Ухвала
від 04.12.2017 по справі 554/9664/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 04.12.2017 Справа № 554/9664/17

Провадження №1-кс/554/8348/2017

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, подане слідчим Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42017171010000287 від 20.11.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, і погоджене прокурором Полтавської місцевої прокуратури про надання дозволу на проведення огляду, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до слідчого судді із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду , за участю спеціаліста ДАБІ в Полтавській області, приміщень комунального закладу 5-ї Міської лікарні (код ЄДРПОУ 01204377), по вул.Духова, 6, в м.Полтаві.

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області перебуває кримінальне провадження № 42017171010000287 від 20.11.2017, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

Установлено, що службові особи: комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Полтави, що є замовником робіт за укладеними договорами на виконання будівельних робіт з капітального ремонту із заміною віконних та дверних блоків АЗПСМ № 5, за адресою: м. Полтава, б-р. Несеврова, 6 та АЗПСМ № 8 за адресою: м. Полтава, вул. М. Бірюзова, 26/1, укладених з юридичною особою ТОВ «Полтавський ДБК»; комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 м. Полтави, що є замовником робіт за укладеними договорами на виконання будівельних робіт з капітального ремонту із заміною віконних блоків за адресами: м. Полтава, вул. І. Мазепи, 36 та м. Полтава, вул. Єропейська, 101, укладених з юридичною особою ТОВ «Полтавський ДБК»; комунального закладу «Полтавський районний центр первинної медичної допомоги, що є замовником робіт за укладеним договором на виконання будівельних робіт з капітального ремонту Бречківського ФАП по вул. Паркова, 7 в с. Бречківка Полтавського району, укладеного з ФОП « ОСОБА_4 »; дитячої міської клінічної лікарні м. Полтави що є замовником робіт за укладеним договором на виконання будівельних робіт з поточного ремонту приміщення автоклавної ЦСВ дитячої міської клінічної лікарні по вул. О. Бідного 2 в м. Полтава укладеного з юридичною особою ТОВ «МАРК СТРОЙ»; 5-ї міської клінічної лікарні м. Полтави що є замовником робіт за укладеним договором на виконання будівельних робіт з капітального ремонту із заміною віконних та дверних блоків 5-ї Міської клінічної лікарні по вул. Духова, 6 в м. Полтава укладених з юридичною особою ТОВ «Полтавський ДБК»; 1-ї Міської клінічної лікарні м. Полтави що є замовником робіт за укладеним договором на виконання будівельних робіт з капітального ремонту із заміною віконних блоків лікувального та лекційного корпусів по вул. О. Гончара, 27-А в м. Полтава укладених з юридичною особою ТОВ «Полтавський ДБК» та інші, зловживаючи своїми повноваженнями, внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів, а саме актів виконаних будівельних робіт за формою № КБ-2В, тобто внесли до ззовні правильного оформлених документів завідомо неправдиві відомості щодо фактичного виконання будівельних робіт та їх виконавця по зазначеним об`єктам, при цьому достовірно знаючи про те, що зазначені будівельні роботи підприємствами не виконувалися.

Вивченням інформації, розміщеної в публікаціях на сайтах «zmist.pl.ua», Інтернет-видання Полтавщина під назвою «Комунальне майно Полтави: що, кому і за скільки?» та «До кінця 2016 року у Полтаві відкриється оновлений кінотеатр «Колос», а також даних, що містяться на сайті Полтавської міської ради в мережі Інтернет установлено, що службові особи Полтавської міської ради та її виконавчого комітету, всупереч вимогам законодавства про оренду державного та комунального майна, зловживаючи своїми повноваженнями, умисно, в інтересах суб`єктів господарювання орендарів, уклали договори оренди комунального майна із заниженною орендною платою, чим останнім надано неправомірну вигоду та заподіюють шкоду охоронюваним законом державним та громадським інтересам. Окрім того, вивченням рішень Полтавської міської ради виявлено факти надання органом місцевого самоврядування згоди на розміщення багатоквартирних житлових будинків та дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок значно меншої площі, ніж передбачено законодавством. Водночас, у зазначених рішеннях міської ради відсутня будь-яка інформація щодо залучення підприємців до пайової участі у розвитку інфраструктури міста, чим також надають неправомірну вигоду орендарям.

В ході досудового розслідування встановлено, що між 5-ю Міською клінічною лікарнею (код. 01204377), що є замовником робіт та ТОВ «Полтавський ДБК» (код. 34502607) укладений договір №62 від 03.08.2017 на виконання будівельних робіт з капітального ремонту із заміною віконних та дверних блоків 5-ї Міської лікарні по вул. Духова, 6 в м. Полтава (згідно якого строки виконання робіт: початок - серпень 2017, закінчення жовтень 2017, ціна договору 925 160 грн. 38 коп.).

У зв`язку з тим, що строк виконання робіт завершено, грошові кошти згідно кошторисної документації сплачені, але відповідно до отриманої оперативної інформації, фактично будівельні роботи виконані не в повному обсязі.

Пунктом 2 ст. 224 Господарського кодексу України зазначено, що «під збитками розуміються витрати, зроблені уповноваженою стороною, втрата або пошкодження майна, а також не одержані нею доходи, які уповноважена сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

Для підтвердження суми збитків, заданих 5-й Міській клінічній лікарні м. Полтави, неправомірними діями ТОВ «Полтавський ДБК»,а також встановлення фактичних обсягів виконаних робіт вказаним суб`єктом господарювання під час виконання робіт по капітальному ремонті із заміною віконних та дверних блоків 5-ї Міської лікарні по вул. Духова, 6 в м. Полтава, з метою встановлення фактів відповідності (невідповідності) виконаних робіт по ремонту приміщень та зазначених у документах форми № КБ-2в та № КБ-3, відповідності документації вимогам будівельних норм і правил та інших державних стандартів з питань будівництва на місцевості та фіксування фактичних даних завищення обсягів робіт ТОВ «Полтавський ДБК», виникла необхідність у проведенні огляду приміщень 5-ї Міської лікарні по вул. Духова, 6 в м. Полтава.

Відповідно до отриманої інформаційної довідки з Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна буд. 6 по вул. Нестерова в м. Полтава належить територіальній громаді міста Полтави в особі Полтавської міської ради.

Згідно отриманої інформації, то комунальний заклад 5-А Міська клінічна лікарня (5 МКЛ) м. Полтави (код ЄДРПОУ 01204377), вид діяльності код КВЕД 86.10 діяльність лікарняних закладів, місцезнаходження юридичної особи м. Полтава, вул. Духова, 6, головний лікар ОСОБА_5 .

Беручи до уваги вищевикладене, та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформацію, яка має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можливо отримати лише шляхом надання дозволу слідчим суддею дозволу на проведення огляду приміщень 5-ї Міської лікарні по вул. Духова, 6 в м. Полтава, слідчий просить задовольнити клопотання.

Під час розгляду слідчим суддею питань даного клопотання рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів судом не приймалось, клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування до суду не надійшло, що відповідає приписам статті 107 КПК України.

У судовому слідчий клопотання підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним у клопотанні, просив його задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до висновку про відмову у задоволенні клопотання з наступних підстав.

Згідно статті 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів (ч.1). Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. (ч.2) . Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. (ч.3).

Так, у клопотанні ставиться питання про надання дозволу на проведення огляду за участю спеціаліста ДАБІ в Полтавській області, приміщень комунального закладу 5-ї Міської лікарні (код ЄДРПОУ 01204377), по вул.Духова, 6, в м.Полтаві.

У судовому засіданні встановлено, що 20.11.2017 року до ЄРДР внесені відомості за № 42017171010000287 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України та згідно витягу зазначені дані про те, що службові особи зловживаючи службовим становищем, діючи всупереч інтересам служби, заподіюють шкоди державним інтересам у значних розмірах.

Відповідно до ч. 5ст. 234 КПК Українислідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Жодна копія документів, доданих до клопотання, дослідження яких має значення для встановлення обставин, зазначених у клопотанні, не засвідчена належним чином, що позбавляє суд можливості вважати це належними доказами.

Рапорти, долучені до клопотання, не є належним доказом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України та того, що відшукувані речі знаходяться у вказаному приміщенні.

Слідчим не надано доказів причетності службових осіб комунального закладу 5-ї Міської лікарні (код ЄДРПОУ 01204377) по вул.Духова в м.Полтава, до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України, згідно з витягом з кримінального провадження №42017171010000287, тому слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення огляду задоволенню не підлягає.

Разом з цим, суд звертає увагу на те, що з метою дотримання прав особи, яка є власником житла чи іншого володіння, у якому необхідно провести обшук, в клопотанні про проведення обшуку відповідно до п. 6 ст. 234 КПК України передбачена необхідність вказувати відомості про власника житла чи іншого володіння, а оскільки слідчий є самостійним у своїй професійній діяльності, він має всі передбачені законом можливості для отримання відповідної інформації при підготовці клопотання.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 110, 234, 237, 370, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42017171010000287 від 20.11.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України КК України, і погоджене прокурором Полтавської місцевої прокуратури про надання дозволу на проведення огляду відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71278282
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —554/9664/17

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 26.03.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні