Рішення
від 11.12.2017 по справі 910/18941/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.12.2017Справа №910/18941/17

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер

До відповідача Київської міської ради

Про розірвання договору оренди земельної ділянки

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

від позивача Шевченко Є.В. (за дов.)

від відповідача Рог О.В. (за дов.)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Київської міської ради, в якому просить:

- розірвати договір оренди земельної ділянки, який укладений між товариством з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер та Київською міською радою, зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), відповідно до запису від 06.10.2006 за №63-6-00376 у книзі записів державної реєстрації договорів та предметом оренди за яким є земельна ділянка на території мікрорайонів №№ 2, 3, 4 житлового масиву Осокорки-Північні у Дарницькому р-ні м. Києва, загальною площею - 90195 кв.м., кадастровий номер: 8000000000:90:290:0030;

- вважати укладеним акт приймання-передачі земельної ділянки на території мікрорайонів №№ 2, 3, 4 житлового масиву Осокорки-Північні у Дарницькому р-ні м. Києва, загальною площею - 90195 кв.м., кадастровий номер: 8000000000:90:290:0030 від товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер Київській міській раді.

Позивач вважає, що завершення будівництва на земельній ділянці комплексу, багатоповерхових житлових будинків з об'єктами культурно-побутового призначення шляхом прийняття всіх його складових в експлуатацію, та з огляду на набуття права власності на складові комплексу фізичними, юридичними особами та місцевою громадою міста Києва, а також у зв'язку з тим, що фактичне користування земельною ділянкою здійснює новий власник, і позивач добровільно відмовився від права користування земельною ділянкою, право позивача на оренду земельної ділянки, на якій розташовані побудовані останнім об'єкти нерухомості, припиняється в силу закону. Звернення позивача про дострокове розірвання спірного договору залишено відповідачем без відповіді, чим порушені права позивача.

Суд своєю ухвалою суду від 01.11.2017 порушив провадження у справі № 910/18941/17.

Відповідач у поданому суду відзиві позовні вимоги відхилив у повному обсязі, зазначивши, що Київська міська рада, укладаючи договір оренди, передбачала відповідні надходження орендної плати до міського бюджету, розірвання договору оренди потягне за собою припинення цих надходжень до міського бюджету.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення їх представників, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер (орендар) та Київська міська рада (орендодавець) уклали договір оренди земельної ділянки строком на 15 років, який зареєстровано Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про що зроблено запис від 06.10.2006 за №63-6-00376 у книзі записів державної реєстрації договорів (далі - Договір).

Об'єктом оренди є земельна ділянка, розташована на території мікрорайонів №№ 2, З, 4 житлового масиву Осокорки-Північні у Дарницькому районі м. Києва площею 90195 кв.м. із кадастровим номером 8000000000:90:290:0030 (далі - земельна ділянка).

Позивач прийняв земельну ділянку для проведення на ній будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу багатоповерхових житлових будинків із об'єктами культурно-побутового призначення.

В серпні 2017 року позивач повністю завершив будівництво на земельній ділянці відповідно до містобудівної та проектної документації, що підтверджується сертифікатами відповідності закінчених будівництвом об'єктів проектній документації та їх готовності до експлуатації (в матеріалах справи) .

Таким чином, Держана архітектурно-будівельна інспекція України засвідчила відповідність закінчених будівництвом об'єктів проектній документації та підтвердила їх готовність до експлуатації.

У період 2012-2017 років позивач передав збудовані об'єкти соціального призначення до комунальної власності громади міста Києва, а багатоповерхові житлові будинки - на баланс для обслуговування експлуатуючій організації - товариству з обмеженою відповідальністю Фірма Компас , що підтверджується відповідними актами приймання-передачі. Окрім того, всі квартири (приміщення) в таких будинках є власністю фізичних та юридичних осіб, а не власністю позивача.

Дані обставини визнаються сторонами.

30.08.2017 позивач надіслав відповідачу письмову вимогу № 74 про розірвання Договору шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін на підставі добровільної відмови позивача від права користування земельною ділянкою та проект угоди про розірвання (припинення) Договору та проект акту приймання-передачі земельної ділянки, підписані позивачем.

Відповідач вказану вимогу залишив без розгляду - про результати розгляду не повідомив.

10.10.2017 позивач повторно звернувся до відповідача з вимогою № 88 про розірвання Договору.

Дану вимогу відповідач також залишив без відповіді.

Статтями 11, 509 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є підставою виникнення цивільних прав і обов'язків (зобов'язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, договору.

Згідно з ст. 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

В силу ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.

Відповідно до п. 2.1 Договору використанням за цільовим призначенням земельної ділянки є: будівництво, експлуатація та обслуговування комплексу багатоповерхових житлових будинків з об'єктами культурно-побутового призначення.

Згідно зі статтею 42 Земельного кодексу України, земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками; земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками; розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.

Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав (ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України Про оренду землі договір оренди землі припиняється в разі, зокрема, набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, іншою особою, а також в інших випадках, передбачених законом.

Тобто, наявні в матеріалах справи документи (акти передачі об'єктів будівництва з балансу товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер на баланс інших осіб) свідчать про припинення орендарем використання орендованої земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу багатоповерхових житлових будинків з об'єктами культурно-побутового призначення та неможливість використання її позивачем.

Пунктом 11.4 Договору передбачена можливість дострокового розірвання цього договору за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про оренду землі після завершення будівництва та прийняття об'єкта в експлуатацію добросовісний орендар земельної ділянки, наданої для потреб будівництва та експлуатації відповідного об'єкта, має право на припинення дії договору оренди землі.

В силу ч. 2 ст. 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою, згідно зі ст. 141 Земельного кодексу, є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою.

Право оренди земельної ділянки, відповідно до глави 15 Земельного кодексу України, є складовою права користування землею.

Враховуючи, що право оренди земельної ділянки, яке є складовою права користування землею - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності (ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України), його припинення полягає в припиненні правовідношення, на підставі якого воно виникло.

Припинення правовідношення є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів (ст. 16 ЦК України).

Припинення правовідношення, яке виникло на підставі договору, здійснюється шляхом розірвання договору.

З огляду на це, добровільна відмова позивача від права користування земельною ділянкою є однією з підстав для розірвання договору на вимогу однієї зі сторін.

При цьому, згідно з частиною третьою статті 653 ЦК України, якщо договір змінюється або розривається в судовому порядку, зобов'язання змінюється або розривається з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили. У зв'язку з цим Договір підлягає розірванню з моменту набрання рішенням законної сили.

Обставини, на які посилається позивач як на підставу своїх вимог, належним чином доведені і відповідачем не спростовані, а тому позовні вимоги до останнього підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача, оскільки спір виник внаслідок його неправомірних дій.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Розірвати договір оренди земельної ділянки, який укладений між товариством з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер та Київською міською радою, зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), відповідно до запису від 06.10.2006р. за №63-6-00376 у книзі записів державної реєстрації договорів та предметом оренди за яким є земельна ділянка на території мікрорайонів №№ 2, 3, 4 житлового масиву Осокорки-Північні у Дарницькому р-ні м. Києва, загальною площею - 90195 кв.м., кадастровий номер: 8000000000:90:290:0030.

Вважати укладеним акт приймання-передачі земельної ділянки на території мікрорайонів №№ 2, 3, 4 житлового масиву Осокорки-Північні у Дарницькому р-ні м. Києва, загальною площею - 90195 кв.м., кадастровий номер: 8000000000:90:290:0030 від товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер Київській міській раді в такій редакції:

АКТ

приймання-передачі земельної ділянки

Київська міська рада (далі у тексті - орендодавець ), з однієї сторони, та

товариство з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер (далі у тексті - орендар ), з другої сторони, склали цей акт приймання-передачі земельної ділянки про наступне:

1. Орендар передав, а орендодавець прийняв у своє володіння і користування земельну ділянку на території мікрорайонів №№ 2, 3, 4 житлового масиву Осокорки-Північні у Дарницькому районі міста Києва, загальною площею - 90195 кв.м., кадастровий номер: 8000000000:90:290:0030 .

Стягнути з Київської міської ради (вул. Хрещатик, 36, м. Київ, 01044, код 22883141) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Девелопер (вул. Ольгинська, 3, кімната 50/3, м. Київ, 01001, код 25413476) 3200,00 грн. судового збору.

Повний текст рішення складено 27.12.2017.

Суддя С. А. Ковтун

Дата ухвалення рішення11.12.2017
Оприлюднено29.12.2017
Номер документу71331992
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —910/18941/17

Ухвала від 15.03.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Постанова від 12.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Постанова від 03.04.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 22.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 09.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 19.01.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 11.12.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 01.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні