наведеним, суд ухвалив здійснювати подальший розгляд справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва встановив наступне.

З матеріалів справи вбачається, що З 20 квітня 2017 року по 26 квітня 2017 року проводилась документальна позапланова виїзна перевірка нашого підприємства ТОВ Ротенбергер-Центр (Код ЄДРПОУ 32710892) з питань дотримання вимог податкового законодавства під час здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з постачальниками ТОВ Смарт-Сейл (Код ЄДРПОУ 39360990), ТОВ Брон Плюс (Код ЄДРПОУ 39427859), ТОВ Гелеонтранс (Код ЄДРПОУ 39588212) за період з 01.10.2014 р. по 30.04.2015 р.

За результатами документальної позапланової виїзної перевірки був складений Акт № 195/26-15-14-04-05/32710892 від 28.04.2017 року.

На підставі Акту винесені податкові повідомлення-рішення - № 0026821404 від 07.06.17 р. про збільшення суми грошового зобов'язання по ПДВ у розмірі 180 329,00 грн. (сума за основним платежем 144 263,00 грн. та штрафними санкціями 36 066,00 грн.); - № 0026811404 від 07.06.17 р. про завищення розміру від'ємного значення суми ПДВ - 54 615,00 грн.

Розглядаючи справу по суті, суд виходить з наступного.

В розумінні пп. 14.1.181 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - ПК України) податковий кредит - це сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов'язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно розділу V цього Кодексу.

У відповідності до пп. а п. 198.1 ст. 198 ПК України, право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

В силу норми п. 198.2 ст. 198 цього Кодексу, датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг або дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Згідно з п. 198.3 ст. 198 ПК України, податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Пунктом 198.6 ст. 198 ПК України встановлено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог статті 201 цього Кодексу) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

Платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках обов'язкові реквізити, перелік яких наведений у п. 201.1 ст. 201 ПК України. Правовий статус податкової накладної закріплений в положеннях норм ст. 201 цього Кодексу.

Виходячи з аналізу наведених норм в сукупності, ПК України визначено окремі випадки, за яких неможливе формування податкового кредиту, зокрема це відсутність зв'язку з господарською діяльністю, фіктивність операцій (відсутність поставок), відсутність податкової правосуб'єктності, відсутність на момент перевірки податкових накладних або видача їх особою, яка не є платником податку на додану вартість. Таким чином, із зазначеного вище також випливає те, що при дослідженні факту здійснення господарської операції, оцінці підлягають відносини безпосередньо між учасниками тієї операції, на підставі якої сформовані дані податкового обліку.

Між тим у своєму листі від 02.06.2011 року № 742/11/13-11 Вищий адміністративний суд України одночасно зазначає, що за відсутності факту придбання товарів чи послуг або в разі якщо придбані товари чи послуги не призначені для використання у господарській діяльності платника податку відповідні суми не можуть включатися до складу витрат для цілей оподаткування податком на прибуток або податкового кредиту з податку на додану вартість навіть за наявності формально складених, але недостовірних документів або сплати грошових коштів.

Разом з тим, сама по собі наявність або відсутність окремих документів, а так само помилки у їх оформленні не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних вбачається, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов'язаннях платника податків у зв'язку з його господарською діяльністю мали місце. Водночас, наявність формально складених, але недостовірних первинних документів, відповідність яких фактичним обставинам спростована належними доказами, не є безумовним підтвердженням реальності господарської операції (про що також було зазначено в листі Вищого адміністративного суду України від 01.11.2011 року № 1936/11/13-11).

За приписами норм п. 44.1 і п. 44.3 ПК України, для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платники податків зобов'язані забезпечити зберігання документів, визначених у пункті 44.1 цієї статті, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а у разі її неподання - з передбаченого цим Кодексом граничного терміну подання такої звітності.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту (абз. 2 п. 44.1 ст. 44 ПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 року №996-ХІV (в редакції на момент спірних правовідносин) (надалі - Закон № 996-ХІV), який визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні, бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

В розумінні Закону №996-ХІV, первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

При цьому згідно п. 2.1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 року № 88, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 червня 1995 року за № 168/704 (в редакції чинній на момент існування спірних правовідносин)(надалі - Положення), яке встановлює порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської звітності підприємствами, їх об'єднаннями та госпрозрахунковими організаціями (крім банків) незалежно від форм власності (підприємства), господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов'язань і фінансових результатів.

Згідно ч. 1 ст. 9 Закону №996-ХІV, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов'язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (ч. 2 ст. 9 Закону №996-ХІV).

Аналіз вищевикладених норм Закону №996-ХІV та норм Положення свідчить про те, що податковий кредит для цілей визначення об'єкта оподаткування податком на додану вартість має бути фактично здійснений і підтверджений належним чином складеними первинними документами, що відображають реальність господарської операції, яка є підставою для формування податкового обліку платника податків, що також було зазначено в листі Вищого адміністративного суду України від 02.06.2011 року № 742/11/13-11.

При цьому, як зазначив Вищий адміністративний суд України в своїх ухвалах від 14.01.2015 року К/9991/72258/12, від 21.10.2014 року № К/800/6170/14 та від 26.08.2014 року № К/800/6501/14, податкове законодавство не встановлює перелік первинних документів, складенням яких мають оформлюватися ті чи інші операції. Разом з тим відповідні первинні документи повинні містити усі необхідні реквізити, визначені частинами першою, другою статті 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні , повну інформацію про виконану господарську операцію та виступати носіями достовірних відомостей про таку операцію та її учасників.

Також істотне значення для встановлення судом факту реальності виконання договору саме із заявленим контрагентом є фактичні обставини укладення та виконання договору, обґрунтованість вибору контрагента.

Як вбачається з матеріалів справи, між ТОВ Ротенбергер-Центр та ТОВ БРОН ПЛЮС був укладений договір купівлі-продажу № 1 від 01.12.2014 року, з ТОВ СМАРТ-СЕЙЛ був укладений договір купівлі-продажу № 1 від 09.10.2014 року а з ТОВ ГЕЛЕОНТРАНС був укладений договір купівлі-продажу № 1 від 16.02.2015 року. В укладених договорах визначені умови поставки: - поставка товару здійснюється на умовах DDP (склад покупця) відповідно до вимог Міжнародних правил щодо тлумачення термінів Інкотермс-2000 ( Інкотермс-2000 .- DDP - поставку здійснює постачальник).

На виконання умов договору №1 від 16.02.2015 позивачем надано копії видаткових накладних № 2502/66 від 25.02.2015 p., № 1303 від 13.03.2015 p., № 2503/65 від 25.03.2015 p., № 604/33 від 06.04.2015 p., № 1404/53 від 14.04.2015 р., копії податкових накладних з квитанціями: № 140 від 25.02.2015 p., № 127 від 13.03.2015 p., № 273 від 25.03.2015 p., № 34 від 06.04.2015 p., № 83 від 14.04.2015 р., копії прибуткових накладних № ПН-0000010 від 25.02.2015 p., № ПН-0000012 від 13.03.2015 p., № ПН-0000014 від 25.03.2015 p., № ПН-0000016 від 06.04.2015 p., № ПН-0000019 від 14.04.2015 р., копії банківських виписок: № 3609 від 12.03.15 p., № 3611 від 13.03.15 p., № 3622 від 26.03.15 p., № 3637 від 07.04.15 p., № 3646 від 15.04.15 p., № 3660 від 27.04.15 р., копії витягу з оборотної-сальдової відомості по балансовому рахунку 631 за 2015 рік.,

Копії видаткова накладна № РН-00075 від 06.03.15 p., № РН-00080 від 06.03.15 p., довіреність № 769 від 17.03.15 p., видаткова накладна № РН-00077 від 02.03.15р., довіреність № 27 від 02.03.15 p., видаткова накладна № РН-00076 від 02.03.15 p., № РН-00079 від 05.03.15 p., довіреність серія ААЕ № 231598, банківські виписки: № 1 від 06.03.15 p., № 187033 від 05.03.15 p., № 743 від 02.03.15 p., № 3191 від 05.03.15р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.04.15 р 29.05.15р., копії банківської виписки № 1 від 06.03.15 p., №187033 05.03.15 p., № 743 від 02.03.15 p., № 3191 від 05.03.15 p., копії видаткова накладна № РН-00095 від 23.03.15 p., №PH-00084 від 13.03.15 p., довіреність № 32 від 13.03.15 p., видаткова накладна № РН-00094 від 23.03.15 p., довіреність № 101 від 23.03.15 p., видаткова накладна № РН-00091 від 18.03.15 p., довіреність № 37 від 18.03.15 p., довіреність № 243 від 13.03.15 p., видаткова накладна № РН-00086 від 13.03.15 p., банківські виписки № 1403 від 16.03.15 p., № 1392 від 16.03.15 p., № 370 від 20.03.15 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.03.15 р. по 30.04.15р., копії банківські виписки № 370 від 20.03.15 p., № 1403 від 16.03.15 p., №1392 від 16.03.15 р.

Копії видаткова накладна № РН-00103 від 01.04.15р., довіреність № 35 від 31.03.15 p., видаткова накладна № РН-00106 від 01.04.15р., довіреність № 29 від 01.04.15 p., видаткова накладна № РН-00107 від 01.04.15р., довіреність № 287 від 25.03.15 p., видаткова накладна № РН-00096 від 25.03.15р., довіреність № 288 від 25.03.15 p., видаткова накладна № РН-00097 від 25.03.15р., № РН-00099 від 26.03.15 p., № РН-00101 від 26.03.15 p., довіреність № 697 від 26.03.15 p., видаткова накладна № РН-00102 від 30.03.15 p., довіреність № 21 від 27.03.15 p., банківські виписки № 109 від 31.03.15 p., № 115 від 02.04.15 p., № 31 від 25.03.15 p., № 4050 від 26.03.15 p., № 4096 від 31.03.Г5 p., № 268 від 27.03.15р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.03.15 р. по 30.04.15р., копії банківської виписки № 109 від 31.03.15 p., № 115 від 02.04.15 p., № 31 від 25.03.15 p., № 4050 від 26.03.15 p., № 4096 від 31.03.15 p., №268 від 27.03.15 p.

Копії видаткова накладна № РН-00124 від 15.04.15 p., довіреність № 25 від 15.04.15 p., видаткова накладна № РН-00123 від 14.04.15 p., довіреність № 34 від 14.04.15 p., № 173 від 10.04.15 p., видаткова накладна № РН-00122 від 10.04.15 p., № РН-00121 від 09.04.15 p., довіреність № 109 від 09.04.15 p., видаткова накладна № РН-00120 від 09.04.15 p., № РН-00117 від 08.04.15 p., банківські виписки № 42 від 14.04.15 p., № 316 від 09.04.15 p., № 296 від 09.04.15 p., № 585 від 09.04.15 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.04.15 р. по 30.05.15р., копії банківських виписок № 42 від 14.04.15 p., № 316 від 09.04.15 p., № 296 від 09.04.15 p., № 585 від 09.04.15 р.

Копії видаткова накладна № РН-00137 від 24.04.15 p., довіреність № 182 від 24.04.15 p., видаткова накладна № РН-00136 від 24.04.15 p., № РН-00131 від 21.04.15 p., довіреність № 134 від 21.04.15 p., видаткова накладна № РН-00129 від 20.04.15 p., довіреність № 73 від 20.04.15 p., видаткова накладна № РН-00127 від 16.04.15 p., довіреність № 461 від 16.04.15 p., банківські виписки № 63 від 24.04.15 p., № 333 від 24.04.15 p., 2538 від 21.04.15 p., № 1748 від 20.04.15 p., № 1760 від 22.04.15 p., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.04.15 р. по 29.05.15р., копії банківських виписок № 63 від 24.04.15 p., № 333 від 24.04.15 p., № 2538 від 21.04.15 p., № 1748 від 20.04.15 p., № 1760 від 22.04.15р., копії договору купівлі-продажу № 1 від 09.10.2014 р., копії видаткових накладних: № 910/50 від 09.10.14 р, № 3010/144 від 30.10.14 p., № 1011/50 від 10.11.14 p., № 2111/39 від 21.11.14 р., копії прибуткових накладних: № ПН-0000108 від 09.10.14 p., № ПН-0000111 від 30.10.14 p., № ПН-0000112 від 10.11.14 p., № ПН-0000115 від 21.11.14 р., копії Витягу з Єдиного реєстру податкових накладних на запит від 23.10.14 р, 14.11.14 p., 25.11.14 p., 08.12.14 p., копії довіреність серії ААЕ № 231846 від 14.10.14 p., видаткова накладна № РН-00550 від 14.10.14 p., № РН-00546 від 09.10.14 p., № РН- 00547 від 09.10.14 p., № РН-00549 від 14.10.14 p., № РН-00554 від 16.10.14 p., № РН-00555 від 16.10.14 p., довіреність № 360 від 16.10.14 p., видаткова накладна № РН-00557 від 16.10.14 p., довіреність № 362 від 16.10.14 p., видаткова накладна № РН-00559 від 17.10.14 p., довіреність № 659 від 17.10.14 p., довіреність № 1012 від 17.10.14 p., видаткова накладна. № РН-00560 від 17.10.14 p., № РН-00561 від 17.10.14 p., довіреність № 1701 від 17.10.14 p., видаткова накладна № РН-00563 від 21.10.14 p., довіреність № 3484 від 21.10.14 p., № 158 від 22.10.14 p., видаткова накладна № РН-00564 від 22.10.14. p., № РН-00565 від 22.10.14. p., № РН-00566 від 22.10.14.р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.10.14 р. по 31.12.14р.

Копії видаткова накладна № РН-00594 від 06.11.14 p., довіреність № ЦД000000203 від 06.11.14 p., № 36 від 03.11.14 p., видаткова накладна № РН-00584 від 03.11.14 p., довіреність № 1476 від 30.10.14 p., видаткова накладна № РН-00579 від 30.10.14 p., довіреність № 166 від 30.10.14 p., видаткова накладна № РН-00580 від 30.10.14 p., № РН-00582 від 31.10.14 p., № РН-00585 від 03.11.14 p., № РН-00586 від 04.11.14 p., довіреність № 31 від 04.11.14 p., видаткова накладна № РН-00587 від 04.11.14 p., № РН-00588 від 05.11.14 p., довіреність № 1511 від 05.11.14 p., видаткова накладна № РН-00589 від 05.11.14 p., довіреність № 1575 від 04.11.14 p., видаткова накладна № РН-00590 від 05.11.14 p., № РН-00592 від 05.11.14 p., № РН-00593 від 06.11.14 p., довіреність № 404 від 10.11.14 p., видаткова накладна № РН-00595 від 10.11.14р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.10.14 р. по 31.12.14р., 49. Дві копії видаткової накладної № РН-00611 від 18.11.14 p., довіреність ААЕ № 231737, видаткова накладна № РН-00610 від 18.11.14 p., довіреність № 1434 від 18.11.14 p., видаткова накладна № РН-00609 від 14.11.14 p., довіреність № 136 від 14.11.14 p., серія ААЕ № 231732 від 14.11.14 p., видаткова накладна № РН-00606 від 14.11.14 p., № РН-00604 від 13.11.14 p., довіреність серії КВК № 007305 від 13.11.14 p., видаткова накладна № РН-00601 від 13.11.14 p., № РН-00597 від 10.11.14 p., № РН-00598 від 11.11.14 p., довіреність № 730 від 10.11.14 p., № РН-00599 від 11.11.14 p., довіреність № 342 від 11.11.14 .p., видаткова накладна № РН-00616 від 20.11.14 p., довіреність № 771 від 19.11.14 p., № 752 від 14.11.14 p., видаткова накладна № РН-00608 від 14.11.14 p., № РН-00618 від 21.11.14 p., № РН-00690 від 29.12.14 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.11.14 р. по 31.12.14р., копії видаткова накладна № РН-00654 від 09.12.14 p., довіреність № 3556 від 09.12.14 p., видаткова накладна № РН-00652 від 09.12.14 p., довіреність № 1208 від 08.12.14 p., № 369 від 01.12.14 p., видаткова накладна № РН-00637 від 02.12.14 p., № РН-00628 від 26.11.14 p., довіреність № 80 від 26.11.14 p., видаткова накладна № РН-00635 від 28.11.14 p., довіреність № 967 від 28.11.14 p., видаткова накладна № РН-00627 від 25.11.14 p., довіреність № 45 від 25.11.14 p., видаткова накладна № РН-00621 від 24.11.14 p., довіреність № 241114/10 від 24.11.14 p., № 115 від 21.11.14 p., видаткова накладна № РН-00620 від 21.11.14 p., № РН-00624 від 24.11.14 p., довіреність № 191 від 27.11.14 p., видаткова накладна № РН-00630 від 27.11.14 p., довіреність № 56 від 27.11.14 p., видаткова накладна № РН-00631 від 27.11.14 p., № РН-00626 від 25.11.14 p., № РН-00633 від 28.11.14 p., № РН-00636 від 02.12.14 p., № РН-00694 від 30.12.14 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.11.14 р. по 31.12.14р.

На виконання умов договору купівлі-продажу № 1 від 01.12.2014 р. позивачем надано копії видаткові накладні: № 412/9 від 04.12.14 p., № 1212/39 від 12.12.14 p., № 1912/40 від 19.12.14 p., №1201/32 від 12.01.15p., №2301/31 від 23.01.15 p., №202/31 від 02.02.15 p.,копії прибуткові накладні: №ПН-0000118 від 04.12.14p., №ПН-0000120 від 12.12.14 p., № ПН-0000122 від 19.12.14 p., №ПН-0000001від 12.01.15 p., № ПН-0000005 від 23.01.15 p., № ПН-0000006 від02.02.15р., копії податкової накладної № 193 від 23.01.15 p., № 75 від 12.01.15 p., № 35 від 02.02.15 р, витяг з Єдиного реєстру податкових накладних на запит від 26.12.14 p., 16.01.15 р., копії видаткові накладні № РН-00642 від 05.12.14 p., довіреність № 1522 від 05.12.14 p., серії ААЕ № 231750 від 05.12.14 p., видаткова накладна № РН-00645 від 05.12.14 p., № РН-00655 від 10.12.14 p., довіреність № 1302 від 03.12.14 p., видаткова накладна № РН-00653 від 09.12.14 p., довіреність № 858 від 09.12.14 p., видаткова накладна № РН-00650 від 08.12.14 p., довіреність № 202 від 08.12.14 p., видаткова накладна № РН-00648 від 05.12.14 p., довіреність № 664 від 05.12.14 p., № 840 від 05.12.14 p., видаткова накладна № РН-00644 від 05.12.14 p., № РН-00641 від 04.12.14 p., довіреність № 382 від 04.12.14 p., видаткова накладна № РН-00643 від 05.12.14 p., довіреність № 356 від 05.12.14 p., видаткова накладна № РН-00647 від 05.12.14 p., № РН-00649 від 08.12.14 p., № РН-00651 від 09.12.14 p., № РН-00657 від 10.12.14 p., № РН-00683 від 24.12.14 p., довіреність № 376 від 24.12.14 p., видаткова накладна № РН-00692 від 29.12.14 p., № РН-00656 від 10.12.14 p., довіреність серії ААЕ № 231584 від 16.02.15 p., видаткова накладна № РН-00060 від 16.02.15 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.12.14 р. по 31.12.14р., копії видаткова накладна № РН-00660 від 12.12.14 p., довіреність № 707 від 12.12.14 p., видаткова накладна № РН-00663 від 15.12.14 p., довіреність № 1 від 15.12.14 p., видаткова накладна № РН-00666 від 16.12.14 p., № РН-00670 від 17.12.14 p., № РН-00671 від 17.12.14 p., довіреність № ЦД000000242 від 17.12.14 p., видаткова накладна № РН-00673 від 18.12.14 p., № РН-00674 від 18.12.14 p., довіреність № 6062 від 17.12.14 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.12.14 р. по 31.12.14р., видаткові накладні № РН-00681 від 24.12.14 p.,t довіреність серії ААЕ № 231566 від 23.12.14 p., видаткова накладна № РН-00680 від 22.12.14 p., довіреність № ЦЦ000000246 від 22.12.14 p., видаткова накладна № РН-00685 від 26.12.14 p., довіреність № 452 від 26.12.14 p., № 1756 від 19.12.14 p., видаткова накладна № РН-00676 від 19.12.14 p., № РН-00688 від 26.12.14 p., довіреність № 236 від 26.12.14 p., видаткова накладна № РН-00682 від 24.12.14 p., № РН-00686 від 26.12.14 p., № РН-00691 від 29.12.14 p., № РН-00689 від 29.12.14 p., довіреність серії АА № 065724 від 29.12.14 p., видаткова накладна № РН-00006 від 13.01.15 p., довіреність № 3 від 12.01.15 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.12.14 р. по 31.12.14р., копії видаткова накладна № РН-00009 від 16.01.15 p., довіреність № ЗД-4703 від 16.01.15 p., видаткова накладна № РН-00005 від 12.01.15p., № РН-00016 від 21.01.15 p., № РН-00001 від 12.01.15 p., довіреність № 1 від 12.01.15 p., видаткова накладна № РН-00003 від 12.01.15 p., довіреність № 1 від 12.01.15 p., видаткова накладна № РН-00010 від 16.01.15 p., довіреність № 1 від 16.01.15 p., видаткова накладна № РН-00008 від 16.01.15 p., № РН-00015 від 21.01.15 p., довіреність № 20 від 26.01.15 p., № К-7 від 19.01.15 p., видаткова накладна № РН-00011 від 19.01.15 p., № РН-00014 від 20.01.15 p., довіреність № 14 від 20.01.15 p., видаткова накладна № РН-00012 від 20.01.15 p., доручення № 993 від 19.01.15 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.01.15 р. по 28.02.15р., копії видаткова накладна № РН-00044 від 04.02.15 p., довіреність № 309 від 28.01.15 p., видаткова накладна № РН-00035 від 02.02.15 p., довіреність № 12 від 30.01.15 p., видаткова накладна № РН-00034 від 30.01.15 p., довіреність № 347 від 30.01.15 p., видаткова накладна № РН-0'0024 від 26.01.15 p., довіреність № ЦЦ000000007 від 26.01.15 p., видаткова накладна № РН-00026 від 26.01.15 p., довіреність № 372 від 26.01.15 p., видаткова накладна № РН-00027 від 28.01.15 p., довіреність № 8 від 28.01.15 p., № 037 від 28.01.15 p., видаткова накладна № РН-00028 від 29.01.15 p., № РН-00032 від 30.01.15 p., довіреність № 910 від 28.01.15 p., № 21 від 29.01.15 p., видаткова накладна № РН-00029 від 29.01.15 p., № РН-00021 від 23.01.15 p., довіреність № 8 від 23.01.15 p., видаткова-накладна № РН-00022 від 23.01.15 p., довіреність № 11 від 23.01.15 p., видаткова накладна № РН-00020 від 23.01.15 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.01.15 р. по 28.02.15р., копії видаткова накладна № РН-00054 від 11.02.15 р„ довіреність № 121 від 10.02.15 p., № 23 від 02.02.15 p., видаткова накладна № РН-00036 від 02.02.15 p., № РН-00042 від 03.02.15 p., довіреність № 0099 від 03.02.15 p., видаткова накладна № РН-00043 від 04.02.15 p., довіреність № 95 від 04.02.15 p., видаткова накладна № РН-00048 від 06.02.15 p., довіреність № 12 від 06.02.15 p., видаткова накладна № РН-00049 від 06.02.15 p., довіреність № 141 від 06.02.15 p., видаткова накладна № РН-00051 від 09.02.15 p., довіреність № 33 від 09.02.15 p., видаткова накладна № РН-00052 від 10.02.15 p., № РН-00053 від 10.02.15 p., № РН-00055 від 11.02.15 р., копії виписки руху товару з програми 1С: з 01.02.15 р. по 31.03.15р., копії декларації з ПДВ за жовтень та грудень 2014 року, січень - квітень 2015 року. 18 881,00 грн.

За результатами дослідження вище перелічених первинних та інших документів суд дійшов висновку, що вони оформлені у відповідності до вимог Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 № 996-ХІV та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88, та в повній мірі відображають зміст і характер вчинених господарських операцій.

Відповідно, висновки викладені в акті Головного управління ДФС у м. Києві № 195/26-15-14-04-05/32710892 від 28.04.2017 року щодо неправомірності формування ТОВ РОТЕНБЕРГЕР-ЦЕНТР податкового кредиту у вказаний період документально та нормативно не підтверджуються.

Що стосується вироку Обухівського районного суду Київської області по справі №372/812/І6-к засуджено засновника та директора ТОВ ГОРСАН за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27. ч. 1 ст. 205. ч. 2 ст. 205-1 Кримінального кодексу України, суд зазначає наступне.

Відповідно до вироків Печерського районного суду м. Києва від 08 квітня 2015 року №757/11168/15-к засуджено засновника та директора ТОВ Старт-Сейл ОСОБА_1; Солом'янського районного суду м. Києва від 03 березня 2016 року №760/1843/16-к засуджено засновника та директора ТОВ Гелеонтранс ОСОБА_2; Ірпінського міськрайонного суду Київської області від 04 березня 2016 року №367/6381/15-к засуджено засновника та директора ТОВ Гелеотранс ОСОБА_3 за ст. 15 ,27, ч.1 ст. 205 ч 2,205-1 КК України, тобто за умисні дії, які виразились у пособництві фіктивному підприємству, тобто придбанні суб'єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, а також у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб.

Суд вважає, що зазначений доказ є свідченням порушення керівниками та засновниками контрагентів позивача вимог законодавства України, проте не є доказом відсутності господарської діяльності у позивача за договором, що укладений між позивачем та контрагентами.

Крім того, у зазначених вироках відсутні будь-які посилання про безтоварність господарських операцій за договорами, що укладались позивачем з товариствами, а отже до уваги не приймаються.

Згідно частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до ст.94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 69, 70, 71, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю РОТЕНБЕРГЕР-ЦЕНТР задовольнити.

Визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення від 07.06.2017 року №0026811404 та №0026821404.

Присудити на користь Товариства з обмеженою відповідальністю РОТЕНБЕРГЕР-ЦЕНТР (код ЄДРПОУ 32710892) понесені ними витрати по сплаті судового збору у розмірі 3 524,16 (три тисячі п'ятсот двадцять чотири гривні 16 коп.) за рахунок асигнувань Головного управління Державної фіскальної служби України у м. Києві.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя І.В. Смолій

Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено18.12.2017
Номер документу71055466
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/10422/17

Постанова від 15.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 13.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 19.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 25.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 25.04.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Ухвала від 29.03.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Ухвала від 19.02.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Троян Н.М.

Ухвала від 23.01.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Троян Н.М.

Постанова від 14.12.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні