Постанова
від 12.12.2017 по справі 910/26428/15
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" грудня 2017 р. Справа№ 910/26428/15

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Станіка С.Р.

суддів: Куксова В.В.

Михальської Ю.Б.

Представники:

Від апелянта (заявника): Бурвікова І.Ю.

Від позивача: Бурвікова І.Ю.

Від відповідача: не з'явився.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали апеляційної скарги філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі №910/26428/15 про заміну сторони у виконавчому провадженні (суддя Мельник В.І.)

За заявою філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо"

про заміну сторони у виконавчому провадженні

у справі №910/26428/15

за позовом Національної радіокомпанії України

до Державного підприємства "Державний академічний оркестр "РадіоБенд Олександра Фокіна"

про спонукання до укладення Додаткової угоди.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі № 910/26428/15 у задоволенні заяви філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" про заміну сторони її правонаступником - відмовлено.

Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що згідно матеріалів справи заявником не надано належних та допустимих доказів, які б свідчили, що заявник є правонаступником позивача.

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою місцевого господарського суду, апелянт - філія Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просила ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі № 910/26428/15 - скасувати.

Доводи апеляційної скарги зводяться до того, що судом першої інстанції неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, висновки, зроблені судом в оскаржуваній ухвалі, не відповідають обставинам справи, оскаржувана апелянтом ухвала прийнята з порушенням та неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права.

Апелянт наголошував на тому, що судом першої інстанції не було враховано, що згідно зведеного передавального акту необоротних активів, оборотних активів та зобов'язань Національної телекомпанії України (об'єднаної) до ПАТ Національна суспільна телерадіокомпанія України , затвердженого наказом Держкомтелерадіо від 17.01.2016 № 3, філію наділено усіма правами та обов'язками, зокрема філія є кредитором відповідача та балансоутримувачем по договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 6371 від 31.01.2013, оскільки на її баланс було передано всі балансові рахунки, матеріальні цінності, активи та зобов'язання.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями, апеляційну скаргу філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі №910/26428/15 про заміну сторони у виконавчому провадженні, передано на розгляд колегії суддів Київського апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Станік С.Р., судді Михальська Ю.Б., Куксов В.В.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 06.12.2017 апеляційну скаргу філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі №910/26428/15 про заміну сторони у виконавчому провадженні прийнято до розгляду та порушено апеляційне провадження, розгляд призначено на 12.12.2017.

В судовому засіданні 12.12.2017 представник апелянта (який є і представником позивача) підтримав доводи апеляційної скарги, просив скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі № 910/26428/15, як таку, що винесена всупереч норм матеріального та процесуального права.

Відповідач в судове засідання 12.12.2017 представників не направив, про причини неявки суд не повідомив. Про розгляд справи повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали справи, враховуючи, що всі сторони були повідомлені про судовий розгляд, в матеріалах справи наявний обсяг документів для розгляду справи за апеляційною скаргою, неявка представників відповідача, не перешкоджає розгляду апеляційної скарги по суті, з метою дотримання процесуальних строків розгляду апеляційної скарги на рішення місцевого господарського суду, визначених ст. 102 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія вважає можливим розглянути апеляційну скаргу за наявними у справі матеріалами без участі представників відповідача та Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Частиною п'ятою статті 106 Господарського процесуального кодексу України визначено, що апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Статтею 99 Господарського процесуального кодексу України визначено, що в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Згідно з статтею 101 Господарського процесуального кодексу України, у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі. В апеляційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, дослідивши докази, проаналізувавши правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, оцінивши наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Київський апеляційний господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення апеляційної скарги з огляду на наступне. .

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.11.2015 у справі № 910/26428/15 припинено провадження у справі за позовом Національної радіокомпанії України до Державного підприємства "Державний академічний оркестр "РадіоБенд Олександра Фокіна", стягнуто з Державного підприємства "Державний академічний оркестр "РадіоБенд Олександра Фокіна" на користь Національної радіокомпанії України 1 218,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

20.11.2015 Відділом державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у місті Києві було відкрито виконавче провадження № 449408051 з примусового виконання наказу господарського суду міста Києва № 910/26428/15 від 09.11.2015.

25.08.2015 наказом Державного комітету телебачення і радіомовлення № 201 припинено діяльність Національної радіокомпанії України шляхом приєднання до Національної телекомпанії України.

27.10.2015 наказом Національної телекомпанії України № 218 вирішено створити філію Національної телекомпанії України "Центральна дирекція "Українське радіо".

03.12.2015 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Корольчук О.С. зареєстровано положення про філію НТКУ "Центральна дирекція "Українське радіо".

Згідно з п. 1.1 статуту Національної телекомпанії України НТКУ є правонаступником майна, прав і обов'язків, в т.ч., Національної радіокомпанії України.

15.01.2016 наказом Національної телекомпанії України № 56 наділено філію НТКУ "Центральна дирекція "Українське радіо" усіма правами та обов'язками відповідно до передавального акта Національної радіокомпанії України, затвердженого наказом Державного комітету телебачення і радіомовлення України від 15.01.16 № 29, зокрема правом виступати стороною від імені НТКУ в усіх правочинах, які вчинялись Національною радіокомпанією України, правонаступником яких є НТКУ; вирішено передати після підписання відповідного акту приймання-передачі філії НТКУ "Центральна дирекція "Українське радіо" балансові рахунки, матеріальні цінності, активи та зобов'язання, які перейшли до НТКУ як правонаступника Національної радіокомпанії України, затвердженого наказом Державного комітету телебачення і радіомовлення України від 15.01.16 № 29.

Крім того, 15.01.2016 наказом Державного комітету телебачення і радіомовлення України № 29 затверджено передавальний акт Національної радіокомпанії України. Вирішено подати передавальний акт в установленому порядку державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення зазначеної юридичної особи, оформити передачу Національній телекомпанії України майна Національної радіокомпанії України шляхом укладання акту приймання-передачі. Закріплено майно Національної радіокомпанії України, відображене у передавальному акті, за Національною телекомпанією України на праві оперативного управління.

Відповідно до передавального акту балансових рахунків, матеріальних цінностей, активів та зобов'язань Національної радіокомпанії України до Національної телекомпанії України останній передано, в т.ч., заборгованість за ухвалою Господарського суду міста Києва у справі № 910/26428/15 від 09.11.15.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.08.2016 замінено сторону (стягувача) у виконавчому провадженні ВП № 49408051 відкритому Відділом державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у місті Києві на підставі наказу господарського суду міста Києва від 09.11.2015 у справі № 910/26428/15, з Національної радіокомпанії України (01001, м. Київ, вулиця Хрещатик, будинок 26, ідентифікаційний код: 22927269) на Філію Національної телекомпанії України "Центральна дирекція "Українське радіо" (01001, м. Київ, вулиця Хрещатик, будинок 26, ідентифікаційний код: 40088562).

26.06.2017 філією Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" було подано до суду першої інстанції заяву про заміну сторони правонаступником, в якій заявник просив замінити сторону позивача у виконавчому провадженні ВП № 49408051 відкритому Відділом державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у місті Києві на підставі наказу господарського суду міста Києва від 09.11.2015 у справі № 910/26428/15, з Національної телекомпанії України в особі філії "Центральна дирекція "Українське радіо" на Публічне акціонерне товариство Національна суспільна телерадіокомпанія України Центральна дирекція Українське радіо .

Заява мотивована тим, що у зв'язку з реорганізацією Національної телекомпанії України (код 23152907) шляхом перетворення з 19.01.2017 в Публічне акціонерне товариство Національна суспільна телерадіокомпанія України (код 23152907), на підставі Закону України Про суспільне телебачення і радіомовлення України , постанов КМУ від 07.11.2014 № 693 та від 05.08.2015 № 567, наказу Держкомтелерадіо України від 30.09.2016 № 177 Про реорганізацію Національної телекомпанії України , філію Центральна дирекція Українське радіо було перейменовано на філію Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України Центральна дирекція Українське радіо .

Відповідно до п. 2 ч. 1 постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження статуту Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України від 28.12.2016 № 1039, Національна суспільна телерадіокомпанія України є правонаступником майна, прав та обов'язків Національної телекомпанії України, що припинила свою діяльність.

Отже, філія Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" є кредитором відповідача, оскільки на баланс було передано всі балансові рахунки, матеріальні цінності, активи та зобов'язання, у тому числі дебіторську заборгованість по наказу у справі № 910/26428/15.

Як встановлено судом апеляційної інстанції та підтверджується матеріалами справи, 30.09.2016 наказом Державного комітету телебачення і радіомовлення України Про реорганізацію Національної телекомпанії України № 174 припинено діяльність Національної телекомпанії України шляхом перетворення у публічне акціонерне товариство Національна суспільна телерадіокомпанія України .

Відповідно до п. 2 ч. 1 постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження статуту Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України від 28.12.2016 № 1039, Національна суспільна телерадіокомпанія України є правонаступником майна, прав та обов'язків Національної телекомпанії України, що припинила свою діяльність.

Наказом Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України від 24.01.2017 № 7, затверджено положення про філії Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України , зокрема філію Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо".

Пунктом 2.8. Положення про філію Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо", затвердженого Наказом Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України від 24.01.2017 № 7, визначено, що філія відповідно до повноважень, передбачених довіреністю, має право діяти від імені та в інтересах ПАТ НСТУ , набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов'язки та бути позивачем та відповідачем у судах.

Відомості про державну реєстрацію філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про що в матеріалах справи наявні відповідні виписки.

Відповідно до додатку № 24 до Передавального акту необоротних активів, оборотних активіві та зобов'язань Національної телекомпанії України в особі філії Національної телекомпанії України Центральна дирекція Українське радіо , розділ Матеріали незавершених судових проваджень (в т.ч. виконавчих проваджень) , затвердженого наказом Держкомтелерадіо від 17.01.2017 № 3, до Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" передано матеріали виконавчого провадження ВП № 49408051 та матеріали справи № 910/26428/15.

Наказом Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України від 24.01.2017 № 8, філію Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" наділено усіма правами та обов'язками відповідно до зведеного передавального акту.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Порядок та підстави заміни однієї з сторін у спірному або встановленому рішенням господарського суду правовідношенні визначені статтею 25 Господарського процесуального кодексу України. Згідно положень цієї норми Закону у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до пункту 1.4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26 грудня 2011 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", розгляд питання про процесуальне правонаступництво в розумінні ст. 25 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового процесу.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що діяльність Національної телекомпанії України (філією якої є "Центральна дирекція "Українське радіо") була припинена наказом Державного комітету телебачення і радіомовлення України від 30.09.2016 № 174 шляхом перетворення у Публічне акціонерне товариство Національна суспільна телерадіокомпанія України , і останнім згідно наказу від 24.01.2017 № 7 було створено філію Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо", яку згідно наказу № 8 від 24.01.2017 наділено усіма правами та обов'язками відповідно до зведеного передавального акту (зокрема і щодо матеріалів виконавчого провадження ВП № 49408051 та матеріалів справи № 910/26428/15).

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" в особі філії "Центральна дирекція "Українське радіо" в порядку статті 25 Господарського процесуального кодексу України є процесуальним правонаступником Національної телекомпанії України в особі філії "Центральна дирекція "Українське радіо", у зв'язку з чим заява філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" про заміну сторони позивача правонаступником - є законною, обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Таким чином, судова колегія Київського апеляційного господарського суду, в порядку здійснення апеляційного провадження дійшла висновку про те, що суд першої інстанції дійшов помилкового висновку щодо відмови у задоволенні заяви філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" про заміну сторони правонаступником, у зв'язку з чим необґрунтовано відмовив у задоволенні вказаної заяви постановивши оскаржувану ухвалу, а тому оскаржувана ухвала підлягає скасуванню в апеляційному порядку.

Відповідно до ст. 104 Господарського процесуального кодексу України, підставами для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є:

1) неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які місцевий господарський суд визнав встановленими;

3) невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи;

4) порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.

За приписами статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Таким чином, доводи апеляційної скарги знайшли своє підтвердження матеріалами справи. З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що оскаржувана ухвала підлягає скасуванню судом апеляційної інстанції в силу вимог п. 1-4 ч. 1 ст. 104 ГПК України, а заява філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" про заміну сторони позивача правонаступником - підлягає задоволенню.

Статтею 4-3 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Частина 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до ст. 104 Господарського процесуального кодексу України, підставами для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є:

1) неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які місцевий господарський суд визнав встановленими;

3) невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи;

4) порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105, 106 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі №910/26428/15 - задовольнити.

2. Ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.11.2017 у справі №910/26428/15 - скасувати.

3. Заяву філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Центральна дирекція "Українське радіо" про заміну сторони позивача правонаступником - задовольнити.

4. Замінити сторону позивача (стягувача) у виконавчому провадженні ВП № 49408051 відкритому Відділом державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у місті Києві на підставі наказу господарського суду міста Києва від 09.11.2015 у справі № 910/26428/15, з Національної телекомпанії України в особі філії "Центральна дирекція "Українське радіо" (01001, м. Київ, вулиця Хрещатик, будинок 26, ідентифікаційний код: 40088562) на Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" в особі філії "Центральна дирекція "Українське радіо" (ідентифікаційний код 40088562; 01001 м.Київ, вул.. Хрещатик, 26).

5. Матеріали справи №910/26428/15 повернути до Господарського суду міста Києва.

Постанова апеляційного господарського суду набирає законної сили з дня її прийняття. Постанову апеляційного господарського суду може бути оскаржено до Вищого господарського суду України у порядку та строки, передбачені Господарським процесуальним кодексом України.

Головуючий суддя С.Р. Станік

Судді В.В. Куксов

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення12.12.2017
Оприлюднено27.12.2017
Номер документу71243331
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/26428/15

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 06.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 28.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Постанова від 12.12.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 06.12.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 03.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні