Постанова
від 28.12.2017 по справі 906/1067/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "28" грудня 2017 р. Справа № 906/1067/17.

Господарський суд Житомирської області у складі судді Костриці О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" (м. Житомир) про порушення справи про банкрутство та визнання його банкрутом

за участю:

- від заявника: ОСОБА_1 - голова ліквідаційної комісії

- арбітражного керуючого ОСОБА_2

- присутній в судовому засіданні - ОСОБА_3 представник ТОВ "Деліс Мейд" дов. від 27.12.2017

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" (далі - ТОВ "Агрініон Лайн", боржник) (м. Житомир) звернулось до Господарського суду Житомирської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство, визнання боржника банкрутом.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 06.12.2017 у відповідності до ст. 1, 2, 10, 11, 12, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" було прийнято до розгляду вищезазначену заяву, призначено справу до розгляду у підготовчому засіданні суду, зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_4 надати господарському суду заяву про участь у справі.

Ухвалою суду від 08.12.2017 прийнято та призначено до розгляду заяву арбітражного керуючого ОСОБА_4 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн".

Ухвалою суду від 13.12.2017 прийнято та призначено до розгляду заяву арбітражного керуючого ОСОБА_2 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн".

Ухвалою господарського суду від 19.12.2017 прийнято та призначено до розгляду в засіданні суду заяву арбітражного керуючого ОСОБА_4 від 12.12.2017 № 01-21/369 про залишення без розгляду його заяви від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн", відмову від участі у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн"; відкладено підготовче засідання суду; відкладено розгляд заяви арбітражного керуючого ОСОБА_2 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн"; відкладено розгляд заяви арбітражного керуючого ОСОБА_4 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн"; призначено наступне судове засідання на 09.01.2018 о 12:00 год.

Ухвалою господарського суду від 21.12.2017 задоволено клопотання уповноваженого представника ТОВ "Агрініон Лайн" ОСОБА_5 про перепризначення розгляду даної справи; перепризначено судове засідання по розгляду справи № 906/1067/17; розгляд справи призначено на 28.12.2017 о 12:00 год.

Присутнім в засіданні суду представником ТОВ "Агрініон Лайн" підтримано вимоги заяви про порушення справи про банкрутство, визнання боржника банкрутом; заявлено клопотання від 27.12.2017 № 27/12-17 про приєднання документів до матеріалів справи.

Арбітражним керуючим ОСОБА_2 в засіданні суду підтримано заяву про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн" у повному обсязі, зазначено про необхідність призначення його ліквідатором банкрута.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника ТОВ "Агрініон Лайн" та арбітражного керуючого ОСОБА_2, Господарський суд Житомирської області,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно ч. 1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) в редакції з 15.12.2017 господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідне правило також передбачено ст.ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), які містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону про банкрутство (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури "добровільної ліквідації" юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 95 Закону про банкрутство є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо "добровільної ліквідації" юридичної особи.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

В силу ч. 3 ст. 110 ЦК України якщо вартості майна юридичної особи недостатньо для задоволення вимог кредиторів, вона ліквідується відповідно до Закону про банкрутство.

Як свідчать матеріали справи, ТОВ "Агрініон Лайн" зареєстроване 02.04.2015, ідентифікаційний код 39725554.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження юридичної особи: 10001, Житомирська область, м. Житомир, Богунський район, вул. Київська, буд. 79, офіс К. 2; ТОВ "Агрініон Лайн" (а.с. 25-27 т. 1).

Статутом ТОВ "Агрініон Лайн" визначено, що метою діяльності ТОВ "Агрініон Лайн" є одержання прибутку для задоволення економічних та соціальних потреб учасників товариства і членів трудового колективу. Товариство є підприємницьким товариством. Предметом діяльності товариства є здійснення консультаційної, юридичної, виробничої, торговельної, інноваційної, посередницької, інжинірингової, транспортної, будівельної, рекламної, туристичної, культурно-освітньої та іншої діяльності, що не суперечить чинному законодавству (а.с. 11-24 т. 1).

Матеріали справи свідчать, що 27.02.2017 загальними зборами учасників ТОВ "Агрініон Лайн" вирішено припинити ТОВ "Агрініон Лайн" шляхом його ліквідації у зв'язку з незадовільним станом надходження фінансових потоків від здійснення господарських операцій, складним становищем на відповідному ринку товарів та послуг; призначити ліквідатором ТОВ "Агрініон Лайн" ОСОБА_6, що підтверджується відповідним протоколом загальних зборів від 27.02.2017 № 5 (а.с. 28-30 т. 1).

07.03.2017 на виконання вимог ч. 1 ст. 105 ЦК України та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення юридичної особи за рішенням засновників, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо боржника (а.с. 25-27 том 1).

Також, 07.03.2017 на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України оприлюднено повідомлення про рішення засновників ТОВ "Агрініон Лайн" про припинення юридичної особи, встановлено до 08.05.2017 строк для пред'явлення кредиторських вимог до боржника (а.с. 32-33 т. 1).

За результатами проведеної роботи щодо визначення ліквідаційної маси боржника головою ліквідаційної комісії ТОВ "Агрініон Лайн" було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 23.08.2017 (а.с. 48 том 1).

Відповідно до протоколу загальних зборів учасників ТОВ "Агрініон Лайн" від 29.11.2017 № 6, учасники товариства прийняли рішення про затвердження проміжного ліквідаційного балансу товариства, звернення до Господарського суду Житомирської області із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону про банкрутство (а.с. 34 т. 1).

01.12.2017 загальними зборами учасників ТОВ "Агрініон Лайн" вирішено призначити на посаду ліквідатора товариства ОСОБА_1, що підтверджується протоколом даних зборів від 01.12.2017 № 7 (а.с. 35 т. 1).

Банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури (ст. 1 Закону про банкрутство).

Для вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом підлягає встановленню наявність ознаки неоплатності боржника, тобто перевищення боргових зобов'язань над вартістю майна боржника.

Частиною 1 ст. 37 Закону про банкрутство встановлено, що господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України підставою для визнання суб'єкта господарської діяльності банкрутом, є його неспроможність через недостатність майна задовольнити вимоги кредиторів.

Згідно з довідкою, отриманою шляхом вчинення електронного запиту на порталі державних послуг, інформація про зареєстровані за боржником транспортні засоби відсутня (а.с. 38 т. 1).

За результатами проведеної роботи щодо визначення ліквідаційної маси боржника головою ліквідаційної комісії ТОВ "Агрініон Лайн" було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 23.08.2017 (а.с. 48 том 1).

У Державному реєстрі обтяжень рухомого майна інформація щодо боржника відсутня, що підтверджується витягом з реєстру від 27.11.2017 (а.с. 44 том 1).

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна записи щодо боржника відсутні, що підтверджується інформацією з реєстрів від 28.11.2017 № 105408161 (а.с. 45 том 1).

Згідно з довідкою, отриманою шляхом вчинення електронного запиту на порталі державних послуг, інформація про зареєстровані за боржником транспортні засоби відсутня (а.с. 38 т. 1).

Об'єктів промислової власності, що належать боржнику не виявлено, що підтверджується листом Державного підприємства "Український інститут промислової власності" від 29.11.2017 № вих.-1496/2017 (а.с. 46 том 1).

За наявними базами даних Житомирської митниці ДФС фактів обліку ТОВ "Агрініон Лайн" як суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності не зафіксовано; митне оформлення вантажів ТОВ "Агрініон Лайн" в будь-якому митному режимі в зоні діяльності Житомирської митниці ДФС не здійснювало, що підтверджується листом Житомирської митниці ДФС від 08.12.2017 № 986/10/06-70-18 (а.с. 175 т. 1).

Інформація щодо видачі ТОВ "Агрініон Лайн" документів, які дають право на виконання будівельних робіт та документів, які засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відсутня, що підтверджується листом Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 11.12.2017 № 40-302-580 (а.с. 182 т. 1).

Відповідно до листа управління Держпраці у Житомирській області від 15.12.2017 № 5413 за ТОВ "Агрініон Лайн" не зареєстровано великотонажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації у вулично-дорожній мережі загального користування, підіймальних споруд, парових і водогрійних котлів, посудин, що працюють під тиском (а.с. 183 т. 1).

Сільськогосподарська техніка за ТОВ "Агрініон Лайн" не зареєстрована, що підтверджується листом Головного управління Держпродспроживслужби у Житомирській області від 05.12.2017 № 04-00/4942 (а.с. 184 т. 1).

Боржник не є засновником інших юридичних осіб, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 28.11.2017 № НОМЕР_1 (а.с. 47 т. 1)

Як убачається з відомостей про проведену інвентаризацію у ТОВ "Агрініон Лайн" наявні 17 000,00 грн на рахунку у банківській установі, інші активи відсутні (а.с. 50- 63 т. 1).

Відповідно до матеріалів справи, кредиторська заборгованість ТОВ "Агрініон Лайн" становить 990,0 тис. грн, що свідчить про неплатоспроможність боржника, у зв'язку з недостатністю майнових активів для задоволення вимог його кредиторів.

Згідно з проміжним ліквідаційним балансом ТОВ "Агрініон Лайн" розмір кредиторської заборгованості боржника перевищує розмір невиконаних зобов'язань перед боржником та активів (а.с. 48 т. 1).

Отже, під час проведення ліквідаційної процедури головою ліквідаційної комісії ТОВ "Агрініон Лайн" було виявлено, що у боржника недостатньо майна для погашення вимог кредиторів, що є підставою для звернення до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство боржника у відповідності до ст. 95 Закону про банкрутство.

Виходячи з наведеного, наявні підстави для відкриття провадження у справі, визнання боржника банкрутом та відкриття його ліквідаційної процедури.

При цьому суд враховує, що боржник не може відновити свою платоспроможність, а задовольнити вимогу кредитора можливо лише за умови відкриття ліквідаційної процедури в разі виявлення майна у цій процедурі.

Згідно ч. 2 та 3 ст. 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Згідно із ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Арбітражний керуючий - фізична особа, призначена господарським судом у встановленому порядку в справі про банкрутство як розпорядник майна, керуючий санацією або ліквідатор з числа осіб, які отримали відповідне свідоцтво і внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України (абз. 2 ч. 1 ст. 1 Закону про банкрутство).

Відповідно до абз. 1-4 ч. 1 ст. 114 Закону про банкрутство кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення розпорядника майна господарським судом у справах про банкрутство затверджується Пленумом Вищого господарського суду України за погодженням з державним органом з питань банкрутства. Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі. У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Законодавством про банкрутство не передбачено винятків щодо вчинення суддею, якому передано на розгляд заяву про порушення справи про банкрутство боржника в порядку ст. 95 Закону про банкрутство, електронного запиту щодо автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого на призначення ліквідатором підприємства-боржника, за наявності правових підстав для прийняття такої заяви до розгляду.

При цьому, враховуючи особливості провадження у справі про банкрутство за ст. 95 Закону про банкрутство, господарський суд не позбавлений можливості відхилити визначену автоматизованою системою відбору арбітражних керуючих кандидатуру арбітражного керуючого та призначити ліквідатором боржника, що ліквідується власником, особу, яка виконувала повноваження голови ліквідаційної комісії в досудовому порядку, виходячи з власної оцінки кандидатур та обставин справи.

На запит суду від 06.12.2017 автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство визначено кандидатуру арбітражного керуючого - ОСОБА_4

07.12.2017 до суду від арбітражного керуючого ОСОБА_4 надійшла заява від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн", яку ухвалою суду від 08.12.2017 прийнято та призначено до розгляду.

Разом з тим, 15.12.2017 до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_4. від 12.12.2017 № 01-21/369 про залишення без розгляду його заяви від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн"; відмову від участі у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн".

Заява арбітражного керуючого ОСОБА_4 від 12.12.2017 № 01-21/369 про залишення без розгляду його заяви від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн", відмову від участі у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн" розцінюється господарським судом як відмова від раніше поданої заяви від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн".

Розглянувши відмову арбітражного керуючого ОСОБА_4 від розгляду заяви від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн", суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Частиною ч.1 ст.2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

15.12.2017 набрав чинності Закон України від 03.10.2017 №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", яким, зокрема, Господарський процесуальний кодекс України викладено в новій редакції.

Згідно з ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, в редакції чинній з 15.12.2017 господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство.

Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи (ч. 3 ст. 3 ГПК України).

Відповідно до п.п. 9 пункту 1 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України справи у судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією.

Також, у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" від 03.10.2017 № 2147-VIII внесено зміни до Закону про банкрутство.

З огляду на вищевикладене, розгляд вищезазначеної заяви арбітражного керуючого ОСОБА_4, здійснюється судом з урахуванням змін, внесених до законодавчих актів, зазначених вище.

Статтею 42 ГПК України, в редакції чинній з 15.12.2017, передбачено, що учасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, а також користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут); учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

З матеріалів справи вбачається, що заява про відмову від заяви від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн" підписана арбітражним керуючим ОСОБА_4

З огляду на зазначене, суд приймає відмову арбітражного керуючого ОСОБА_4 від вищезазначеної заяви, оскільки дана відмова від вказаного клопотання не суперечить законодавству та не порушує чиїх-небудь прав та охоронюваних законом інтересів.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі позивач (заявник) відмовився від позову (заяви) і відмову прийнято судом.

Ураховуючи викладене, суд вважає за необхідне задовольнити заяву арбітражного керуючого ОСОБА_4 від 12.12.2017 № 01-21/369 та закрити провадження в частині розгляду заяви арбітражного керуючого ОСОБА_4 від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн".

З матеріалів справи вбачається, що 12.12.2017 до суду від арбітражного керуючого ОСОБА_2 надійшла заява на участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн", з доданими до неї документами. Ухвалою суду від 13.12.2017 дану заяву прийнято та призначено до розгляду.

Крім того, у заяві про порушення справи про банкрутство, визнання боржника банкрутом ТОВ "Агрініон Лайн" заявлено клопотання про призначення ліквідатором голову ліквідаційної комісії товариства ОСОБА_1

Розглянувши заяву арбітражного керуючого ОСОБА_2 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн", клопотання ТОВ "Агрініон Лайн" про призначення ліквідатором голову ліквідаційної комісії товариства ОСОБА_1, слід зазначити наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 114 Закону про банкрутство розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі: 1) які є заінтересованими у цій справі; 2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; 3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов'язків, покладених цим Законом. До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Згідно з ч. 1-3 ст. 110 Закону про банкрутство арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) укладає із страховиком договір страхування професійних ризиків арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) за шкоду, заподіяну внаслідок неумисних дій або помилки під час здійснення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора). Страхування професійних ризиків арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) здійснюється арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) протягом трьох робочих днів з дня внесення до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України запису про надання йому права на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора). Здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) без договору страхування ризиків його діяльності забороняється. Мінімальний розмір щорічної страхової суми становить триста мінімальних розмірів заробітної плати, встановленої на початок року.

Арбітражний керуючий ОСОБА_2 у поданій заяві про участь у справі зазначив про те, що він не є зацікавленою особою у даній справі, не здійснював управління боржником та не належить до осіб жодної категорії, які не мають права здійснювати повноваження арбітражного керуючого, передбачених Законом про банкрутство. Відповідальність арбітражного керуючого ОСОБА_2 застрахована, що підтверджується договором страхування відповідальності арбітражного керуючого від 18.07.2017 № 3402100 (а.с. 100-105 т. 1).

Перевіривши заяву арбітражного керуючого ОСОБА_2 про участь у справі про банкрутство боржника на відповідність його кандидатури вимогам ч. 2 ст. 114 Закону про банкрутство, у тому числі включення арбітражного керуючого до Єдиного реєстру арбітражних керуючих, судом встановлено відповідність вказаного арбітражного керуючого зазначеним вимогам.

ТОВ "Агрініон Лайн", яким заявлено клопотання про призначення ОСОБА_1 ліквідатором банкрута, як і самим ОСОБА_1, не надано до господарського суду жодних відомостей щодо ОСОБА_1 як можливої кандидатури ліквідатора банкрута (копії паспорту, ідентифікаційного коду, трудової книги, доказів наявності матеріальної та технічної можливості виконання обов'язків ліквідатора, визначених Законом про банкрутство та ін.).

Крім того, відповідно до інформаційного листа Вищого господарського суду України "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI) від 28.03.2013 №01-06/606/2013 (з урахуванням змін та доповнень) призначення голови ліквідаційної комісії ліквідатором банкрута, що ліквідується власником, здійснюється господарським судом у виняткових випадках (в залежності від конкретних обставин справи), оскільки голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) підпадає під ознаки заінтересованої особи стосовно боржника і відповідно до частини шостої статті 95 Закону несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

З огляду на викладене, слід відмовити у задоволені клопотання ТОВ "Агрініон Лайн" про призначення ліквідатором голову ліквідаційної комісії товариства ОСОБА_1; призначити ліквідатором ТОВ "Агрініон Лайн" арбітражного керуючого ОСОБА_2

Статтею 38 Закону про банкрутство передбачено наслідки визнання боржника банкрутом.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 39 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження підлягає закінченню у разі визнання боржника банкрутом, а згідно з ч. 2 ст. 39 вищезазначеного Закону постанова про закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених частиною першою цієї статті, виноситься в день настання відповідних обставин або в день, коли виконавцю стало відомо про такі обставини.

Згідно з ч. 3 ст. 38 Закону про банкрутство з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Ураховуючи викладене, слід оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" (10001, Житомирська область, м. Житомир, вул. Київська, будинок 79, офіс К. 2, ідентифікаційний код 39725554) банкрутом і відкриття його ліквідаційної процедури.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 37-48, 95, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 39 Закону України "Про виконавче провадження", господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" (10001, Житомирська область, м. Житомир, вул. Київська, будинок 79, офіс К. 2, ідентифікаційний код 39725554).

2. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" (10001, Житомирська область, м. Житомир, вул. Київська, будинок 79, офіс К. 2, ідентифікаційний код 39725554).

3. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" (10001, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Київська, будинок 79, офіс К. 2, ідентифікаційний код 39725554) строком на 12 місяців, тобто до 28.12.2018 включно.

4. Задовольнити заяву арбітражного керуючого ОСОБА_4 від 12.12.2017 № 01-21/369 про відмову від заяви від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство ТОВ "Агрініон Лайн".

5. Закрити провадження в частині розгляду заяви арбітражного керуючого ОСОБА_4 від 07.12.2017 № 01-21/364 про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн".

6. Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" про призначення ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії товариства ОСОБА_1

7. Задовольнити заяву арбітражного керуючого ОСОБА_2 від 08.12.2017 про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн".

8. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1747 від 05.11.2015, місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, вул. Мечникова, 11, каб. 411).

9. Припинити господарську діяльність банкрута після остаточного технологічного циклу по виготовленню продукції у випадку можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо.

10. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав (28.12.2017).

11. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості.

12. Зняти всі обмеження по конфіденційності та комерційній таємниці з відомостей про фінансовий стан банкрута.

13. Скасувати всі арешти, накладені на майно Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн", та інші обмеження щодо розпорядження його майном. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

14. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 28.12.2017.

15. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" (10001, Житомирська область, м. Житомир, вул. Київська, будинок 79, офіс К. 2, ідентифікаційний код 39725554) банкрутом і відкриття його ліквідаційної процедури.

16. Зобов'язати голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" ОСОБА_1 у п'ятнадцятиденний строк передати ліквідатору банкрута арбітражному керуючому ОСОБА_2 бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, а також інші матеріальні цінності.

17. Зобов'язати ліквідатора боржника ОСОБА_2:

- забезпечити виконання повноважень ліквідатора банкрута в порядку, визначеному ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та належне виконання заходів, передбачених ст. 42-45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", спрямованих на задоволення вимог кредиторів;

- надати докази звернення з відповідною заявою до органу реєстрації для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про ліквідатора банкрута ОСОБА_2 як керівника юридичної особи; особу, уповноважену представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами; особу, яка має право вчиняти від імені юридичної особи дії без довіреності, у тому числі підписувати договори;

- надати витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з внесеними до нього відомостями щодо ліквідатора банкрута ОСОБА_2 як керівника юридичної особи; особу, уповноважену представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами та особу, яка має право вчиняти від імені юридичної особи дії без довіреності, у тому числі підписувати договори;

- надати докази прийняття від голови ліквідаційної комісії банкрута статутних документів, звітної, бухгалтерської, статистичної, технічної та іншої документації, печаток і штампів, правовстановлюючих документів на майнові активи тощо;

- надати докази повідомлення працівників банкрута про звільнення та докази їх звільнення відповідно до законодавства України про працю;

- звернутися до органу статистики для надання інформації стосовно наявності/відсутності заборгованості по заробітній платі перед працівниками Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрініон Лайн" станом на дату подання підприємством - банкрутом останнього звіту; отриману відповідь надати суду;

- надати докази вжиття заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майнових активів банкрута, які знаходяться у третіх осіб;

- надати письмову інформацію з документальним підтвердженням про дебіторську заборгованість боржника, а також докази стягнення такої заборгованості;

- надати докази встановлення обсягу активів, які належать банкруту на праві власності чи повного господарського відання, зокрема, відповідні офіційні документи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної служби з безпеки на транспорті, Державної авіаційної служби України, територіального органу Державної служби праці України у Житомирській області (щодо наявності/відсутності підіймальних споруд та котлів, об'єктів підвищеної небезпеки, великотонажних автомобілів, технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації у вулично-дорожній мережі, трубопроводів, об'єктів нафтогазового комплексу, ділянок надр, наданих для експлуатації та будівництва підземних споруд), Державного космічного агентства України, Житомирської митниці Державної фіскальної служби України, інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю (щодо наявності/відсутності дозволу на виконання будівельних робіт та переліку замовника будівництва), територіального органу Держгеокадастру у Житомирській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, ПАТ "Укрзалізниця" (щодо зареєстрованих вантажних вагонів);

- виявити додаткові докази про наявність/відсутність у банкрута майна на праві власності/користування, підтверджуючі документи подати суду;

- здійснити інвентаризацію майнових активів та заборгованості банкрута, в тому числі, перед найманими працівниками; оцінку майна боржника; результати проведеної інвентаризації та оцінки надати суду;

- надати наказ про формування ліквідаційної маси;

- виявити документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню, зокрема, згідно переліку видів документів, пов'язаних із забезпеченням соціального захисту громадян, що мають надходити до архівних установ у разі ліквідації підприємств, установ, організацій, які не належать до джерел формування Національного архівного фонду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 14.03.2013 №430/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.03.2013 за №428/22960;

- закрити рахунки банкрута у банківських установах, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури за винятком основного рахунку боржника;

- розглянути заяви кредиторів, про результат розгляду яких повідомити суд та заявників;

- надати реєстр вимог кредиторів складений з врахуванням вимог статті 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

- при наявності, надати докази користування печаткою та штампом банкрута;

- надати господарському суду проміжний звіт з підтверджуючими документами про хід ліквідаційної процедури банкрута та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов'язків.

18. Зобов'язати Богунський відділ державної виконавчої служби міста Житомира Головного територіального управління юстиції у Житомирській області надіслати на адресу суду не пізніше дати наступного судового засідання постанови про закінчення виконавчих проваджень відносно боржника.

19. Призначити судове засідання для з'ясування стану здійснення ліквідаційної процедури банкрута на "05" лютого 2018 р. об 11:00 год., в приміщенні господарського суду, зал судових засідань № 407.

20. Копії постанови надіслати на адреси боржника, Департаменту реєстрації Житомирської міської ради, Богунського відділу державної виконавчої служби міста Житомира Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, Житомирської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Житомирській області, Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, Головного управління статистики у Житомирській області, ліквідатора банкрута - арбітражного керуючого ОСОБА_2, арбітражного керуючого ОСОБА_4

21. Викликати в судове засідання ліквідатора ОСОБА_2

Постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури набирає законної сили з моменту її прийняття.

Постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури може бути оскаржена в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Повний текст постанови складено та підписано 29.12.2017

Суддя Костриця О.О.

Віддрук.:

1- у справу

2 - ТОВ "Агрініон Лайн" (10001, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Київська, буд. 79, офіс К. 2) - рек. з повід.

3 - Департамент реєстрації Житомирської міської ради (10014, м. Житомир, вул. Бориса Лятошинського, 15-Б) - рек. з повід.

4 - Богунський ВДВС міста Житомира Головного територіального управління юстиції у Житомирській області (10003, Житомирська обл., місто Житомир, вул. Перемоги, буд. 55) - рек. з повід.

5 - Житомирська ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області (10014 м. Житомир, майдан Перемоги, 2) - рек.

6 - ГТУ юстиції у Житомирській області (10014, м.Житомир, майдан Соборний, 1) - рек.

7 - ГУ статистики у Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Миколи Сціборського 6а) - рек.

8 - а/к ОСОБА_2 (49000, м. Дніпро, вул. Мечникова, 11, каб. 411) - рек. з повід.

9 - а/к ОСОБА_4 (Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Р. Люксембург, 5/3) - рек.

Дата ухвалення рішення28.12.2017
Оприлюднено03.01.2018
Номер документу71344685
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1067/17

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Постанова від 28.12.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 21.12.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 13.12.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні