Рішення
від 12.12.2017 по справі 904/9019/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.12.2017 Справа № 904/9019/17

за позовом Дніпропетровського обласного спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства протипожежних робіт Добровільного пожежного товариства України

до Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Павлоградвугілля"

про стягнення 31 670,12 грн.

Суддя Юзіков С.Г.

Представники:

Позивача - ОСОБА_1, дов. № б/н від 16.01.17р.

Відповідача - ОСОБА_2, дов. № ББУ/ПУ67/ГК/17 від 03.05.17р.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просив стягнути з Відповідача 31 670,12 грн., з яких: 17 868,00 грн. - основного боргу, 10 199,94 грн. - неустойки, 3 602,19 грн. - 3 % річних, мотивуючи невиконанням Відповідачем умов Договору в частині своєчасної оплати виконаних робіт.

Відповідач подав заяву про застосування позовної давності, в якій посилається на те, що Позивач у своїй заяві посилається лише на наявність Актів виконаних робіт і надає їх суду в якості письмових доказів, зокрема Акти здачі-приймання робіт за №400473 та 400240, які за календарною датою підписання від 28.10.15р., то останнім днем для його оплати є 28.12.15р., а відповідно право застосування стягнення неустойки виникає у Позивача з наступного дня, тобто з 29.12.15р. Таким чином, останнім днем звернення з позовом про стягнення неустойки відповідно до ч.2. ст. 258 ЦК України є 29.12.16р.

Відповідач позов заперечує, мотивуючи тим, що Позивачем у якості доказів надання послуг та виникнення у Відповідача обов'язку щодо оплати вартості виконаних робіт надано лише акти здачі-приймання робіт, в той час, як умовами договору передбачено надання рахунку на оплату.

Від Позивача надійшла заява про зменшення позовних вимог, в якій останній посилається на допущені помилки при розрахунку 3% річних, а також відмовляється від позовної вимоги в частині стягнення пені, таким чином, Позивач просить стягнути з Відповідача 17 868,00 грн. - основного боргу та 969,28 грн. - 3 % річних.

Справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

12.10.15р. ПАТ "ДТЕК Павлоградвугілля" (Відповідач, Замовник) з Дніпропетровським обласним спеціалізованим ремонтно-будівельним підприємством протипожежних робіт Добровільного пожежного товариства України (Позивач, Підрядник) укладено договір підряду №49-ПУ-ЦП, за п.1.1. якого Підрядчик зобов'язується в порядку та на умовах, визначених даним Договором, своїми силами та коштами, з використанням своїх матеріалів та устаткування на свій ризик виконати роботи по проектуванню та самої вогнезахисної обробки складу "ДСА-1" дерев'яних конструкцій приміщень, що на горищі будівлі їдальні та частини АБК (бані) за адресою: Павлоградській р-н, с. Вербки, вул. Шахтарська 8 загальною площею 1207,0 кв.м.

Вартість робіт відповідно до договірної ціни складає - 14 890,00 грн., ПДВ - 2 978,00 грн., загальна вартість робіт, включаючи ПДВ складає 17 868,00 грн. (п.2.2. Договору).

Відповідно до п.2.3. Договору форма оплати: безготівкова. Оплата робіт здійснюється Замовником шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Підрядника, відповідно до рахунку-фактури, наданого Підрядником.

Оплата послуг здійснюється по рахунку Підрядника на підставі Акта приймання-передачі виконаних робіт, підписаного уповноваженими представниками Сторін, наступним чином: впродовж п'яти календарних днів після підписання Акта приймання-передачі виконаних робіт Замовник перераховує на рахунок Підрядника суму ПДВ (2 978,00 грн.), впродовж 60 (шести десяти) календарних днів після підписання Акта приймання-передачі виконаних робіт Замовник перераховує на рахунок Підрядника решту суми (14 890,00 грн.) (п.2.4. Договору).

Згідно з п.4.1. Договору приймання Замовником виконаних Підрядником робіт оформлюється актом приймання - здачі виконаних робіт.

Замовник впродовж 5-ти робочих днів з моменту отримання акту приймання-передачі повинен підписати акт або надати мотивовану відмову від підписання акту. Підписання акту приймання-передачі Замовником є підтвердженням відсутності претензій з його сторони до якості та кількості виконаних робіт (п. 4.2. Договору).

Відповідно до п. 5.2.2. Договору Замовник зобов'язується прийняти виконані Підрядником роботи, з оформленням Акту приймання виконаних робіт.

Пунктом 5.2.4. Договору встановлено обов'язок Замовника своєчасно оплатити виконані роботи у розмірі, в строк та в порядку встановленому даним Договором.

Договір вважається укладеним та набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до 31.12.2015р. (п.10.1 Договору).

За даними Позивача, за Договором він виконав робіт на загальну суму 17 868,00 грн., що підтверджується Актами приймання-передачі виконаних робіт №40073, №400240, підписаними Сторонами 28.10.15р. без зауважень та Актом прийняття виконаних робіт з вогнегасного оброблення №026 від 11.11.15р. Відповідач, в свою чергу, зобов'язання за Договором не виконав, за виконані роботи не розрахувався у зв'язку з чим за ним обліковується борг у розмірі 17 868,00 грн. з ПДВ.

З посиланням на ч. 2 ст. 625 ЦК України, на прострочений борг Відповідача Позивач нарахував 3% річних - 969,28 грн. за період прострочки з 28.10.15р. по 17.10.17р.

Наведені обставини стали причиною звернення Позивачем з позовом та є предметом спору у даній справі.

За своєю правовою природою укладений сторонами договір є змішаним договором на виконання проектних робіт та договору будівельного підряду.

Згідно з ч. 1 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Статтею 193 ГК України визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його не виконання або виконання з порушенням умов, які визначені змістом зобов'язання. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ст.530 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач позов заперечує з наведених вище підстав.

Суд не приймає заперечення Відповідача, оскільки дані заперечення спростовуються матеріалами справи, а саме Відповідач підписав Акти приймання-передачі та Акт прийняття виконаних робіт з вогнегасного оброблення, які є документом первинного бухгалтерського обліку. Водночас, рахунок-фактура є документом, який містить певну інформацію (зокрема - платіжні реквізити, на які потрібно перерахувати кошти), і ненадання цього документу не є відкладальною умовою в розумінні ст. 212 ЦК України та не є простроченням кредитора в розумінні ст. 613 ЦК України. Крім того, відсутність рахунків та податкових накладних не спростовує наявності у замовника обов'язку з оплати виконаної роботи, який у розумінні статті 854 ЦК України виникає на підставі самого факту її остаточної здачі (прийняття Відповідачем). До того ж, Відповідач, за потреби, міг звернутися до Позивача за наданням рахунку на оплату після виконання робіт. Отже, неотримання рахунку-фактури Відповідачем не звільняє Відповідача від обов'язку виконати грошове зобов'язання у визначений договором або законодавством строк.

Перевіривши розрахунки Позивача, господарський суд визнає обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи, розрахунки Позивача в частині нарахування основного боргу - 17 868,00 грн. Розрахунок річних Позивачем проведено невірно, за перерахунком суду за період прострочення з 28.12.15р. по 17.10.17р. 3 % річних становлять - 967,81 грн.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню у розмірі 17 868,00 грн. - основного боргу, 967,81 грн. - 3 % річних, решта позовних вимог не підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 49 ГПК України господарські витрати у справі слід покласти на обидві сторони, пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. 33, 34, 44, 49, 75, 82-84, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Павлоградвугілля", 51400, м.Павлоград, вул. Леніна, 76 (код 00178353) на користь Дніпропетровського обласного спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства протипожежних робіт Добровільного пожежного товариства України, 49089, м. Дніпро, вул. Енергетична, 18 (код 00182877) 17 868,00 грн. - основного боргу, 967,81 грн. - 3 % річних, 1599,88 грн. - судового збору.

У решті позову відмовити.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання його повного тексту, якщо не буде оскаржено в апеляційному порядку.

Повний текст рішення виготовлено 18.12.2017

Суддя С.Г. Юзіков

Дата ухвалення рішення12.12.2017
Оприлюднено21.12.2017

Судовий реєстр по справі —904/9019/17

Судовий наказ від 14.02.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 14.02.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Постанова від 12.02.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 04.01.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Пархоменко Наталія Володимирівна

Рішення від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні