Рішення
від 16.02.2010 по справі 2-123/2010
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Комсомольський міський суд Полтавської області

м. Комсомольськ, вул. Гірників, 17, 39800, (05348) 2-21-82

Справа № 2-123/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 лютого 2010 року Комсомольський міський суд

Полтавської області

в складі: головуючого судді Крикливого В.В.

при секретарі Клімовій С.І.

з участю позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Комсомольську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої злочином,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду із зазначеним позовом до відповідача, в якому просить стягнути з ОСОБА_2 завдану їй майнову шкоду в розмірі 5815 грн. та моральну шкоду в сумі 50000 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що за вироком Комсомольського міського суду Полтавської області від 17.09.2009 р. відповідач засуджений за ч.1 ст.187 КК України до 3 років 6 місяців позбавлення волі. Своїми протиправними діями ОСОБА_2 заподіяв позивачу майнової шкоди, яка виразилась у витратах на лікування 500 грн., викраденні особистого майна на суму 5315 грн.; а також моральної шкоди, яка проявилась відчуттям фізичного болю, в зв'язку із ушкодженням здоров я, втратою душевного спокою через протиправну поведінку відповідача та викрадення останнім особистих документів тощо. Моральну шкоду ОСОБА_1 оцінює розміром в 50000 гривень.

В судовому засіданні позивач наполягала на задоволенні позову в повному обсязі з підстав викладених в позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_2 до суду не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. Будучи допитаним за судовим дорученням за місцем відбування покарання, позов визнав повністю, справу просив розглянути за його відсутності.

Заслухавши пояснення осіб, що беруть участь у справі, дослідивши письмові докази, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 1177 ЦК України майнова шкода, завдана майну фізичної особи внаслідок злочину, відшкодовується державою, якщо не встановлено особу, яка вчинила злочин.

Вина ОСОБА_2 у вчиненні розбійного нападу на позивача ОСОБА_1 встановлена вироком суду, і відповідно до ч.3 ст.61 ЦПК України не підлягає доведенню при розгляді цивільної справи, у якій беруть участь ті самі особи.

Відповідно до вироку Комсомольського міського суду від 17.08.2009 р., яким ОСОБА_2 засуджено до 3 років 6 місяців позбавлення волі, в результаті розбійного нападу вчиненого останнім потерпілій ОСОБА_1 було заподіяно майнової шкоди загальною сумою 5315 грн. та легкі тілесні ушкодження.

Беручи до уваги доведеність вини відповідача, суд вважає, що з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 підлягає стягненню завдана майнова шкода в сумі 5315 грн. В частині стягнення 500 грн., які зі слів позивача були витрачені нею на лікування (медичне обстеження, рентген, ліки), суд вважає за необхідне відмовити, оскільки суду не надано належних та допустимих доказів, що підтверджували б понесення позивачем вказаних витрат.

Вирішуючи питання про відшкодування моральної шкоди, суд виходить з наступного:

Відповідно до ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її права. Згідно з положенням ч.1 ст.1167 ЦК України, моральна шкода відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Розмір відшкодування моральної шкоди, відповідно до роз'яснень, що містяться в п.9 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової ) шкоди» , суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань, яких зазнала позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості.

Обґрунтовуючи наявність і розмір моральної шкоди, ОСОБА_1 зазначила, що через неправомірні дії відповідача зазнала не лише фізичного болю, вона також втратила відчуття душевного спокою, а пережите страхіття вкрай підірвало її життєві сили. В стані нервового потрясіння позивач перебуває до цього часу.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов'язковому з'ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача, та вини останнього в її заподіянні.

Факт заподіяння моральної шкоди на думку суду є доведеним і очевидним, оскільки є наслідком злочинних дій з боку відповідача ОСОБА_2

Вирішуючи питання про розмір відшкодування, суд приймає до уваги тяжкість заподіяної травми, характер, обсяг та тривалість фізичних страждань, яких зазнала позивач. Разом з тим, суд приймає до уваги, що позивачем не надано доказів на підтвердження суттєвих змін, що відбулися в житті через отриману травму - зміну свого звичайного способу життя, тощо.

Моральна шкода, на думку суду, полягає саме в фізичних стражданнях через відчуття болю та необхідності відновлення попереднього стану, тому виходячи з засад розумності та справедливості, враховуючи також майновий стан відповідача та реальну можливість відшкодування завданої ним шкоди, суд вважає, що розмір суми, достатньої для компенсації заподіяної моральної шкоди має становити 12000 грн.

Судові витрати у справі відповідно до вимог ст.88 ЦПК України покладені судом на сторону відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.23, ч.1 ст.1167, ст.1177 ЦК України, ст.ст. 213, 215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 відшкодування майнової шкоди в розмірі 5315 грн. та відшкодування моральної шкоди в розмірі 12000 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави державне мито в розмірі 59 грн. 50 коп. на рахунок УДК у м. Комсомольську витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120 грн.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Полтавської області через Комсомольський міський суд.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя: підпис ОСОБА_3

З оригіналом вірно:

Суддя В.В. Крикливий

СудКомсомольський міський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення16.02.2010
Оприлюднено23.12.2017
Номер документу71184045
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-123/2010

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 04.05.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 08.02.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Безпрозванний В. В.

Рішення від 16.02.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 17.09.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 27.01.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 17.09.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 24.12.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 10.12.2009

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні